VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa bivacken för dig som vill ha en som är bäst i test 2024

Ska du på dagsutflykt i fjällen, åka långfärdsskridskor eller på annat sätt njuta av naturen? Då kan en bivack vara en bra utrustning att packa ner i ryggsäcken. Vi ger dig de bästa bivackerna och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vikt.
 • Mått.
 • Material.
 • Om den är vattentät.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner

Är du ute efter tält? Se vår sammanställning av de bästa tälten just nu. 

Bäst i test Test.se - Bäst i test
Outdoor Research
Outdoor Research Helium Emergency Bivy
Outdoor Research Outdoor Research Helium Emergency Bivy - Test
Bäst i test
Outdoor Research
Outdoor Research Helium Emergency Bivy
En lättviktig och vattentät bivack med låg packvolym.
Testvinnare hos Outdoorgearlab.com 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outnorth.se.
Populärt val hos Multitriathlon.se.
Vikt: 237 gram.
Mått: L 211 x B 91 cm.
Material: Nylon 30 D.
Vattentät med tejpade sömmar.
Av lättviktsmaterial.
Låg packvolym.
1 års garanti.

Outdoor Research är ett företag grundat 1981 i Seattle av fysikern och bergsklättraren Ron Gregg. Företagets kärnverksamhet är att skapa innovation och inspiration till äventyraren. Alla deras produkter har livstids garanti.

Outdoor Research Helium Emergency Bivy är en vind- och vattentät bivack som vi valt ut till vår bäst i test. Den fick 77 av 100 poäng och utsågs till testvinnare hos Outdoorgearlab. Där fick saker som komfort, ventilation och väderbeständighet. Det är dessutom ett populärt val hos flera återförsäljare av bivacker.

Det är en smidig lättviktig bivacksäck i slitstarkt nylon som passar bra att ha med i packningen och är lätt att plocka fram om vädret plötsligt vänder. Du kan också använda den som ett extra skydd till din sovsäck för att isolera värmen ännu mer. Förutom tejpade sömmar har den cinch-stängning som gör att den blir garanterat vattentät. Bivacken väger endast 237 gram, har ett mått på L 211 x B 91 centimeter och blir i packstorlek lika liten som en colaburk.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för två Test.se - Bästa för två
Terra Nova
Terra Nova Superlite Bothy 2
Bästa för två
Bästa för två
Terra Nova
Terra Nova Superlite Bothy 2
En ultralätt bivack lagom för två personer som skyddar väl mot dåligt väder.
Populärt val hos Climbing247.se.
Populärt val hos Outdoorexperten.se.
Vikt: 253 gram.
Mått: L 121 x B 64 cm.
Material: Si/Si-coatingtyg.
Står emot dåligt väder.
Finns i flera storlekar.

Terra Nova är ett brittiskt friluftsvarumärke som riktar in sig på lätta och smidiga tält, vindskydd, tarpar och bivacker för extrema väderförhållanden. De har vunnit priser för flera produkter och har i sitt utbud några av världens lättaste tält.

Det är svårt att hitta oberoende tester om bivacker, vilket gör att vi istället har kikat på popularitet i butiker och omdömen. Terra Nova Superlite Bothy 2 är en ultralätt bivack som passar för två personer och är ett populärt val hos flera återförsäljare av bivacker. Det är en ultralätt version av populära Terra Nova Bothy 2, där man valt att ta bort fönster och takfästet för vandringsstaven för att hålla nere vikten.

Detta är ett bra val av bivack att ta med på äventyret – den skyddar väl mot dåligt väder och är anpassad för tre säsonger. Bivacksäcken är i Si/Si-coatingtyg, skapar en varm och skyddande miljö och passar fint för lunchpausen eller om det skulle ske en olycka. Den har måtten L 121 x B 64 centimeter. Med sin lilla packstorlek på 20 x 10 centimeter tar den liten plats i ryggsäcken och den väger endast 253 gram. Är ni fler på vandringen? Terra Nova har även en modell anpassad för upp till fyra personer!

 • 2 personer
 • 4 personer
 • Priser för Terra Nova Superlite Bothy 2
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Terra Nova Superlite Bothy 4
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Mountain Equipment
Mountain Equipment Ion Bivi
Mountain Equipment Mountain Equipment Ion Bivi - Test
Bra val
Mountain Equipment
Mountain Equipment Ion Bivi
En bivack med i mumiedesign med stor huva och tejpade sömmar.
Populärt val hos Outdoorexperten.se.
Populärt val hos Climbing247.se.
Populärt val hos Multitriathlon.se.
Vikt: 280 gram.
Material: Drilite loft.
Superlätt.
Väderresistent.
Tejpade sömmar.
Hög andningsförmåga.

Mountain Equipment har i över 50 år utrustat deltagare till tuffa expeditioner. De har både stor kunskap och erfarenhet och ett nära samarbete med proffsen själva för att ta fram rätt produkter.

Det är svårt att hitta oberoende tester om bivacker, vilket gör att vi istället har kikat på popularitet i butiker och omdömen. Mountain Equipment Ion Bivi är en superlätt och vattenavvisande bivack med tejpade sömmar och en hög andningsförmåga.

Med sina 280 gram är den perfekt för gramjägare som önskar skydd under natten men som samtidigt inte vill bära onödig vikt. Bivacken har en mumiedesign som ger gott om utrymme. Den stora huvan justeras eller återförsluts med en dragsko. Samtidigt är den väldigt robust i sin konstruktion. Bivacken finns i svart och rött.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mountain Equipment Ion Bivi
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Flying Tent
Flying Tent Ocean View
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Flying Tent
Flying Tent Ocean View
Multifunktionellt tält som kan användas som tält hängmatta, bivytält eller regnponcho.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Vikt: 2450 gram.
Mått: 310 x 120 x 60 cm.
Material: Nylon.
För tre säsonger.
YKK-dragkedja.
Tejpade sömmar – vattentätt.
Bra ventilation.
Kapacitet på 120 kilo.

Flying Tent beskrivs som ett mångsidigt och innovativt trädtält och är ett populärt val bland bivy-tälten hos Outdoorexperten. Det är ett allt-i-ett-tält som kan användas både som tält, hängmatta, bivytält och regnponcho. Du kan använda det både för längre och kortare turer i varierande terräng.

Använd tältet som ett hängmattetält mellan två träd eller som ett tält för en person på marken. Tältet har ett integrerat myggnät som skyddar mot mygg och andra irriterande insekter. Tar du bort den övre delen kan tältet användas som hängmatta. Den kan sedan användas som regnponcho och hålla dig torr dagar som det regnar.

Tältet har tejpade sömmar, är vattentätt och har en smart ventilation. Maxvikten är på 120 kilo och det passar för dig som är max två meter lång.

 • Butiker & priser
 • Priser för Flying Tent Ocean View
  • Nordens största skidspecialist på nätet
   Fri frakt över 595 kr

Ytterligare läsning

Bäst i test bivack - se testvinnande bivacker.

Köpguide 

När du är ute i naturen finns det en del utrustning som kan vara bra att ha med sig. En bivack kan ge kortvarigt skydd mot vind och väder och kan ersätta både sovsäck och tält. Här får du all information om vad en bivack är, vad den används till och vad du ska tänka på inför ditt köp.

Vad är en bivack?

En bivack eller en bivy är en typ av enklare tält eller vindsäck som kan användas som skydd under kortare pauser under en dagsvandring i skogen eller en tur i fjällen. Den är vanligtvis inte större än en vanlig sovsäck och rymmer bara dig själv och högst några småsaker; packningen får snällt stanna utanför. Den ursprungliga idén med en bivack var att ha ett lätt och enkelt alternativ som skydd om inga andra alternativ finns.

Då använder du en bivack

Det är en bra idé att ta med en bivack i packningen när du ska ge dig ut i naturen – som en extra säkerhet om du skulle hamna i dåligt väder eller bli skadad. Eftersom den oftast väger lite och har liten packstorlek tar den heller inte särskilt mycket plats i ryggsäcken. Bivacken kan användas vid flera olika tillfällen när du är i skogen eller på utflykt i naturen. Den kan med fördel packas ner när du ska på tur på fjället, åka långfärdsskridskor, åka skidor, paddla, klättra eller göra någon annan typ av friluftsliv. Den kan till exempel användas som skydd när du tar en fikapaus eller som omklädningsrum när du byter kläder. Den kan också användas som sovplats för den som vill ha en ännu mer naturnära upplevelse och ersätter då både sovsäck och tält.

Fördelar med en bivack

Det finns många fördelar med att använda en bivack. Här kommer några av dem vanligaste anledningarna:

 • Lättare än ett traditionellt tält.
 • Liten och kompakt packform.
 • Lätt att ta fram och slå upp.
 • Skyddar mot vind, regn, mygg och andra insekter.
 • Ger en större frihetskänsla och kan slås upp nästan överallt.

Material och vikt

Hos en bivack ligger fokus mer på en låg vikt och liten packvikt framför bekvämligheter. De flesta moderna modeller är av ett lättviktsmaterial som ger skydd mot vatten och vind. De ska ge en varm och skyddande miljö och samtidigt andas för att ingen kondens ska uppstå. En vanlig vikt på en bivack är runt 250 till 300 gram.

Köpa bivack – att tänka på

När du ska köpa en bivack är det bra att fundera på vad du ska använda den till för att veta hur mycket påfrestningar den kommer att utsättas för. Ska du använda längre turer och är i behov av att den är vattentät ska bivacken ha tejpade sömmar och kunna gå att stänga helt. Ska du istället bara använda den över dagen räcker det kanske att den skyddar mot lättare regn och vind. Det finns bivacker i olika storlekar – är ni fler kan en modell för två eller fler personer vara att föredra.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En bivack är en vindsäck eller vindskydd som används vid kortare utflykter. Det är ett skydd mot vind och väder och kan användas när du äter, som omklädningsrum när du byter kläder eller behöver sova.
 • Du kan använda en bivack när du gör en dagsutflykt på fjället, åker långfärdsskridskor, paddlar eller på annat sätt utforskar den svenska naturen och behöver ha ett vindsäck eller vindskydd.
 • Vi har valt att utse Outdoor Research Helium Emergency Bivy till den bivack som är bäst i test. Det är en populär bivacksäck i lättviktsmaterial och tejpade sömmar – perfekt för tillfällen där du kan behöva tillfälligt skydd på utflykten.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Outdoor Research Outdoor Research Helium Emergency Bivy
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng