VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Ändrad 26 November 2025
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bästa pannkakspannan 2025

Vill du ha nygräddade pannkakor till frukost? Med en pannkakspanna får du perfekt gräddade pannkakor redo att serveras till familj och vänner. Här får du pannkakspannor som enligt tester, kundbetyg eller recensioner är bäst.

Vi har jämfört
  • Vikt och storlek
  • Vilket material den är tillverkad i
  • Typ av handtag
  • Om den har nonstick-beläggning
  • Rengöring
  • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Traditional Pannkakspanna
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Traditional Pannkakspanna
Pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult som kommer att gå i arv.
Toppbetyg hos Bagaren och Kocken 2025.
Toppbetyg hos Cervera 2025.
Mest populär på Pricerunner 2025.
Toppbetyg hos Nordic Nest 2025.
Toppbetyg hos Kitchentime 2025.
Storlek: 23 cm.
Tillverkad av gjutjärn.
Trähandtag av bok.
Klarar alla typer av värmekälla.
Håller i generationer.
Naturlig non-stickbeläggning.
Vikt: 2,25 kilo.
25 års garanti.

På Skeppshult har man minst sagt lång erfarenhet av att tillverka hållbara och högkvalitativa gjutjärnsprodukter för köket. I deras sortiment finns en mängd olika grytor, formar och pannor – inklusive den pannkakspanna som vi har valt att utse till bäst i test.

Skeppshult Traditional Pannkakspanna är en mycket omtyckt panna som har fått toppbetyg hos flera återförsäljare. I kundrecensioner kan man bland annat läsa att pannkakspannan är rejäl, lättanvänd och att den ger jämnt stekta pannkakor. Pannkakspannan mäter 23 centimeter i diameter och precis som Skeppshults andra pannor har den en naturlig non-stick-yta. Den fungerar på alla typer av spishällar.

  • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Toughened Pannkakspanna
Le Creuset Le Creuset Toughened Pannkakspanna - Test
Bästa premium Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Toughened Pannkakspanna
Grädda frukostpannkakorna med denna högkvalitativa pannkakspanna i aluminium.
Testvinnare hos Serious Eats 2025.
Toppbetyg hos Nordic Nest 2025.
Toppbetyg hos Kitchentime 2025.
Toppbetyg hos Cervera 2025.
Storlek: 24 cm.
Tillverkad i aluminium.
Non-stickbeläggning.
Handtag i rostfritt stål.
Klarar alla typer av värmekälla.
Tål att diskas i diskmaskin.

Om du väljer en panna från Le Creuset kan du vara säker på att du får en väldesignad produkt av hög kvalitet. Detta stämmer även med deras pannkakspanna som vi har utsett till bästa premiumval.

I ett test hos Serious Eats utsågs Le Creuset Toughened Pannkakspanna till en av testvinnarna, och den har även fått gott om hyllningar i recensioner. Pannan har en diameter på 24 centimeter och är gjord i aluminium som ger en jämn värmespridning. Den har non-stick-beläggning både på insidan och utsidan, vilket gör den lätt både att använda och att rengöra. Le Creuset Toughened Pannkakspanna kan användas på alla typer av värmekällor och tål dessutom maskindisk.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Tefal
Tefal Start Easy Pannkakspanna
Tefal Tefal Start Easy Pannkakspanna - Test
Bästa budget Test.se logo
Tefal
Tefal Start Easy Pannkakspanna
Omtyckt pannkakspanna med non-stickbeläggning.
Höga betyg hos Bagaren och Kocken 2025.
Populärt val på Pricerunner 2025.
Storlek: 25 cm.
Tillverkad i aluminium.
Titan non-stickbeläggning.
Thermo-Signal.
Klarar alla typer av värmekälla.
Enkel att rengöra.
Vikt: 900 gram.

Det franska varumärket Tefal är världskända för sina prisvärda non-stick-pannor, och i fallet pannkakspannor finns det flera olika populära modeller att välja mellan. Vi har valt att rekommendera Tefal Start Easy Pannkakspanna som är en lättanvänd panna med ett lågt pris.

Denna pannkakspanna från Tefal har en diameter på 25 centimeter och en låg vikt på bara 900 gram. Den har en tålig non-stick-beläggning och fungerar perfekt till allt från pannkakor och crêpes till omelett och stekt ägg. Tefal Start Easy Pannkakspanna fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kolstål Test.se logo
De Buyer
De Buyer Mineral B Element Pannkakspanna
Bästa kolstål
Bästa kolstål Test.se logo
De Buyer
De Buyer Mineral B Element Pannkakspanna
Hållbar pannkakspanna i kolstål som ger en fin stekyta på pannkakorna.
Toppbetyg hos Bagaren och Kocken 2025.
Toppbetyg hos Nordic Nest 2025.
Högt betyg hos Prisjakt 2025.
Höga betyg hos Cervera 2025.
Höga betyg hos Amazon 2025.
Storlek: 24 cm.
Tillverkad av kolstål
Handtag i härdat stål.
Klarar alla typer av värmekälla.
Rengörs för hand.

För dig som föredrar en pannkakspanna i kolstål rekommenderar vi att du ger De Buyer Mineral B Element Pannkakspanna en chans. Enligt kundrecensioner är denna panna enkel att använda och ger perfekta pannkakor varje gång den används.

De Buyer Mineral B Element Pannkakspanna är tack vare att den är gjord i kolstål väldigt slitstark. Den har en diameter på 24 centimeter och låga kanter vilket gör den utmärkt att flippa pannkakor i. Dessutom får du en jämn värmefördelning och pannan kan användas på alla värmekällor.

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Pannkakspanna bäst i test - hitta bästa stekpannan på test.se.
Grädda dina pannkakor på bästa sätt med en pannkakspanna.

Vill du ha pannkakor till frukost, lunch eller mellanmål? Pannkakor är dessutom en riktigt favoriträtt på barnkalas! Det finns oändligt många olika recept att välja mellan. För att göra gräddningen lättare ska du använda dig av en stekpanna som är särskilt anpassad för pannkakor. Utbudet är stort ­– här hjälper vi dig att hitta rätt bland pannkakspannorna!

Vad är en pannkakspanna?

En pannkakspanna eller en pannkakslagg är en stekpanna för pannkakor. Den är särskilt anpassad för dig som vill grädda pannkakor och ger en fin stekyta. Kanten är låg och inte högre än vad som behövs för smeten att stanna kvar i pannan. Att använda en pannkakspanna är lika lätt som vilken stekpanna som helst, och snart har du en tallrik pannkakor redo att avnjuta med sylt, grädde och färska bär!

Fördelar med en pannkakspanna

Det går såklart att steka pannkakor i en vanlig stekpanna, men det är mycket lättare med en pannkakspanna. Den låga kanten gör det lättare att både vända och servera pannkakorna.

Vad kan man göra i en pannkakspanna?

I en pannkakspanna går det att göra olika typer av pannkakor och crêpes. Men det går även att tillaga andra typer av rätter – som omelett, ägg, bacon och råraka.

Detta kan du göra i en pannkakspanna:

  • Pannkakor
  • Crêpes
  • Blinier
  • Omelett
  • Ägg
  • Bacon
  • Råraka
  • Paella
Stekpanna för pannkakor - bäst i test.
I en pannkakspanna kan du göra både pannkakor, crêpes, omelett och ägg.

Vilket material är pannkakspannor gjorda av?

Precis som andra stekpannor kan pannkakspannor vara gjorda i flera olika material. De flesta är gjorda i material som gjutjärn, kolstål och aluminium.

Pannkakspanna i gjutjärn

En pannkakspanna i gjutjärn har en mer robust och tung design. Materialet är hållbart och tar du hand om stekpannan på rätt sätt kommer den att hålla livet ut – och gå i arv till nästa generation. Värmen sprider sig jämnt över pannan och du får en fin stekyta på pannkakan. Det går att använda en pannkakspanna i gjutjärn på alla typer av värmekällor, även induktionshäll och öppen eld. För att kunna användas i ugn krävs det att handtaget också är av gjutjärn.

Pannkakspanna i kolstål

Stekpannor av kolstål kan användas på alla typer av värmekällor, även induktionshäll. En del kan även användas i ugn. En pannkakspanna av kolstål är lättare än en stekpanna av gjutjärn och reagerar snabbare på temperaturskillnaderna. Med rätt hantering kommer din pannkakspanna i kolstål hålla i generationer.

Pannkakspanna i aluminium

En pannkakspanna i aluminium har en gjuten aluminiumstomme. För att göra stekpannan magnetisk är en bottenplatta med hål antingen ingjuten i materialet eller monterad på undersidan. Ofta har den en non-stickbeläggning av teflon som ger en fin stekyta och god smak. Non-stickbeläggningen ser också till att maten inte fastnar och gör rengöringen enklare.

Så varm blir en pannkakspanna

Hur varm en pannkakspanna blir beror på material, hur bra värmefördelningen är och din spis. I regel brukar man tala om låg värme, mediumvärme och hög värme. När du gör pannkakor är mediumvärme ett bra val.

  • Låg värme: Cirka 145 grader
  • Mediumvärme: Cirka 180-200 grader
  • Hög värme: Cirka 200-315 grader

Pannkakspannas egenskaper

Har du svårt att bestämma dig för vilken pannkakspanna du ska välja – ser de flesta lika dana ut? Genom att grundligt gå igenom de olika egenskaperna kommer du att hitta en stekpanna som passar bäst för dig och dina pannkaksrätter.

Storlek

En pannkakspanna är rund och har oftast en diameter på 22-25 centimeter. Vissa säljer även en större variant för dig som önskar större pannkakor eller som tänker använda stekpannan för att göra paella. En mindre modell brukar passa för pannkakor eller ägg.

Vikt

Ju lättare en pannkakspanna är desto lättare är den också att hantera – både vid omrörning och flippning. Däremot har en tyngre stekpanna oftast en jämnare värmefördelning. 

Non-stickbeläggning

Om pannkakspannan har en non-stickbeläggning är det lättare att steka pannkakorna och du behöver använda mindre stekfett. Även rengöringen blir enklare eftersom maten inte fastnar lika lätt. Dock är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer så att du inte skadar beläggningen – undvik metallredskap och för hög värme.

Handtagstyp

Precis som på vilken stekpanna som helst kommer pannkakspannor med olika design och material på handtaget. Handtag i trä, plast och silikon leder inte värme vilket gör risken att bränna sig låg. En del handtag är ingjutna i stekpannan och kan bli varma. Vissa stekpannor har även ett stödhandtag som underlättar hanteringen.

Värmekällor

Idag kan många av dagens moderna pannkakspannor användas på alla typer av värmekällor, även induktion. En del klarar även av att användas i ugnen. Planerar du att bjuda på pannkaksfest på altanen? Då ska du leta efter en pannkakspanna som dessutom går att använda på grillen.

Material

För att matcha marknadens olika behov finns pannkakspannor i flera olika material. Vanliga material är till exempel aluminium, gjutjärn och kolstål. Alla material kommer med sina för- och nackdelar och många väljer kanske samma material som de redan har på sina andra stekpannor.

Pannkakspanna bäst i test - hitta bästa stekpannan på test.se.

Köpa pannkakspanna – att tänka på!

Vad ska du tänka på när du ska köpa en pannkakspanna? Här är en bra checklista att med sig in köpet!

  • Vilket material vill du att den ska ha?
  • Vilket material ska det vara på handtaget?
  • Hur stor ska den vara?
  • Ska den gå att köra i diskmaskin, eller går det bra med handdisk?
  • Vilka värmekällor ska den kunna gå att använda till? Ex induktion, ugn och grill.

Så gör du rent en pannkakspanna

När du har stekt färdigt dina pannkakor är det dags att diska pannkakspannan. Detta är något som inte ska behöva ta alltför lång tid. En stekpanna med non-stickbeläggning är ofta väldigt lätt att rengöra eftersom inget fastnar på den. En del pannkakspannor går att diska i diskmaskin – beroende på vilket material den har. Är pannkakspannan av gjutjärn ska den handdiskas utan diskmedel.

Så bränner du in en gjutjärnspanna och kolstålspanna

Har du en pannkakspanna av gjutjärn eller kolstål kommer den oftast inbränd, alltså med ett tunt lager matfett eller matolja. Andra stekpannor måste du bränna in innan du använder dem för första gången. Ibland kommer du även behöva bränna in en gammal plättpanna för att maten har börjat fasta eller att rost har börjat bildas.

Du bränner in din pannkakspanna genom att placera den på spisen på hög värme och hälla på ett tunt lager rapsolja som ska verka i 10-15 minuter. Låt pannkakspannan svalna och skölj sedan av den med varmt vatten. Vid inbränningen bildas en naturlig non-stickbeläggning som skyddar stekpannan samtidigt som maten inte bränner fast. Ju mer du använder din pannkakspanna desto bättre kommer den att bli.

Så tar du hand om en gjutjärnspanna

Tar du hand om din gjutjärnspanna kommer den att hålla livet ut och användas i generationer. Den mår bäst av att värmas upp och kylas ner långsamt. Sätt på medelvärme och låt den stå och verka i några minuter innan du häller i pannkakssmeten.

Så steker du pannkakor

Det kräver lite fingerkänsla att få till perfekta pannkakor – det är vanligt att första pannkakan blir dålig och behöver kasseras. Det brukar vara bäst att använda medeltemperatur. När pannkakan har fått en fin yta stelnar den och det är dags att vända på den. Bränns pannkakans undersida vid innan smeten har hunnit stelna är temperaturen för hög. Om smeten däremot inte stelnar är temperaturen för låg.

Recept på pannkaka

Pannkakor och plättar har samma grundrecept och smeten innehåller bara fem ingredienser.

Ingredienser:
2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör eller margarin

Gör så här:

Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Häll i mjöl och vispa ihop till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och saltet. Smält matfettet och rör ner det i smeten.

Värm upp pannkakspannan på medelvärme, lägg i matfettet och häll i ett tunt lager med smet. När ytan har stelnat vänder du på plättarna och steker någon minut på andra.

Servera pannkakorna tillsammans med till exempel sylt, grädde, färska bär och nutella.

Receptet kommer från Ica.se, räcker till ungefär fyra personer och tar under 45 minuter att göra.

Andra populära stekpannor

Det finns fler populära stekpannor att använda när du lagar mat. Här är några fler!

Stekpanna

Stekpannan är ett av de mest använda redskapen i köket och den kan användas för att steka kött, fisk, kyckling och grönsaker. Stekpannor finns i flera olika material som gjutjärn, kolstål, rostfritt material och med non-stickbeläggning.

Plättpanna

Med en plättpanna eller ett plättlagg kan du göra runda, jämna och krispiga plättar redo att avnjutas till frukost eller mellanmål. Plättpannor finns i flera olika material som gjutjärn, kolstål och aluminium med teflonbeläggning.

Traktörpanna

En traktörpanna har tagit de bästa egenskaperna från en stekpanna och gryta. I den kan du laga en krämig pastasås eller göra något annat som innehåller sås. Till skillnad från en stekpanna har traktörpannan högre kanter så att du kan koka maten. Stekytan är också större.

Populära varumärken:

    Tillbaka till början – våra toppval


    Redaktionen
    Test.se

    Vanliga frågor

    • En pannkakspanna är en stekpanna för pannkakor och är gjord i material som aluminium, gjutjärn eller kolstål. Kanterna är låga och insidan är rundad.
    • Pannkakspannan är anpassad för att steka pannkakor. Kanterna är inte högre än att pannkakssmeten ska stanna kvar vilket gör det lätt att vända pannkakorna.
    • Vi har valt att utse Tefal Start Easy pannkakspanna till den pannkakspanna som är bäst i test. Det är en prisvärd stekpanna i aluminium med non-stickbeläggning. Den kan användas på alla typer av värmekällor och är enkel att rengöra.
    Innehållsförteckning

    Innehåll
    Bäst i test:
    Skeppshult Skeppshult Traditional Pannkakspanna

    Du kanske även är intresserad av: