Bäst i test – välj den bästa kökskniven 2025
Hacka, strimla, tärna eller dela; med rätt kniv för rätt tillfälle blir matlagningen mycket smidigare. Köp en kökskniv med bra kvalitet som håller länge – se testvinnare i flera kategorier och ta del av vår stora köpguide för att välja rätt kniv!
- Bladlängd.
- Material.
- Hårdhet.
- Övriga egenskaper som balans och ergonomi.

När det kommer till köksknivar behöver varumärket Global förmodligen inte mycket till introduktion. Deras stilrena knivar med skaft fyllda med sjösand är favoriter bland både proffs och hemmakockar, och det är även hos Global vi hittar vår vinnare i detta test.
Global G-2 är en klassisk kockkniv som är både välbalanserad och skarp. Denna lätthanterliga kniv har en bladlängd på 20 centimeter och är gjord i rostfritt Cromova 18-stål. Globals kniv har en bekväm design där handtag och blad är gjorda i ett stycke. Global G-2 har många användningsområden och en snygg design vilket gör att den passar perfekt i de flesta hem.
- Butiker & priser
Det japanska företaget Yaxell grundades på 1930-talet och har sedan start varit en ledande aktör när det kommer till knivar. Deras karaktäristiska damaskusmönster och höga skärpa gör att Yaxell är ett populärt val på många restauranger.
Som testvinnare i premiumklassen har vi valt ut Yaxell Zen kockkniv. Denna klassiska, högkvalitativa kniv har ett blad som mäter 20 centimeter och beskrivs som en rejäl kniv med stadigt grepp. Den lyxiga kockkniven är gjord av 37 ihopsmidda lager stål, där det översta lagret är i ett rostfritt, mjukare stål som är hamrat för att få till det typiska Yaxell-utseendet. Skaftet är långt och gjort i micarta som är ett tåligt kompositmaterial.
- Yaxell Zen Kockkniv
- Yaxell Zen Knivset 3-delar
Att säga att varumärket Fiskars är anrikt är en underdrift – detta finländska företag har nämligen funnits på marknaden sedan 1600-talet! Här hittar du mängder av produkter för hemmet med allt från trädgårdsutrustning till kökstillbehör i sortimentet.
Ett populärt alternativ när det kommer till köksknivar är Fiskars All Steel kockkniv. Detta är en helgjuten kniv gjord i rostfritt japanskt stål – ett material som både ger bra skärpa och lång hållbarhet. Kniven från Fiskars hyllas i recensioner bland annat för att vara användarvänlig och högkvalitativ. Den har ett blad som är 20 centimeter långt.
- Butiker & priser

Kan du inte få nog av Globals köksknivar? I så fall kan det vara ett bra alternativ att införskaffa ett av deras knivset. Här har vi valt att rekommendera storsäljaren Global G-2951138 som består av fem knivar.
Med detta knivset från Global får du allt du behöver för att lyckas med din matlagning. I setet ingår en tandad brödkniv, en 20 centimeter lång kockkniv (vår testvinnare!), en grönsakskniv, en allkniv och en praktisk liten skalkniv.
- Butiker & priser

För att bli kung i köket behöver du ta hjälp av en riktigt högkvalitativ kökskniv. Den gör inte jobbet åt dig – men förenklar hackandet, skärandet och strimlandet betydligt. Genom att ha en bra kniv blir matlagningen dessutom mycket roligare att tillaga. När du köper en ny kniv till köket så ska du först och främst fundera på vad du ska använda den till. Det finns flera olika sorters knivar till köket: kockkniv, brödkniv och grönsakskniv för att nämna några. Här ger vi dig all en praktiskt köpguide som en bit på hjälpen i ditt val av kökskniv.
Läs gärna vårt test om knivslip.
Vilken kökskniv behöver jag?
I hemmaköket brukar man klara sig med tre till fem olika typer av knivar. Börja med en bra kockkniv, den klarar det mesta gällande matlagning. En brödkniv är också ett bra val, som du har nytta av vid varje frukost. Skalknivar passar utmärkt när du inte behöver en stor kockkniv. Vilka material och storlekar du väljer, är en smaksak.

Olika typer av köksknivar
Det finns ett flertal olika typer av köksknivar att köpa som passar olika tillfällen. Här reder vi ut vilken kniv du behöver till vad.
Vill du ha ett helt set? Kika in vår sida om de bästa knivseten just nu.
Kockkniv
Om du ska lägga dina pengar på en riktigt bra kniv är kockkniven det bästa valet. Den är praktisk och fungerar för det mesta inom matlagning och något man skulle kunna kalla för allkniv, eftersom du kan skära det mesta med den. Den finns i många olika längder och bör vara runt 18-22 centimeter. Bladet är brett och handtaget rejält och den ska ligga bra i handen.
Brödkniv
Brödkniven är en klassisk modell med tandad egg som tar sig igenom alla typer av bröd. Den funkar även utmärkt för att skära tomat.
Grönsakskniv
Grönsaksknivar har en bred egg och kort handtag för att underlätta vid snabb hackning. Vissa grönsaksknivar har även små vågor i bladet som gör att grönsaker inte ska fastna på eggen.
Skalkniv
Skalkniven är liten, smidig och perfekt för att skära grönsaker och frukt.
Filékniv
Precis som namnet avslöjar, kan du enkelt filea kött, fisk eller grönsaker med en filékniv. Kniven har en tunn egg som gör att du kan komma åt under skinn eller skära nära fiskben.
Specialknivar
Köttyxa, ostkniv, ostronkniv, urbeningskniv, trancherkniv med flera är några av specialknivar som vissa hemmakockar kan tänkas behöva. Det beror helt enkelt på vilken matlagning som du är intresserad av.
Kökskniven ska vara bekväm och säker
Det är viktigt att känna efter om kniven känns bra i handen och ger ett bekvämt grepp – den får exempelvis inte vara för tung.
Skillnad på stålknivar och keramiska knivar
Kökskniven kan antingen vara i stål eller ett keramiskt material. Här är skillnaden på dessa två.
- Stålkniv är lättare att underhålla, är tålig och finns i flera olika modeller. Den måste handdiskas och håller sig inte vass så länge.
- Keramisk kniv kräver inte speciellt mycket underhåll. Råvaror lossnar lätt från kniven och den går att maskindiskas. Den är dock ganska lätt att förstöra. Du kan inte använda den till frysta råvaror. Den är ganska svår att slipa om.
Japansk eller europeisk kökskniv?
Skillnaden mellan modellerna är att den japanska kniven har ett tunnare egg som ger ett fint och rakt snitt. Vanligtvis har europeiska knivar ett tjockare blad.
Skötselråd av köksknivar
Sköter du köksknivar på rätt sätt, har de väldigt bra livslängd.
- Diska inte i diskmaskin - ta för vana att alltid diska dina köksknivar för hand. När du kör diskmaskinen så används ett slipmedel i diskmaskinstabletterna, detta slipmedel kan på sikt förstöra knivarnas skärpa.
- Lämna aldrig köksknivar blöta, utan torka av dessa direkt efter att du diskat dem.
- Använd helst en skärbräda av trä eller plast, då marmor och glas gör kniven slö. Hacka aldrig direkt mot diskbänken eller på en tallrik.
- Undvik att skära frysta råvaror och använd den aldrig för att skära i plast och kartong till exempel.
- Förvara knivarna i knivblock, knivfack eller på magnetlist. Om du lägger knivarna i en låda med andra knivar skaver de mot varandra och repor eller jack kan lätt bildas.
Håll knivarna vassa
Med tiden så slits knivarna, oavsett hur noga du än är. Men det går att få knivarna vassa snabbt igen. Det som krävs är skärpstål eller ett bryne av metall eller keramik som du vässar knivarna med. Det går också bra att använda en knivslip eller en slipsten. Passa samtidigt på att köpa ett bra knivställ, så håller knivarna betydligt längre! Det finns knivblock, knivmagnet eller knivväskor som skyddar dina köksknivar ordentligt.
Läs också: Test av lökhackare
Populära varumärken:
Länktips:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Du kan slipa din kökskniv med ett brynstål, en slipsten eller en knivslip.
-
Den japanska kniven är hårdare och den har en annan slipvinkel som innebär att den är vassare och det yttersta egget är tunnare.
-
Vi har valt att utse Global G-2 till den kökskniv som är bäst i test. Det är en klassisk kockkniv som placerats bra på test under flera år och som varit en favorit sedan 1985. Globals knivar håller mycket hög kvalitet och fyller sina skaft med sjösand för att ge perfekt balanserade knivar.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Global G-2
- Bästa premium : Yaxell Zen
- Bra val : Fiskars All Steel
- Bästa knivset : Global G-2951138
- Vilken kökskniv behöver jag?
- Olika typer av köksknivar
- Kökskniven ska vara bekväm och säker
- Skillnad på stålknivar och keramiska knivar
- Japansk eller europeisk kökskniv?
- Skötselråd av köksknivar
- Håll knivarna vassa
