VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Ändrad 2 December 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken vevradio är bäst i test 2024?

Med en vevradio kommer du alltid ha tillgång till viktig information via radio eller ha möjlighet att ladda dina elektriska enheter. Den är bra att ha i krislådan eller när du lever friluftsliv. Här är modeller som vi utsett till bäst i test.

Vi har jämfört
  • Hur den laddas.
  • Kapacitet på batteriet.
  • Vikt och storlek.
  • Radio: FM/AM.
  • Om den har ficklampa.
  • Om den kan skicka ut larmsignal.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
ACE1A
ACE1A SY-376 vevradio General Prepper
ACE1A ACE1A SY-376 vevradio General Prepper - Test
Bäst i test Test.se logo
ACE1A
ACE1A SY-376 vevradio General Prepper
Välutrustad vevradio med hög batterikapacitet.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024.
Laddas med vev, sladd, solceller eller AAA-batterier.
Batteri: 4000 mAh.
Vikt: 480 gram.
Storlek: 176 x 62 x 90 mm.
Har ficklampa.
Radio: FM och AM.
Kan skicka ut larmsignal.
Anslutning: USB-C och USB-A, Bluetooth, 3,5 mm hörlursuttag.
IPX3-klassad.

ACE1A SY-376 vevradio, är den vi utsett till bäst i test. Med denna radio missar du inga nyheter och du har alltid tillgång till ficklampa. Den är bra att ha i krislådan hemma, när du campar, åker båt eller är i sommarstugan.

När Aftonbladet Plus testade tio nödradios blev denna utsedd till testvinnare med betyget 5 av 5. Den beskrivs som välutrustad med stort batteri och lättavläst display.

Du laddar radion med den integrerade vevdynamon eller via vägguttag. Det går också att underhållsladda via den inbyggda solcellspanelen. Vevradion har dessutom ett fack för AAA-batterier och kan även drivas denna väg. Det inbyggda batteriet är på 4000 mAh och är tillräckligt stort för att ladda din mobiltelefon.

Den tar emot sändningar via FM- och AM-bandet och är utrustad med en utdragbar antenn för bättre mottagning. Det går att ställa in radion via snabbval eller manuellt. Frekvensen visas digitalt på den upplysta displayen.

Radion har en ljusstark ficklampa med lång räckvidd och en integrerad lykta på baksidan av solcellspanelen. Den är i storleken 176 x 62 x 90 millimeter och väger 490 gram.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
SANGEAN
Sangean MMR99 vevradio
SANGEAN Sangean MMR99 vevradio - Test
Bästa premium Test.se logo
SANGEAN
Sangean MMR99 vevradio
Robust och vattentät vevradio med USB-C.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2024.
Laddas med vev, sladd eller solceller.
Batteri: 2600 mAh.
Vikt: 900 gram.
Storlek: 202 x 113 x 101 mm.
Har ficklampa.
Radio: FM och AM.
Kan skicka ut larmsignal.
Anslutning: USB-C och USB-A, Bluetooth, 3,5 mm hörlursuttag.
IP55-klassad.

Sangean MMR99 vevradio är av hög kvalitet och laddas med vev, den stora solpanelen på ovansidan eller vägguttaget. Den har ett inbyggt batteri på 2600 mAh.

I ett test hos Aftonbladet Plus kom den på andra plats och fick betyget 4 av 5. Den beskrivs som något mer avancerad än de andra modellerna som testades, vilket också syns på det höga priset. Konstruktionen är stadigare och den är utrustad med USB-C, något de andra inte har. Nödradion är vattentät, men har inte plats för AAA-batterier och har inte lika hög batterikapacitet som Triangl eller SY-376.

Vevradion har inbyggd ljusstark ficklampa, nödbelysning, klocka och alarm. Du kan ladda mindre enheter via USB-A-uttag och den har hörlursutgång på 3,5 millimeter. Radiosändningar tas emot via FM- och AM-bandet och den har 40 förvalda stationer, justerbar bandbredd och auto tuning.

Eftersom nödradion är IP55-klassad kan du ta med den oavsett väder. Den är i storleken 202 x 113 x 101 millimeter och väger 900 gram.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Denver
Denver SCR-2010
Denver Denver SCR-2010 - Test
Bästa budget Test.se logo
Denver
Denver SCR-2010
Prisvärd och kompakt vevradio i signalfärgen röd.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2024.
Laddas med vev, sladd, solceller eller AAA-batterier.
Batteri: 2000 mAh.
Vikt: 310 gram.
Storlek: 145 x 780 x 650 mm.
Har ficklampa.
Radio: FM och AM.
Kan skicka ut larmsignal.
Anslutning: USB-A och mikro-USB.

Denver SCR-2010 är en prisvärd och kompakt vevradio som vi utsett till bästa budget. Den har ett inbyggt batteri på 2000 mAh och en drifttid på 12-15 timmar. Lika bra att ha i krislådan som i sommarstugan.

I ett test hos Aftonbladet kom nödradion på delad tredje plats med betyget 3 av 5. Det inbyggda batteriet fick godkänt, men ficklampan får sämre omdöme. De lyfter också fram den röda färgen som gör radion synlig och lätt att hitta.

Du laddar vevradion med vev, USB eller solcellspanelen på ovansidan. Att ladda med solpanel tar 40-50 timmar, 2,5 timmes vevning ger fulll laddning och att ladda med USB-kabel tar 4-5 timmar. Den har också möjlighet att drivas av tre AAA-batterier.

Radion har en inbyggd LED-ficklampa och inbyggt SOS-ljud för nödsituation. Det går också att ladda mobiltelefonen.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kapacitet Test.se logo
Triangl
Triangl vevradio MD-097
Bästa kapacitet
Bästa kapacitet Test.se logo
Triangl
Triangl vevradio MD-097
Vevradio med hög kapacitet och robust design.
Andra plats på test hos Aftonbladet 2024.
Laddas med vev, sladd, solceller eller AAA-batterier.
Batteri: 4000 mAh.
Vikt: 490 gram.
Storlek: 202 x 90 x 80 mm.
Har ficklampa.
Radio: FM och AM.
Kan skicka ut larmsignal.
Anslutning: USB-A och mikro-USB.
IPX3-klassad.

Triangl vevradio MD-097 är påkostad och med en hög kapacitet på 4000 mAh som gör att du även kan ladda din mobiltelefon. Den kan användas som nödradio, campingradio, bärbar radio eller till sommarstugan.

I ett test hos Aftonbladet Plus kom den på delad andra plats med betyget 4 av 5. Den beskrivs som mycket bra, med stor digital display och hög batterikapaciet. Solcellen är större än på de andra modellerna i testet.

Du laddar radion med vev, solceller eller vägguttag. Det finns också möjighet att driva den med AAA-batterier. Vevar du i en minut kan du låta lampan lysa i 5-10 minuter, lyssna på radio 3-5 minuter eller ladda mobilen så att du kan prata i 3-5 minuter. Solcellen är ett bra alternativ för dig som vill underhållsladda radion – att ladda upp batteriet fullt tar 35 timmar.

Radion tar emot sändningar via tre frekvensband – FM, AM och WB. En antenn ger bättre mottagning. Den har en stor LCD-display som gör att du tydligt ser all viktig information. Den är också utrustad med LED-lampa, SOS-funktion och AUX-ingång.

Den är i storleken 202 x 90 x 80 millimeter och väger 900 gram.

  • Butiker & priser
  • Priser för Triangl vevradio MD-097 med solceller 4000 mAh
    • Beredd
      SE PRISET

Populärt val Test.se logo
Sangean
Sangean MMR-88
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Sangean
Sangean MMR-88
Håll dig uppdaterad med denna praktiska vevradio.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Netonnet.
Populärt val hos Overlevnadsbutiken.se.
Populärt val hos Kjell & Company.
Laddas med vev, sladd, solceller.
Batteri: 850 mAh.
Vikt: 392 gram.
Storlek: 152 x 698 x 836 mm.
Har ficklampa.
Radio: FM och AM.
Kan skicka ut larmsignal.

Sangean MMR-88 är en populär vevradio med robust design och smarta funktioner, perfekt för många olika tillfällen. Den passar lika bra för prepping och krisberedskap som till stranden, sommarstugan eller resan.

Vevradion kommer med ett inbyggt batteri på 850 mAh och du kan spela radio upp till tio timmar. Den kan dessutom driva andra enheter, som din mobiltelefon. Du kan driva den  på tre olika sätt. Den kan laddas upp med vev, via solpanel som sitter på ovansidan eller via mikro-USB. Att ladda upp via strömadaper tar cirka två timmar.

Det är en FM- och AM-radio med 19 förinställda radiostationer. Den har en inbyggd LED-ficklampa och en nödfalls-signaltorn. Den har en bakgrundsbelyst LCD-display som gör det lätt att göra dina val och inställningar. Designen är robust vilket gör att den tål lite tuffare hantering.

Förutom radio är den utrustad med en justerbar LED-ficklampa som kan användas vid behov. Den har en inbyggd klocka, laddningsindikator och möjlighet att ladda enheter via USB-uttaget. Vill du lyssna på radio utan att störa kan du koppla in hörlurar i hörluraruttaget. Skulle det ske någon fara kan du varna andra med ljus eller använda ficklampan med SOS-läget för att kommunicera med morsekod. Efter 90 minuter stänger batteriet automatiskt av sig för att spara batteri.

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av vevradio, bäst i test.
En vevradio är bra att ha om du behöver få information vid en kris eller när du campar.

Köpguide vevradio

Det finns många smarta och praktiska produkter du kan köpa för att kunna klara dig när du är ute i naturen eller saknar tillgång till el hemma. Med en vevradio har du alltid tillgång till viktig information via radion, ficklampa och kan ladda din mobiltelefon. Här guidar vi dig till den som är bäst i test.

Vad är en vevradio?

Vevradio, solcellsradio, nödradio eller dynamoradio – kärt barn har många namn men syftet är densamma. Det är en liten radioapparat som gör det möjligt att ta del av viktig information via radio om det skulle ske ett strömavbrott, en naturkatastrof eller annan typ av krissituation i samhället. Med den får du både information från myndigheter, viktiga uppdateringar och väderprognoser. Den har en antenn som ger bättre täckning och du kan justera frekvens och volym.

Fler funktioner än att sända radio

En vevradio har fler funktioner än möjligheten att sända radio. Den är utrustad med en ficklampa så att du kan få ljus, perfekt om det är strömavbrott eller om du behöver en ljuskälla när du tältar. En del har en SOS-knapp så att ficklampan kan sända ut morsekod. Det är också vanligt att nödradion har en larmsirén så att du kan varna andra människor vid fara. Många modeller har ett USB-uttag så att du kan ladda dina externa enheter som mobiltelefonen.

Så fungerar en vevradio

Radion drivs av ett uppladdningsbart batteri med en kapacitet på mellan 2000 mAh och 4000 mAh. Du laddar upp den via en inbyggd vev (dynamo) och och vevar av egen handkraft. När du vevar med veven laddas batteriet långsamt upp och ger dig en viss användningstid.

Vevradio bäst i test, testvinnare.
Vevradio laddas upp via en vev, solpanel, vanligt eluttag eller AAA-batterier. Här är en nödradio från Sangean.

Ladda med vev, eluttag, solpanel eller batterier

Precis som namnet avslöjar kan du ladda upp radion via en inbyggd vev, men det finns fler sätt att ladda den på.

Ladda med vev

Genom att veva med veven fylls batterier långsamt på. Att få ett fullt batteri tar runt 2-3 timmar beroende på vilken modell du har. Men tänk på att du inte behöver veva batteriet fullt för att kunna använda radion.

Veva i en minut så kan du:

  • Lyssna på radio i 3-5 minuter.
  • Ladda mobilen så att du kan prata i 3-5 minuter.
  • Låta lampan lysa i 5-10 minuter.

Ladda med solpanel

Att ladda med solpanel är den laddningsmetod som tar längst tid och du behöver också ha tillgång till stark sol. Denna laddningsmetod används främst för att underhållsladda batteriet. Du ställer radion på en solig plats så laddas batteriet sakta upp genom solcellerna. Det tar runt 35 timmar för vevradion att bli helt uppladdad, beroende på vilken modell du har.

Via vägguttaget

Det snabbaste sättet att ladda radion är via ett vanligt vägguttag – se därför alltid till att den är fulladdad och redo att användas när det behövs. För att detta ska fungera måste den vara utrustad med USB-uttag och det är vanligt att laddkabeln behöver köpas separat. Att ladda med ett vanligt vägguttag tar 4-5 timmar.

Med AAA-batterier

En del nödradios har du dessutom möjlighet att ladda med AAA-batterier. Det kommer att gå åt en del batterier, men skulle någon av de andra laddningsmetoderna inte finnas tillgänliga är detta en bra nödlösning.

Varför ska man ha en vevradio?

Det finns flera anledningar till varför du ska köpa en vevradio. Den kan användas för att få tillgång till kommunikation eller el även när du inte har tillgång till ström. Du har alltid tillgång till radio och viktigt samhällsinformation som kommuniceras denna vägen. Du kan dessutom använda den som en powerbank och ladda till exempel din mobiltelefon.

Fördelar:

  • Kräver ingen el för att fungera.
  • Du kan lyssna på viktig samhällsinformation.
  • De är lätta, kompakta och stöttåliga.

När ska man använda en vevradio?

Det finns flera tillfällen som du kan ha användning för en vevradio.

Här är några tillfällen:

  • När du campar eller vandrar.
  • När du åker båt.
  • Som extraradio i sommarstugan om det blir strömavbrott.
  • Under jakt.
  • När du fiskar.
  • Som krisberedskap.

Läs också: Test av power station

Vevradio bäst i test, testvinnare.
MSB rekommenderar alla privatpersoner att ha någon form av radio hemma för att kunna ta del av viktig information.

Använd nödradion som krisberedskap

Enligt MSB­ – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rekommenderas att du har en nödradio hemma som krisberedskap. Som privatperson ska du kunna klara dig utan samhällets stöd i en vecka, gärna längre. När något allvarligt händer skickar VMA ut ett viktigt meddelande till allmänheten, bland annat via radio, tv, sms och SVT:s digitala kanaler. Om du har strömavbrott hemma kan du därför använda en vevradio till att ta del av informationen som sänds på Sveriges Radio P4. Därför är det bra att ha en i din krislåda eller preppinglåda.

En vevradio kan ha tre olika frekvensband – FM, AM och WB.

  • FM: Frekvensbandet som är vanligast i Sverige. Här sänder SR P4.
  • AM: Frekvensband som gör att du kan lyssna på andra radiostationer i Europa. Bra om det svenska radionätet drabbas.
  • WB: Väderradio NOAA som sänds i USA och Karibien.

Länktips:

MSB.se – Tillgång till kommunikation i kris

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En vevradio är en radio som du laddar upp med vev, solpanel eller vanligt vägguttag. Den har ofta radio, ficklampa, sirén och uttag så att du kan ladda mobiltelefonen.
  • Den kan användas vid flera olika tillfällen, som på vandring, camping, i sommarstugan, när du åker båt eller som krisberedskap hemma.
  • Vi har valt att utse General Prepper, SY-376 vevradio till den vevradio som är bäst i test. Den har en hög kapacitet och kan laddas med vev, sladd, solceller eller AAA-batterier.
Innehållsförteckning

Innehåll