HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
köksknivar - Bäst i test

Test av köksknivar

30 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 13:e December, 2019, Baserad på 15 experttester.

När du köper en ny kniv till köket så ska du först och främst fundera på vad du ska använda den till. Det finns flera olika sorters knivar till köket: kockkniv, brödkniv, filékniv och skalkniv är några av de vanligaste. 

Här har vi fokuserat på kockknivar: mångsidiga knivar som också kallas för allknivar. Det är viktigt att känna efter om kniven känns bra i handen och ger ett bekvämt grepp – den får exempelvis inte vara för tung.

Vet du ingenting om knivar och knivmärken kan du fråga vänner och bekanta, läsa på eller rådfråga personal i en butik som är specialiserad på knivar. Du kan även passa på att köpa en knivslip, skärpstål och ett bra knivställ samtidigt, så håller knivarna betydligt längre!

Skillnad på stålknivar och keramiska knivar

  • Stålkniv är lättare att underhålla, är tålig och finns i flera olika modeller. Den måste handdiskas och håller sig inte vass så länge.
  • Keramisk kniv kräver inte speciellt mycket underhåll. Råvaror lossnar lätt från kniven och den går att maskindiskas. Den är dock ganska lätt att förstöra. Du kan inte använda den till frysta råvaror. Den är ganska tvår att slipa om.

Kockkniven

Om du ska lägga dina pengar på en riktigt bra kniv är kockkniven det bästa valet. Den är praktisk och fungerar för det mesta inom matlagning. Den bör vara mellan 18-22 cm och ligga bra i handen.

Japansk eller Europeisk?

Skillnaden mellan modellerna är att den japanska kniven har ett tunnare egg som ger ett fint och rakt snitt. Vanligtvis har europeiska knivar ett tjockare blad.

Skötselråd av knivar

Med rätt hantering håller knivar längre. En vanlig enkel regel är att aldrig diska knivar i diskmaskinen. Diskmedlet i maskindisk innehåller slipmedel som förstör skärpan, medlet innehåller även salt som kan ge fula fläckar på knivarna. Handdiska och torka torrt eggen och handtaget och förvara gärna knivarna i knivblock, knivfack eller på magnetlist. Om du lägger knivarna i en låda med andra knivar skaver de mot varandra och repor eller jack kan lätt bildas. Använd skärbrädor av trä eller plast, marmor och glas kan göra så att kniven blir slö. Undvik även att skära frysta råvaror och använd den aldrig för att skära i plast och kartong till exempel.

Håll knivarna vassa

Med tiden så slits knivarna, oavsett hur noga du än är. Men det går att få knivarna vassa snabbt igen. Det som krävs är skärpstål eller ett bryne av metall eller keramik som du vässar knivarna med. Det brukar räcka att vässa ungefär en gång i månaden eller vid behov. Om kniven är rejält sliten kan det behövas slipsten för att göra den vass igen.

Läs hela texten - gratis!

Bästa Budgetval: Fiskars Functional Form

Testresultat
Mitt Kök 2019
Softgrip-handtag Fungerar bra på alla typer av råvaror
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Fiskars Functional Form till bästa budgetval. Tack vare Softgrip-handtaget är den både säker och bekväm att hålla i. Den fungerar fint oavsett vilka råvaror du skär i. Knivens blad är 20 cm och är tillverkad i rostfritt stål. En kniv som håller vad den lovar.

Visa hela texten
Bladlängd:
20 cm
Material i bladet:
Rostfritt stål
Material i handtaget:
Softgrip®
Hårdhet:
53 HRC

Köp den till dessa priser idag:

Bästa Premiumval: Kai Shun

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019
Bekvämt handtag Rejält vass Lyxig känsla
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar premiumkniven Kai Shun som fått högsta betyg i Aftonbladets test av knivar (2019-11-24). Den har bra balans och är lätt att arbeta med. Skaftet har den japanska "kastanjeformen" vilket gör att kniven ligger väldigt bra i handen. Bladet är högt vilket är bra om du ska klyva något. Kniven är väldigt vass, känns lyxig och det är verkligen en investering till hemmakocken! 

Visa hela texten
Bladlängd:
20 cm
Material i bladet:
Kvalitetsstålet VG-10 och ett 32-lagers damaskstål
Material i handtaget:
Laminerat pakkaträ
Hårdhet:
61 HCR

Bäst i test: Global G-2

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019,    Aftonbladet 2015,    SVT Plus 2014,    Testfakta 2011
Omdömen Via prisjakt

Bra skärpa Balanserad Bra för många olika ändamål
Kort handtag
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Global G-2. Kniven är tunn, vass, lätt att arbeta med och tillverkad av det rostfria stålet Cromnova 18. G-2 är baskniven i Global's sortiment och har det karaktäristiska handtaget. Detta är dock något kort, vilket kan kännas ovant till en början, speciellt märkbart blir det om man hanterar kniven under en längre stund. Knivar från Global är kända för att behålla skärpan med tiden och har alltid en tilltalande design.

Visa hela texten
Bladlängd:
20 cm
Material i bladet:
Rostfritt stål (Cromova 18-stål)
Material i handtaget:
Rostfritt stål
Hårdhet:
56 HRC

Vi rekommenderar också:

Yaxell Zen

Testresultat
Aftonbladet Plus 2018
Omdömen Via prisjakt

Bladlängd:
20 cm
Material i bladet:
Rostfritt stål
Material i handtaget:
Polerat Micarta
Hårdhet:
61 HRC
Visa alla specifikationerna

Miyabi 6000 MCT Gyutoh

Testresultat
Bäst i hemmet 2018
Omdömen Via prisjakt

Bladlängd:
20 cm
Material i bladet:
MicroCarbide MC63 powder steel
Material i handtaget:
Pakka wood
Hårdhet:
63 HRC
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Hur förvarar jag knivar bäst?

Fäst gärna dina knivar på en magnetlist, då håller de sig vassa och fina. Lägg inte knivarna i en låda blandad med andra knivar. Då är risken stor att eggen skaver mot varandra och resulterar i slöa knivar. Men du kan även ställa knivarna i ett knivblock.

Vilken typ av knivar är bäst?

En riktigt vass kockkniv är bland det bästa du kan ha i köket. Vi har utsett Global G-2 till bästa kniv. Bästa premiumkniv är den japanska kniven Kai Shun.

Varför är en japansk kniv bra?

Den japanska kniven är hårdare och den har en annan slipvinkel som innebär att de är vassare och den yttersta eggen är tunnare.

Köksknivar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (15st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

I Aftonbladets senaste test av 15 knivar har de utsett en ny vinnare och det är inte längre Yaxell Zen utan Kai Shun. Betyget blir 5/5 och testpanelen är överens om att detta blir testvinnaren. Kniven har bra balans och är lätt att arbeta med. Skaftet har den japanska "kastanjeformen" vilket gör att kniven ligger väldigt bra i handen. Bladet är högt vilket är bra om du ska klyva något. En annan favorit hos testpanelen är Global G-2 som får betyget 4/5. Den är tunn, vass och lätt att arbeta med. Handtaget är något kort, vilket kan kännas ovant men man vänjer sig. En i panelen nämner dock att man kan bli lite trött i handen om man hanterar denna kniv under en längre stund. En till kniv med betyget 4/5 är Miyabi Mizu 5000 MCT. Modellen har en fin design och kännas rejäl. Handtaget är ganska långt och kniven är lätt att arbeta med. När en i panelen skär igenom skalet på en tomat finns ett litet motstånd men det går lätt och smidigt att hacka med denna modell. Den är dock ganska tung.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 8 knivar och undersökt skärpa efter slitage, skärpning, användning, styrka, flexibilitet, slagtålighet och korrosion.

Bäst i test blir Victorinox Rosenträ, en rejäl kockkniv med stansat blad i rostfritt stål. Den fick bra resultat på alla testmoment men har en negativ punkt. Handtaget i rosenträ tål inte vatten speciellt bra. Det blir strävt och sväller. På andraplats är Ikea Briljera, även denna i stansat blad i stål och med ett trähandtag. Kniven ligger bra i handen och passar dig med stora händer bäst. Modellen står dock sämst emot korrosion av alla knivar i detta test. På tredjeplats är MAC Chef Universalkniv. Detta är en kniv med starkt och flexibelt knivblad. Handtaget är tillverkat i trä, men är tyvärr inte speciellt bekvämt att greppa. Det är ganska svårt att få kniven att bli lika vass igen efter en tids användning.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Mitt kök har testat 8 kockknivar i olika priser, med fokus på skärförmåga och design. Fiskars FF kockkniv 20 cm - Functional Form får 5/5 i betyg. Den ligger bra i handen och har ett softgrip-handtag som gör den extra säker och skön att hålla i. Den är lätt att arbeta med oavsett vad du ska skära. Åhlens Kockkniv utvald av Björn Frantzén får betyget 4/5. Den skär bra genom alla typer av mat och ligger skönt i handen Den får ett minus och det är att den blir något hal att hålla i om du är blöt om händerna. Flera knivar i testet får 3/5 därav har vi på test.se analyserat och valt ut den som fått bäst omdöme totalt sett. Då kommer vi fram till att Global GN-009 Oriental Cook’s plain är en bra och snygg kniv som passar bra till att skära kött och potatis med. Men det som drar ner betyget är att du kan få problem att hacka vissa saker som tex cocktailtomater som i detta test.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat japanska kockknivar, som börjar bli vanligt i alla hem inte bara för kockar. Vinnaren är Miyabi 5000 MCD Gyutoh. Bladet är tillverkat av stål i hårdhet 63 HRC. En kniv som funkar bra till den mesta och är därför en bra investering. På andraplats är den stabila allkniven Wasabi Black. Bladet är tillverkat av stål och skaftet är en blandning av plast och bambupulver. Kniven är av toppkvalitet och till ett väldigt bra pris. Tredjeplatsen har Miyagi Artisan 6000 MCT. En snygg, vass och välbalanserad kniv. Den har en lätt böj framtill vilket underlättar när du hackar till exempel. Denna modell tillhör den dyra prisklassen, men är verkligen en investering om du känner att plånboken tillåter.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har låtit Johan Jureskog och Natasa Hodic testa 14 kockknivar från lågpris till riktigt lyxiga knivar. Den japanska kockkniven Yaxell Zen får 5 + och blir utsedd till bäst i test. Den har en bra tyngd och skönt handtag som minimerar risken att halka tack vare sin sträva yta. Snygg design och skär igenom rotfrukter enkelt och lätt. Aftonbladet har inte utsett en andra- och tredjeplacering. Efter noggrann analys och granskning har vi på test.se utsett placeringarna. Zwilling Twin Ceramax är skön att hålla i, har en bra tyngd och snygg design. Den funkar för det mesta så som finlir, hackning och grövre delning. Något långt skaft som kan upplevas som störande. Flera japanska knivar i testet får kritik för sitt korta skaft vilket gör att de får ganska låga betyg. Mac Mighty får ett övervägande bra omdöme, den ligger bra i handen men skaftet är något kort. Detta är en bra kniv även om den inte ser speciellt exklusiv ut.


Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt test av kockknivar, men Mac Chef sitter fortfarande säkert på toppen! Mac briljerar vid alla typer av användning: i sju av tio skärmoment får kniven högsta betyg, det vill säga 9, och i de andra tre momenten får det en 7:a och två 8:or. Skärpan är riktigt bra och tåligheten likaså. Falltestet gick däremot inte jättebra: knivspetsen bröts av och handtaget lossnade.

Andraplatsen i testet är delad mellan Miyabi 7000d Gyutoh och Wüsthof Classic Ikon 4596/20. Miyabis kniv har en skärpa som är snäppet bättre än testvinnarens, och den klarade av falltestet något bättre också. Kniven är riktigt bra i alla användningsområden, men har inte riktigt lika många toppbetyg som Macs kniv.

Wüsthof Classic har även den riktigt bra skärpa och klarar sig med bara en krökt knivspets i falltestet! Den håller inte skärpan riktigt lika länge som de två knivarna ovan, men briljerar på samma sätt i användningsmomentet.

Vinnare i det här testet

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i Hemmet har testat kockknivar för att hitta den bästa för den glada amatören! Pris har vägts mot funktion och och kvalitet, och det visade sig att "du får vad du betalar för" stämde ganska bra när det kommer till knivar.

Den första kniven som Bäst i Hemmet lyfter fram, Mac Mighty, är dock inte testets dyraste, men inte är den billig heller. Mac Mighty är en högkvalitativ kniv som känns prisvärd för hemmakocken. Den är riktigt slitstark och enkel att underhålla själv. Den ligger tungt och behagligt i handen och känns precis. Den glider enkelt igenom allt som den testas på och känns stabil.

Vill du ha det absolut bästa, kosta vad det kosta vill, rekommenderar panelen istället Tamahagane San Kyoto. Den kostar i dagsläget mer än 4 000 kronor, så det här är inget för den som inte avser ta hand om sin kniv. Tamahaganes kniv ligger fantastiskt bra i handen och allt den skär igenom känns som smör. Det är en i alla avseenden helt fantastisk kniv! Men testpanelen är noga med att påpeka att det kanske ändå är lite överdrivet? Behöver verkligen en amatörkock en såhär bra, och dyr, kniv? Deras svar är nej, och därför blir kniven inte testvinnare.

Till sist lyfter Bäst i Hemmet fram en billigare och bra kockkniv: Kai Wasabi. Det är också en riktigt bra kniv som räcker långt för hemmakocken! Bladet är inte lika tungt och välbalanserat som de dyrare knivarna, och handtaget är inte riktigt lika bekvämt. Men ska kniven inte hållas i mer än kanske 20 minuter per dag är det verkligen inte hela världen. Kniven skär bra, men kräver lite mer av dig än de dyrare knivarna.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har låtit testföretaget WiseGuide testa sex olika kockknivar. Köksmästaren på Den Gyldene Freden, Christian Sjödin har varit med och lämnat omdöme. Tre av knivarna får höga betyg, men endast en får Aftonbladets högsta betyg 5 plus av 5 möjliga. En bra kockkniv skall vara effektiv och skarp, men också ha bra ergonomi och känsla. Det är även en god idé att kolla upp hur kniven skall vårdas.

Aftonbladets testvinnare är den klassiska kockkniven Mac Mighty. Den har utmärkta skäregenskaper och presterar ypperligt i samtliga moment. Kniven är lagom balanserad och har ett riktigt skönt handtag. Den kostar dock en rejäl slant, ca 2400 kr. Slutbetyget blir 5 plus.

På delad andraplats med betyget 4 plus hamnar kockknivarna Satake Professional och Global G-2. Den förstnämnda är endast anpassad för högerhänta, men levererar bra prestanda. Den klarar de flesta delmoment med galans förutom när den skall skiva tomat. Global G-2 är en prisvärd och användarvänlig kockkniv. Spetsen är dock något bred, vilket gör att det är svårt att byta riktning när man skär kött. Priset ligger på ca 1300 kr. Testets dyraste kockkniv heter Kyocera Delux och kostar 2800 kr. Den hamnar på femteplats och får betyget 3 plus. Den har bra egenskaper, men priset är inte motiverat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 8 kockknivar i olika prisklasser. Knivarnas skärpa i nyskick, hur snabbt de förlorade sin skärpa, hur smidigt det går att slipa upp en ny skärpa, styrka och flexibilitet samt användarvänlighet var de olika delar testpanelen tittade på. 

Det var riktigt jämnt i toppen, men allra bäst är OBH Nordica Actic nr 8420. Den har testets bästa skärpa och riktigt bra styrka och flexibilitet. Testpanelens betyg av användarvänligheten ligger på en klart godkänd nivå, men inte mycket högre. 

Andraplatsen i testet är delad mellan MAC Allkniv HB-85 och Chroma Type 301 Kockkniv P18. MAC:s kniv är riktigt stark och flexibel, och skärpan är väldigt bra! Eggen slits snabbt, men det är enkelt att skärpa upp den igen. Användarmässigt är den klart godkänd. 

Chromas kniv upplevs som något mer användarvänlig än MAC:s, men den är inte lika stark och flexibel. Skärpan är riktigt bra! 


Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta kockknivar i olika prisklasser. De billigaste ligger runt en hundring, medan de dyraste kostar uppemot en tusenlapp. Det finns två olika typer av kockknivar. Dels de som är ordentligt vassa från början men som slits snabbt och dels de som mer håller en jämn nivå under en längre tid. Vilken kniv som passar bäst måste man själv bestämma, det är inte helt enkelt. De flesta brukar välja en produkt som ligger någonstans mitt emellan. Förutom skärpan är det också bra om kniven är bekväm och enkel att arbeta med.

Det är ganska jämnt i toppen, men testvinnare med knapp marginal blev OBH Nordica Arctic 8420. Den får totalbetyget 4,4 poäng (5,0 är max) och kostar ca 895 kr. OBH Nordica är mycket vass från start och är fortfarande fint vass efter nötningstesterna. Litet minuspoäng för att den inte är optimalt utformad då det kommer till ergonomi. Det finns bekvämare knivar i testet, men rent kapacitetsmässigt är den bäst av alla.

På delad andraplats hittar vi MAC Allkniv HB-85 och Chroma Type 301 Kockkniv P18. Slutbetyget för dessa två blir starka 4,3 poäng av 5 möjliga. MAC:s kniv tappar en del skärpa vid användning, men är samtidigt vassast när man bryner upp denna. Billigast i testet är IKEA:s 365 + Gnistra som kostar 99 kr. Den får hyggliga betyg, men knivspetsen gick av vid böjning vilket inte är acceptabelt. Sämst betyg i testet får Edonist som erhåller 3,3 poäng av 5 möjliga. Med andra ord får de flesta av testobjekten hyfsade betyg. De varierar mellan 3,3 poäng och 4,3 poäng.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Det underlättar vid matlagning om man har en riktigt bra kniv att arbeta med. Knivar kan, grovt räknat, delas in i två kategorier: europeiska och japanska. De europeiska knivarna har tjockare blad och större slipvinkel, samt att de är robusta. De japanska har smalt blad, mindre slipvinkel och är lite mer ömtåliga. Oavsett kniv måste den skötas bra, annars blir den slö och en slö kniv är inte rolig att arbeta med. I Råd och röns test av 28 kockknivar blev Mac Chef bäst i test, tack vare dess fina skärpa och bra hållbarhet. Den fick dock en anmärkning – eggen rostade under korrosionstestet. Mac Chef är en av de dyraste knivarna i testet med en prislapp på 1200 kronor. Testets andraplasttagare är kniven Oden från OBH Nordica som placeras sig bland de billigaste knivarna, den kostar endast 400 kronor, och blev utnämnd till Bra Köp. Lion Sabatiers Idealkniv är faktiskt inte så idealisk, den fick bara en etta i betyg för skärpan och blev inte så mycket efter att den slipats om.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fem kockknivar, samtliga kostade mellan 199 och 1295 kronor. Man testade hur vassa knivarna var vid inköpstillfället och hur vassa de var efter ett rejält slitage, samt har man låtit ett gäng kockar arbeta med knivarna för att bedöma hur bekväma de är att hålla i. Före testet använde man sig av en maskin som ger ett medelvärde på knivarnas skärpa längs hela eggen och denna undersökningen visar även eventuella ojämnheter och jack på eggen. Vassast var Global G-2, som också är dyrast. En bra kniv ska ligga bra i handen och vara välbalanserad och vad gäller form lönar det sig att betala lite extra för sin kniv. De två dyraste knivarna i testet, Global G-2 och Sabatier Lion fick högst betyg i detta moment. Även efter att knivarna använts i testet ville Plus testa hur skärpan påverkats av slitaget. Samtliga knivar blev betydligt slöare efter användandet, men även här var det Global G-2 som var allra bäst! Sammanfattningsvis är Global-kniven bäst i samtliga delmoment. Den var vassast både som oanvänd och efter slitage, samt att den var bekvämast att arbeta med. Bland de övriga knivarna fanns ingen större koppling mellan pris och prestanda. De billiga knivarna klarade sig lika bra, eller bättre, än den dyra Sabatier Lion och mellanpris-kniven Anders Petter Hacksta.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson testar 10 kockknivar, mellan 100 – 2000 kronor! Bäst i test blev Takamura Synergy. Detta är en japansk kniv, som inte tillhör de billigaste knivarna. Kniven ligger dock bra balanserat i handen och ger ett riktigt högt kvalitetsintryck. Det är enkelt att arbeta med kniven, vilket gör att matförberedelserna är mycket roligare. Vikten och det greppvänliga handtaget gör att kniven blir lättarbetat och den bemästrar samtliga testmoment. Synergy är välarbetad och man får mycket kniv för pengarna. På andra plats hamnade MAC MBK-85. Detta är också en japansk kniv, men tillverkaren har lagt fokus på den västerländska designen. Det är testets dyraste kniv och den ingår i Mighty-serien. Kniven balanserar bra i handen, men kan kännas något tung. Handtaget är designat i trä och är mycket rejält, samt greppvänligt. MAC är en mycket lättarbetad kniv med en hög precision och som får dig att känna dig som en riktig mästerkock i köket. Wüsthof Classic ikon har tagit tredjeplats och är en tysk-tillverkad kniv, som finns i både vitt och svart. Kniven är tillverkad i ett helt stycke stål, med ett plasthandtag som är greppvänligt och som passar personer med stora händer. Skäregenskaperna är mycket bra och klarar av de mesta i köket, samt att kvaliteten känns gedigen! En nackdel är att kniven kan bli obalanserad och baktung på grund av de långa handtaget.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av nio kockknivar visar att ett högt pris inte är en garanti för att kniven ska vara bra. Den dyraste kniven i testet håller nämligen skärpan dåligt och rostar snabbt. En bra kniv ska, så klart, vara vass och för att testa detta fick samtliga knivar skära igenom en stapel av 15 mm tjocka pappersremsor. Alla knivarna belastas lika mycket och efter momentet räknas de avskurna pappersremsorna. Den vassaste kniven är Porsche, tillsammans med Mac. En annan form av slitage som knivar utsätts för är rost. Här klarade sig Porsche och Oden bäst – de ser nästan helt opåverkade ut efter korrosionstestet. Chroma Type 301 Design by Porsche har blivit en klar testvinnare. Den har både bäst kvalitet och bäst prestanda, men däremot saknar knivens handtag ett glidstopp. Oden från OBH Nordica har tagit andraplats och är en mycket prisvärd kniv.  Den har mycket bra kvalitet, men mindre tålig skärpa. Den har även en dålig balans. Tredjeplats fick Global G-2, som är en välbalanserad kniv, men som dock har mindre tålig skärpa.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt nio olika köksknivar, mellan 290 -700 kronor. Bäst i test blev Wüsthof Gourmet, tack vare sin precision och mångsidighet. Det är en väl tilltagen kniv som både skär och hackar råvaror med en stor precision. Dess skäregenskaper riktigt bra och klarar testets alla råvaror. Knivens ergonomi är väl genomtänkt och handtagets konstruktion ger ett stadigt grepp, även om det är lite stumt och platt. Wüsthof Gourmet är en mycket smidig och mångsidig kniv. På andraplats hamnade Victorinox. Det är en rejäl och mycket gedigen kniv, utan att vara direkt tung. Dess skäregenskaper är bra med god precision och mångsidighet. Knivens design känns genomtänkt och handtaget är gummibeklätt, vilket ger ett stadigt grepp. Däremot är handtaget för brett och platt för att vara riktigt bekvämt. Men trots det är denna kniven mycket prisvärd. Mora of Sweden har tagit tredjeplats och är en mycket stilfull kniv. Handtaget är limegrönt, men riskerar att bli missfärgat med tiden. Dock är det stadigt, utan risk för att man slinter och färgen gör kniven riktigt läcker. Denna modellen vinner mer på sin design och konstruktion, än på dess skäregenskaper – även om de är fullt godkända!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.