HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av nas-enheter

elektronik uppdaterad 17:e November, 2016, Baserad på 9 experttester.

NAS:en är en extern hårddisk - en central lagringsplats - som alla i nätverket kan komma åt och det är därför bra att ha en NAS-enhet om man har fler än en dator i hemmet. Tillsammans med routern blir NAS:en själva hjärtat i nätverket, där man kan lagra allt från sina digitalbilder till musik och filmer. Man kan alltså komma åt innehållet i NAS:en ifrån vilken dator/enhet som helst i samma nätverk.

NAS:en behöver inte heller tas med på resan, utan den går att nå varifrån som helst via Internet!

Alla i hemmet kan också få varsin privat mapp på NAS:en för att spara filer som ingen annan ska kunna komma åt. Givetvis beror det på behovet när man ska köpa en NAS.

Test.se rekommenderar

Qnap Turbonas TS-231 - bäst i test bland NAS-enheter 2020
Qnap Turbonas TS-231, bäst i test.

Qnap Turbonas TS-231 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera NAS-enheten Turbonas TS-231 från Qnap. NAS:en blev testvinnare hos PC för Alla när de testade enheter för max 4000 kronor i mars 2015. Det som är så bra med TS-231 är att man själv kan bestämma enhetens storlek, då diskarna måste monteras manuellt. Trots att man måste böka med verktyg för att få ihop enheten, är installationen enkel och gränssnittet är på svenska. PC för Alla gav NAS-enheten plus för att den fungerar perfekt, har bra prestanda, ett lättanvänt gränssnitt och massor av möjligheter.


TS-231… Läs mer

NAS-enheter - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Mediaspelare

UPPDATERAD 8:e Februari, 2016

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

Om man har mycket bilder och filmer är en hemmaserver också bra att ha. Då kommer du åt dina filer på alla prylar, överallt i världen. PC för Alla har hårdtestat sex populära varianter. Skillnaderna i prestanda mellan de testade enheterna är ganska små. Det beror helt enkelt på att man hållt sig i ett hyfsat smalt prisintervall. Pris och prestanda följs åt väl hos NAS-enheter, detta eftersom prestanda till stor del styrs av vilken processor och hur mycket minne man använder. På testets förstaplats hamnar en lättanvänd modell från Synology - DS216. NAS:en köps in helt utan diskar, så det första man måste göra är att montera dom. Det är väldigt enkelt, tack vare en smart konstruktion med plastslädar där man lätt fäster diskarna utan verktyg. Det är dessutom lika smidigt att hitta NAS-enheten i nätverket. Användargränssnittet är tydligt och bra. Både läs- och skrivhastigheter kommer, enligt testmätningar, upp i runt 100 megabyte/sekund - men i praktiken blir ofta prestanda lägre. Man fjärransluter till Synology busenkelt via Quick Connect och med hjälp av en adress i webbläsaren når du NAS:en var du än är. På andraplats hamnar Western Digital Mycloud EX2, som utan diskar har det näst lägsta inköpspriset i startfältet. Att hitta enheten i nätverket är, precis som med Synology, mycket enkelt. Man skriver bara en adress i en webbläsare. Prestanda är bra, man mätte upp till 80 megabyte/sekund och webbgränssnittet för att sköta enheten är enkelt avskalat och mycket snabbjobbat. Sist, men inte minst, Asustor AS3102T har plats för två diskar. Här finns en kraftfullprocessor, fyra gånger mer minne och både HDMI-port och mottagare för fjärrkontroll - vilket även gör detta till en enkel, men rymlig mediespelare. Prestandan mättes upp till ca 90 megabyte/sekund och den är, som övriga deltagare, lika enkel att hantera och komma igång med.

Vinnare i det här testet

PC for Alla

Publicerad

PC för Alla har bjudit in alla tillverkare av NAS-servrar som de kunde hitta på Prisjakt.nu och som sålde aktuella nasar med minst fyra terabyte inbyggd disk, för ett pris på max 4000 kronor. Med en bra NAS-enhet hemma får man både smart delning av foton, musik och filmer – samt backup till alla enheter. PC för Alla testar sex servrar som lovar att göra det jättelätt att komma igång. Bäst i test är Qnap Turbonas TS-231 och som är en av två NAS:ar i testet där du behöver sätta i disken själv. Det ger möjligheten att välja storlek på enheten själv utefter tycke och budget. Man måste böka med små, pilliga skruvar för att få fast disken i ett par kassetter, men väl där trycks de enkelt in framifrån i den enkla, rediga lådan. När installationen är klar har man färdiga nätverksmappar som man kommer åt i nätverket och en medieserver som fungerar utmärkt med alla vanliga format som PC för Alla testar att spela upp. Webbgränssnittet är på svenska men en del appar, i den inbyggda appbutiken, är kanske inte alltid är översatta eftersom de görs både av Qnap och av tredjepartsutvecklare. TS-231 är dyr. Med fyra terabyte disk når den det absoluta maxtaket som PC för Alla satt upp för testdeltagare. Värt att notera är att Qnap har enklare och billigare, men bra modeller med en disk, färre anslutningar och lite lägre prestanda. På testets andraplats hamnar Seagate Central som är en liggande, sluten NAS med en fyra terabyte stor disk och en lockande prislapp. NAS:en har en lite egen design och ser nästan ut som en liten router. På ovansidan finns ett galler för värmeavledning med hårddisken direkt under, så man kan inte stapla grejer på enheten då den kan överhettas. Trots att disken är helt öppen, så är den förhållandevis tyst. Här finns också en enkel installation och administrationsgränssnittet är enkelt, samt lätt att hitta i, men svenska finns dock inte som alternativ bland språken och relativt få funktioner. D-link tar tredjeplats med Sharecenter DNS-327L. Även denna NAS har diskar som måste monteras före installation. Installationen kräver sedan en DVD som kör i datorn eller att man laddar hem program och drivrutiner från webben. Enhetens gränssnitt är enkelt och tydligt, men det är svårt att byta språk från engelska.

Vinnare i det här testet

PC för alla / Digitala hemmet

Publicerad

PC för alla och Digitala hemmet har testat nas-enheter med gott om utrymme och som du kan nå var du än befinner dig. En nas-enhet tar liten plats, de kan gå dygnet runt utan att störa och filerna man har i dem är tillgängliga för samtliga datorer i hemmet. Alla deltagarna i detta testet ger möjligheten att komma åt data på distans, antingen via ett program i datorn, via ett webbgränssnitt eller i en app i telefonen och på surfplattan. Det förvånade testpanelen att Netgear var den enda som gjort det enkelt att använda en funktion som borde vara obligatorisk: att ordna säkerhetskopiering mellan din nas och en nas på distans, till exempel hemma hos en kompis eller på jobbet. Det är ett väldigt bra sätt att få hög datasäkerhet. Netgears Readynas RN-102 är testets vinnare. Den har plats för två hårddiskar. Den är lätt att hantera och ordna med inställningarna på, men saknar man internetanslutning krävs det att man installerar verktyget Raidar som finns på den medföljande CD-skivan. Nas-enheten har också fjärrbackup som erbjuder mycket god datasäkerhet. På andraplats hamnade D-Link Sharecenter DNS-327. Enheten har en bra steg-för-steg-guide på en medföljande CD-skiva som gör installationen enkel och smidig. Det finns möjlighet till fjärrbackup, men det är inte alls lika smidigt som hos Netgears eftersom man måste skapa portar i brandväggen. Här finns dock plats för två diskar, den har många funktioner och den arbetar tyst eftersom den saknar fläkt. Sist, men inte minst, tog Zyxel NSA325 V2 tredjeplats. Även denna nas-enhet har plats för två diskar och man kan välja att antingen köpa med dom med enheten eller att köpa den tom. Alla finesserna och det otroligt låga priset gör detta till en mycket bra nas-enhet för datorentusiasten. Den är dock bökig att komma åt på håll.

Vinnare i det här testet

Asustor.com

Publicerad

Asustor har testat 7 nas-enheter och det visar sig att kraven på ökad tillgänglighet har förändrat marknaden. I detta test utsågs Netgear RN-31400 till bäst i test, eftersom det är en nas som i princip täcker de flestas behov.  Man får bra anslutningsmöjligheter i form av dubbla nätverksanslutningar, USB 3 och ESATA. En av de senare delas med den frontplacerade USB 2-porten. Enheten är dessutom utrustad med HDMI-utgång för direkt anslutning av bildskärm. Det finns också utförligt stöd för RAID, men den egna varianten är inte heller så dum då den optimerar utrymmet. Netgear RN-31400 har fått en kraftfull processor på 2,1 gigahertz och 2 GB DDR3-minne. Det är tillräckligt för att enheten inte ska gå ned på knäna ens under tung belastning. Vad gäller testets andraplats var det mer jämnt. Det var två produkter som slogs om platsen, utan att någon av dem blev vinnare. Sonology DS-414 är värd en rekommendation, eftersom detta är en nas med jämn och hög prestanda som visar att hög klockfrekvens inte är ett måste. Här används en Marvell-processor på 1,33 gigahertz med 1 GB DDR3-minne. Enheten är dessutom liten och tystlåten. Den andra produkten som rekommenderas är Asustor AS-304T. Det är en intressant nykomling på nas-marknaden. Man erbjuds en hel del om man söker mediefunktioner. En liten, men ändå uppskattad, detalj är valet av HDMI-standard.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

PC för alla har testat och betygsatt olika NAS-enheter, med Synology som testvinnare. Synology och Qnap är de två tillverkare som ligger i topp på marknaden. DS212, från Synology, är en tystgående NAS som är enkel att komma igång med. Dess prestanda är bra och gränssnittet snyggt och välbyggt. Med enheten får man många bra och praktiska funktioner, samtidigt som man kan ladda ner många fler utöver dessa. Man kan komma åt och strömma data via enheten med både iOs- och Android-appar. Qnaps enhet är full av flera praktiska funktioner och ännu fler går att ladda ner via en tjänst som kallas Qpkg. Enheten har en funktion som gör att den virusskannar sig själv med Clam AV – ett välkänt virusprogram! Dess webbgränssnitt är bra och trots att den har väldigt många funktioner, så är den enkel att hantera. Netgears enhet är tänkt för vanliga hemanvändare och en av dess bästa egenskaper är att den är extremt tystgående. Även om enhetens gränssnitt är annorlunda, är det väldigt snyggt och enkelt att använda. Enhetens prestanda är bra och enheten är prisvärd – men bara om man köper den utan disk!

Vinnare i det här testet

Macworld

Publicerad

På Macworld.idg.se har man testat 3 av marknadens bästa NAS-enheter. Testets vinnare, Synology DS212+, är både snygg och funktionsrik. Enheten har USB 3- och e-sata-portar, samt en SD-kortläsare, som gör att man kan föra över data direkt till diskarkivet. Det som kan vara till irritation , är att lådans frontskydd lätt trillar av, att dess fläkt låter alldeles för mycket och att porten på framsidan är av USB 2-typ. Webbgränssnittet för enheten är fullt fungerande och påminner mycket om ett vanligt operativsystem, med ikoner och fönster. Dess innehåll består av massor av mediafunktioner, nättjänster och har dessutom stöd för avancerad rättighetshantering. NAS-enhetens hastighet är hög och man kan hämta data med 96 megabit per sekund, men skrivningarna stannar på 50 megabit. Qnaps mjukvara är däremot inte lika bra fungerande, men dess innehåll är väldigt passande för företagare - med massor av praktiska funktioner. Den största nackdelen är att fläkten låter för mycket. D-Link-enheten är en passande modell för hemmabruk. Enheten erbjuder en gigabit-port och en USB-port, med en knapp bredvid som gör att du kan kopiera innehållet från ett USB-minne till hårddisken.

Vinnare i det här testet

TechWorld

Publicerad

TechWorld har testat fem NAS-enheter i mellansegmentet av lagringsenheter. De har testat NAS:arnas administration, funktioner och finesser, konfiguration och expansion, samt prestanda. Bäst i test, är HP med sin modell StorageWorks X1600 G2. Enheterna kan indelas i två läger. Iomega, Netgear och Thecus bygger upp sina egna operativsystem ifrån Linux, medan Hp och Lacie bygger på Windows Storage Server. Administrationen i Windows Storage Server fungerar mycket bra och man ska lägga till de program och moduler i Server Manager som både HP och Lacie skickar med i paketet. HP skickar med hjälpmedel för både servern i sig och specifikt för lagringen. Programmet är av hög klass och tillfredsställer de flesta krav. Bland funktioner och finesser har HP som en fördel i sitt disk- och volymhanteringssystem logiska volymer med s.k. stripade raid-volymer. HP har ett övertag när det gäller dess lagring, tack vare funktionerna i det nya operativsystemet och HPs egna verktyg. HP har också ett stöd för expansion, samt stöd för 10 gigabit ethernet. TechWorlds slutsats är att HP är en riktig proffsprodukt för de som ställer höga krav, och har klarat sig bra genom alla deltester.

Vinnare i det här testet

M3.IDG.se

Publicerad

M3 Sveriges pryltidning har testat och betygsatt NAS-enheter. Bäst i test blev Qnap TS-259 Pro+. Den här enheten är främst framtagen för småföretag och innehåller funktioner som kanske inte är speciellt mycket av intresse för hemanvändare. Dess webbgränssnitt är snyggt och användarvänligt och enheten erbjuder flera bra funktioner även för hemanvändare. Modellen är bred, stadig och har nyckellåsta diskslädar. Enheten är utrustad med två e-sata-portar och fem USB-portar för externa diskar och skrivare m.m. Installationen är relativt enkel. Netgears installation är däremot lite krångligare och överdrivet teknisk om man inte är van. Enheten innehåller funktioner från början, men många kan också laddas ner och installeras. Den här enheten är högljudd när den arbetar och drar dessutom mycket ström, men man kan med timer bestämma när den ska slås av och på. Linkstation-enheten gör att som du kan förvänta dig av en hemmaserver. Du kan skapa flera användarkonton med begränsat lagringsutrymme. Du kan också strömma film och ljud med DLNA och sätta upp en Itunes-server. Du kan starta en egen webbserver, göra automatisk back-up, ansluta en skrivare och ladda ner stora filer via FTP, HTTP eller Bittorrent.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

På IDG.se har man testat 8 NAS-enheter som ger dig mycket utrymme för pengarna. Bäst i test blev Thecus med sin modell N4200. På den nordiska marknaden är Thecus inte ännu ett speciellt känt märke, men det börjar nog bli dags nu. Modellen N4200 är en riktigt bra enhet som har bra prestanda och bra funktionalitet. Enheten är utrustat med en Lithium-batteri som ger den möjlighet att spara data och stänga ned i lugn och ro, även om det skulle ske ett strömbortfall. Modellen har även en annan säkerhetsfunktion som innebär att enhetens programvara finns i dubbel uppsättning. Enheten har 6 USB-portar, 2 e-sata-portar och en pci-express x1plats, där man bland annat kan montera ett 10 gigabitkort. Enheten levererar en bra prestanda och gränssnittet är mycket bra, men det saknas hjälpsamma beskrivningar för sidan man befinner sig på. Enheten från Qnap rymmer fem hårddiskar. Det finns många extrafunktioner för både konsumenter och företag och modellen erbjuder färdiga installationsprogram. Webbgränssnittet är riktigt snyggt och snabbt, det är tydligt och enkelt att hantera för användare. Dess prestanda är utmärkt och den enda nackdelen med enheten är att den är dyr. Synologys enhet är också fullproppad av extrafunktioner som passar alla, med det saknas en display, vilket gör det svårare att komma igång med enheten. Även denna enhetens webbgränssnitt är snygg, snabbt och enkelt att använda.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"