HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bärbara datorer

elektronik uppdaterad 27:e Juni, 2017, Baserad på 23 experttester.

Vid köp av en ny bärbar dator finns en hel del saker att hålla reda på. Först och främst bör du tänka på vad datorn skall användas till och hur mycket. Ska man ha en dator till arbetet, bör man kanske titta mer på anslutningsportar, program och batteritid, medan en privat dator kanske skall vara mindre, smidigare och ha ett rimligare pris. Det är väl helt klart att man vill ha bra prestanda oavsett i vilket område den skall användas, men om du bara ska surfa, betala räkningar eller liknande, behöver du då verkligen maxad prestanda? Oavsett ska du vara kräsen när du väljer din nya dator. Se till att du får det du behöver och glöm inte att räkna in försäkringar och eventuella reparationer i totalpriset.

Test.se rekommenderar

HP Spectre X360 - bäst i test bland Bärbara datorer 2018
HP Spectre X360, bäst i test.

HP Spectre X360 - Vi här på Test.se har vi valt att rekommendera Spectre x360 från HP, som också blivit testvinnare två år i rad (-15 och -16) när PC för Alla testat bärbara datorer. Främst är det prestanda, skärm och utmärkt batteritid som gör att modellen ligger i toppskiktet!

Med en tvåkärnig kraftfull 6:e generationens Intel Core i5-processor i din 2i1-enhet får du det bästa av två världar i en och samma enhet: en bärbar dator med hög prestanda och en rolig surfplatta. Datorn är utrustad med en 13,3 tum stor Full HD-pekskärm med HP Radiance-teknik.… Läs mer

Bärbara datorer - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Stationära datorer

UPPDATERAD 21:e Mars, 2017

Datorhögtalare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (23st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har samlat ihop de senaste modellerna från kända tillverkare av 2-i-1-datorer. DE är bedömda efter design och byggkvalitet, hur de är att använda och vilka speciella funktioner de har. Skärmarna är jämförda sida vid sida och högtalarna är testade med samma ljudkällor. Prestanda är uppmätta med olika benchmarkprogram. Bäst i test blev Microsoft Surface Pro 4 som riktigt andas kvalitet. Dess skärm är både skarp och ljusstark. Man får köpa tangentbordet separat, vilket är ett minus. Pennan medföljer dock och den reagerar snabbt - den är ett rent nöje att skriva och rita med. På testets andraplats hamnar Acer Switch Alpha 12 som också blev utsedd till “Bästa köp”. Om du vill ha ett billigare alternativ till Surface Pro 4, är Acer ett förnuftigt val. Skärmen är visserligen inte riktigt lika bra, men den bör ändå kunna tillfredsställa de flesta. Den inbyggda vattenkylningen är trevlig om man inte tycker om fläktljud, men datorn kan ändå bli lite varm och tangentbordet som ingår är skönt att skriva på. Man får riktigt mycket för pengarna. Asus hamnar på tredjeplats med modellen ZenBook Flip UX360UA. Det är en otroligt läcker dator som bör kunna tillfredsställa de flesta. Designen är ren och fin, man får gott om in- och utgångar för externa tillbehör. Skärmen är inte så ljusstark, men det går att leva med och bara något man märker när man jämför med övriga testmodeller.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

15 tums-datorerna regerar fortfarande den som inte vill kompromissa med prestandan i sin laptop. De ger kraft för flera år framöver. Med en lös skärm och en uppsättning extra mus och tangentbord får du både en portabel arbetsstation när du behöver det och en riktigt kraftfull stationär dator vid skrivbordet. Testets vinnare kommer från Asus och heter Zenbook Pro. Datorn är utrustad med tre traditionella USB 3-portar och en Thunderbolt 3. Det finns även en HDMI-utgång, men nätverksport saknas. Zenbook är den enda modellen i testet som har en pekskärm - välbalanserad med behagliga färger och bra kontrast. Prestanda är solida, med en av de kraftfullare fyrkärniga Core i7-modellerna, GeForce-grafik, ddr4-minnen och framförallt en extremt snabb ssd med läshastighet på över en gigabyte per sekund. Asus Zeenbook Pro får även godkänt för batteritiden. Lenovo hamnar på andraplats med modellen Ideapad Y700. Datorn har samma kraftfulla Coe i7-processor som i Asus Zenbook Pro, samma grafikkrets fast med dubbla grafikminnet, 16 GB snabba ddr4-minnen och dubbla diskar, både en 256 GB ssd och en mekanisk hårddisk på en terabyte. Här får man dessutom god ergonomi med upphöjd skärm och bra högtalare, men tyvärr finns ingen USB C eller Thunderbolt. På tredjeplats hamnar Apple Macbook Pro som har en Haswell-processor, där konkurrenterna kör nyare Skylake. Det finns dubbla Thunderbolt, dubbla USB 3 och HDMI. Det är skärmen som är det starkaste kortet, som bjuder på 2880x1800 bildpunkter, hög ljusstyrka, god kontrast och bra färgkorrekthet. Tillsammans med välbalanserade och kvalitativa högtalare får man en njutbar medieupplevelse.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Vid köp av nu dator, kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. PC för Alla har testat tolv av de mest intressanta bärbara datorerna just nu. Flera datorer får väldigt höga betyg och har blivit utsedda till “Bra val”, men några sticker ändå ut lite extra. En av dessa är HP Spectre X360 som har goda prestanda och en kanonskärm i QHD-upplösning med touch, utmärkt batteritid och en elegant vikbar design. Det finns dessutom möjlighet att köra den i surfplatteläge. Man hittade absolut ingenting att gnälla på, vilket är ovanligt. Apple Macbook Pro 13 är en annan laptop som fått högt betyg. Skärmen är grym, men prestanda och batteritiden har fått ett lyft sedan förra modellen. Även en ny pekplatta har tagit plats med haptisk feedback. I övrigt finner man obegripligt snabb lagring och bra anslutningsmöjligheter. Sist, men inte minst, vill vi nämna Dell XPS 13 9350 som också har en mycket fin skärm med rejäl stuns i färgerna och dess batteritid är bra. Det som är mindre bra är tangentbordet som är något trångt. Allt som allt, är det en mycket fin dator med höga prestanda och samtidigt ett högt pris.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Intels nya processorer gör bärbara datorer lättare och mer strömsnåla. PC för Alla har testat några av de hetaste 13-tummarna på marknaden just nu. Bäst i test är den snygga datorn från HP - Spectre X360. I normalläge är X360 en elegant ultrabook, men gångjärnet går att vika hela vägen runt så att skärmen hamnar på utsidan. Då blir datorn en ganska tung surfplatta på 13 tum. Den är utrustad med Intel Core i7 5500U med dubbla kärnor på 2,4 gigahertz. HP är inte snabbast i testet, men skillnaden mellan de snabbaste datorerna är så liten att den är försumbar. Istället blir PC för Alla imponerade av att HP lyckats kombinera höga prestanda med extrem snålkörning av systemet när det behövs datorkraft. Här finns utmärkt batteritid och utmärkt bildskärm. På testets andraplats hamnar Asus Zenbook UX305 som är en lyxig tunn dator där design, en stor SSD och en högupplöst skärm får gå före ett pressat pris. Skärmen är ännu mer högupplöst än den i HP-datorn med hela 3200 x 1800 bildpunkter, god ljusstyrka och bra kontrast, tack vare bakbelyst ledskärm. Core M-processorer är främst svala och strömsnåla, men inte lika snabba som andra Core-processorer. Så räkna inte med att redigera videor eller spela spel. Däremot är datorn helt fläktlös och har mycket bra batteritid. Asus erbjuder kvalitet och funktion istället för prestanda. På tredjeplats i testet hamnar Toshiba Tecra Z40 som främst är tänkt för företag, men skillnaden på en business-dator och en för konsumenter är inte så stor att den inte går att använda även hemma. Toshiba är billigast i testet och är lika snabb, lätt och har lika bra batteritid som konkurrenterna. Denna modellen har 128 gigabyte utrymme, istället för 256 gigabyte SSD och här saknas också AC-WiFi - man får nöja sig med beskedligare 802.11n. Skärmen är dessutom sämre än de övriga i testet, eftersom här finns det en småblek TN-panel på 1600x900 bildpunkter. Det är ett smart och praktiskt val för dig som bara vill ha en lätt, bekväm och bra surf- och jobbdator.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat fyra bärbara datorer som är byggda för spelande. I en speldator är grafikkortet den viktigaste komponenten och alla maskinerna i testet är utrustade med grafikchip som kommer från översta hyllan hos maskinvarutillverkarna. Bäst i test är Asus som har märket Republic of Gamers som varumärke till sina spelprylar. G751 är nuvarande toppmodell från R.O.G. Detta är en 17-tums bärbar dator har en lite annorlunda design. Högtalarna är förhållandevis rejäla, jämfört med normala laptopar. De låter tunt, men begripligt. Vid sidan av MSi och Alienware, som båda skryter med märkesvaruhögtalare, kommer dock ljudet från G571 till korta. I datorn finns grafikkortet är Nvidias flaggskepp för bärbara, GeForce GTX 980M, försett med 4 GB DDR5-RAM. Intel Core i7-processor på 2,5 GHz ger briljant hastighet för spel. Asus G751 är inte billig, men man får vad man betalar för. På andraplats i testet hamnar MSi GT72 2QD-256NE. MSi är inte ett särskilt utbrett märke i Skandinavien så har företaget uppenbarligen vänner här. Både ljudet och tangentbordet kommer från Danmark. Dynaudio har levererat högtalarna och SteelSeries tangentbordet. Grafikchippet i MSi är Nvidias näst snabbaste och det märks tydligt - i spelsimuleringen får Dominator 9256 poäng. MSi Dominator är en välkonstruerad speldator som har tillräckligt med muskler för att köra även tunga spel i förnuftig upplösning. Maskinvaran verkar dessutom rejäl och fylld med läckra detaljer. På upploppet får MSi dock se sig besegrade av Asus på ren muskelkraft. På tredjeplatsen hamnar Acer Aspire V15 Nitro BE UHD. Acer har en 15-tums skärm med Ultra High Definition-upplösning, som alltså innebär en pixeltäthet på mer än 280 dpi. Den knivskarpa skärmen är helt befriad från hackningar eller antydan till “datorskrift”. Här finns dualcore i5-processor från Intel och grafikkortet Nvidia GeForce GTX 860M - utmärkt men inte det allra hetaste som finns.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har tittat närmare på sex bärbara datorer med bra prestanda. Priserna varierar från 6 200 – 8 900 kr och de flesta av datorerna får bra betyg. Fyra av datorerna får Aftonbladets näst högsta betyg 4 plus av 5 möjliga, medan övriga två får medelbetyget 3 plus. Man har inte valt att rangordna datorerna som fått samma betyg, men vi har valt ut topp 3.

Om du vill satsa på en Apple-dator med bra prestanda är Macbook Pro ett solklart val. För 8 990 kr får du en basversion som räcker långt. Många bra program, fin skärm och aluminiumhölje. Förutom detta är batteriet mycket bra och den väger minst av de sex testade datorerna. Tangentbordet är läckert upplyst och den är utrustad med OS/X 10.10

HP 15-R280no är bästa budgetval och har stor disk, 8 GB RAM och hyggligt snabb processor. Nackdelen är vikten, tyngst i testet. Men samtidigt väger den endast 0,5 kg mer Apples lättviktare. Operativsystemet är Windows 8.1 och skärmstorleken 15,6 tum.

Om du istället vill ha en bärbar dator med fina högtalare(Gibsonägda Onkyo) bör du välja Toshiba Satellite L50-B-1R1. Den har även en snabb processor(Intel Core i7 2,6 GHz. Priset är också lågt, strax över 6 000 kr.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat åtta bärbara dator med hybridfunktion. Resultatet visar att dyrast dator inte är bäst. De allra första hybriddatorerna kom för något år sedan med skärmar som går att koppla bort från tangentbordet och kan användas som surfplattor. Den största fördelen med den här typen av dator är att de är smidiga att bära med sig då de tar liten plats i väskan. I testet som Icakuriren utfört med hjälp av Pricerunner är det Microsoft Surface Pro 3 som fått bäst omdöme av panelen. Datorn har en rejäl konstruktion och en smart design. Dess skärm är bra och skarp, även tangentbordet är bra. Nackdelen med modellen är att skärmen blir varm efter en stunds användande, men trots det får man en bra kvalitetskänsla. Man kan rita och skriva direkt på skärmen med en medföljande pekpenna. Asus Transformer Book Flip tog andraplats och är ett bra köp. Här får man bra prestanda, ett bra tangentbord och en hög finish, men högtalarljudet är dock långt. På tredjeplats ser vi Lenovo Yoga 3 Pro med skarp skärm, bra färgåtergivning och den är lätt, samt tunn. Nackdelarna är att det är denna datorn som hade kortast batteritid och även här var det långt högtalarljud. Ett bra budgetval som var med i testet är Asus Transformer Book T200.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har jämfört fem olika ultrabook-datorer och kommit fram till att den tidigare vinnaren Apple Macbook Air 13 till slut har blivit omsprungen av konkurrenterna. Macbook Air har länge dominerat marknaden med sin överlägsna design och smarta mobilitet. Men på grund av att man inte uppdaterat skärmen till Retina, så är upplösningen och bildkvalitet inte tillräckligt bra.

Den nya vinnaren och bäst i test är istället Lenova Yoga 2 Pro. Skärmen är extremt skarp och prestandan grym! Designen är unik, skärmen kan rotera 360 grader runt sin egen axel. Detta tack vare ett starkt och stabilt gångjärn. Du kan använda den som både surfplatta och som en vanlig bärbar dator. Förutom detta har den testets billigaste pris, 13 000 kr.

Två andra datorer får toppbetyg av Ljud & Bild; Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI och ASUS Zenbook UX301LA. Båda dessa datorer får utmärkelsen ”Särskilt rekommenderad” av Ljud & Bild. Samsungs dator är en läcker Windows-ultrabook som har en helt fantastisk skärm. Prestandan är hög och tangentbordet upplyst i grönt. Minus för att lagringsplatsen endast tar 256 GG SSD. ASUS Zenbook är ett litet prestandamonster med en robust design. På denna dator finns rejält med lagringsutrymme. Litet minustecken för att touch-skärmen inte riktigt håller måttet.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Inför skolstart har kvällstidningen Aftonbladet valt att testa ett antal bärbara datorer. Ingen av datorerna får toppenbetyg, men två av dem får 4 plus av 5 möjliga. Fokuset i Aftonbladets test ligger i att hitta den perfekta skoldatorn som man även kan använda hemma. Man ställer ett antal grundläggande krav; bra batterikapacitet, antal program som medföljer datorn och RAM-minne.

Högst upp i toppen placerar sig två datorer från Apple; Macbook Air 11 och Macbook Air 13. Allra bäst är den sistnämnda som är en smidig dator med hög kapacitet. Priset ligger på dryga 8000 kr, men för dessa välinvesterade slantar får du en dator som väger extremt lite och har ett suveränt batteri. Du kan utan problem arbeta med alla de medföljande programmen i 10 timmar utan att datorn lägger ner sitt batteri. Vill du ha dator som är ännu smidigare och lättare väljer du den mindre modellen Macbook Air 11.

Om du inte föredrar en Apple med dess operativsystem OS/X finns det tre olika datorer i Aftonbladets test som får betyget 3 plus av 5 möjliga; Asus R553LN-XO067H, HP 255 G3 JOY32EA och Samsung 940X3G-K01SE. Asus dator är en tung, men prisvärd dator med 15,6 tum skärm. HP:s dator har ett stort lagringsutrymme och en attraktiv prislapp. Datorn från Samsung är enligt Aftonbladet en sämre kopia av Apples datorer, men får ändå ett hyggligt slutbetyg.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Små bärbara datorer med en skärm på 11-tum har hittills varit för svaga och långsamma för att vara hushållets enda dator, men så behöver det inte längre vara. Ljud och bild har tittat närmre på sex små, bärbara datorer. Datorernas prestanda är testade med ett program som heter Geekbench 3, som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Utöver prestanda har man undersökt skärm, grafik, tangentbord, design, material, mått och vikt, samt övriga specifikationer som lagring, anslutningar osv. Modellen som blivit bäst i test är Asus Transformer Book Trio TX201L. Datorn har en robust och användarvänlig design, kombinerat med höga prestanda. Denna modellen använder sig av både Android och Windows, vilket gör att man kan använda datorn som både surfplatta och som bärbar, samt stationär dator. Som Windows-bärbar dator slår den här datorn konkurrenterna med hästlängder! Däremot tycker testpanelen att datorn en smula för tung. Apple MacBook Air har tagit andraplats. Den har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek. Den har även en stor styrplatta och dess design i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker! Testpanelen tyckte att det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generationen inte fick en Retina-skärm och dessutom kunde skärmupplösningen varit högre. Lenovo IdeaPad Yoga 11S har en hybridkonstruktion som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel. Detta är den bästa konstruktionen testpanelen sett och både byggkvaliteten och ljudkvaliteten är riktigt bra. Skärmen är dock lite för ljussvag och upplösningen endast medelmåttig.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Nästan var tredje såld dator i Sverige är en HP och just nu har de två prisvärda multimediadatorer med utmärkt prestanda, som Bäst-i-test.se har testat! HP ger helt enkelt mest prestanda och kvalitet för pengarna, samtidigt som de har en bra svensk support via telefon, mejl eller chatt. Just nu finns även unika rabattkoder, som gör det ännu mer svårslaget för konkurrenterna och som gör att HP-datorerna i testet blir ännu mer prisvärda! Den allra bästa multimediadatorn är HP Envy 15-j012eo. Modellen väger endast 2,19 kg och det rena, exklusiva formspråket påminner en hel del om Apple Macbook. Den känns gedigen och har hög finish, men med vissa få undantag. Ramen kring tangentbordet är i aluminium, medan lock och botten är gjort av hårdplast av hög kvalitet. 15-j012eo har ett stort RAM-minne och en snabb Intel i5-processor som ger strömsnål drift och utmärkt multitasking. Datorn klarar även av grafikkrävande spel, eftersom den har ett grafikkort på 2 GB, och den ger bra med kraft för mycket avancerade användare. 15,3-tumsskärmen som är i Full HD-upplösning, samt kontrast och färger, är bra vilket gör det till ett rent nöje att se på film. Datorn är dessutom utrustad med fyra stycken Beats Autio-högtalare och en subwoofer, som ger riktigt bra med kraft till ljudet. Pekplattan är godkänd, men saknar känslighet längst ut i kanterna. Testets andra HP-dator är 17-j035eo. Detta är en 17,3-tumsdator som väger 2,85 kg. Specifikationerna är extraordinära och i normala fall får man titta en bra bit över 10000 kronor för motsvarande prestanda. Skärmen är färgsprakande med en upplösning i Full HD, en enorm hårddisk och ett kraftfullt dedikerat grafik på 2 GB. Processorn är av den splitternya Haswell-arkitekturen som ger bättre beräkningshastighet och betydligt längre batteritid. Detta i kombination med det stora RAM-minnet levererar datorn blixtsnabb multimediaprestanda. Det blir därför ett utmärkt val om du planerar att jobba med mycket krävande program som musikproduktion, bildbehandling eller videoredigering, men det är också en bra speldator.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat tre bärbara datorer som utrustats med Intels nya Haswell-processor. Den nya tekniken utlovar en förbättring av bärbara datorers batteritid. Bäst i test blev Apples Macbook Air 13. Datorns design och chassi är i samma utförande som det var år 2010 och skillnaden är liten gentemot modellen från 2012, vilket inte alls är negativt. Macbook Air säljs med en dubbelkärnig Intel Core i5 med 1,3 GHz klockfrekvens som standard. Är man dock inte nöjd med detta, går det att välja en dubbelkärnig Intel Core i7 på 1,7 GHz. Vad gäller grafiken har det skett stora framsteg, med en ny grafikprocessor – Intel HD Graphics 5000. Det går att få en hyfsad upplevelse i många spel, speciellt med tanke på att bildskärmen inte kör Full HD. Den nya grafiken ska också ha ett stöd för 4k-video! Datorn har fårr mer batterikapacitet än tidigare, samtidigt som Haswell-processorerna är betydligt mer strömsnåla än förra generationen. Testpanelen hos PC för Alla får ut hela fyra och en halv timme när de spelar grafik- och processorkrävande spel, samt närmare tolv timmar för textredigering på svag skärmstyrka. Förutom detta är det annat som också förbättrats i Macbook Air 13. HP Probook 430 G1 är en renodlad företagsdator, tänkt för mindre arbetsplatser, samt mobila proffs. Eftersom datorn inte har någon pekskärm, kan det bli lite bökigt att hantera Windows 8-funktioner, men då kan man uppdatera till Windows 8.1 som är mer anpassat för traditionell musstyrning! Probook 430 G1 är en utmärkt surf- och Office-dator och funkar fint att spela upp film på. Däremot bör man skaffa en mer rejäl dator om den ska användas till mer kreativt och krävande arbete. Sony Vaio Pro 13 är en dator som är tänkt för professionella användare. Detta är den lättaste 13-tummaren i ultrabook-klassen, enligt Sony, och med det knappa kilot ser det ut att stämma! Denna datorn har en pekskärm, men en bra pekskärm behöver en låg ytfriktion så att fingertopparna glider lätt på ytan. Här ”fastnar” fingret i ytan med hackiga rörelser som följd. Batteritiden är däremot nästan lika imponerande som i Macbook. Skillnaden är att den drar mer ström om man pressar den hårt. Skulle det innebära en växel högre prestanda skulle testpanelen inte klagat på det, men nu undrar de istället vart energin tar vägen.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunners testpanel har testat fyra bärbara datorer för alla behov. Bäst i test blev Acer Aspire V7. 15,6-tumsdatorn har en ganska ordinär design, men under det matta kompositchassit döljer sig några trevliga överraskningar. För att vara en så stor dator – 15,6-tum – känns den ovanligt smärt med sina 2,2 kilo och endast 20 millimeter i tjocklek. Något som är ännu mer imponerande är att datorn är riktigt pigg i Windows och har ett kraftfullt grafikkort som klarar av nyare spel! Att Acer-skärmen är såpass bra, gör att Aspire V7 till ett utmärkt alternativ för film och spel. Man får dessutom en mycket hög kvalitetskänsla och datorn har gott om anslutningsmöjligheter. På testets andraplats hamnade en dator från Sony – Vaio Pro 13. Detta är en ny 13-tumsdator och måste vara en av de lättaste datorerna på marknaden, men trots det är byggkvaliteten riktigt bra ändå. Chassit är av kolfiber och borstad metall och känns välbyggt och genomtänkt. Dess skärm har Full HD-upplösning med klara färger och vida betraktningsvinklar, prestandan är bra, men Pro 13 får minus för de högljudda fläktarna. På testets tredjeplats hamnade en 11,6-tums hybrid-dator från HP – Envy x2. Detta är en bra hybrid som kombinerar surfplattans smidighet med den bärbara datorns funktionalitet. Skärmen kan dock inte vinklas allt för långt bakåt, men dess tangentbord är skönt att skriva på. Styrplattan ger också en bra respons. Den löstagbara pekskärmen har en okej färgåtergivning, men låg upplösning. Datorns prestanda duger bra till att surfa på nätet och kolla på film, men det är ingen idé att försöka dra igång några krävande spel. Batteritiden är bra och datorn är snudd på knäpptyst.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Pekskärmarna har börjat ta över de bärbara datorerna och PC för Alla har testat fem modeller, samtliga med touch. Det är Windows 8 och det nya gränssnittet med appar som är gjorda helt med fingerpek i åtanke är orsaken till att fler och fler bärbara datorer nu får pekskärmar. Bäst i test är Asus Vivobook 8550C. Datorn har en 15,6 tumsskärm och den är tyngst i testet. Ändå är formen slimmad och dess design ger den ett elegant intryck, som gör att den ser tunnare ut än vad den egentligen är. Asus skärm klarar sig bättre än de flesta och det är, bland annat, tack vare en relativt hög ljusstyrka. Däremot drar kvaliteten i själva pekskärmen ned betyget lite på grund av att den har för hög friktion och sämre glid för fingrarna än de andra datorerna i testet. Responsen är det dock inget fel på! Vivobook har en Intel Core i5-processor – som är långsammast i testet – och den borde underprestera i beräkningskraftstestet som bara mäter processorn. Faktum är att det går förvånansvärt snabbt! Datorns grafikkort är det snabbaste i testet – ett Nvidia Geforce 635M. På andraplats hamnade HP Envy Touchsmart 4, som för övrigt är den enda datorn i testet som saknar DVD-enhet. Datorn har hög byggkvalitet och elegant, rundad design. Datorn har en bra pekskärm med låg friktion och skärmen överlag håller extra hög klass. Negativt är det att datorns kylning inte leder bort värmen från chassiet effektivt. Acer Aspire V5 Touch tog tredjeplats i testet, men bildskärmen är inte så bra som man skulle kunna önska. Ljusstyrkan är något låg och betraktningsvinklarna ovanligt snäva. V5 är den enda datorn i testet med en Intel Core i7-processor, vilket gör prestandan bättre än hos konkurrenterna. Datorn har en irriterande fläkt som går igång vid minsta belastning. Även om den inte är extremt högljudd, hörs den ändå hela tiden. Inte heller imponerar batteritiden, som är klart sämst i testet.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

På IDG.se hittar man ett test som gäller bärbara datorer. Samtliga är riktigt tunna och den tyngsta väger inte över 1,7 kilo. Testvinnaren Acer Aspire S5 är den näst lättaste datorn med en vikt på 1,2 kilo och den är också ovanligt tunn. Datorn upplevs något plastig, men eftersom ett chassi helt i metall hade ökat vikten, tycker testpanelen att detta är en bra kompromiss. Musplattan, tangentbordet och andra knappar har fått mekanisk kvalitet i högsta klass. Datorn levererar dessutom ett ovanligt bra ljud, både ut hörlurs-utgången och från de inbyggda högtalarna. För de som inte gillar pekplatta, finns en medföljande trådlös bluetooth-mus. Vad gäller datorns prestanda, tillhör den de bästa i testet, tack vare en riktigt snabb ssd-enhet. Det är inte den extrema gigabyte-fart man sett i ett par nya dyrare datorer i år, men snabbare än de flesta andra. Aspire S5 korades till vinnare på grund av att de lyckats kombinera bärbarhet med byggkvalitet utan att kompromissa bort något viktigt. Asus Zenbook UX32 är datorn som tagit andraplats. Den är utrustad med en Intel Core i7-processor, där de andra har Core i5, och bättre grafikkort än Intels inbyggda. Den enda detaljen i datorn som inte är prestandamaxad är lagringen, men med fördel att Asus har råd att stoppa in 500GB lagringsplats utan att det blir alldeles för dyrt. Det som utmärker sig mest hos Asus Zenbook är dess bildskärm – en IPS-panel, full HD-upplösning och rejält med ljusstyrka. Batteritiden blir dock kortare p.g.a. den höga prestandan och skärmen, det är den sämsta i testet. Tredjeplats gick till Toshiba med Protégé Z940. Det är en uppgradering av föregångaren X830, som fortfarande är den tunnaste datorn i sin klass. Z940 är dock lite tyngre sin föregångare, men den är trots det den lättaste i testet med bred marginal. Prestandan är förhållandevis god, batteritiden är utmärkt och kylningen ovanligt tyst – i korta stunder t.o.m. helt passiv. Toshiba har även utrustat sin dator med många bra och funktionella anslutningsmöjligheter, men dess musplatta är lite för liten. Dessutom gör den låga vikten att datorn blir lite ömtålig och får ”fladdrig” konstruktion.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se har man testat bärbara datorer och skapat en köpguide för dig som skall köpa en ny dator. I topp hamnade tre modeller ifrån HP. Pavilion Ultrabook är en lätt, stilren dator som är utrustad med tredje generationens Intel i5-processor. Den har en perfekt balans mellan kraftfull prestanda, låg strömförbrukning och prisvärde. Dess hårddisk är stötskyddad och har gott med utrymme för film och bilder, samtidigt som den extra ssd-hårdisken gör att datorn blir extremt snabbstartad. Datorn passar för både arbete och fritid. Envy dv7 är en stilren, 17-tums bärbar dator med en skärm med klara färger, blu-ray-spelare, en stor hårddisk och ett kraftfullt grafikkort. Datorn har en Intel i7-processor som levererar snabb multi-tasking och multimediaprestanda. Den har fyra högtalare, samt en extern subwoofer som gör ljudupplevelsen till något extra och dess batteritid är lång. Envy Ultrabook har en slimmad design och har hög prestanda, med en snabb i5-processor och ett dedikerat grafikkort. Förutom den vanliga hårddisken, finns även en ssd-hårddisk, som också gör den här datorn snabbstartad. Datorn har högtalare med subwoofer och dess batteritid är bland den bästa i testet.

Vinnare i det här testet

Pc för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat all-in-one datorer och utsett Asus ET2300I till testvinnare. Detta är den första av två datorer i testet som fått datorn förpassad till skärm-foten, vilket gör att det ser ut som en traditionell datorskärm. Foten är bastant och innehåller, förutom processor, minne och disk, även alla möjliga externa anslutningar och en DVD-brännare. Skärmen går att vinkla bak och lägga platt. Den har också en utmärkt kvalitet, en 1080p full-hd-panel med IPS-teknik. ET2300I är den snabbaste datorn i testet och har riktigt bra spelprestanda för att vara ett så kompakt bygge. Däremot sänker hårddisken prestandan lite grann. På andraplats hamnade Fujitsu Esprimo X913-T. Datorn är speciellt framtagen av Fujitsu för att göra det vanligare med pekskärm på jobbet, men anses ändå passa bra i hemmet. Den saknar 3D-grafik, men om man inte ska spela på den är det inte så himla viktigt. Precis som i Asus sitter datorn i foten och du kan lägga skärmen horisontellt. Skillnaden här är att du kan höja och sänka skärmen i upprätt läge. Skärmen är den bästa i testet, då den är mycket ljusstark, rena och klara färger, samt en utmärkt betraktningsvinkel. HP Envy Touchsmart 23-d020eo tog tredjeplats. Den har god prestanda och fungerar för det mesta, men den har ett lite svagare grafikkort. En bra detalj att nämna om HPs dator är att den har en ordentligt dämpad kylning. Den hörs knappt alls! Man får en fin musikupplevelse med hyfsade högtalare och ljudsystemet Beats Audio, men skärmen anses vara lite för blek.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har låtit sin testpanel testa fyra bärbara datorer med pekskärm. Testets alla modeller har fått samma betyg 4 av 5, men datorerna har sina egna specifika styrkor och svagheter. Överst hittar vi Asus Taichi 21, som har två skärmar. Öppnar man locket får man en kraftfull ultrabook med en fantastisk full-hd-skärm. Om man stänger locket får man en surfplatta, också med full-hd-upplösning, och med pennan som medföljer kan man skriva och rita direkt på skärmen – eller på båda skärmarna samtidigt. Den bärbara datorn är fjäderlätt och ganska tunn, men utstrålar även hög byggkvalitet med en svart och snygg design. Ljudet är bra och batteritiden medelmåttigt, men man får betala ett högt pris för att få äga Asus Taichi 21. På andraplats hamnade Acer Aspire S7. Det är testets mest traditionella bärbara dator, med undantag för att man kan vrida skärmen i 180 grader så att den ligger plant. Dess lock är utrustat med ett hållbart gorillaglas och datorn är tunn som få, samt väger inte speciellt mycket. Aspire är välbyggd med ett tangentbord i toppklass och en mycket väl fungerande styrplatta. Datorn levererar bra prestanda och många anslutningsmöjligheter, men ljudet är bara halvbra och batteritiden är knappt godkänd. Dell XPS 12 är datorn som hamnat på tredjeplats. Detta är också en dator som går att omvandla till en surfplatta och det gör man genom att vrida skärmen 180 grader i den aluminiumram som skärmen sitter upphängd på. Skärmen är av full-hd och ger en riktigt bra bildkvalitet, samt att den skyddas av ett reptåligt gorillaglas. Dells dator har hög prestanda och en bra styrplatta, dock inget större utbud av anslutningsmöjligheter.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

På IDG.se hittar man ett test som gäller 5 fingerfärdiga Windows 8-datorer. Bäst i test blev Dell XPS 12, tack vare en suverän skärm. Datorn är kompakt, välbyggd och väldigt tunn, samtidigt som den har riktigt stadig prestanda. Skärmen är vridbar och sitter fäst på en ram. Den har 1920 x 1080 bildpunkter, vilket i en 12-tumsskärm gör den till den mest punkttäta skärmen man sett i en bärbar PC hittills. Prestandan i XPS 12 är bra men inte märkvärdig. Det är tack vare en ssd-enhet som hör till de snabbare, som drar Dell ifrån konkurrenterna i testet. De enda svagheterna den här datorn har är att det bara finns ett få antal anslutningar och att den kostar relativt mycket. Asus Vivobook S200E har tagit andraplats och trots att den har en låg prislapp, innebär det inte låg kvalitet. Överlag är byggkvalitet mycket god med några få svagheter, exempelvis knappkänslan i tangentbordet. För att hålla nere priset, har Asus kompromissat med processorn och gett sin dator en Core i3 processor istället för en Core i5. Vardagssysslor, så som att surfa, jobba i Office och spela upp media, fungerar trots det smidigt. Vivobook S200E anses vara prisvärd. Tredjeplatsen gick till Lenovo Ideapad Yoga 13. Lenovos skärm går att vrida 360 grader bakåt och därmed bli en surfplatta med tangentbordet på undersidan. Pekskärmen är inte den snabbaste i sin respons, som de flesta andra i testet, och designen gör att skärmen blir något ”svajig” att arbeta på. Inte heller tangentbordet imponerar. Bildkvaliteten är relativ bra med IPS-panel på 1600 x 600 bildpunkter. Man får bra betraktningsvinklar, rena färger och en hyfsad punkttäthet.

Vinnare i det här testet

M3.IDG.se

Publicerad

M3, Sveriges pryltidning, har testat 6 kraftfulla, bärbara datorer. Asus, Fujitsu och Toshiba fick alla samma betyg 8 av 10 och är de datorerna M3 rekommenderar. Asus N56VZ är testets billigaste dator och modellen är mer inriktad på media. Datorns bildskärm är perfekt för filmvisning, den har inbyggda högtalare av toppklass, blu-ray och dessutom en extern subwoofer för att man ska få ett riktigt tryck i ljudet. Även när det gäller jobb-prestanda är datorn hyfsat vass, även om dess hårddisk är långsam. Datorn är ovanligt tyst, trots sin höga prestanda! Fujitsus dator är speciellt framtagen för att vara extra bra för prestandakrävande sysslor, så som programkompilering, cad och även för folk som arbetar inom media.  Datorn har riktigt bra prestanda i flera testmoment, men det betyget dras ned lite då den har en hårddisk på 500 gigabit - som inte är speciellt snabb. Modellen har god kvalitetskänsla, men den är ganska högljudd även när den inte belastas. Datorn från Toshiba, Qosmio X870, som är inriktad på spelprestanda, erbjuder en renodlad underhållningsdator. Även som arbetsdator har den en del fullt godkända egenskaper. Detta är den enda modellen i testet med riktig ssd och det märks tydligt i vissa arbetsmoment. Dock är skärmen inte lika bra som på de andra datorerna.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat 7 bärbara datorer som kan allt. Datorn MSI är liten och smart utformad med minimum av utstickande detaljer och passar bra för både kontoret och hemanvändare. Den är lätt att trycka ner i ryggsäcken och ta med sig. Modellen är en av de snabbaste datorerna i testet och man får ett 6 gigabit minne, vilket bland annat hjälper upp grafiken i vissa lägen, och en snabbare hårddisk än vad man hittar i de andra datorerna. Datorn är utrustad med dubbla USB 3-portar, en bra webcam, bra tangentbord och musplatta och en anständig batteritid. Detta är ett riktigt bra köp och det enda negativa som kan sägas om modellen är att dess ljusstyrka inte är riktigt så bra som man hoppats på. Asus är en riktigt duktig tillverkare som nästan alltid erbjuder mycket dator för pengarna. K53SV är en välbyggd modell som ger en känsla av bra kvalité och den har riktigt bra, inbyggda högtalare. Dock är dess bildskärm inte lika bra som hos de övriga datorerna - den är ljussvag och ger en hel reflektioner. Men trots att datorn har en del missar, kan man inte blunda för dess råstyrka, goda ergonomi och den riktigt snygga ytan. Datorn från Lenovo har hamnat på tredjeplats och är egentligen tänkta för företag, men säljs också till privatpersoner. Dess ytor består av reptåligt, matt material och datorn är snabb i de flesta lägen, trots att modellen är utrustad med AMD:s nya A4-processor, så kan den i styrkemätningar inte ens mäta sig med Intel Core i3. Datorn har en lång batteritid och är tystgående och den passar bäst för kontorsjobb och vanligt surf.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

På Aftonbladet har man testat fem stycken bärbara datorer med Asus i topp. Asus modell är både störst och tyngst i testet, men i gengäld får man en riktigt bra hårdvara. Dess design känns påkostad och datorn känns väldigt robust. Runt tangentbordet är datorn utrustad med ett läder-liknande material, som är bekvämt att vila sina handleder på. Datorn klarar av de flesta krävande uppgifter man testar och den har USB 3-port, vilket innebär att man kan få snabb överföring till exempelvis kompatibla hårddiskar. Något som skiljer sig i den här modellen är att dess ljuskvalité gör att man kan spela både högt och bra utan att distorsion. Sonys modell har hamnat på andra plats och den är välbyggd. Modellen är utrustad med Intels i5-processor som ger bra prestanda och grafikdel som klarar av många spel. Datorns tangentbord är bättre än medel, med generöst mellanrum mellan knapparna, men dess musplatta kan dock ge högre friktion än vad som önskas, då den har en matt yta. På tredjeplats har Samsungs dator tagit plats. Datorns design är snygg och drar blickar till sig. Dess tangentbord är behagligt att använda och musplattan är en riktigt höjdare. Modeller har fin prestanda och klarar även lite tyngre och mer krävande spel, trots att datorn bara är utrustad med Intel Core i3-processor. Dock saknar datorn Blu-ray, men å andra sidan känns modellen mer prisvärd utan den.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat 6 bärbara datorer med Asus i toppen. Asus har en hel del som utmärker sin modell N53S. Bland annat har den en ny processor som kombinerats med andra intressanta och moderna funktioner. Den har en snabb USB 3-port och Nvidia Optimus, som är en teknik för att spara batteri i grafikhanteringen. Modellens hårddisk har ett inbyggt Flash-minne som gör att den i vissa moment kan bli lika snabb som en riktig ssd-hårddisk. Datorn har även en HD-skärm, hyfsat bra batteritid och ett pris som gör att den här modellen blir intressant om man skall köpa en ny, bra dator. Datorn från Sony är snabb, både vid start och vid hantering av filer och program. Modellen har ett grafikkort för spel och video, mediekontroller och inbyggda högtalare, som kan anses vara mer eller mindre bra. Men datorn är den modell i testet som är mest lämpad för arbete. Dess skärm är matt och man får med ett extra program för säkerhetskopiering och andra supportfunktioner. HPs dator har bland de mest välbyggda tangentborden och musplattorna som finns på marknaden just nu, men dock saknas det numeriskt tangentbord. Datorn har en längre prestanda, än de andra datorerna, men det innebär också att den har längre strömförbrukning och längre batteritid. Modellen är ganska tystlåten för att vara i den här prestandaklassen. Datorn är prisvärd och har hamnat på IDGs tredjeplats.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"