VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test vindmätare 2024

Vill du ha lokal väderdata? Då ska du köpa en vindmätare! Vi har valt ut flera favoriter och sammanställt de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Vad den mäter i för enhet ex m/s.
 • Mätområde vinden.
 • Temperaturområde.
 • Noggrannhet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
TechnoLine
TechnoLine EA 3010
Bäst i test
Bäst i test
TechnoLine
TechnoLine EA 3010
En vindmätare som mäter vind och temperatur.
Populärt val hos Prisjakt.
Mäter m/s, km/h, mph, noder.
Mätområde: 0,2 till 30 m/s.
Temperaturområde: -29,9 till 59 °C.
Mått: 98 x 38 x 17 mm.
Display med bakgrundsbelysning.

TechnoLine är ett företag som tillverkar både vindmätare och väderstationer.

TechnoLine EA 3010 är en anemometer som mäter vind och temperatur. Den mäter hastigheten i enheter som m/s, km/h, mph och noder. Vindmätaren har en display med bakgrundsbelysning som gör den enkel att läsa av även i sämre ljusförhållanden. Här visas vindstyrka och vindkyla temperaturen i antingen °C eller °F. Vindens mätområde är från 0,2 till 30 m/s och temperaturområdesmätningen är -29,9 till 59 °C.

Den är i måttet 98 x 38 x 17 millimeter, är stänkvattenskyddad och det följer dessutom med en praktisk halsrem.

 • Butiker & priser
 • Priser för Technoline EA 3010
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Teknik sedan 1923, över 750 000 produkter
   Fri frakt över 999 kr, snabb leverans
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa för ventilation Test.se - Bästa för ventilation
Testo
Testo 417 Vinghjulsanemometer
Testo Testo 417 Vinghjulsanemometer - Test
Bästa för ventilation
Testo
Testo 417 Vinghjulsanemometer
En vindmätare för dig som ska göra professionell mätning av ventilationen.
Populärt val hos Prisjakt.
Mäter m/s.
Mätområde: 0,3 till 20 m/s.
Noggrannhet: ±0,5 %.
Temperaturområde: 0 till +50 °C.
Mått: 277 x 105 x 45 mm.
Display med bakgrundsbelysning.
Batteri på 50 timmar.

Testo är ett tyskt företag som grundades 1957 och de är världsledande när det kommer till portabla och stationära mätlösningar.

Testo 417 är en kompakt vinghjulsanemometer som passar särskilt bra för mätning av byggnader och ventilationssystem. Den mäter temperatur och beräknar vindflödet och lufthastigheten. Instrumentet har ett vinghjul på 100 millimeter som mäter lufthastigheten mellan 0,3 och 20 m/s och volymflöden upp till 27 000 liter/s. Vindens flödesriktning visas i den bakgrundsbelysta displayen med en pil.

Den här vindmätaren har ett temperaturområde på 0 till + 50 grader men kan förvaras i temperaturområdet -40 till +70 grader. Den har en noggrannhet på ±0,5 %. Den har måtten 277 x 105 x 45 millimeter och har en batteritid på 50 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa väderstation Test.se - Bästa väderstation
Netatmo
Netatmo Smart Väderstation
Netatmo Netatmo Smart Väderstation - Test
Bästa väderstation
Netatmo
Netatmo Smart Väderstation
En väderstation som ger lokala väderrapporter och prognoser till din mobiltelefon.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2023.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Temperaturområde utomhus: -40 till 65 °C.
Temperaturområde inomhus: 0 till 50 °C.
Mått: 45 x 45 x 155 mm.
7-dagarsprognos.

Netatmo är ett franskt företag som grundades 2011 och som tillverkar både väderstationer och utomhuskamera. Deras produkter genomsyras av kreativitet och framåtanda.

Netatmo Smart Home Weather Station kom på andra plats på ett test om väderstationer med poängen 8,5 hos Bygghemma.se. I ett jämförande test hos Bäst i hemmet kom den på första plats. Hos både Prisjakt och Pricerunner är det ett populärt val bland väderstationerna och kundomdömet är högt.

Detta är en uppkopplad väderstation som du använder tillsammans med din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Det är en personlig väderstation som gör att du kan hålla koll på vädret sju dagar framåt. Den mäter temperatur, luftfuktighet, luftkvalitet, koldioxid- och ljudnivåer och väder. Vissa av datan avser både inomhus- och utomhusmiljö. Mätningarna sker med hjälp av två enheter i aluminium.

Den här väderstationen passar perfekt till Apple-hemmet och har stöd för både Siri och Homekit. Den ger dig väderrapporter, men också kontroll av bland annat ventilationsenheter, termostater och golvvärme. Vill du komplettera med flera enheter går detta också.

Väderstationen har ett mätomfång på -40 till 65°C för utomhus och 0 till 50°C för inomhus. Den mäter luftfuktigheten inomhus och utomhus från 0 till 100 %. CO2: 0 – 5000 ppm. Ljudnivån som går att mäta är mellan 35 och 120 decibel. Väderstationen levereras med USB-nätadapter, micro-USB-kabel för inomhusdelen och 2x AAA-batterier till utomhusdelen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test vindmätare – se testvinnande vindmätare.

Köpguide vindmätare och väderstation

Även om vi har tillgång till vädret i form av många olika appar i våra mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor så finns det inga garantier på att det verkligen stämmer. Appen kan få datan från en mätstation flera kilometer bort vilket gör att vädret kan avvika rejält. Informationen kan också vara ouppdaterad och det är vanligt att vädret plötsligt slår om. Då är det bra att kunna ta saken i egna händer – med en vindmätare får du möjlighet att mäta vinden där du befinner dig just nu. En annan typ av mätinstrument är en väderstation, som bland annat har en vindmätare för att ta fram sin data. Här får du informationen du kan tänkas behöva inför ditt köp!

Vad är en vindmätare?

En vindmätare, eller en anemometer, är ett mätinstrument som du ofta kan mäta saker som vindhastighet, temperatur och vindens kyleffekt med. De flesta handhållna modellerna har en display medan andra kopplas till en mobiltelefon eller en väderstation.

En vindmätare kan mäta:

 • Vindhastighet.
 • Vindriktning.
 • Kyleffekt.
 • Temperatur.

Olika typer av vindmätare

Det finns små och behändiga handhållna och trådlösa vindmätare som du kan ta med dig på till exempel segelbåten för att ta reda på vilken vindhastighet du ska segla i. Det finns också varianter som ingår i en komplett väderstation som du placerar i till exempel trädgården. Vindmätare kan även användas mer professionellt när du ska mäta ventilationen eller vinden för att kunna utföra vissa arbeten, och har då andra egenskaper.

Så fungerar en handhållen vindmätare

En handhållen vindmätare består av en display och en mätenhet. Du håller upp den i vinden och sedan visar den vinden i enheter som m/s, km/h, mph och knop.

Bäst i test vindmätare – se testvinnande vindmätare.

En vindmätare kan användas när du seglar, surfar, klättrar eller vid andra tillfällen där vinden spelar stor roll.  

Då ska du använda vindmätare

Du använder vindmätaren för att mäta vinden och det finns flera tillfällen som du kan ta hjälp av denna. Här är några av dem:

 • Segling.
 • Klättring.
 • Vindsurfing.
 • Skytte.
 • Paddla kanot, kajak eller stand up-padel.
 • För att mäta ventilation i byggnader och ventilationssystem.

Hjälper dig att förutse vädret

En vindmätare är ett bra hjälpmedel som ger dig information som uppdateras här och nu. Ska du använda den för att ta reda på vädret ger den dig exakt data på saker som vind och temperatur. Har du med den på segelturen får du på en gång veta vilken hastighet du kommer att segla i, för att kunna planera din utflykt. Samma sak gäller om du klättrar och planerar din dagsrutt och är beroende av vind och väder.

Så väljer du rätt

För att kunna välja vindmätare behöver du ha koll på de olika egenskaperna och vad som skiljer de olika modellerna från varandra.

Termometer

Många vindmätare har en inbyggd termometer som gör att du samtidigt kan mäta temperaturen.

Display

För att du ska kunna ta del av datan behöver vindmätaren ha en tydlig display, gärna upplyst så att du ser ordentligt även i mörkret. Det är bra om denna visar vindhastighet, kyleffekt och temperatur. Det är också bra om den visar vinden i m/s, km/h och knop.

Vindens mätområde

Ju högre mätområdet vindmätaren har desto bättre är den och detta hänger ofta ihop med prislappen. En billigare modell kanske visar 0-30 m/s (0-108 km/h) medan en mer avancerad och lite dyrare kan visa 0,3-45 m/s (1-162 km/h).

Temperaturområde

En vindmätare som mäter temperatur kan också göra detta inom olika grader. Vet du med dig att du bor i ett område som är riktigt kallt måste den klara av kallare grader, kanske ända ner till 30 minusgrader.

Trådlös vindmätare kräver batterier

De flesta handhållna vindmätarna är trådlösa och då drivs de genom ett antal batterier. Kolla hur många batterier som behövs och välj gärna några som är uppladdningsbara.

Väderstation med vindmätare – ett mer avancerat alternativ

Vill du ha ännu mer kontroll på vädret och vara din egen meteorolog ska du köpa en väderstation, som ger dig ännu mer data. Med en väderstation kan du läsa av saker som temperatur, vindar och regn och en mer avancerad modell kan även mäta regnmängd, vindhastighet, vindriktning och luftfuktighet. En väderstation för hemmabruk består av en inomhusenhet och en sensorenhet som placeras utomhus på balkongen eller i trädgården. Utomhusenheten skickar data till huvudenheten och det är på denna du läser av informationen. En väderstation har du användning för om du ska bestämma dag för allt från en utflykt till trädgårdsarbete.

En väderstation kan mäta:

 • Vindhastighet.
 • Kyleffekt.
 • Temperatur.
 • Luftkvalitet.
 • Luftfuktighet.
 • Regn (om du kompletterar med en regnmätare)

Välja vindmätare eller väderstation?

För att veta om du ska köpa en vindmätare eller väderstation behöver du först och främst ta reda på hur ditt behov ser ut. Räcker det att kunna mäta vinden, eller behöver du ha tillgång till fler parametrar? En vindmätare är liten och smidig att ta med om du åker båt och då är en väderstation inte lika praktisk. En väderstation kostar också mer, men samtidigt ger den dig en komplett väderprognos och lokal väderdata och kan också komma med fler avancerade funktioner och vara uppkopplade till ditt smarta hem.

Länktips:

Wikipedia – Anemometer

SMHI – så mäts vinden

Populära leverantörer:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är ett mätinstrument som du kan mäta saker som vindhastighet, temperatur och vindens kyleffekt med.
 • En handhållen vindmätare består av en mätenhet och en display. Du håller upp den i vinden och sedan visar den vinden i enheter som m/s, km/h, mph och knop.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
TechnoLine TechnoLine EA 3010
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng