HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
skidhjälmar - Bäst i test

Test av skidhjälmar

9 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 7:e Februari, 2020, Baserad på 3 experttester.

En skidhjälm minskar risken för skador med upp till 60 procent. Knappt hälften av alla utförsåkare använder hjälm i backen, men antalet ökar mer och mer – att hjälmarna blir snyggare och mer bekväma är förmodligen en av anledningarna. 

Det är viktigt att prova hjälmen noga i butiken innan man köper den. Den ska sitta tight, men ändå inte bli obekväm. Hakbandet ska inte nypa eller klämma, det ska vara lätt att reglera och hjälmen måste sitta stadigt när den blivit fäst. En skidhjälm ska, förutom att skydda mot hårda smällar, klara av att stå emot vassa föremål, exempelvis stavar eller grenar. Den ska vara märkt ”CE-EN 1077”. Det är praktiskt om skidglasögonen alltid kan sitta fast utanpå hjälmen. Snowboardhjälmar har en annan design – den ska främst skydda vid hopp, men bygger på samma standard som skidhjälmen.

Bäst i test: Everest Alpine MIPS Helmet

Testresultat
Folksam 2019
Bekväm passform med mjuka earpads CE-godkänd MIPS
Kan vara lite väl ljudisolerande
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Everest Alpine MIPS som blivit utsedd till bäst i test av försäkringsbolaget Folksam 2019. Skidhjälmen uppfyller alla säkerhetskrav. Den klarar sig absolut bäst i testet när det kommer till sneda slag. Resterande hjälmar visade på en påtaglig risk för skador medan Everest Alpine MIPS klarade sig mycket bättre. Den finns i storlekarna 55-62 cm och har en steglös ventilationsjustering. Modellen är CE-godkänd enligt standard EN 1077B. När det kommer till passform och utseende så har den bekväma mjuka earpads och öronen får skydd från kyla. Finns i två färger, svart eller vit. 

Visa hela texten
Tillgängliga storlekar:
55-62 cm
MIPS:
Funktioner:
Mjuka earpads, Steglös ventilationsjustering

Köp den till detta pris idag:

Bäst i test skidhjälm för barn: Giro Crue MIPS

Säker och tålig Snygg design Bekväm
Produktbeskrivning

Det har inte gjorts så många nya tester på skidhjälmar för barn. Därför har vi noga gått igenom bra märken av skidhjälmar som håller höga säkerhetskrav och är godkända enligt CE och MIPS. Vi har därmed valt att rekommendera Giro Crue MIPS som ligger i toppen i popularitet på Prisjakt. Modellen finns i flera färger och har ett klassiskt utseende med integrerat MIPS som skyddar hjärnan. Skidhjälmen är bra ventilerad och har ett tåligt yttre skal.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Giro Nine MIPS

Testresultat
Folksam 2019
Omdömen Via prisjakt

Tillgängliga storlekar:
S, M, L, XL
MIPS:
Funktioner:
Avtagbara öronskydd, Fäste för goggles, MIPS, Justerbar ventilation
Visa alla specifikationerna

Skidhjälmar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Rullskidor

UPPDATERAD 2:e Juni, 2015

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Folksam

Publicerad

14 skidhjälmar har blivit testade i Folksams test. En av hjälmarna har fått betyget 5 av 5 och blev utsedd till bäst i test. Två andra hjälmar har fått 4 av 5 i betyg och hamnar därmed på delad andraplats. Båda hjälmarna på andraplatsen får utmärkelsen bra val.

Everest Alpine MIPS Helmet blir bäst i test. Den väger 627 g och finns i storlekarna 56-58, 58-61. Den får bra mätvärden och har bra rotationsskydd. Giro Nine MIPS väger 440 g och finns i storlekarna 52–55,5, 55,5–59, 59-62,5, 62,2–65. Den fick också bra mätvärden och har bra rotationsskydd. Tävlingshjälmen Sweet Protection Volata MIPS väger mest av dessa tre, 732 g och finns i storlekarna 53-56, 56-59, 59-61. Den uppfyller kraven för en tävlingshjälm och har låga mätvärden.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Ungefär tusen utförsåkare drabbas av en ansikts- eller huvudskada varje år i svenska skidbackar. De mest allvarliga och livshotande skadorna är just huvud- och nackskador. Använder man då hjälm minskar risken för traumatiska huvudskador med upp till 60 procent. Försäkringsbolaget Folksam har testat tretton av landets vanligaste skidhjälmar som passar både ungdomar och vuxna. Testet visar att det finns stora skillnader mellan olika fabrikat av skidhjälmar och att många skulle kunna göras bättre. Samtliga hjälmar som är med i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt konsumentverkets CE-normer och EU:s krav. Folksam har dock valt en tuffare testmetod – som mer efterliknar en skidolycka. Skidhjälmen som blivit bäst i test är Sweet Protection Igniter MIPS. Hjälmen väger endast 610 g, har reglerbar ventilation och finns i olika storlekar mellan 53-61 (man justerar storleken via ett vred). Näst bäst blev Everest-hjälmen U EXT MIPS HLM som fått bra betyg i samtliga deltester. Även här regleras storleken med vred och hjälmen finns i storlekar mellan 51-60. På testets tredjeplats hamnade Scott Chase MIPS. Hjälmen har fått bra betyg i rotationstestet, men medel i rakt islag. Samtliga tre hjälmar uppfyller lagkraven och är bättre än medelhjälmen. På Folksam.se kan man även få bra tips om hur man bäst använder hjälmen i backen!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Skidhjälmen är en billig livförsäkring i backen. Runt tusen svenskar får ansikts- eller huvudskador varje år och risken för dessa skador minskar med 60 procent om man använder skidhjälm. Men generellt sett är det inte ens hälften av alla utförsåkare som använder hjälm – antalet har dock ökat på senare tid. Framför allt är det en designfråga. Hjälmarna har blivit snyggare och skönare att använda. Råd och rön har testat elva alpinhjälmar och samtliga fick godkänt. I testets säkerhetsdel var det dock en del varianter – främst är hjälmarnas fästanordning olika bra. De ska sitta åt ordentligt, men på några av hjälmarna satt de alldeles för hårt. Samtliga hjälmar klarade dock av sin främsta uppgift – att ta emot hårda smällar och stå emot penetration av vassa föremål, som t.ex. grenar eller stavar. Det är så klart viktigt att hjälmen måste sitta skönt, då den ska sitta på en hel dag. En testpanel på sex personer har teståkt med hjälmarna. De har bland annat bedömt om hakremmen sitter skönt eller skaver, om hjälmen har bra justeringsmöjligheter, hur bra dess ventilation är och om man kan justera den. Salomons hjälm var panelens favorithjälm, medan Reds Hifi MIPS fick låga betyg rakt igenom. Flera hjälmar innehöll dessutom en del onödiga kemikalier, men inte i så höga halter att de nådde över gränsvärdena. Atomic XEED Ritual blev bäst i test, med Giro G10 och Carrera Makani näst på listan

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.