Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av mikrovågsugnar

hem & hushåll uppdaterad 18:e Augusti, 2015, Baserad på 7 testkällor.

När man ska köpa en ny mikrovågsugn är det en del faktorer som är viktiga att ta hänsyn till. Dessa är till exempel mikrons kapacitet, dess max-effekt, mikrons olika program och vad den har för funktioner för upptining. Om mikron dessutom är utrustad med en grillfunktion kan man även kika på vilken max-effekt den har för att få bästa resultat. Men visst är det inte alltid så lätt att veta vad man har för behov av en mikrovågsugn, men fundera på vad du tänkt att använda den till och försök möta de krav genom att läsa om mikrovågsugnar. Börja med att läsa igenom testerna här nedan - kanske hittar du din nya modell här!

Test.se rekommenderar

Whirlpool GT 281 - bäst i test bland Mikrovågsugnar 2017
Whirlpool GT 281, bäst i test.

Whirlpool GT 281 - Vi på Test.se har valt att rekommendera mikrovågsugnen Whirlpool GT 281 som är bäst i test enligt Råd och Rön(2015). Whirlpool GT 281 är en mellanstor mikrovågsugn med en lättanvänd elektronisk kontrollpanel. Ugnsutrymmet är 25 L stort och den har en roterande tallrik på 28 cm. Här på Test.se har vi valt att rekommendera GT 281, då det är en bra och robust mikro. Med funktioner som Jet Defrost, Jet Start och 3D-system är det enkelt att använda den. Jet Defrost är en unik upptiningsfunktion som tinar maten supersnabbt, upp till sju gånger… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Mikrovågsugnar - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

De allra flesta använder bara mikron för att värma färdiga rätter eller matrester. Många ugnar klarar detta bra, men de kan mer än så. Råd och rön har testat 32 enkla, robusta och fristående mikrovågsugnar. En del av dem har dessutom grillfunktion. Whirlpool GT 281 är bäst i test med 76 i sitt samlade betyg. Ugnen saknar dock grillfunktionen. Whirlpool, som är den dominerande tillverkaren av mikrovågsugnar på svenska marknaden, har sex modeller bland de tio främsta. På delad andraplats hamnade Samsung med modellen GE87MC och Whirlpool JC 216. Båda har grillfunktion och ett samlat betyg på 70. Sämst var OK OMW 320-W som föll igenom i säkerhetstestet. Höljet blev för varmt under grillning och fick lågt betyg i testet av automatprogram.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med WiseGuide låtit testa sex olika mikrovågsugnar. Vad som är anmärkningsvärt med testet är att fyra av de sex mikrovågsugnarna är väldigt lika och troligtvis har tillverkats i samma fabrik. De har olika märken; OBH Nordica, Andersson, Fasett och Sharp, men menyer, knappsystem och insidor är det samma. Priserna skiljer dem dock åt, den billigaste Andersson kostar 700 kr och den dyraste Sharp kostar 1500 kr.

På förstaplats hamnar mikrovågsugnen Samsung MG23F3C1EAS. Den är mycket enkel att använda och har den bästa grilleffekten i testet. Endast två vred finns för att inte krångla till det, ett för effekt och ett för tidsinställning. Samsungs mikro har många effektlägen och en digital klocka kopplad till tidsinställningen. Minustecken för den mörka luckan och de plastiga vreden. Samsung MG23F3C1EAS kostar ca 1500 kr och rymmer 23 liter. Betyget blir 4 plus!

Fyra mikrovågsugnar får samma betyg, 3 plus. Aftonbladet rankar Fasett Mikrovågsugn med grill som tvåa. Denna mikro är ett bra budgetalternativ(700 kr) och dess automenyer och effektlägen förklaras med text, vilket gör den enkel att förstå. Fasett är liten och nätt, men rymmer ändå 20 liter. Aftonbladets trea Sharp R-622STWE har fin kapacitet, men är aningen dyr. Man ser lätt genom luckan. Minus för den rostfria ytan som lätt blir smutsig.

Allra längst ner hittar vi Electrolux EMM21000W. Denna mikrovågsugn får endast 2 plus av 5 möjliga i betyg och har tröga vred samt otydliga markeringar. Luckan är mörk, vilket gör det svårt att se igenom. Electrolux mikro har problem med upptiningen. Den är ojämn och ger inget tillfredsställande resultat. Ytterligare minus för att den är stor, men ändå bara rymmer 18 liter.

Vinnare i det här testet

Husohem.se

Publicerad

På Husohem.se har man testat mikrovågsugnar och bäst i test blev Rustas modell Fasett rostfri. Det är en mikro med flera olika valmöjligheter och funktioner, trots att den kommer i ett litet format. Man kan ställa in den efter både mat, vikt och tid för att få ett så bra resultat som möjligt. Även om dess hölje känns lite väl plastigt, så har den en rejäl front! Mikrovågsugnen har en mycket tydlig display och ljudligt pip. Dess funktioner är bland annat grill, automenyer och snabbval. Det är en mycket bra mikro, som dessutom är prisvärd. Mikrovågsugnen Severin 7804 är av bra kvalité och den har en tydlig och logisk panel. Dess handtag är bra och bekvämt, samt att den har en smidig ratt på fronten som ställer in både tid och vikt. Det är en bra mikro, som dessutom har en extra finess, nämligen en varmluftsugn! Det ger en god kapacitet med många bra valmöjligheter. Mikrovågsugnen från Samsung – GE89MSTC – ger dig mycket mikro för pengarna. Den ger hög kvalité och har en påkostad, snygg design. Mikron har en digital display och mycket tydliga knappar. Däremot har den en hel del inställningar, vilket lätt kan göra det rörigt. Det är enkelt att trycka på knapparna och det piper när man ändrar inställningar. Dess upptiningsprogram piper efter halva tiden, så du vet när det är dags att vända!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat mikrovågsugnar med fokus på standardfunktioner som uppvärmning och upptining. Bäst i test blev den dyraste modellen från Whirlpool, som också är den största. Den har en enkel och snabb funktion för upptining och trots att funktionen måste användas två gånger, får mikron ändå kortast tid vid upptining i testet. Mikron pausar upptiningen efter halva tiden för att påminna om att det är dags för vändning och resultatet blir riktigt bra. Displayen ger mycket tydlig information och maten syns bra genom lyckan. På luckans insida finns även en meny med ikoner för de snabbval man kan välja mellan! Mikron är av hög kvalité och har många smarta lösningar. På mikrovågsugnen från Samsung måste tid och effekt ställas in manuellt, då autoprogrammen inte är anpassade för vikten på våra livsmedel. Trots detta blir resultatet mycket bra och det medföljer ett ångkokkärl. Panelen är lätt att torka ren, eftersom knapparna är integrerade. Det tar dock ett tag att lära sig panelen för att ikonerna är svåra att tolka och tidsinställningen omständlig. På tredje plats har OBH Nordicas mikrovågsugn hamnat. Modellens autoprogram för upptining fungerar jättebra, även om det tar längst tid. Precis som hos Whirlpool pausar upptiningen efter halva tiden för att du ska veta när det är dags för vändning. Mikrons panel är informativ och tydlig, där menyn för autoprogrammen listas med små ikoner. Kvalitén på mikron är godkänd och man får mycket för pengarna.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat 10 mikrovågsugnar, där Samsung fått högsta betyg. Det är inte alls många som använder mikron till matlagning idag, utan den används oftast till att värma rester, poppa popcorn eller tina bullar, vilket är synd eftersom det är både tid- och energisparande att laga mat i mikron. Ingen av ugnarna i testet får lov att byggas in - istället behöver de mycket ventilationsutrymme. Samsungs mikro är den största modellen i testet, men samtidigt den bästa. Den är riktigt bra på att såväl koka, värma och tina som att tillaga och fördela värmen jämt i rätterna. Den har en riktigt god kapacitet på 23 liter och en väldigt bra och tydlig bruksanvisning. Den har inställningar för tid och vikt, samt 7 olika effektlägen. Den har även ett program för automatisk avfrostning. På andra plats har Menuett hamnat, med sin modell 801-029, som också har en mycket god kapacitet, på 20 liter. Mikron har en inställning som består av ett vred med fem lägen och ett program med timer, för max 30 minuter. Nackdelen med den här modellen är att dess minsta inställningsbara tid är 1 minut. Trots detta är den prisvärd - näst billigast i testet. På tredje plats har mikrovågsugnen från Novaline hamnat, som också den har en god kapacitet på 20 liter. Precis som hos Menuett, har Novaline ett vred med fem olika lägen och ett program med en timer för max 30 minuter. Även denna modell har som minsta inställningsbara tid, 1 minut.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har testat 7 enkla mikrovågsugnar, där många modeller har stora brister. Den sämsta mikron, från Kenwood, hade hela 23 grader i temperaturskillnad vid upptining av 500 gram köttfärs. Vissa delar av köttfärsen kokades upp till över 20 grader, vilket innebär att bakterierna frodas! Bäst i test är mikrovågsugnen från Whirlpool, som klarade en upptining utan problem och var dessutom snabbast. Den är också den mest användarvänliga modellen i testet, men dock den dyraste. Modellen har god kapacitet, på hela 24 liter och en digital display. Som näst dyrast i testet har Electrolux hamnat på andra plats. Mikron visar en bra prestanda genom hela testet och dess kapacitet ligger på 21 liter, men modellen har ingen digital tidsinställning.  På tredje plats hamnade Mikrovågsugnen från Coline. Den här modellen är inte speciellt enkel att använda och det är krångligt att ställa in den efter behov. Däremot fördelar den temperaturen jämt vid upptining. Mikron saknar både digital tidsinställning och möjlighet att ställa in watt-tal, men den är samtidigt än av de billigaste modellerna i testet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat ett par mikrovågsugnar och utsett Hugins modell som bäst i test. Alla mikrovågsugnar fick överlag ganska jämna slutbetyg, men de skiljer sig dock åt i delbetygen. Det vanligaste problemet med de enkla mikrovågsugnarna är att de tinar och värmer maten ojämnt. I testet har man även provat att tillaga mat och då fick samtliga ugnar godkänt, men med ett resultat som är långt ifrån det man får i en vanlig ugn. I standby-läget drog samtliga mikrovågsugnar förhållandevis mycket ström, så man får se till att dra ut sladden mellan användningstillfällena. Några av de enklaste ugnarna får låga poäng för övriga funktioner. Däribland räknas bland annat snabbstart-funktion, om man kan ändra tiden under uppvärmning, klocka, instruktioner och om ugnen har barnskydd. Volymen i samtliga mikrovågsugnar är mindre än vad tillverkarna angivit, eftersom de mäter från vägg till vägg. Det är omöjligt att använda hela utrymmet då de oftast har roterande bottenplattor, och därför går inte innehållet runt om det går utanför plattan och tar emot i ugnens väggar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"