HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
lövblåsar - Bäst i test

Test av lövblåsar

20 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 6:e Oktober, 2020, Baserad på 8 experttester.

När hösten kommer faller löven oundvikligt mot marken, och för dig med trädgård börjar det eviga arbetet med att ta rätt på dem. Med en lövblås blir det bra mycket lättare!

Jag vet allt om lövblåsar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Olika lövblåsar – olika fördelar

En lövblås kan bli höstens bästa köp, men för att du verkligen ska få det du vill ha och behöver är det smart att först undersöka vad olika modeller har att erbjuda. Det finns tre olika huvudgrupper: elnätsdrivna, batteridrivna och bensindrivna. En bensindriven lövblås har i regel mer kraft än de som går på el, men de har istället andra fördelar där den mest självklara såklart är det faktum att de är mer miljövänliga. En lövblås som drivs med bensin är dessutom ofta tung och bullrar en hel del. De batteridrivna lövblåsarna är absolut tystast, men de klarar å andra sidan inte av några enorma ytor innan de måste laddas igen, och inte lika kraftfulla som de bensindrivna. Lövblåsarna med sladd klarar av en medelstor trädgård helt utan problem, men då får man å andra sidan dra runt på en sladd.

Bensindrivet är kraftfullt, men batteridrivet är tyst

En bra utgångspunkt i ditt val av lövblås är förstås: hur ser din trädgård ut? Hur stor är den och hur mycket rabatter och buskar har du? En bensindriven lövblås är som sagt kraftfullast och passar därför bäst om du har en stor trädgård med mycket buskar och annat där löven lätt kan fastna. De batteridrivna lövblåsarna är i regel lättare och därmed också enklare att hantera. Eftersom de dessutom är mer tystgående kan de vara bättre lämpade om du bor i radhus, där tomten är relativt liten och grannarna är nära.

Blås ihop först och sug upp det sen

Många lövblåsar, i alla fall de bensindrivna och de som ansluts till elnätet, kan också användas som lövsug, och det smartaste sättet att använda lövblåsens sugfunktion är att först blåsa ihop löven till högar och suga upp löven när de ligger samlade. Att suga upp löven direkt där de ligger går inte alls lika smidigt. De flesta blåsarna är bra på att sortera bort det som inte är löv, som till exempel grus, vilket gör dem praktiska och effektiva även på grusgångar. Går maskinen att använda som en sug är den i regel också utrustad med en uppsamlingspåse, och många av påsarna är i sin tur utrustade med någon form av kompostkvarn som river sönder löven och gör dem med kompakta. När du är klar är det bara att tömma uppsamlingspåsen direkt ner i komposten.

Tänk på ergonomin!

Hanteringen av lövblåsar kan variera: de kan vara handburna eller gjorda för att hängas på ryggen. Eftersom maskinerna ofta är tunga är det viktigt att det känns bra för dig att hantera din lövblås, så provbär alltid i butik innan du köper den. Gärna med ett par handskar, så du får en känsla för hur enkelt du kan hantera reglage och annat. Även om den lövblås du tänkt använda inte låter jättehögt kan det vara en bra idé att använda hörselskydd. Skyddsglasögon är också att rekommendera, eftersom det kan hända att luftströmmen dra upp skräp som kan hamna i ögonen.

Den rätta knycken

Innan man får in den rätta knycken kan det vara lite lurigt att blåsa ihop löven, så förtrösta inte om du inte lyckas perfekt första gången – det behöver inte betyda att den lövblås du köpt inte kan göra jobbet ordentligt! Har du en lite svagare lövblås kan du behöva jobba lite mer om löven är våta, och är lövblåsen istället väldigt kraftfull får du se upp så att löven inte blåser åt alla möjlig håll där du drar fram. Det är för övrigt i regel en bättre idé att arbeta med löven om de är torra, annars kan arbetet bli onödigt tungt. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test, bensindriven lövblås: Husqvarna 525 BX

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2018
Recensioner
Kraftfull Användarvänliga handtag Justerbar rörlängd och hastighet
Tung Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar den bensindrivna lövblåsen Husqvarna 525 BX. Detta är en mycket kraftfull lövblås som klarar att städa upp på en stor yta eller trädgård. Den klarar att blåsa bort både fuktiga och torra löv tack vare sin styrka. Eftersom att blåsrörets längd går att justera så kan du behålla en ergonomisk position eftersom du kommer närmre utan att behöva böja dig allt för mycket. Det går även att reglera kraften i blåshastigheten så att du kan anpassa beroende på om du till exempel blåser torra eller fuktiga löv som behöver mer kraft. I paketet ingår ett platt och ett öppet blåsrör. Lövblåsen väger lite över 4 kilo och bränslet räcker i ungefär en timme.

Visa hela texten
Kraftkälla:
Bensin
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
106 dB
Vikt:
4,3 kg
Uppsamlingspåse:
Funktioner:
Justerbart rör, Hastighetshållare, Extra handtag i underkant

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test, eldriven lövblås: Bosch ALS 25

Testresultat
Råd och rön 2017
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Lätthanterlig Mångsidig Mycket prisvärd
Lite svårt att slå av och på med handskar
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att utse Bosch ALS 25 till testvinnare. ALS 25 kan både blåsa och suga och utsågs till bästa lövblås med sladd i Råd & Röns senaste test, bland annat för att den är en hejare på att både blåsa ihop och suga upp löven och för att den är lätt att hantera. Den är också utrustad med en uppsugningspåse med en kapacitet på 45 liter. Komprimeringsfunktionen får dessutom högsta betyg av Råd & Rön, så det ryms mycket löv i påsen! Att den kopplas upp mot elnätet med sladd innebär förstås att du kan köra med den utan tidsbegränsning och utan större påverkan på miljön!

Visa hela texten
Kraftkälla:
Elnät
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
102 dB
Vikt:
4,4 kg
Uppsamlingspåse:
45 l
Funktioner:
Bärrem, Kompostkvarn

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Bosch ALB 36 Li

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2018
Recensioner
Användarvänlig Kraftfull trots att den är batteridriven Välbalanserad
Kort batteritid
Kraftkälla:
Batteri
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
90 dB
Vikt:
2,8 kg
Uppsamlingspåse:
Funktioner:
Steglöst vred för att dra ner styrkan. Batteri som passar Bosch's produkter i samma serie
Visa alla specifikationerna

Gardena Ergojet 3000

Testresultat
Gör Det Själv nr 15/-17 2017,    Gör Det Själv 2014
Kraftkälla:
Elnät
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
102 dB
Vikt:
4,8 kg
Uppsamlingspåse:
45 l
Funktioner:
Kvarn
Visa alla specifikationerna

Stihl Compact Cordless Blower BGA 56 Set

Testresultat
Råd och rön 2017
Omdömen Via prisjakt

Kraftkälla:
Batteri
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
91 dB
Vikt:
2,1 kg
Uppsamlingspåse:
Visa alla specifikationerna

Lövblåsar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Grensåg

UPPDATERAD 3:e September, 2020

Häcksaxar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Sekatörer

UPPDATERAD 12:e April, 2019

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat och jämfört de mest populära lövblåsarna som finns på marknaden idag. De billigaste varianterna kostar runt tusenlappen, medan de mer kraftfulla maskinerna kostar runt 3000 kronor. Blåsarna testades på olika typer av underlag, blanda annat gräs och asfalt. Favoriten från Makita bedömdes göra jobbet bäst med sin otroliga blåskraft. Det var en av testets dyrare maskiner men för pengarna får man mycket maskin. 

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat batteri- och bensindrivna lövblåsar. Vi har delat upp testresultaten i bästa batteridrivna och bästa bensindrivna så att du som konsument enkelt kan läsa om den typ av produkt som du är intresserad av.

Bästa bensindrivna lövblås blir Husqvarna 525 BX, betyg 4,5/5. Detta är en mycket kraftfull lövblås som klarar att städa upp på en stor yta eller trädgård. Den klarar att blåsa bort både fuktiga och torra löv tack vare sin styra. Blåsrörets längd är justerbart så att du slipper böja dig mycket. Det går även att reglera kraften i blåshastigheten. I paketet ingår ett platt och ett öppet blåsrör. Lövblåsen väger lite över 4 kilo och bränslet räcker i ungefär en timme.

På andraplatsen av bensindrivna lövblåsar har vi Stihl BG86 C-E, betyg 4/5. Även denna modell är mycket kraftfull och klarar stora ytor. Den har två olika blåsrör, platt och runt som passar för både fuktiga och torra löv. Det går att ställa in gasknappen i olika lägen men det kan vara svårt i början att hitta rätt styrka. Men när man väl lär sig maskinen är det lättare. Maskinen klarar att köra i 45 minuter på en bensintank. Vikten ligger på lite över 4 kilo och har inte mycket vibrationer.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat batteri- och bensindrivna lövblåsar. Vi har delat upp testresultaten i bästa batteridrivna och bästa bensindrivna så att du som konsument enkelt kan läsa om den typ av produkt som du är intresserad av.

Bästa batteridrivna lövblås är Bosch ALB 36 Li med betyget 4/5. Den är välbalanserad och lätt att hantera. Batteriet räcker i 15 minuter vilket är ganska kort men har du fler 36-voltsmaskiner från Bosch så kan du växla mellan dessa. Den klarar lätt att blåsa rent en altan/uteplats eller stenlagda/asfaltsytor men den klarar inte fuktiga löv speciellt bra. Då är den för klen. Men sett till flera andra batteridrivna konkurrenter så är den ändå kraftfull.

Strax efter har vi Black & Decker GWC1820 PC som också fått betyget 4/5. Modellen överraskar med kraft med tanke på det kompakta formatet. Den passar bra för att blåsa rent en uppfart eller altan, men klarar inte riktigt fuktiga löv och större ytor. Den klarar att köra med normalkraft i ungefär 30 minuter på en fulladdning. Du kan dock köpa till eller använda batteri från en annan Black & Decker produkt. Vikten på denna modell är låg och den är väldigt smidig att använda.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv nr 15/-17

Publicerad

Magasinet Gör Det Själv håller sig ständigt a jour gällande allt som hör trädgården till! Här har de testat 8 lövblåsar med sladd, och testppanelen förvånas över att det kan skilja sig så mycket mellan de olika modellerna, framförallt i bottenskiktet. De topplacerade maskinerna gör, tack och lov, bra ifrån sig!

Allra bäst i testet är Black+Decker GW3050. Lövblåsen är solid och effektiv, och lövkvarnen gör ett riktigt bra jobb på både torra och blöta löv. Uppsamlingspåsen känns inte överdrivet solid, men presterar över förväntan. Maskinen är välbalanserad och ljudnivån upplevs som bra mycket lägre än vad som är angivet av tillverkaren.

Andraplatsen, och titeln "Bra köp", går till Bosch ALS 30. Maskinen är robust och både blåser och suger riktigt bra. Uppsamlingspåsen känns rejäl och är enkel att tömma. Trots att lövblåsen är stor och tar en hel del plats väger den inte särskilt mycket.

Den tredje bästa lövblåsen i Gör Det Självs test är Gardena ErgoJet 3000. Den har kraftfull motor och en kvarn av metall, vilket gör att den enkelt tuggar sig igenom stora mängder blöta löv. Anledningen till att Gardenas lövblås inte placerar sig högre upp i testet är framför allt att den är högljudd och rätt tung.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 12 olika lövblåsar i två kategorier: batteridrivna och sådana som kopplas upp mot elnätet.Högst betyg av de batteridrivna lövblåsarna fick Stihl Compact Cordless Blower BGA 56 Set. Stihls lövblåsare går på batteri och väger strax under 3,5 kg – den är med andra ord inte särskilt otymplig att bära runt på. Den är enkel att montera och att slå av och på, har ett mjukt grepp och ett blåsrör som kan anpassas efter din kroppslängd i tre olika steg. Maskinen är lika enkel att hantera oavsett om du är höger- eller vänsterhänt, och en praktisk upphängningsögla gör det enkelt att hänga upp lövblåsaren när den inte används. Stihls lövblåsare har en laddtid på ungefär en timme och kan köras i 20 minuter innan den måste laddas igen. 


Högst poäng av lövblåsarna med sladd fick Bosch ALS 25. Boschs lövblåsare drivs av elnätet, vilket förstås har både fördelar och brister. Eftersom den inte är beroende av att ha ett laddat batteri kan maskinen köras länge utan avbrott, men behändigheten i att vara sladdfri går förstås om intet. Bosch lövblåsare är ett kilo tyngre än Stihls, men enligt Råd & Rön upplevs den ändå som lättare. Den är relativt enkel att montera och är utrustad med en smidig uppsamlingssäck med en kapacitet på 45 liter. Maskinen har ett ställbart handtag och ett vadderat axelband, vilket gör den bekväm att hantera.

Som nummer tre i testet ligger Cocraft PRO Edition LB36-T, som dessutom fått utmärkelsen ”Bästa köp”. Cocraft PRO Edition går på batteri och väger även den strax under 3,5 kg och är enkel att både montera och att använda. Den har en steglös hastighetsreglering och en turboknapp, och har ett mjukt och bekvämt handtag. Cocraft har en laddtid på ungefär 50 minuter och kan köras i 26 minuter innan batteriet tar slut.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Trädgårdsstädare eller lövblås som de flesta kallar är en rejäl dammsugare som klarar både att blåsa undan och suga upp vissna blad. Maskinen klarar ofta också att hacka bladen så att du bekvämt kan använda dem för din kompost. Det skall vara enkelt att ställa om från blås till sug, man skall inte behöva bygga om maskinen för att detta skall ske. GDS har testat åtta aktuella lövblåsar i prisklassen 699-1645 kr.
Bäst i test blir lövblåsen Skil 0790 AA som också är den billigaste maskinen. Skils lövblås är tyst och fungerar alldeles utmärkt. Den är enkelt att byta mellan blås och sug, omkopplingen skapar inga praktiska problem. Sugeffekten är inte den kraftigaste i testet, men med tanke på det låga priset och maskinen minimala vikt är det ändå imponerande. Handtaget är stort och bekvämt. Skils lövblås har bra balans och är begåvad med två noshjul vid rörets mynning. Betyget blir fina 7,5/10 och priset är låga 699 kr. Man får alltså mycket lövblås för pengarna!
En lövblås som inte faller GDS på läpparna är Al-Ko VAC 2400 E. Den har ett läckert utseende, men har flera negativa egenskaper. Al-ko:s lövblås är trög att ändra mellan blås- och sugfunktion, handtaget är inte vidare ergonomiskt och noshjulen alldeles för små. Betyget blir sparsamma 4,9/10 och priset ligger på 1195 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

På Expressens hemsida kan man läsa om ett test gällande åtta lövblåsar, som utförts av WiseGuide. Samtliga modeller kostar mellan 650-2200 kronor och är både lätta och tunga, små och stora, smarta och komplicerade. Testets vinnare blev Black & Deckers lövblås GW3000. Lövblåsen har en genomtänkt design och en överlägsen lösning på byte mellan blås och sug. Den är väldigt effektiv och suger upp mindre kvistar utan att protestera. GW3000 är alltså en värdig vinnare, som kombinerar enkelhet och effektivitet. På andraplats hamnade testets billigaste maskin, Cotech 31-4779.  Maskinen är enkel att hantera och den har stödhjul längst ut på röret, samt ett reglerbart extrahandtag. Det finns dock en del detaljmissar, exempelvis att det är svårt att rensa fläkten och påsens bakre fäste hoppar lätt ur. Testets tredjeplats gick till Skil 0790AA, som också fått utmärkelsen ”Bästa budgetköp”. Maskinen är enkel att montera, men saknar effektreglering. Den är rejält framtung och kan alltså inte användas som enhandsmaskin. 0790AA blåser bra, men suger dock inte riktigt i paritet med effekten.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta gav engelska laboratoriet Intertek i uppdrag att jämföra sex eldrivna lövblåsar med sug och komposteringskvarn. Samtliga maskiner kan alltså både användas till att blåsa bort eller blåsa ihop löv i en hög, samt suga upp och mala ner dem. Testledaren på Intertek var dock inte särskilt imponerad av maskinerna. Man testade hur snabba och effektivt lövblåsarna kunde blåsa ihop löven till en liten hög (samtidigt testades ansträngningen), men ingen av maskinerna fick några höga betyg. Black & Decker stack dock ut som sämre än övriga modeller i testet. Den var alldeles för aggressiv och svår att kontrollera. Risken är också stor att man blåser in löven på grannens trädgård. Det gick bättre för maskinerna när man istället testade deras förmåga att suga upp och mala ner löven, vilket inte förvånar testledaren, Phil. Eftersom det inte ställer lika höga krav på maskinernas design och utförande som förmågan att blåsa ihop dem till en hög, istället är det kraften som är viktigast. Testets vinnare, Gardol GLS 250, har inte några större svagheter, förutom att den är relativt tung. Ryobi RBV3000VP har tagit andraplats och har den högsta blåshastigheten. Det är dessutom lätt att styra löven, trots att även denna maskinen är ganska tung. Ryobi har ett bra sug och en bra komposteringsprestanda. På tredjeplatsen hamnade Flymo Twister 2200 XV. Det är svårt att styra löven med den här modellen och det är dessutom svårt/omständligt att bra från blås- till sugfunktion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.