HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av köksknivar

hem & hushåll uppdaterad 9:e November, 2015, Baserad på 7 experttester.

När du köper en ny kökskniv, så ska du först och främst fundera på vad du ska använda den till. Det finns flera olika sorters knivar i köket: kockkniven, brödkniven, filékniven eller skalkniven m.m. Det är viktigt att känna efter om kniven känns bra i handen och ger ett bekvämt grepp – den får exempelvis inte vara för tung. Vet du ingenting om knivar och knivmärken kan du fråga vänner och bekanta, läsa på internet eller rådfråga personal i en butik som är specialiserad på knivar. Du kan även passa på att köpa en knivslip, skärpstål och ett bra knivställ samtidigt, så håller knivarna betydligt längre!

Test.se rekommenderar

Global G-2  - bäst i test bland Köksknivar 2018
Global G-2 , bäst i test.

Global G-2 - Vi på Test.se har valt att rekommendera kockkniven Global G-2, som är baskniven i Globalsortimentet. Kniven blev testvinnare när SVT Plus jämförde fem kockknivar 2014, då den var bäst i samtliga tre deltest – den var vassast, mest användarvänlig och påverkades minst av slitage. Hos Aftonbladet 2015 upplevdes spetsen som något bred och det blev svårt att byta riktining när man skar kött. Därför hamnade Global G-2 på delad andraplats. Testfakta beskrev 2011 kniven som välbalanserad, men den hade mindre tålig skärpa en övriga i testet.


Samtliga Globalknivar är tillverkade i det… Läs mer

Köksknivar - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har låtit testföretaget WiseGuide testa sex olika kockknivar. Köksmästaren på Den Gyldene Freden, Christian Sjödin har varit med och lämnat omdöme. Tre av knivarna får höga betyg, men endast en får Aftonbladets högsta betyg 5 plus av 5 möjliga. En bra kockkniv skall vara effektiv och skarp, men också ha bra ergonomi och känsla. Det är även en god idé att kolla upp hur kniven skall vårdas.

Aftonbladets testvinnare är den klassiska kockkniven Mac Mighty. Den har utmärkta skäregenskaper och presterar ypperligt i samtliga moment. Kniven är lagom balanserad och har ett riktigt skönt handtag. Den kostar dock en rejäl slant, ca 2400 kr. Slutbetyget blir 5 plus.

På delad andraplats med betyget 4 plus hamnar kockknivarna Satake Professional och Global G-2. Den förstnämnda är endast anpassad för högerhänta, men levererar bra prestanda. Den klarar de flesta delmoment med galans förutom när den skall skiva tomat. Global G-2 är en prisvärd och användarvänlig kockkniv. Spetsen är dock något bred, vilket gör att det är svårt att byta riktning när man skär kött. Priset ligger på ca 1300 kr. Testets dyraste kockkniv heter Kyocera Delux och kostar 2800 kr. Den hamnar på femteplats och får betyget 3 plus. Den har bra egenskaper, men priset är inte motiverat.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta kockknivar i olika prisklasser. De billigaste ligger runt en hundring, medan de dyraste kostar uppemot en tusenlapp. Det finns två olika typer av kockknivar. Dels de som är ordentligt vassa från början men som slits snabbt och dels de som mer håller en jämn nivå under en längre tid. Vilken kniv som passar bäst måste man själv bestämma, det är inte helt enkelt. De flesta brukar välja en produkt som ligger någonstans mitt emellan. Förutom skärpan är det också bra om kniven är bekväm och enkel att arbeta med.

Det är ganska jämnt i toppen, men testvinnare med knapp marginal blev OBH Nordica Arctic 8420. Den får totalbetyget 4,4 poäng (5,0 är max) och kostar ca 895 kr. OBH Nordica är mycket vass från start och är fortfarande fint vass efter nötningstesterna. Litet minuspoäng för att den inte är optimalt utformad då det kommer till ergonomi. Det finns bekvämare knivar i testet, men rent kapacitetsmässigt är den bäst av alla.

På delad andraplats hittar vi MAC Allkniv HB-85 och Chroma Type 301 Kockkniv P18. Slutbetyget för dessa två blir starka 4,3 poäng av 5 möjliga. MAC:s kniv tappar en del skärpa vid användning, men är samtidigt vassast när man bryner upp denna. Billigast i testet är IKEA:s 365 + Gnistra som kostar 99 kr. Den får hyggliga betyg, men knivspetsen gick av vid böjning vilket inte är acceptabelt. Sämst betyg i testet får Edonist som erhåller 3,3 poäng av 5 möjliga. Med andra ord får de flesta av testobjekten hyfsade betyg. De varierar mellan 3,3 poäng och 4,3 poäng.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Det underlättar vid matlagning om man har en riktigt bra kniv att arbeta med. Knivar kan, grovt räknat, delas in i två kategorier: europeiska och japanska. De europeiska knivarna har tjockare blad och större slipvinkel, samt att de är robusta. De japanska har smalt blad, mindre slipvinkel och är lite mer ömtåliga. Oavsett kniv måste den skötas bra, annars blir den slö och en slö kniv är inte rolig att arbeta med. I Råd och röns test av 28 kockknivar blev Mac Chef bäst i test, tack vare dess fina skärpa och bra hållbarhet. Den fick dock en anmärkning – eggen rostade under korrosionstestet. Mac Chef är en av de dyraste knivarna i testet med en prislapp på 1200 kronor. Testets andraplasttagare är kniven Oden från OBH Nordica som placeras sig bland de billigaste knivarna, den kostar endast 400 kronor, och blev utnämnd till Bra Köp. Lion Sabatiers Idealkniv är faktiskt inte så idealisk, den fick bara en etta i betyg för skärpan och blev inte så mycket efter att den slipats om.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fem kockknivar, samtliga kostade mellan 199 och 1295 kronor. Man testade hur vassa knivarna var vid inköpstillfället och hur vassa de var efter ett rejält slitage, samt har man låtit ett gäng kockar arbeta med knivarna för att bedöma hur bekväma de är att hålla i. Före testet använde man sig av en maskin som ger ett medelvärde på knivarnas skärpa längs hela eggen och denna undersökningen visar även eventuella ojämnheter och jack på eggen. Vassast var Global G-2, som också är dyrast. En bra kniv ska ligga bra i handen och vara välbalanserad och vad gäller form lönar det sig att betala lite extra för sin kniv. De två dyraste knivarna i testet, Global G-2 och Sabatier Lion fick högst betyg i detta moment. Även efter att knivarna använts i testet ville Plus testa hur skärpan påverkats av slitaget. Samtliga knivar blev betydligt slöare efter användandet, men även här var det Global G-2 som var allra bäst! Sammanfattningsvis är Global-kniven bäst i samtliga delmoment. Den var vassast både som oanvänd och efter slitage, samt att den var bekvämast att arbeta med. Bland de övriga knivarna fanns ingen större koppling mellan pris och prestanda. De billiga knivarna klarade sig lika bra, eller bättre, än den dyra Sabatier Lion och mellanpris-kniven Anders Petter Hacksta.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson testar 10 kockknivar, mellan 100 – 2000 kronor! Bäst i test blev Takamura Synergy. Detta är en japansk kniv, som inte tillhör de billigaste knivarna. Kniven ligger dock bra balanserat i handen och ger ett riktigt högt kvalitetsintryck. Det är enkelt att arbeta med kniven, vilket gör att matförberedelserna är mycket roligare. Vikten och det greppvänliga handtaget gör att kniven blir lättarbetat och den bemästrar samtliga testmoment. Synergy är välarbetad och man får mycket kniv för pengarna. På andra plats hamnade MAC MBK-85. Detta är också en japansk kniv, men tillverkaren har lagt fokus på den västerländska designen. Det är testets dyraste kniv och den ingår i Mighty-serien. Kniven balanserar bra i handen, men kan kännas något tung. Handtaget är designat i trä och är mycket rejält, samt greppvänligt. MAC är en mycket lättarbetad kniv med en hög precision och som får dig att känna dig som en riktig mästerkock i köket. Wüsthof Classic ikon har tagit tredjeplats och är en tysk-tillverkad kniv, som finns i både vitt och svart. Kniven är tillverkad i ett helt stycke stål, med ett plasthandtag som är greppvänligt och som passar personer med stora händer. Skäregenskaperna är mycket bra och klarar av de mesta i köket, samt att kvaliteten känns gedigen! En nackdel är att kniven kan bli obalanserad och baktung på grund av de långa handtaget.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av nio kockknivar visar att ett högt pris inte är en garanti för att kniven ska vara bra. Den dyraste kniven i testet håller nämligen skärpan dåligt och rostar snabbt. En bra kniv ska, så klart, vara vass och för att testa detta fick samtliga knivar skära igenom en stapel av 15 mm tjocka pappersremsor. Alla knivarna belastas lika mycket och efter momentet räknas de avskurna pappersremsorna. Den vassaste kniven är Porsche, tillsammans med Mac. En annan form av slitage som knivar utsätts för är rost. Här klarade sig Porsche och Oden bäst – de ser nästan helt opåverkade ut efter korrosionstestet. Chroma Type 301 Design by Porsche har blivit en klar testvinnare. Den har både bäst kvalitet och bäst prestanda, men däremot saknar knivens handtag ett glidstopp. Oden från OBH Nordica har tagit andraplats och är en mycket prisvärd kniv.  Den har mycket bra kvalitet, men mindre tålig skärpa. Den har även en dålig balans. Tredjeplats fick Global G-2, som är en välbalanserad kniv, men som dock har mindre tålig skärpa.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt nio olika köksknivar, mellan 290 -700 kronor. Bäst i test blev Wüsthof Gourmet, tack vare sin precision och mångsidighet. Det är en väl tilltagen kniv som både skär och hackar råvaror med en stor precision. Dess skäregenskaper riktigt bra och klarar testets alla råvaror. Knivens ergonomi är väl genomtänkt och handtagets konstruktion ger ett stadigt grepp, även om det är lite stumt och platt. Wüsthof Gourmet är en mycket smidig och mångsidig kniv. På andraplats hamnade Victorinox. Det är en rejäl och mycket gedigen kniv, utan att vara direkt tung. Dess skäregenskaper är bra med god precision och mångsidighet. Knivens design känns genomtänkt och handtaget är gummibeklätt, vilket ger ett stadigt grepp. Däremot är handtaget för brett och platt för att vara riktigt bekvämt. Men trots det är denna kniven mycket prisvärd. Mora of Sweden har tagit tredjeplats och är en mycket stilfull kniv. Handtaget är limegrönt, men riskerar att bli missfärgat med tiden. Dock är det stadigt, utan risk för att man slinter och färgen gör kniven riktigt läcker. Denna modellen vinner mer på sin design och konstruktion, än på dess skäregenskaper – även om de är fullt godkända!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"