HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av laserskrivare

elektronik uppdaterad 13:e Februari, 2017, Baserad på 10 experttester.

Laserskrivaren är den bästa modellen av skrivare om du ska köpa in den till ett företag eller om du är en privatperson som skriver ut väldigt mycket - framför allt textdokument. Det finns laserskrivare som klarar av att skriva ut i både svart och färg, med bra kvalité. Färglaserskrivarna är dock ganska mycket dyrare än de vanliga laserskrivarna.Laserskrivaren är lite dyrare vid inköp, men istället blir den billigare i drift om man skriver ut mycket, då den har en lägre kostnad per utskrift i jämförelse med exempelvis bläckstråleskrivare.

Test.se rekommenderar

Samsung M2835DW - bäst i test bland Laserskrivare 2018
Samsung M2835DW, bäst i test.

Samsung M2835DW - Vi här på Test.se har vi valt att rekommendera färglaserskrivaren M2835DW från Samsung. Skrivaren har blivit testvinnare hos Råd & Rön i januari 2015 och de skriver att det är en standardskrivare med få finesser, men den är blixtsnabb och den är billig i drift. Fem textsidor tar endast 17 sekunder att skriva ut och kostar överkomliga 19 öre styck. Råd & Rön gav M2835DW ett högt betyg – 79/100.


Med Samsung M2835DW kan man enkelt skriva ut trådlöst och dela. Med avancerad NFC-teknik, WiFi-direct, Google Cloud Print och kraftfull kompalitet behöver du… Läs mer

Laserskrivare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Multi-funktionsskrivare

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Fotoskrivare

UPPDATERAD 15:e Februari, 2016

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Priset för utskrifterna skiljer sig rejält mellan marknadens alla skrivare, visar Råd & Röns test - som mest skiljer det över 11 kronor per utskrift! De allra bästa skrivarna att ha hemma är fortfarande en laserskrivare, men den är dock inte optimal om man vill skriva ut många, fina foton - även om det går! 62 skrivare ingick i testet, varav 20 st är laserskrivare. De flesta kan skanna och kopiera med en relativt hög lägsta nivå. Samsung Xpress M28855FW är skrivaren som får allra högst poäng. Detta är grålaserskrivare och saknar helt färgtoner, men å andra sidan skriver den snabbt ut rena textdokument. Den får även högsta betyg i kopiering, nätverksfunktioner, energiförbrukning och för att så lite av tonern går till spillo. Flera av skrivarna får riktigt låga betyg när det gäller utskriftsmöjligheter, även skrivare med höga sammanlagda betyg. Ett exempel är Brother HL-L6300DW, som får testets näst högsta totalbetyg men bara en etta i utskriftsmöjligheter. Det som fattas är möjligheten till dubbelsidiga utskrifter.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar olika typer av skrivare regelbundet och det visar sig att priserna skiljer sig rejält för utskrifter - som mest 11 kronor per utskrift! Inköpspriset skiljer sig allt ifrån några hundra kronor till uppemot 6900 kronor. De bästa modellerna är laserskrivare, men om man prioriterar fotoutskrifter eller inte skriver ut så mycket är en bläckstråleskrivare att föredra. Flera av skrivarna i testet får riktigt låga betyg när det gäller utskriftsmöjligheter, även skrivare med höga sammanlagda betyg. Ett exempel är Samsung SL-C480FW, som får testets näst högsta totalbetyg (högst bland laserskrivare), men får bara en 1a i utskriftsmöjligheter. Det som brister är möjligheten till dubbelsidiga utskrifter. De flesta skrivarna i testet kan skanna och kopiera - och funktionerna håller en relativt hög lägstanivå!

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat sex smarta multiskrivare (färglaserskrivare) för under 3000 kronor. Alla skrivare installerades en och en på två olika lokala nätverk - ett hemnätverk med 802.11ac-WiFi och ett företagsnätverk med 802.11n-WiFi. Drivrutiner och hjälpprogram installerades från medföljande DVD-skivor på två datorer med Windows 10. Mobilutskrifter testades med tillgängliga appar från en smartphone med Android 6.0. Man testade även ljudnivå och energiförbrukning. Bäst i test blev “brorsan med ett ben i molnet”. Brother DCP-9020CDW är en av de mer mångsidiga och moderna skrivarna i testet. Den utnyttjar nätverksuppkopplingen väl - Google Clous Print och Airprint stöds, liksom Brothers egna Iprint & Scan-app. Skrivaren kan kopplas till exempelvis OneDrive, Google Drive, Dropbx, Facebook och Flickr. Brothers utskrifter är klart godkända till vardagsbruk, men hör inte till de bästa i testet. Svartvit utskrifter drar åt aningen mörka toner och tung text, men är samtidigt skönt distinkt att läsa. Bildelement i färgutskrifter blir bleka och randiga. En kanonskrivare med massor av smarta funktioner, hög användarvänlighet och billigaste utskrifterna i testet! På andraplats hamnar HP Color Laserjet Pro (M277dw) som är en hyfsat kompakt skrivare. Den var väldigt lätt att packa upp och koppla in. Allting sköts från en pekskärm som sitter som en liten separat konsol på ena sidan, vilken är väl godkänt lättnavigerad och begriplig. Utskrifterna hör till de tydligaste och renaste i testet. Text har skarp svärta utan att bli för tung och fotoelement är detaljerade med god kontrast. HP satsar helt och hållet på sin egen molntjänst HP Eprint. Den är relativt lik Google Cloud Print och Eprint har appar och drivrutiner till IOS, Android, Blackberry, Windows och OSX. Oki MC342w är den skrivare som tar bronsmedaljen. Den bjuder på mycket - extra allt - för att vara såpass billig som den är. Den har dubbelsidig utskrift och är snabbare än konkurrenterna. Det är den mest jobb-anpassade skrivaren i testet och passar bättre för de med större utskriftsbehov.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Skrivarens automatiska självrengöring blåser dig på flera hundra utskrifter per bläckpatron, visar Råd & Röns senaste test av skrivare. Skrivarbläck kostar omkring 16000 kronor per liter och det är väl självklart att man vill att det dyra dropparna man köper ska gå till utskrifter. Dessvärre ofta slösas flera av dom bort på rengöring. Störst är problemet för de som skriver ut lite och sällan. Minst bläck slösar skrivarna från Brother, som i snitt bara gör av med en fjärdedel mer bläck när de skriver ut sporadiskt. Canons skrivare gör däremot i de mest extrema fallen av med nästan fyra gånger så mycket bläck om skrivaren stängs av mellan varven. Företaget uppmanar dock kunder att ha skrivarna i vänteläge istället för att stänga av dom. Det stora problemet med svinn slipper du dock om du väljer en laserskrivare - all toner i kassetten används till utskrift. Utskrifterna är dessutom billigare med en laserskrivare, främst märks det på textsidor men även excelark och foton är billigare. Bland laserskrivarna dominerar Samsung toppen med tre modeller. Bäst i test är Xpress M2835DW med 79 av 100 möjliga i betyg och strax därefter hamnar M2825ND, samt M2825DW på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat ett stort gäng olika skrivare, bl.a. färglaserskrivare. Bäst i test är Epson Aculaser Cx17wf som är en skrivare som klarar av både text och grafik bra. Här får man skarpa och snabba utskrifter, samt en utmärkt kopieringsfunktion. Skrivaren är gjort för att klara höga utskriftvolymer , men med tanke på det är pappersfacket lite snålt tilltaget. 150 ark är långt ifrån de 300 ark man får om man väljer konkurrenten Dell C2665 som hamnar på andraplats. Dells skrivare är en riktigt bjässe till arbetshäst med två pappersfack på 50 och 150 ark. Det går att få ett till med 500 ark som extrautrustning. Tyvärr är WiFi-adaptern också extrautrustning, men USB- och nätverksanslutning ingår. C2665 är mycket snabb och utskriftskostnaden är låg, vilket passar bra för kontoret! På tredjeplats hamnar Brother DCP-9020CDW som förvånade testpanelen genom att vara snabbare på svartvita utskrifter, än tillverkarens egna specifikationer. Den klarade av hela 19 sidor per minut. Här finns ett rejält pappersfack med plats för 250 ark är bra, men den automatiska dokumentmataren är lite snålt tilltagen. Här finns bra uppkopplingsmöjligheter och skrivaren är billig i drift.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt test av laserskrivare och det finns en ny skrivare som tar över förstaplatsen. Bläckstråleskrivare är fortfarande populärare bland hemmaanvändare, men hos företag är laserskrivaren totalt dominant. Laserskrivaren är snabb och har billigare utskrifter. Skriver du ut ofta och särskilt textsidor är laserskrivaren det givna valet. Inköpspriset är dock dyrare och påfyllning av toner är inte billigt.
Bäst i test är en standardskrivare från Samsung, Xpress M2835DW. Den har få finesser, men är blixtsnabb och billig i drift. Fem textsidor tar endast 17 sekunder att skriva ut och kostar överkomliga 19 öre styck. Betyget blir höga 79/100. Priset ligger på ca 1500 kr.
I övrigt dominerar Samsung totalt och 5 av 6 laserskrivare i toppen är av detta märke. Endast Canon på fjärdeplats orkar med att klämma sig in i Samsungs dominans. På plats två hamnar Samsung Xpress M2825ND med betyget 78/100 och på plats tre hittar vi Samsung Xpress M2825DW med betyget 77/100. Den förstnämnda kostar ca 1000 kr och den andra har ett pris på ca 1500 kr.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 18 st laserskrivare i ett färskt test från maj 2014. De flesta laserskrivare används på arbetsplatser, men det finns även privatpersoner som föredrar laserskrivare före bläckstråleskrivare. Skriver du ut mycket skall du definitivt skaffa dig en laserskrivare eftersom den är både billigare och snabbare. Du får heller inget problem med svinn som i fallet med bläckstråleskrivare, eftersom laserskrivare inte använder bläcket för att rengöra patronernas munstycke.

Den laserskrivare som får bäst betyg i Råd & Röns test är Samsung Xpress M2825ND. Den får 78 poäng och är en laserskrivare utan några speciella finesser. Dess styrka ligger istället på att den är snabb och billig i drift. Det tar endast 19 sekunder att skriva ut fem textsidor och kostnaden blir låga 20 öre styck. Inköpspriset är också konkurrenskraftigt, den ligger på knappa 1000 kr.

Samsung intar de fem högsta positionerna i testet, så man kan lugnt säga att Samsung ligger i framkant då det gäller laserskrivare. En Samsung-laserskrivare som också får Råd & Röns rekommendationer är SL-C460W. Den är att föredra om man vill ha fina färgutskrifter och även är ute efter en bra skanner. Men jämfört mot testvinnaren är den dubbelt så dyr.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har testat 10 st laserskrivare från lika många tillverkare. Fem av dem är laserskrivare för svartvit utskrift och fem av dem färgskrivare. Samtliga testade skrivare kostar under tusenlappen, vilket låter väldigt billigt. Men den största kostnaden uppstår när du behöver byta färgtoner, då får du ofta betala lika mycket för en ny omgång som för hela skrivaren. Därför kan det vara smart att kolla på en skrivare som får bra betyg och dessutom har en låg kostnad per utskrift.

Bäst i test är HP Laserjet Pro P1102W som är en svartvit skrivare med en informativ programvara. Denna laserskrivare är lätt att installera och har även wifi för trådlös uppkoppling. Skrivaren är liten och nätt samt stödjer mobil utskrift. Fem andra skrivare i Ica-Kurirens test får näst högsta betyg; Brother HL-2130, Kyocera FS-1041, Oki B401D, Xerox Phaser 6000 och Epson Aculaser C1700. De tre förstnämnda är svartvita skrivare och de två sistnämnda är färgskrivare.

De två skrivare som klarar sig sämst är Dell C1660W och Samsung CLP-365. Med Dells modell är det svårt att ställa in wifi:n och det krånglar med olika felmeddelanden. Förutom detta är den långsam och svårt att få tag toner till. Allra sämst är skrivaren från Samsung, CLP-365. Skrivaren är onödigt tung och krånglig att installera.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

PC för alla har testat 5 trådlösa färglaserskrivare som klarar allt. Bäst i test är Samsung CLX-3185FW. Installationen av skrivaren är enkel och om man kopplar skrivaren med USB till datorn, sköter installationsprogrammet allt automatiskt. Skrivarens utskriftskvalité är mycket bra och Samsung hamnar i toppen under alla utskriftstester. Även skannern fungerar bra och är riktigt skarp. Det är skrivarens kapacitet som gör att betyget dras ner lite grann för denna modellen. Den har det minsta pappersmagasinet och arkmatare, samt de minsta tonerkassetterna. Samsung är liten och smidig och även den billigaste i testet. HPs skrivare är lätt att använda och erbjuder riktigt bra utskrifter, kopior och inläsningar. Dessutom har skrivaren en pekskärm i färg, vilket gör att skrivaren är enklare att hantera än övriga skrivare i testet. Den har en funktion som kallas Eprint, som gör att du kan skriva ut från vilket dator som helst världen över, genom att bara skicka ett mejl till skrivaren. Inte så himla nödvändigt kanske, men det är rolig egenskap. Skrivaren från Xenox är lite krångligare att få igång och använda. Att skanna via datorn är ganska enkelt, men skrivarens egna program är krångligt! Skrivaren ger trots allt en otrolig bildkvalité och den lilla storleken gör att den inte tar mycket plats alls.

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

Pricerunners testpanel har provat fyra svartvita laserskrivare för hem och kontor. Samtliga skrivare har likvärdiga funktioner. De största skillnaderna är några extrafunktioner som till exempel stöd för trådlösa nätverk. Bäst i test blir Samsungs skrivare ml-2525w. Det är svart, stilren skrivare som inte behöver ta mycket plats alls. Den arbetar snabbt med utskrifter och de håller en mycket hög kvalité, samtidigt som skrivaren är tystgående. Modellen har stöd för trådlöst nätverk, vilket innebär att man inte behöver hålla på och krångla med skrivarkabeln och dessutom kan flera personer använda sig av samma skrivare. HPs modell är en liten och lättanvänd skrivare. Den har en enkel installation, som man kan göra antingen via USB-kabel eller över de trådlösa nätverket. En smart auto-off-funktion på skrivaren gör att den stänger av sig själv när den varit inaktiv en längre tid, samt att samma funktion startar maskinen igen när du är på väg att skriva ut! Skrivaren ger en bra utskriftskvalité. Canons skrivare är liten, lätt att sköta om och en prisvärd dokumentskrivare. Den har en bra utskriftskvalité, men har inte alls lika många funktioner som andra skrivare. Dess installation är enkel, men i vissa fall måste man ladda ner nya drivrutiner från Canons hemsida.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"