Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
lövblåsar - Bäst i test

Test av lövblåsar

11 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 6:e November, 2017, Baserad på 4 experttester.

När hösten kommer faller löven oundvikligt mot marken, och för dig med trädgård börjar det eviga arbetet med att ta rätt på dem. Med en lövblås blir det bra mycket lättare!

Jag vet allt om lövblåsar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Olika lövblåsar – olika fördelar

En lövblås kan bli höstens bästa köp, men för att du verkligen ska få det du vill ha och behöver är det smart att först undersöka vad olika modeller har att erbjuda. Det finns tre olika huvudgrupper: elnätsdrivna, batteridrivna och bensindrivna. En bensindriven lövblås har i regel mer kraft än de som går på el, men de har istället andra fördelar där den mest självklara såklart är det faktum att de är mer miljövänliga. En lövblås som drivs med bensin är dessutom ofta tung och bullrar en hel del. De batteridrivna lövblåsarna är absolut tystast, men de klarar å andra sidan inte av några enorma ytor innan de måste laddas igen, och inte lika kraftfulla som de bensindrivna. Lövblåsarna med sladd klarar av en medelstor trädgård helt utan problem, men då får man å andra sidan dra runt på en sladd.

Bensindrivet är kraftfullt, men batteridrivet är tyst

En bra utgångspunkt i ditt val av lövblås är förstås: hur ser din trädgård ut? Hur stor är den och hur mycket rabatter och buskar har du? En bensindriven lövblås är som sagt kraftfullast och passar därför bäst om du har en stor trädgård med mycket buskar och annat där löven lätt kan fastna. De batteridrivna lövblåsarna är i regel lättare och därmed också enklare att hantera. Eftersom de dessutom är mer tystgående kan de vara bättre lämpade om du bor i radhus, där tomten är relativt liten och grannarna är nära.

Blås ihop först och sug upp det sen

Många lövblåsar, i alla fall de bensindrivna och de som ansluts till elnätet, kan också användas som lövsug, och det smartaste sättet att använda lövblåsens sugfunktion är att först blåsa ihop löven till högar och suga upp löven när de ligger samlade. Att suga upp löven direkt där de ligger går inte alls lika smidigt. De flesta blåsarna är bra på att sortera bort det som inte är löv, som till exempel grus, vilket gör dem praktiska och effektiva även på grusgångar. Går maskinen att använda som en sug är den i regel också utrustad med en uppsamlingspåse, och många av påsarna är i sin tur utrustade med någon form av kompostkvarn som river sönder löven och gör dem med kompakta. När du är klar är det bara att tömma uppsamlingspåsen direkt ner i komposten.

Tänk på ergonomin!

Hanteringen av lövblåsar kan variera: de kan vara handburna eller gjorda för att hängas på ryggen. Eftersom maskinerna ofta är tunga är det viktigt att det känns bra för dig att hantera din lövblås, så provbär alltid i butik innan du köper den. Gärna med ett par handskar, så du får en känsla för hur enkelt du kan hantera reglage och annat. Även om den lövblås du tänkt använda inte låter jättehögt kan det vara en bra idé att använda hörselskydd. Skyddsglasögon är också att rekommendera, eftersom det kan hända att luftströmmen dra upp skräp som kan hamna i ögonen.

Den rätta knycken

Innan man får in den rätta knycken kan det vara lite lurigt att blåsa ihop löven, så förtrösta inte om du inte lyckas perfekt första gången – det behöver inte betyda att den lövblås du köpt inte kan göra jobbet ordentligt! Har du en lite svagare lövblås kan du behöva jobba lite mer om löven är våta, och är lövblåsen istället väldigt kraftfull får du se upp så att löven inte blåser åt alla möjlig håll där du drar fram. Det är för övrigt i regel en bättre idé att arbeta med löven om de är torra, annars kan arbetet bli onödigt tungt. 

Bäst i test: Bosch ALS 25

Vi på Test.se har valt att utse Bosch ALS 25 till testvinnare. ALS 25 kan både blåsa och suga och utsågs till bästa lövblås med sladd i Råd & Röns senaste test, bland annat för att den är en hejare på att både blåsa ihop och suga upp löven och för att den är lätt att hantera. Den är också utrustad med en uppsugningspåse med en kapacitet på 45 liter. Komprimeringsfunktionen får dessutom högsta betyg av Råd & Rön, så det ryms mycket löv i påsen! Att den kopplas upp mot elnätet med sladd innebär förstås att du kan köra med den utan tidsbegränsning och utan större påverkan på miljön!

Specifikationer


Testresultat:
Råd och rön 2017
Kraftkälla:
Elnät
Typ:
Handhållen
Ljudnivå (max):
102 dB
Vikt:
4,4 kg
Uppsamlingspåse:
45 l
Funktioner:
Bärrem, Kompostkvarn
Lätthanterlig, Mångsidig, Mycket prisvärd
Lite svårt att slå av och på med handskar

Hitta bästa pris & butik:

Proshop »
Fri frakt över 1000:-God ServiceNöjda kunder

Lövblåsar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Häcksaxar

UPPDATERAD 17:e Oktober, 2016

Sekatörer

UPPDATERAD 18:e Augusti, 2015

Grensaxar

UPPDATERAD 1:a April, 2014

Grensågar

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 12 olika lövblåsar i två kategorier: batteridrivna och sådana som kopplas upp mot elnätet.Högst betyg av de batteridrivna lövblåsarna fick Stihl Compact Cordless Blower BGA 56 Set. Stihls lövblåsare går på batteri och väger strax under 3,5 kg – den är med andra ord inte särskilt otymplig att bära runt på. Den är enkel att montera och att slå av och på, har ett mjukt grepp och ett blåsrör som kan anpassas efter din kroppslängd i tre olika steg. Maskinen är lika enkel att hantera oavsett om du är höger- eller vänsterhänt, och en praktisk upphängningsögla gör det enkelt att hänga upp lövblåsaren när den inte används. Stihls lövblåsare har en laddtid på ungefär en timme och kan köras i 20 minuter innan den måste laddas igen. 


Högst poäng av lövblåsarna med sladd fick Bosch ALS 25. Boschs lövblåsare drivs av elnätet, vilket förstås har både fördelar och brister. Eftersom den inte är beroende av att ha ett laddat batteri kan maskinen köras länge utan avbrott, men behändigheten i att vara sladdfri går förstås om intet. Bosch lövblåsare är ett kilo tyngre än Stihls, men enligt Råd & Rön upplevs den ändå som lättare. Den är relativt enkel att montera och är utrustad med en smidig uppsamlingssäck med en kapacitet på 45 liter. Maskinen har ett ställbart handtag och ett vadderat axelband, vilket gör den bekväm att hantera.

Som nummer tre i testet ligger Cocraft PRO Edition LB36-T, som dessutom fått utmärkelsen ”Bästa köp”. Cocraft PRO Edition går på batteri och väger även den strax under 3,5 kg och är enkel att både montera och att använda. Den har en steglös hastighetsreglering och en turboknapp, och har ett mjukt och bekvämt handtag. Cocraft har en laddtid på ungefär 50 minuter och kan köras i 26 minuter innan batteriet tar slut.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Trädgårdsstädare eller lövblås som de flesta kallar är en rejäl dammsugare som klarar både att blåsa undan och suga upp vissna blad. Maskinen klarar ofta också att hacka bladen så att du bekvämt kan använda dem för din kompost. Det skall vara enkelt att ställa om från blås till sug, man skall inte behöva bygga om maskinen för att detta skall ske. GDS har testat åtta aktuella lövblåsar i prisklassen 699-1645 kr.
Bäst i test blir lövblåsen Skil 0790 AA som också är den billigaste maskinen. Skils lövblås är tyst och fungerar alldeles utmärkt. Den är enkelt att byta mellan blås och sug, omkopplingen skapar inga praktiska problem. Sugeffekten är inte den kraftigaste i testet, men med tanke på det låga priset och maskinen minimala vikt är det ändå imponerande. Handtaget är stort och bekvämt. Skils lövblås har bra balans och är begåvad med två noshjul vid rörets mynning. Betyget blir fina 7,5/10 och priset är låga 699 kr. Man får alltså mycket lövblås för pengarna!
En lövblås som inte faller GDS på läpparna är Al-Ko VAC 2400 E. Den har ett läckert utseende, men har flera negativa egenskaper. Al-ko:s lövblås är trög att ändra mellan blås- och sugfunktion, handtaget är inte vidare ergonomiskt och noshjulen alldeles för små. Betyget blir sparsamma 4,9/10 och priset ligger på 1195 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

På Expressens hemsida kan man läsa om ett test gällande åtta lövblåsar, som utförts av WiseGuide. Samtliga modeller kostar mellan 650-2200 kronor och är både lätta och tunga, små och stora, smarta och komplicerade. Testets vinnare blev Black & Deckers lövblås GW3000. Lövblåsen har en genomtänkt design och en överlägsen lösning på byte mellan blås och sug. Den är väldigt effektiv och suger upp mindre kvistar utan att protestera. GW3000 är alltså en värdig vinnare, som kombinerar enkelhet och effektivitet. På andraplats hamnade testets billigaste maskin, Cotech 31-4779.  Maskinen är enkel att hantera och den har stödhjul längst ut på röret, samt ett reglerbart extrahandtag. Det finns dock en del detaljmissar, exempelvis att det är svårt att rensa fläkten och påsens bakre fäste hoppar lätt ur. Testets tredjeplats gick till Skil 0790AA, som också fått utmärkelsen ”Bästa budgetköp”. Maskinen är enkel att montera, men saknar effektreglering. Den är rejält framtung och kan alltså inte användas som enhandsmaskin. 0790AA blåser bra, men suger dock inte riktigt i paritet med effekten.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta gav engelska laboratoriet Intertek i uppdrag att jämföra sex eldrivna lövblåsar med sug och komposteringskvarn. Samtliga maskiner kan alltså både användas till att blåsa bort eller blåsa ihop löv i en hög, samt suga upp och mala ner dem. Testledaren på Intertek var dock inte särskilt imponerad av maskinerna. Man testade hur snabba och effektivt lövblåsarna kunde blåsa ihop löven till en liten hög (samtidigt testades ansträngningen), men ingen av maskinerna fick några höga betyg. Black & Decker stack dock ut som sämre än övriga modeller i testet. Den var alldeles för aggressiv och svår att kontrollera. Risken är också stor att man blåser in löven på grannens trädgård. Det gick bättre för maskinerna när man istället testade deras förmåga att suga upp och mala ner löven, vilket inte förvånar testledaren, Phil. Eftersom det inte ställer lika höga krav på maskinernas design och utförande som förmågan att blåsa ihop dem till en hög, istället är det kraften som är viktigast. Testets vinnare, Gardol GLS 250, har inte några större svagheter, förutom att den är relativt tung. Ryobi RBV3000VP har tagit andraplats och har den högsta blåshastigheten. Det är dessutom lätt att styra löven, trots att även denna maskinen är ganska tung. Ryobi har ett bra sug och en bra komposteringsprestanda. På tredjeplatsen hamnade Flymo Twister 2200 XV. Det är svårt att styra löven med den här modellen och det är dessutom svårt/omständligt att bra från blås- till sugfunktion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"