HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
mikrovågsugnar - Bäst i test

Test av mikrovågsugnar

27 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 10:e Januari, 2020, Baserad på 10 experttester.

En mikro kan spara både tid och energi, framförallt i lunchrummet och när fryst mat ska tinas inför kvällens matlagning. Men en mikro kan i många fall göra så mycket mer än bara värma upp mat! Det går till exempel alldeles utmärkt att tillaga bland annat fisk och grönsaker i mikron, och till och med att baka enklare kakor!

Jag kan allt om mikrovågsugnar – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

För att en mikro ska fungera så bra som möjligt krävs att den har god maximal effekt. Effekten mäts i watt, så ju högre watt (W) desto snabbare kan maten värmas och tinas. De flesta mikrovågsugnar har en roterande platta i botten, vilken också är viktig för att uppvärmningen ska kunna göras så jämnt och effektivt som möjligt. Genom att snurra på maten ser plattan till att mikrovågorna kommer åt överallt. Enda gången det kan vara dumt med en roterande platta är om du ska värma en större form eller tallrik. Är formen för stor kommer den inte kunna snurra runt inne i mikron, utan kommer istället fastna och skava mot väggarna. En möjlighet till att stänga av snurrfunktionen är därför att föredra!

”Med många funktioner kommer större krav på användarvänlighet!”

Precis som med de flesta andra köks- och hushållsmaskiner har olika mikrovågsugnar också olika extrafunktioner. Det kan till exempel vara:
Grill- och crispfunktion – ger maten en färgad stekyta och/eller en krispig botten.
Ångkokningsfunktion – ångkoka maten så behåller den vitaminer och andra nyttigheter effektivare än vid tillagning på spisen eller i ugnen.
Varmluftsfunktion – gör tiden för uppvärmningen kortare.

Med många funktioner kommer större krav på användarvänlighet! Det ska vara enkelt att växla mellan olika program, ställa in tid och korrigera effekten. Med tydliga knappar och/eller vreden samt en upplyst display blir en mikro lätt att använda också när huvudet är tömt på energi och verkligen, verkligen behöver den där lådan med lunch!

Bänkmodell eller inbyggd?

Mikrovågsugnar går att få i både bänk- och inbyggd modell, och vilken modell du ska ha beror dels på vilka stilpreferenser du har och dels på hur ditt kök ser ut. En inbyggd mikro är smidig på så sätt att den inte tar upp någon värdefull bänkyta, men möjligheten till att ha en inbyggd modell finns förstås inte i alla kök. En liten bänkmodell kan eventuellt placeras i ett skåp istället, förutsatt att det går att dra elkabeln genom ett hyllplan eller en skåpsvägg, såklart.

Stor eller liten?

Olika modeller kan variera väldigt i storlek; vissa är så stora att de nästan kan misstas för en vanlig ugn medan andra inte har plats för så mycket mer än matlådan. Hur stor mikro du behöver beror förstås på vad du vill göra med din mikro. Är det framförallt värma matlådor och kanske poppa popcorn du vill göra så räcker en mindre modell alldeles utmärkt, men om du vill värma upp hela ugnsformar med mat, eller kanske använda mikron för att baka i, så behövs definitivt en större modell.

Dyrare mikro = fler extrafunktioner

Ju mer pengar du är villig att lägga ner på din mikro desto fler specialfunktioner och unika egenskaper kan du få. Men att en mikro har många speciella funktioner gör den inte nödvändigtvis bättre, utan bara mer mångfacetterad. Vill du i första hand ha en mikro som på ett effektivt och jämt sätt kan värma din mat kommer en billigare modell definitivt kunna täcka dina behov på ett tillfredsställande sätt. Det viktigaste för att uppvärmningen ska bli så jämn och effektiv som möjligt är framförallt hur exakt du kan ställa in effekt och tid, så var hellre kräsen med det än mikrons eventuella extrafunktioner.

Läs hela texten - gratis!

Bästa budgetval: Sharp R642BKW

Testresultat
Bäst i hemmet 2017
Prisvärd Många effektlägen Användarvänlig
Lite plastigt utseende
Produktbeskrivning
Specifikationer

Mycket mikro för en extremt vettig peng hittar du i Sharp R642BKW! Sharps mikrovågsugn är kompakt, effektiv och enkel att förstå sig på. Den har 8 olika automatiska och okomlicerade program, bland annat ett väldigt effektivt upptiningsprogram och en smidig grillfunktion, och med ett smart barnlås kan du känna dig säker på att inga olyckor händer om det finns nyfikna barnhänder i hushållet. 

Visa hela texten
Antal effektlägen:
11
Maxeffekt:
800 W
Ugnsvolym/-kapacitet:
20 liter
Lucköppning:
Åt sidan (vänster)
Roterande tallrik:
Grillfunktion:
Mått (B x H x D):
440 × 258 × 357 mm
Inbyggd/Fristående:
Fristående
Funktioner:
Auto Cook, Barnlås, Display

Köp den till dessa priser idag:

1014kr Köp till detta pris
Fri frakt över 499 kr90 dagars öppet köpSnabb leverans

Bäst i test: Whirlpool MWF 420

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Råd & Rön 2018
Touchknappar Rymmer mycket
Saknar grillfunktion
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Whirlpool MWF 420. Den är lättanvänd, snygg design med touchknappar och du kan tydligt se in i mikron. Den rymmer 25 liter, har snabbstart och flera färdiga program samt ett rengöringsprogram. Det unika med denna mikron är att bottenplattan inte roterar, detta gör att du får extra utrymme, eftersom du kan ställa in fler behållare eller tallrikar bredvid varandra. 

Visa hela texten
Antal effektlägen:
7
Maxeffekt:
800 W
Ugnsvolym/-kapacitet:
25 liter
Lucköppning:
Åt sidan (vänster)
Roterande tallrik:
Grillfunktion:
Mått (B x H x D):
490 x 320 x 426 mm
Inbyggd/Fristående:
Fristående
Funktioner:
Snabbstart (Jet/Quick/Express)

Vi rekommenderar också:

Whirlpool MCP 345

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Råd & Rön 2018
Omdömen Via prisjakt

Antal effektlägen:
6
Maxeffekt:
800 W
Ugnsvolym/-kapacitet:
25 liter
Lucköppning:
Åt sidan (vänster)
Roterande tallrik:
Grillfunktion:
Mått (B x H x D):
520 x 301 x 425 mm
Inbyggd/Fristående:
Fristående
Funktioner:
Auto Cook, Barnlås, Display, Snabbdefrost (Jet/Quick/Speed), Snabbstart (Jet/Quick/Express), 3D-mikrovågor
Visa alla specifikationerna

Mikrovågsugnar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Mikrovågsugnarna har testats gällande deras autofunktioner, manuella funktioner, elsäkerhet, funktion och utseende till exempel hur väl man ser in i mikron. Bästa betyget 73 får Whirlpool MWF 420, därefter kommer Whirlpool MWP 101 med 71 och på tredjeplats Whirlpool MCP 345 med betyget 70. Alla tre är lättanvända och tinar/värmer upp mat med bra resultat. Ingen av dom har dock varmluftsfunktion, vilket i och för sig inte är något vanligt. MCP 445 har dock grillfunktion vilket de andra två saknar. Testvinnaren får högst betyg av toppmodellerna när det gäller hanterbarhet så som rengöring, knappar/inställningar och att man ser in bra i mikron.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt test av mikrovågsugnar, och det är rätt spridda skurar i resultatredovisningen. Många ugnar gör, totalt sett, rätt bra ifrån sig, men de allra flesta får ett relativt dåligt resultat på minst ett delmoment. Det är med andra ord svårt att hitta en mikrovågsugn som är bra på allt!

Bäst samlat betyg lyckas Whirlpool MWF 420 samla ihop. Den är riktigt användarvänlig och lätt att göra ren, men saknar både grill- och varmluftsfunktion. Mikron får ett lågt betyg för sin energiförbrukning, men har ett lågt ljud och är säker att använda.

En annan av Whirlpools mikrovågsugnar, MCP 345, har intagit testets andraplats och dessutom fått utmärkelsen "Bra köp". Den har grillfunktion men ingen varmluft. Mikron visar upp ett jämnt resultat med över medel i betyg i alla delmoment. Grillfunktionen får något lägre betyg än de andra momenten, men i övrigt fungerar all mattillredning bra.

Den tredje bästa mikrovågsugnen i testet är Miele M 6262 TC. Mikron har grillfunktion men saknar varmluft. Den får ett lägre betyg i delmomentet med fryst pizza, men grillar riktigt bra! Den är dessutom enkel att använda.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat ett antal mikrovågsugnar, och upplevde att de som testades generellt höll väldigt hög standard! Men de hittade ändå tre favoriter.

Den första mikrovågsugnen Bäst i hemmet har valt att lyfta fram är deras absoluta favorit, Whirlpool MAX 38. Precis som Whirlpools andra modeller håller MAX 38 hög nivå på alla punkter, och med sin rundade baksida har den en unik och rolig design. Den är försedd med Whirlpools patenterade 3D-teknik som ger ett fantastiskt resultat både vid tining och uppvärmning. Mikron kan dessutom komma ihåg dina tidigare inställningar och köra med samma nästa gång du ska använda den. Mikrons enda egentliga nackdel, enligt testpanelen, är att den med sina 13 liters kapacitet är i minsta laget.

Den andra mikrovågsugnen Bäst i hemmet har valt att ta upp kallar de för ”värstingen” – mikron
Caso MCG25. Att Casos mikro blir utsedd till värsting beror dels på alla dess särskilda funktioner, och dels på prislappen – Caso MCG25 kostar nämligen över 2 000 kronor. Men så är det också en riktigt bra mikrovågsugn! Den har en snygg och stilren design, 8 automatiska program (bland annat grill- och varmluftsfunktion) och kan ställas in i hela 11 olika effektlägen.

Den tredje mikron som presenteras var inte långt ifrån att norpa favorit-titeln! Utmärkelsen ”billig och bra” fick Sharp R642BKW, som är en kompakt och effektiv mikrovågsugn. Den har en smidig touch-panel och flera väldigt okomplicerade program som förenklar matlagningen. Den har bland annat en väldigt effektiv grillfunktion! Allra bäst med just den här mikron var dock prislappen: för drygt 800 kronor får du här väldigt mycket mikro!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

De allra flesta använder bara mikron för att värma färdiga rätter eller matrester. Många ugnar klarar detta bra, men de kan mer än så. Råd och rön har testat 32 enkla, robusta och fristående mikrovågsugnar. En del av dem har dessutom grillfunktion. Whirlpool GT 281 är bäst i test med 76 i sitt samlade betyg. Ugnen saknar dock grillfunktionen. Whirlpool, som är den dominerande tillverkaren av mikrovågsugnar på svenska marknaden, har sex modeller bland de tio främsta. På delad andraplats hamnade Samsung med modellen GE87MC och Whirlpool JC 216. Båda har grillfunktion och ett samlat betyg på 70. Sämst var OK OMW 320-W som föll igenom i säkerhetstestet. Höljet blev för varmt under grillning och fick lågt betyg i testet av automatprogram.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med WiseGuide låtit testa sex olika mikrovågsugnar. Vad som är anmärkningsvärt med testet är att fyra av de sex mikrovågsugnarna är väldigt lika och troligtvis har tillverkats i samma fabrik. De har olika märken; OBH Nordica, Andersson, Fasett och Sharp, men menyer, knappsystem och insidor är det samma. Priserna skiljer dem dock åt, den billigaste Andersson kostar 700 kr och den dyraste Sharp kostar 1500 kr.

På förstaplats hamnar mikrovågsugnen Samsung MG23F3C1EAS. Den är mycket enkel att använda och har den bästa grilleffekten i testet. Endast två vred finns för att inte krångla till det, ett för effekt och ett för tidsinställning. Samsungs mikro har många effektlägen och en digital klocka kopplad till tidsinställningen. Minustecken för den mörka luckan och de plastiga vreden. Samsung MG23F3C1EAS kostar ca 1500 kr och rymmer 23 liter. Betyget blir 4 plus!

Fyra mikrovågsugnar får samma betyg, 3 plus. Aftonbladet rankar Fasett Mikrovågsugn med grill som tvåa. Denna mikro är ett bra budgetalternativ(700 kr) och dess automenyer och effektlägen förklaras med text, vilket gör den enkel att förstå. Fasett är liten och nätt, men rymmer ändå 20 liter. Aftonbladets trea Sharp R-622STWE har fin kapacitet, men är aningen dyr. Man ser lätt genom luckan. Minus för den rostfria ytan som lätt blir smutsig.

Allra längst ner hittar vi Electrolux EMM21000W. Denna mikrovågsugn får endast 2 plus av 5 möjliga i betyg och har tröga vred samt otydliga markeringar. Luckan är mörk, vilket gör det svårt att se igenom. Electrolux mikro har problem med upptiningen. Den är ojämn och ger inget tillfredsställande resultat. Ytterligare minus för att den är stor, men ändå bara rymmer 18 liter.

Vinnare i det här testet

Husohem.se

Publicerad

På Husohem.se har man testat mikrovågsugnar och bäst i test blev Rustas modell Fasett rostfri. Det är en mikro med flera olika valmöjligheter och funktioner, trots att den kommer i ett litet format. Man kan ställa in den efter både mat, vikt och tid för att få ett så bra resultat som möjligt. Även om dess hölje känns lite väl plastigt, så har den en rejäl front! Mikrovågsugnen har en mycket tydlig display och ljudligt pip. Dess funktioner är bland annat grill, automenyer och snabbval. Det är en mycket bra mikro, som dessutom är prisvärd. Mikrovågsugnen Severin 7804 är av bra kvalité och den har en tydlig och logisk panel. Dess handtag är bra och bekvämt, samt att den har en smidig ratt på fronten som ställer in både tid och vikt. Det är en bra mikro, som dessutom har en extra finess, nämligen en varmluftsugn! Det ger en god kapacitet med många bra valmöjligheter. Mikrovågsugnen från Samsung – GE89MSTC – ger dig mycket mikro för pengarna. Den ger hög kvalité och har en påkostad, snygg design. Mikron har en digital display och mycket tydliga knappar. Däremot har den en hel del inställningar, vilket lätt kan göra det rörigt. Det är enkelt att trycka på knapparna och det piper när man ändrar inställningar. Dess upptiningsprogram piper efter halva tiden, så du vet när det är dags att vända!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat mikrovågsugnar med fokus på standardfunktioner som uppvärmning och upptining. Bäst i test blev den dyraste modellen från Whirlpool, som också är den största. Den har en enkel och snabb funktion för upptining och trots att funktionen måste användas två gånger, får mikron ändå kortast tid vid upptining i testet. Mikron pausar upptiningen efter halva tiden för att påminna om att det är dags för vändning och resultatet blir riktigt bra. Displayen ger mycket tydlig information och maten syns bra genom lyckan. På luckans insida finns även en meny med ikoner för de snabbval man kan välja mellan! Mikron är av hög kvalité och har många smarta lösningar. På mikrovågsugnen från Samsung måste tid och effekt ställas in manuellt, då autoprogrammen inte är anpassade för vikten på våra livsmedel. Trots detta blir resultatet mycket bra och det medföljer ett ångkokkärl. Panelen är lätt att torka ren, eftersom knapparna är integrerade. Det tar dock ett tag att lära sig panelen för att ikonerna är svåra att tolka och tidsinställningen omständlig. På tredje plats har OBH Nordicas mikrovågsugn hamnat. Modellens autoprogram för upptining fungerar jättebra, även om det tar längst tid. Precis som hos Whirlpool pausar upptiningen efter halva tiden för att du ska veta när det är dags för vändning. Mikrons panel är informativ och tydlig, där menyn för autoprogrammen listas med små ikoner. Kvalitén på mikron är godkänd och man får mycket för pengarna.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat 10 mikrovågsugnar, där Samsung fått högsta betyg. Det är inte alls många som använder mikron till matlagning idag, utan den används oftast till att värma rester, poppa popcorn eller tina bullar, vilket är synd eftersom det är både tid- och energisparande att laga mat i mikron. Ingen av ugnarna i testet får lov att byggas in - istället behöver de mycket ventilationsutrymme. Samsungs mikro är den största modellen i testet, men samtidigt den bästa. Den är riktigt bra på att såväl koka, värma och tina som att tillaga och fördela värmen jämt i rätterna. Den har en riktigt god kapacitet på 23 liter och en väldigt bra och tydlig bruksanvisning. Den har inställningar för tid och vikt, samt 7 olika effektlägen. Den har även ett program för automatisk avfrostning. På andra plats har Menuett hamnat, med sin modell 801-029, som också har en mycket god kapacitet, på 20 liter. Mikron har en inställning som består av ett vred med fem lägen och ett program med timer, för max 30 minuter. Nackdelen med den här modellen är att dess minsta inställningsbara tid är 1 minut. Trots detta är den prisvärd - näst billigast i testet. På tredje plats har mikrovågsugnen från Novaline hamnat, som också den har en god kapacitet på 20 liter. Precis som hos Menuett, har Novaline ett vred med fem olika lägen och ett program med en timer för max 30 minuter. Även denna modell har som minsta inställningsbara tid, 1 minut.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har testat 7 enkla mikrovågsugnar, där många modeller har stora brister. Den sämsta mikron, från Kenwood, hade hela 23 grader i temperaturskillnad vid upptining av 500 gram köttfärs. Vissa delar av köttfärsen kokades upp till över 20 grader, vilket innebär att bakterierna frodas! Bäst i test är mikrovågsugnen från Whirlpool, som klarade en upptining utan problem och var dessutom snabbast. Den är också den mest användarvänliga modellen i testet, men dock den dyraste. Modellen har god kapacitet, på hela 24 liter och en digital display. Som näst dyrast i testet har Electrolux hamnat på andra plats. Mikron visar en bra prestanda genom hela testet och dess kapacitet ligger på 21 liter, men modellen har ingen digital tidsinställning.  På tredje plats hamnade Mikrovågsugnen från Coline. Den här modellen är inte speciellt enkel att använda och det är krångligt att ställa in den efter behov. Däremot fördelar den temperaturen jämt vid upptining. Mikron saknar både digital tidsinställning och möjlighet att ställa in watt-tal, men den är samtidigt än av de billigaste modellerna i testet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat ett par mikrovågsugnar och utsett Hugins modell som bäst i test. Alla mikrovågsugnar fick överlag ganska jämna slutbetyg, men de skiljer sig dock åt i delbetygen. Det vanligaste problemet med de enkla mikrovågsugnarna är att de tinar och värmer maten ojämnt. I testet har man även provat att tillaga mat och då fick samtliga ugnar godkänt, men med ett resultat som är långt ifrån det man får i en vanlig ugn. I standby-läget drog samtliga mikrovågsugnar förhållandevis mycket ström, så man får se till att dra ut sladden mellan användningstillfällena. Några av de enklaste ugnarna får låga poäng för övriga funktioner. Däribland räknas bland annat snabbstart-funktion, om man kan ändra tiden under uppvärmning, klocka, instruktioner och om ugnen har barnskydd. Volymen i samtliga mikrovågsugnar är mindre än vad tillverkarna angivit, eftersom de mäter från vägg till vägg. Det är omöjligt att använda hela utrymmet då de oftast har roterande bottenplattor, och därför går inte innehållet runt om det går utanför plattan och tar emot i ugnens väggar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.