VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa infravärmaren för kyliga kvällar – Bäst i test 2024

Vill du kunna sitta ute och njuta av kvällen även om det är lite kallare väder? Då rekommenderar vi en infravärmare. Ta del av testvinnare och våra bästa tips.

Vi har jämfört
 • Väggmontering eller golvstående.
 • Effekt.
 • Vikt.
 • Hur många värmelägen som finns.
 • Om den styrs med fjärrkontroll eller app.
 • IP-klassning.
 • Om det finns timerfunktion.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Hortus
Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352
Hortus Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 - Test
Bäst i test Test.se logo
Hortus
Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352
Infravärmare med justerbar värme i tre steg, effekt på upp till 1500 watt och hög IP-klassning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner
Populärt val hos Gardenstore.
Vägghängd.
Effekt: 500/1000/1500 W.
Vikt: 2 kg.
Justerbar värme.
Räckvidd på 3-5 meter.
Fjärrkontroll följer med.
IP65-klassad.
Godkänd enligt: CE, LVC och EMC.
Garanti på 2 år.

Hortus är ett varumärke som har flera trädgårdsprodukter i sitt utbud, som terrassvärmare, planteringslåda, plastväxthus, hönsnät och vedskjul. Vi har utsett deras Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 till bäst i test, en tystgående infravärmare i aluminium.

Den kom på första plats när Bäst-i-test.se testade elva olika infravärmare från kända varumärken. Av dem fick den betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor, både på öppna och stängda utrymmen.

Hos Pricerunner kom den också på första plats och beskrivs som användarvänlig och som tidseffektivt värmer upp sin omgivning. Värmaren är dessutom ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och den stora återförsäljaren Gardenstore.

Infravärmaren kommer i en smart och elegant design och kan monteras på väggen under markisen eller takfoten. Du kan också köpa till ett stativ om du önskar få en golvstående modell. Den är på 230 volt och har en sladd på 180 centimeter. 92 procent av dess energi omvandlas till värme och den ger värme till personer som sitter på upp till tre till fem meters avstånd. Du kan justera effekten i tre steg och få 500, 1000 eller 1500 watt. Det ingår en fjärrkontroll som gör värmaren enkel att styra.

Det infraröda hallogenröret har en låg bländning och en lång livslängd på 7000 timmar. Den har en IP65-klassning och är vattentät vilket gör att du kan placera den även på oskyddade områden – alltså både i uterummet, på altanen och på balkongen. Det går även att köpa till ett lock om du önskar ge den lite mer skydd. Värmaren är säker att använda med både överhettningsskydd och tippskydd.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Bluegaz
Bluegaz Bullet terrassvärmare
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Bluegaz
Bluegaz Bullet terrassvärmare
Golvstående terrassvärmare med hög effekt för den stora uteplatsen.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2023.
Golvstående.
Effekt: 5 000-5 500 W, 13 000-13 500 W.
Vikt: 20 kg.
Justerbar värme.
Kapacitet på 30 m².
Rostfri brännare med konisk form.
Elektronisk tändning.
Vattentålig.
Tippskydd.
Utrustad med hjul.
Garanti på 2 år.

Bluegaz är ett av Sveriges hetaste varumärken inom grillar och gasolvärmare och de har över 20 års erfarenhet. Deras gasolgrillar är i premiumklassen, men till ett bra pris.

Bluegaz Bullet terrassvärmare är en golvstående modell för gasol som gör att du får skön värme på uteplatsen – året om oavsett väder! Den utsågs till bästa premium i ett test hos Bäst-i-test.se som gav den betyget 4,5 av 5. Enligt deras testpanel värmer den rejält även om uteplatsen är större.

Terrassvärmaren är av hög kvalitet och kommer med en stilren design i rostfritt stål som gör den snygg att ha på altanen. Den har en konisk brännare som gör att värmen strålar från en optimal vinkel i 360 grader. Brännaren har en hög effekt på 5-13 kW med steglös reglering så att du får den värme du önskar. Räckvidden är på 30 kvadratmeter.

Ett tippskydd gör att värmaren stänger av sig om den skulle välta. Hjul undertill underlättar förflyttningen men det finns även monteringshål som ger en säkrare installation. Terrassvärmaren är 225 centimeter hög och väger 20 kilo.

 • Butiker & priser

Bästa vägghängda Test.se logo
Veito
Veito Blade 2000 W
Veito Veito Blade 2000 W - Test
Bästa vägghängda Test.se logo
Veito
Veito Blade 2000 W
Infravärmare av hög kvalitet med lång hållbarhet och värmejustering i fyra steg.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Vägghängd.
Effekt: 800/1200/1600/2000 W.
Vikt: 2,8 kg.
Fyra värmelägen.
Certifikat: CE, TUV / GS.
Fjärrkontroll följer med.
IP55-klassad.
2 års garanti.

Veito är ett turkiskt varumärke som är specialister på infravärme med huvudkontor i Istanbul. Veitos infravärmare är en ny serie som är anpassad för både installation inomhus och utomhus och de är tilverkade med den senaste kolfibertekniken i kombination med högkvalitativ elektronik. Den nya tekniken innebär att människor, möbler och golv värms upp av infraröda stålar så att ingen energi slösas bort – vilket gör att du kan spara 25 procent jämfört med en traditionell värmare.

Vi har valt att rekommendera Veito Blade 2000 W – en vägghängd modell med en stilren och genomtänkt design. Hos Pricerunner kom den på andra plats med betyget 4 av 5 och den utsågs till bästa premium. Av dem beskrivs den som en stilren och tålig infravärmare med flera effektlägen.

Hos Bäst-i-test.se kom den på plats tre och fick också bra omdöme, som att den är lättanvänd och har en snygg konstruktion.

Infravärmaren har fyra olika värmeinställningar med effekterna 800W, 1200W, 1600W och 2000W och du kan använda den på utrymmen som är upp till 25 kvadratmeter. Du kan styra den smidigt med en fjärrkontroll. Storleken är 9 x 90 x 13 centimeter och har en låg vikt på 2,2 kilo.

Infravärmaren är IP55-klassad vilket gör den vattentät och den kan placeras utan skydd av tak. Skyddsgrillen är av rostfritt stål, klass 304, och tillverkad för att ge en lång livslängd med ett värmeelementet på 10 000 brinntimmar. För högre säkerhet har den både tippskydd och överhettningsskydd.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa golvstående Test.se logo
Veito
Veito CH1800RE
Veito Veito CH1800RE - Test
Bästa golvstående Test.se logo
Veito
Veito CH1800RE
Golvstående infravärmare med fyra olika värmeeffekter.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Golvstående.
Effekt: 800 W/1100 W/1400 W/1700 W.
Vikt: 2,8 kg.
Justerbar värme.
Kapacitet på 20 m².
Överhettningsskydd.
Utrustad med bärhandtag.
Timerfunktion.
Garanti på 2 år.

Veito Nordic är ett varumärke som tillverkar infravärmare av hög kvalitet i proffsklass. I utbudet finns både vägghängda och golvstående modeller som passar för både utomhus och inomhus.

Veito CH1800RE är en golvstående variant med modern design, byggd på den senaste kolfibertekniken. I ett test om infravärmare hos Bygghemma.se kom den på första plats och fick betyget 9,1 av 10. Den beskrivs som smidig och användarvänlig och rekommenderas till dig som vill ha en stående terrassvärmare med smarta funktioner.

Terrassvärmaren har en effekt i fyra steg på 800, 1100, 1400 och 1700 watt som du styr med hjälp av en fjärrkontroll. Du kan ställa in värmekraft, justera termostaten och tid. Den är tillverkad av rostfritt stål och har ett värmeelement som har en brinntid på cirka 10 000 timmar. Den har en kapacitet att värma upp rum som är upp till 20 kvadratmeter stora.

Tack vare ett justerbart höjdstativ kan du höja och sänka infravärmaren i storleken 820-1350 millimeter. Den har ett inbyggt bärhandtag som gör det enklare att flytta den. En timerfunktion gör att den kan stänga av sig automatiskt efter en viss tid.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa hängande Test.se logo
Hortus
Hortus 211-315
Hortus Hortus 211-315 - Test
Bästa hängande Test.se logo
Hortus
Hortus 211-315
Denna takhängda infravärmare sprider både värme och ljus.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Vägghängd.
Effekt: 2000 W.
Vikt: 3,1 kg.
Räckvidd på 5 meter.
Fjärrkontroll följer med.
IP54-klassad.
Inbyggt LED-ljus.

Hortus är ett varumärke som har flera trädgårdsprodukter i sitt utbud, som terrassvärmare, planteringslåda, plastväxthus, hönsnät och vedskjul.

Vill du ha en hängande terrassvärmare rekommenderar vi Hortus 211-315, som hängs upp ovanför det område du vill värma. Den kom på tredje plats på ett test hos Bastihemmet.se och där utsågs den till bästa hängande terrassvärmaren.

Infravärmaren kan användas i den inglasade terrassen, uterummet eller i förtältet. Den är godkänd för både utomhusbruk och våtrum och IP54-klassad. Räckvidden är på fem meter och värmaren ska monteras minst 180 meter över golvet.

Hortus 211-315 kommer i en futuristisk design och har infraröda kortvågiga halogenrör som har en livstid på minst 5000 timmar. Effekten är på 2000 watt och 80 procent av energin blir till värme. Den har inbyggt LED-ljus så att den också kan användas som lampa. Du styr infravärmaren med en praktisk fjärrkontroll.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test infravärmare - se testvinnande infravärmare.
En infravärmare ger dig skön värme och gör det möjligt att sitta ute längre på sommarkvällarna.

Köpguide infravärme

Visst är det härligt att kunna stanna kvar ute på uteplatsen eller i uterummet under sommaren, trots att solen gått ner och graderna sjunker. Med en extra uppvärmningskäla ute är detta möjligt! Den är dessutom perfekt att använda när du vill förlänga utesittarsäsongen så att du kan sitta ute från försommar ända framtill senhösten.

Vad är en infravärmare?

En infravärmare är en typ av terrassvärmare som värmer upp en större yta utomhus, vanligtvis ett uterum, altan, uteplats eller balkong. Den har ungefär samma funktion som ett element och höjer temperaturen.

Man kan använda den:

 • Uterum
 • Altan
 • Terrass
 • Uteplats
 • Balkong

Så fungerar infravärme

En infravärmare använder sig av elektromagnetisk strålning och värmer sedan upp det som strålarna träffar – människorna i rummet. Den kan jämföras med en värmelampa och känns ungefär som solens varma strålar, som också är elektromagnetisk strålning.

Vad är skillnaden mellan infravärmare och gasolvärmare?

När man pratar om terrassvärmare handlar det oftst om infravärmare och gasolvärmare. De har samma syfte – att ge värme, men de drivs på lite olika sätt. En infravärmare är elektrisk och går på ström och kopplas in i ett eluttag för att fungera. En gasolvärmare drivs av gasol och den kopplas till en gasolflaska som vanligtvis är dold i foten. Fördelen med infravärme är att det kan användas i uterummet och den påverkas inte om det blåser eftersom den inte värmer upp luften utan kropparna den träffar.

Även om många tycker att en infravärme är smidigare drar den en del ström och du är alltid beroende av ett eluttag. Man brukar även säga att en gasolvärmare passar bättre om du ska värma upp en större yta som en altan som inte är inglasad.

 • Infravärmare: Passsar bäst på mindre ytor i till exempel ett uterum och dig som har tillgång till el.
 • Gasolvärmare: Passar bättre på stora och öppna ytor och dig som inte vill vara beroende av ett eluttag.

Fördelar

Det finns många fördelar med att köpa infravärme på din uteplats.

 • Den gör det möjligt att sitta ute längre på kvällarna och förlänger dessutom utesäsongen.
 • Den värmer trots att det blåser.
 • Den väger mindre och är mindre otymlig än en gasolvärmare.
 • Den behöver inte fyllas på med gas.

Olika varianter

När du ska köpa infravärmare finns det flera olika varianter att välja mellan. Det finns även modeller med inbyggt belysning eller inbyggda högtalare med bluetoothstöd.

Hängande

En hängande terrassvärmare hänger du upp precis som en lampa i taket och ger värme åt flera håll. Det kan till exempel vara i uterummet eller i pergolan (se till att den har rätt IP klassning)

Väggmonterad

En väggmonterad infravärmare placeras på väggen eller vid taket. Den har en fast placering och kopplas vanligtvis in i ett vanligt vägguttag.

Golvstående 

En golvstående är en värmare i stolpmodell som du placerar på golvet och som har en hattlik reflektor. Fördelen med en golvstående modell är att den går smidigt att flytta och är den av mindre modell kan du dessutom placeras på bordet.

Bäst i test infravärmare - se testvinnande infravärmare.
Välj mellan hängande, väggmonterad och golvstående infravärmare.

Hur ska den placeras?

Den kan placeras i ett uterum, på en altan som har tak eller en balkong. Den monteras antingen på väggen eller taket och vissa kan även monteras på fler sätt. Beroende på var du sätter den får du olika effekt. Är den takhängd eller väggmonterad värms den övre delen av kroppen upp. Det går såklart att kombinera olika typer av infravärmare eller placera flera på rad för att täcka en större yta. Men tänk på att dem drar mycket ström och kopplar du in flera kan du behöva se över din elinstallation med hjälp av en elektriker.

Infravärmare i uterum, altan, balkong

För att kunna välja rätt modell behöver du först veta vilken typ av utemiljö du kommer att ha den i.

I uterum

Ett uterum har i de flesta fall både väggar och tak och är väderskyddat. När du startar en infravärmare här får du värme på bara några sekunder, något du inte får med ett element. Fördelen är också att du kan stänga av värmaren när du lämnar rummet.

På altanen

Altanen eller en terrass är inte lika väderskyddad som ett uterum och därför är det viktigt att infravärmaren kräver en högre IP-klassning. Den måste klara både regn och hårda vindar utan att gå sönder. Samtidigt är det viktigt att välja en variant som klarar av att värma upp en större yta.

På balkongen

En balkong har ett visst vindskydd i form av husväggen och ett staket. Är den inte inglasad är det bra om du kan reglera värmen de dagar som det blåser lite mer. Samtidigt behöver den ha en högre IP-klassning så att den tål både vind och regn. Har du en inglasad balkong behöver du vanligtvis inte ha en lika hög effekt eftersom du inte behöver tänka på vind och dessutom sitter du närme värmekällan.

Så installerar du säkert

Vissa infravärmare har en jordad stickpropp som du stoppar in i ett vanligt vägguttag. På andra modeller kan du behöva ta hjälp av en behörig elektriker för att koppla in den. Om du är osäker på vad som gäller ska du alltid kontakta en elektriker.

Innan installationen är det också viktigt att ta reda på om den är byggd för det du tänker använda den till, därför är det viktigt att läsa bruksanvisningen först. Där står det till exempel hur långt ifrån fasta ytor som infravärmaren får monteras för att unvika överhettning som kan leda till brand. Eluttaget behöver skyddas av en jordfelsbrytare som bryter strömmen om värmaren skulle bli spänningsförande.

Det är också viktigt att produkten är CE-märkt vilket visar att den uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. Alla elektriska produkter som ska användas utomhus behöver dessutom uppfylla krav för att klara fukt och kyla och ha en symbol med bokstäverna IP kombinerat på två siffror där 69 är det högsta värdet. För att vara godkänd för utomhusbruk ska den vara märkt med IP 44 eller högre siffervärde.

Källa: Elsäkerhetsverket: Infravärmare

Egenskaper

En infravärmare har flera olika egenskaper som kan vara bra att kika på för att du ska hitta den som passar dig bäst.

Hur den monteras

En av de viktigaste egenskaperna du bör kika på är hur enheten monteras – på väggen, hängandes i taket eller ståendes på golvet.

Hur den styrs

Det vanligaste är att du styr med en knapp på enheten eller via fjärrkontroll. Det finns även modeller som du på ett enkelt och smidigt sätt styr med en app till din mobiltelefon. Vissa har olika värmelägen som antingen regleras steglöst eller i fasta steg – och då är det effekten som ändras.

Effekt

Kortfattat kan man säga att ju högre effekt en infravärmare har desto högre värme kan den ge den och det är också mer vanligt att kunna reglera värmen efter önskemål. Men det är inte bara effekten som räknas.

IP-klass

Kommer du att montera infravärmaren i ett utrymme som inte är väderskyddat behöver den ha en högre IP-klassning.

Bäst i test infravärmare - se testvinnande infravärmare.
När du jämför mellan olika infravärmare ska du kika på effekt, montering, IP-klass och hur du styr den.

Vad kostar uppvärmningen?

Kostnaden att driva en infravärmare beror på vilken effekt den har och ditt elpris. Betalar du 2kr /kWh och har en infravärmare som är på 2000 watt (2 kWh) och använder den 100 timmar per år blir elkostnaden 400 kronor.

Sammanfattning – att tänka på!

För att samanfatta bör du tänka på detta:

 • Vilken typ av infravärmare vill du ha? Ska den monteras på väggen, i taket eller placeras på golvet?
 • Vilken effekt behöver du ha?
 • Ska det gå att reglera värmen?
 • Vilken IP-klass behöver du ha?

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat 15 olika infravärmare från kända varumärken som Hortus, Ozona och Veito. De har bedömt modellerna utefter funktion som om höjd och värme går att justera, användarvänlighet som om den är smidig att montera och styra och prestationsförmåga som hur snabbt den kan värma upp ett rum och håller värmen bra. Bäst i test blev Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 som beskrivs som snabb och effektiv uppvärmning för mindre ytor. På andra plats kom Bluegaz Bullet som blev bästa premium. På tredje plats kom Ozona Heatflow Beat som beskrivs som en modern värmare med många plus i protokollet. På fjärde plats kom Ozona Heatflow som är en enklare modell av tvåan.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 11 olika infravärmare så att du kan förlänga utesäsongen. För att en infravärmare ska bli bäst i test ska den vara lättanvänd, funktionsrik och tidseffektiv. De har jämfört egenskaper som prestanda, funktioner och användarvänlighet. På första plats kom Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 som fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en värmare som ger mycket bra värmespridning, med tre värmelägen och snabb uppvärmning. På andra plats och utsedd till bästa premium kom Veito Blade 2000 W som är en stilren och tålig infravärmare med flera effektlägen för uteplatsen. På tredje plats kom den moderna värmaren Ozona Heatflow Beat som fick många plus i protokollet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är en uppvärmningsanordning som värmer upp materian i ett utrymme. Infraröd strålning träffar personerna i utrymmet och höjer
 • Du monterar den på väggen, taket eller placerar den på golvet i ett uterum, en altan eller på en balkong.
 • Vi har valt att utse Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352 till den infravärmare som är bäst i test. Den har justerbar värme i tre steg och en effekt på upp till 1500 watt och passar för minde utrymmen. Den har vunnit tester och är ett populärt val bland användarna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hortus Terrassvärmare Hortus Vägg 500/1000/1500 W GT, 211-352