Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.

Test av lövblåsar

trädgård uppdaterad 11:e Augusti, 2015, Baserad på 3 testkällor.

När hösten här och vintern snart ska komma, kan det vara skönt att investera i en lövblås. Men det finns en del att tänka på innan man väljer vilken lövblås man bör skaffa. Det är bra att veta hur stor trädgård man har och om maskinen klarar av att få bort löv från alla ytor och inte bara släta, öppna gräsmattor eller från asfalt. Det är även viktigt att kontrollera hur kraftig säkring man har i elcentralen och om den klarar, till exempel, en maskin med 3000 watt. Vill man inte ha en eldriven lövblås, finns det bensindrivna. Med en bensindriven maskin kan man enklare komma åt bland buskar och träd, utan några sladdproblem. Dock kostar maskinen mer i bränsle, i inköp och kan kräva lite mekande. Det är även bra om man väljer ett lövblås med sugfunktion och/eller komposteringsfunktion.

Test.se rekommenderar

Black & Decker GW3010V - bäst i test bland Lövblåsar 2017
Black & Decker GW3010V, bäst i test.

Black & Decker GW3010V - Vi på Test.se har valt att rekommendera lövblåsen GW3010V från Black & Decker. Maskinen har blås- och sugfunktion i separata rör, samt en ställbar blåseffekt med 300-350 km/timmen. “Air flow”-sugfunktionen har en kapacitet på 10,7 m3/min. Den här lövblåsen har dessutom en ny mekanism för att man enkelt ska kunna byta mellan blås- och sugfunktion. Lövblåsen har utrustats med effektiva makuleringsblad som reducerar volymen från 10 till 1. Uppsamlaren med 35 liters volym är enkel att tömma och axelrem medföljer för bekväm och smidig hantering. Läs mer

Lövblåsar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Häcksaxar

UPPDATERAD 17:e Oktober, 2016

Sekatörer

UPPDATERAD 18:e Augusti, 2015

Grensaxar

UPPDATERAD 1:a April, 2014

Grensågar

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Trädgårdsstädare eller lövblås som de flesta kallar är en rejäl dammsugare som klarar både att blåsa undan och suga upp vissna blad. Maskinen klarar ofta också att hacka bladen så att du bekvämt kan använda dem för din kompost. Det skall vara enkelt att ställa om från blås till sug, man skall inte behöva bygga om maskinen för att detta skall ske. GDS har testat åtta aktuella lövblåsar i prisklassen 699-1645 kr.
Bäst i test blir lövblåsen Skil 0790 AA som också är den billigaste maskinen. Skils lövblås är tyst och fungerar alldeles utmärkt. Den är enkelt att byta mellan blås och sug, omkopplingen skapar inga praktiska problem. Sugeffekten är inte den kraftigaste i testet, men med tanke på det låga priset och maskinen minimala vikt är det ändå imponerande. Handtaget är stort och bekvämt. Skils lövblås har bra balans och är begåvad med två noshjul vid rörets mynning. Betyget blir fina 7,5/10 och priset är låga 699 kr. Man får alltså mycket lövblås för pengarna!
En lövblås som inte faller GDS på läpparna är Al-Ko VAC 2400 E. Den har ett läckert utseende, men har flera negativa egenskaper. Al-ko:s lövblås är trög att ändra mellan blås- och sugfunktion, handtaget är inte vidare ergonomiskt och noshjulen alldeles för små. Betyget blir sparsamma 4,9/10 och priset ligger på 1195 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

På Expressens hemsida kan man läsa om ett test gällande åtta lövblåsar, som utförts av WiseGuide. Samtliga modeller kostar mellan 650-2200 kronor och är både lätta och tunga, små och stora, smarta och komplicerade. Testets vinnare blev Black & Deckers lövblås GW3000. Lövblåsen har en genomtänkt design och en överlägsen lösning på byte mellan blås och sug. Den är väldigt effektiv och suger upp mindre kvistar utan att protestera. GW3000 är alltså en värdig vinnare, som kombinerar enkelhet och effektivitet. På andraplats hamnade testets billigaste maskin, Cotech 31-4779.  Maskinen är enkel att hantera och den har stödhjul längst ut på röret, samt ett reglerbart extrahandtag. Det finns dock en del detaljmissar, exempelvis att det är svårt att rensa fläkten och påsens bakre fäste hoppar lätt ur. Testets tredjeplats gick till Skil 0790AA, som också fått utmärkelsen ”Bästa budgetköp”. Maskinen är enkel att montera, men saknar effektreglering. Den är rejält framtung och kan alltså inte användas som enhandsmaskin. 0790AA blåser bra, men suger dock inte riktigt i paritet med effekten.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta gav engelska laboratoriet Intertek i uppdrag att jämföra sex eldrivna lövblåsar med sug och komposteringskvarn. Samtliga maskiner kan alltså både användas till att blåsa bort eller blåsa ihop löv i en hög, samt suga upp och mala ner dem. Testledaren på Intertek var dock inte särskilt imponerad av maskinerna. Man testade hur snabba och effektivt lövblåsarna kunde blåsa ihop löven till en liten hög (samtidigt testades ansträngningen), men ingen av maskinerna fick några höga betyg. Black & Decker stack dock ut som sämre än övriga modeller i testet. Den var alldeles för aggressiv och svår att kontrollera. Risken är också stor att man blåser in löven på grannens trädgård. Det gick bättre för maskinerna när man istället testade deras förmåga att suga upp och mala ner löven, vilket inte förvånar testledaren, Phil. Eftersom det inte ställer lika höga krav på maskinernas design och utförande som förmågan att blåsa ihop dem till en hög, istället är det kraften som är viktigast. Testets vinnare, Gardol GLS 250, har inte några större svagheter, förutom att den är relativt tung. Ryobi RBV3000VP har tagit andraplats och har den högsta blåshastigheten. Det är dessutom lätt att styra löven, trots att även denna maskinen är ganska tung. Ryobi har ett bra sug och en bra komposteringsprestanda. På tredjeplatsen hamnade Flymo Twister 2200 XV. Det är svårt att styra löven med den här modellen och det är dessutom svårt/omständligt att bra från blås- till sugfunktion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"