HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
ansiktsmasker - Bäst i test

Test av ansiktsmasker

22 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 25:e Maj, 2020, Baserad på 8 experttester.

Att vårda huden i ansiktet har varit en skönhetsrutin som funnits i hundratals år. Som med mycket annat var egyptierna bland de första, då smorde de in ansiktet av skönhetsideal med olika eteriska oljor för att minska rynkor. Men det är inte bara av utseendemässiga skäl som huden behandlats med diverse produkter. Åkommor i ansiktet av mer medicinsk karaktär, exempelvis utslag och bölder, har också behandlats sedan många år tillbaka. Ansiktsvård av olika anledningar har vi alltså ägnat oss åt sedan långt tillbaka, och intresset är lika stort nu som då.

Huden i ansiktet kan spegla det generella hälsotillståndet, men det är också en källa till mångas bra eller dåliga självkänsla. Huden är ett känsligt organ som är extra utsatt i ansiktet. Till skillnad från huden på kroppen, som oftast skyddas med kläder, är huden i ansiktet mer exponerat för solljus och föroreningar. Dessutom är huden i ansiktet tunnare vilket gör den mer skör och känslig för yttre påverkan. Att vi ägnar oss åt att skydda och bevara det mest utsatta organet vi har, är med andra ord inte speciellt konstigt.

Olika hudtyper

Generellt kan man dela in huden i fyra olika typer: torr, fet, normal och blandhud. Inom de här olika kategorierna kan man givetvis ha olika egenskaper som skiljer oss åt. Detta gör att två personer med fet hy inte nödvändigtvis kan använda sig av samma produkt. För att kunna köpa anpassade hudvårdsprodukter och få maximal effekt, är det viktigt att veta vilken hudtyp man har. För att exakt veta vilken hudtyp man har är det säkraste sättet att gå till en auktoriserad hudterapeut, men det går också att klura ut genom en enklare checklista.

Fet hy: Får lätt finnar och har ofta stora porer med pormaskar. Huden känns ofta fet och blir lätt glansig. Fet hud är inte detsamma som återfuktad, så även en fet hy behöver mycket fukt.

Torr hy: Känns ofta matt och kan strama i ansiktet. Porerna är mindre än vad den feta hyn har och är man inte noga med att smörja in huden kan den lätt flagna. Har man torr hud är det inte ovanligt att få rynkor runt ögon och mun.

Blandhy: Kallas ibland för kombinerad hy och är, precis som det låter, en blandning av fet, torr och normal hy. Ofta har man torra kinder och fet panna och näsa. Detta är den vanligaste hudtypen.

Normal hy: Har man varken feta partier eller torra är huden välbalanserad och kallas därför normal. Med åren så blir ofta den normala hyn torrare, eftersom den egna produktionen av naturliga fetter mattas av ju äldre man blir.

Olika ansiktsmasker för olika behov

Hudvårdsrutiner med rengöring och åter-fuktning blir inte komplett utan regelbunden användning av ansiktsmask. De flesta masker behöver inte användas mer än ett par gånger i veckan, men det finns även sådana som kan användas varje dag. Det finns helt enkelt olika masker för olika behov.

Lermask: Lermasker är djupverkande och gör rent i porerna och suger upp överflödig olja från huden. Den passar därför väldigt bra till dig med fet eller kombinerad hy, men kan även användas på torr hy för en djuprengöring emellanåt.

Fuktmask: En fuktmask är skonsam och kan användas ofta. Den kan vara speciellt bra att använda efter andra masker som torkar ut, exempelvis lermask. Det finns lite olika varianter på fuktmasker, vissa ska sköljas av medans vissa ska sjunka in i huden under exempelvis natten.

Peel-off mask: Masker som stelnar efter några minuter och, som namnet antyder, sedan skall dras av huden. Det är svårt att lyckas dra av precis allt, så det är ingen dum idé att eftertorka ansiktet med en varm och fuktig handduk för att få med alla rester av masken. Poängen med denna typ av ansiktsmask är att man skall dra ut orenheten från porer och på så sätt fungerar djuprengörande. Många peel-off masker är inte bara djuprengörande, utan också återfuktande.

Anti-age masker: Alla hudvårdsprodukter som skall ha anti-age effekt innehåller mycket fukt, det är nämligen fukt som gör huden spänstig och det som oftast saknas i en mogen hud. Det är fukten som ”fyller” ansiktet och slätar ut rynkor och fina linjer. Många anti-age masker innehåller aktiva ämnen som A- och C-vitamin. C-vitaminet stimulerar fuktproduktionen och A-vitamin jobbar med huden egna kollagen-produktion.

Sheet-mask: Den asiatiska trenden med masker som ser ut som pappersark har slagit stort i västvärlden. Arken som har hål för ögon, näsa och mun är indränkta i serum som kan ha lite olika egenskaper. Det vanligaste är sheet-masks med återfuktande serum.

Exfolierande masker: Masker som gör rent ansiktet antingen mekaniskt (med skrubb) eller kemiskt (med enzymer). Det är denna typ av mask som kan kännas stickig i huden. Det rekommenderas inte att använda exfolierande masker mer än ett par gånger i veckan eftersom huden då kan ta skada.

Exfoliering, eller peeling, innebär att ansiktet behandlas för att bli av med döda hudceller från hudens yta. När ansiktet blivit av med de döda cellerna har huden mycket lättare för att suga åt sig av fuktkrämer och serum. När huden blir äldre, försämras också cellförnyelsen i huden vilket gör den mindre spänstig. Genom att peela regelbundet hjälper man nya celler att komma upp till ytan. De stora fördelarna med peeling är alltså att huden blir mindre torr medans lystern och spänsten ökar.

Skillnad på kemisk peeling och vanlig skrubb

Den kemiska peelingen innehåller aktiva syror och enzymer vilka luckrar upp de döda hudcellerna. Den mer traditionella skrubben innehåller istället små korn vilka fysiskt skrubbar ansiktet, detta kallas också för mekanisk peeling. Eftersom de små kornen i den mekaniska peelingen kan lämna små revor i huden, lämpar sig denna bäst för tåligare hud. Har du känslig hy rekommenderas den kemiska peelingen eftersom den inte nöter på huden fysiskt.

Kemisk peeling innehåller syror vilka löser upp döda hudceller, till skillnad från skrubb som mekaniskt exfolierar ansiktet. Det finns olika typer av syror, och de har olika egenskaper.

AHA-syra

Står för Alpha Hydroxy Acids och är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror. Det är den vanligast förekommande gruppen av peelingsyror i skönhetsprodukter. Syrorna utvinns av sockret från olika växter, därför kallas de ibland också för fruktsyra.

Aha-syra används för det mesta för att exfoliera huden och snabba på cellförnyelsen. En annan känd egenskap är förmågan att binda och bevara fukt. Dessa egenskaper gör att AHA-syror lämpar sig väl i anti-age produkter. Ett par av de vanligaste och mest effektiva AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra.

Glykolsyran framställs oftast av sockerrör, även om den går att ta fram på syntetisk väg. Molekylerna i glykolsyran är de minsta av alla AHA-syror, vilket gör att de penetrerar huden snabbast. Syran fungerar bra vid behandling av exempelvis acne, rynkor, torr hud och hyperpigmentering.

 • Binder fukt och ger lyster
 • Minskar linjer, rynkor, ärr och andra ojämnheter
 • Exfolierar huden och snabbar på cellförnyelsen
 • Passar mogen eller torr hud

BHA-syra

Det kemiska namnet är Beta Hydroxy Acid, men det mer vanliga namnet är salicylsyra. Det är en mycket mild syra som med sina anti-inflammatoriska egenskaper gör den lämplig även för de känsligaste hudtyper. Syran är fettlöslig varför den ofta används för att behandla acne, fet hy och pormaskar. Syran tränger in i huden och löser upp talg samt exfolierar gamla, döda hudceller. Den kan också hjälpa till vid behandling av hud som tagit skada av solen.

 • Löser upp fett i porerna
 • Mycket effektiv vid behandling av acne och pormaskar
 • Anti-inflammatoriska egenskaper
 • Exfolierar huden och snabbar på cellförnyelsen

PHA-syra

Poly Hydroxy Acids är den nyaste syran i familjen kemisk peeling. Den fungerar ungefär på samma sätt som AHA-syran, men molekylerna är större vilket gör att det tar längre tid för syran att jobba sig in i huden. Därför exfolierar PHA-syran inte lika kraftigt och lämpar sig därmed bra för hudtyper som lätt blir röd och irriterad av andra syror. De stora molekylerna kan binda massa fukt och verka som antioxidanter.

 • Binder massa fukt
 • Verkar som antioxidanter
 • Passar bra för mycket känslig hud och vid rosacea
 • Exfolierar huden skonsamt och snabbar på cellförnyelsen

Hur ofta skall ansiktet peelas?

Det är olika från mask till mask, alla har olika egenskaper. Viktigt är att läsa på bruksanvisningen hur länge och ofta varje peeling skall användas. Risken är annars att huden blir överexfolierad vilket kan leda till mer skada än nytta.

Såhär använder du din ansiktsmask

Börja med att tvätta ansiktet, det kommer göra så att ansiktsmasken ger maximal effekt. Det kan också vara bra att göra en snabb peeling innan för att ta bort döda hudceller. Se till att skydda dina kläder och hår från kladd med hjälp av en handduk och hårband. När du applicerar ansiktsmasken behöver du inte snåla, precis som namnet säger, ska det täcka ansiktet som en mask. Följ råden på förpackningen, där står angiven tid och vilken mängd du ska använda. Gnugga inte in masken, den ska endast “läggas” på ansiktet. Undvik områden vid hårfästet, näsborrarna och runt ögonen. Använd inte masken lägre än vad som står på förpackningen, det kan göra att masken får negativ effekt och huden blir irriterad. När det är dags att ta bort masken, vanligtvis efter ungefär 5 till 20 minuter, så är det vanligt att tvätta bort den med ljummet vatten. Men det finns även stelnande masker som blir som ett lager du drar bort samt ansiktsmasker som verkar över natten och inte behöver tvättas bort. Läs noga på förpackningen för att se vad som gäller för just din ansiktsmask.


Priset för en bra ansiktsmask kan variera stort beroende på vilket märke det är, vilka egenskaper maskerna har och hur effektiva de är. Vad som passar just dig beror på din hudtyp och vilket resultat du är ute efter! Läs gärna våra tester nedan för att få en uppfattning om vad det finns för produkter att välja bland.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Paula's Choice Skin Recovery Hydrating Treatment Mask

Testresultat
Hälsoliv (Expressen) 2018,    Damernas Värld 2016
Recensioner
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Paula's Choice Skin Recovery Hydration Treatment Mask. Ansiktsmasken kommer i en stor hygienisk tubförpackning och har en anonym design och mild doft vilket uppskattas. Den innehåller essentiella fettsyror och antioxidanter som lindrar och skydda alla olika hudtyper. Den passar även om du har problem med akne, rosacea eller eksem. Du kan använda den både som nattkräm och tvätta bort den efteråt. Huden känns mjuk och följsam efter användning. Hudtonen känns jämnare efter användning. 

Visa hela texten
Typ av mask:
Låt verka 20 min, eller över natten om det behövs.
Hudtyp:
Alla hudtyper.
Egenskap:
En fyllig återfuktande ansiktsmask för alla hudtyper, speciellt framtagen för mogen, känslig och extra torr hud. Effektiv för behandlig av eksem, rodnader och rosacea.
Beskrivning:
Återfuktande, lugnande, reparerande

Ansiktsmasker - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat åtta olika ansiktsmasker med peeling-effekt. Bäst i test blev Filorga, Scrub & Mask som gav fint resultat efter bara tio minuter. De små kornen både polerar bort döda hudceller och rengör på djupet. På andra plats kom Exuviance, Triple microdermabrasion face polish. Det är en peeling med aha-syra som inte behöver skrubbas in. Dermalogica Multivitamin thermafoliant kom på en tredje plats, en mask som innehåller salicylsyra och mjölksyra vilket effektivt löser upp döda hudceller.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat sju olika ansiktsmasker med kemisk peeling. Bäst i test blev PHA-peelingen Skin Rise Bionic Tonic från Exuviance. Det är serumindränkta engångs-pads som ger cellförnyelsen en riktig boost. På andra plats kom Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Det är en peeling som används dagligen som ett ansiktsvatten som passar bra för känslig hy med tendenser till rodnader. Tredjeplatsen går till Kerstin Florian Correcting at home professional peel, en kräm som innehåller både mjölksyra och glykolsyra som effektivt tar bort döda hudceller. Detta gör den till en riktigt bra anti-age produkt, dock kan den irritera känslig hud.

Vinnare i det här testet

Amelia

Publicerad

Amelia har testat olika ansiktsmasker och listat de som gjort mest skillnad. Förstaplatsen tar Overnight Moisture Mask från Reserol. De testar masken två nätter i veckan och huden blir len och fyllig. På andraplatsen är Pure Hydroxy Mask från Akademikliniken. Denna mask ska ge näring, lugna och återfukta huden. Masken appliceras som ett tunt lager på huden, därefter bildas ett skum som pirrar lätt. På tredjeplatsen är AHA/BHA Peel Gel Mask från Lernberger Stafsing. Masken har en kombo av syror för att rengöra och rensa döda celler så att huden kan få ny lyster. Säg hejdå till torr och ojämn hud!

Vinnare i det här testet

Hälsoliv (Expressen)

Publicerad

Hälsoliv har testat ansiktsmasker som ska återfukta och lugna torr och irriterad hud. De har betygsatt med 1-5 i betyg och inte utsett någon topp tre. Vi på test.se har noga granskat testet och presenterar de två ansiktsmasker som fått högst betyg från Hälsolivs testpanel.

Paula’s Choice Skin Recovery Hydrating Treatment Mask får toppbetyget 5. Masken kommer i en stor hygienisk tubförpackning och har en anonym design och doft, vilket uppskattas. Den innehåller essentiella fettsyror och antioxidanter som ska lindra och skydda alla olika hudtyper. Vid akne, rosacea och eksem ska den också fungera. Du kan använda den både som nattkräm och tvätta bort den efteråt. Huden känns mjuk och följsam efter användning. Flera i testpanelen tyckte att den fungerade utmärkt över natten eftersom att de till och med glömde bort att de hade den på. Hudtonen kändes jämnare efter användning. Gilda Cosmetic Calming Mask får också toppbetyget 5. Produkten är Svensktillverkad och anpassad för känslig hy. Den har en svag behaglig doft och känns som en mirakelkur för ansiktet. En riktig spa-upplevelse som gör att irriterad hud känns mindre röd och lugnare direkt. Den kan användas som nattkräm eller tvättas bort efter användning.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Vardagen är full av fukttjuvar så som stress, kontorsluft och kyla. En nattmask - alltså, en ansiktsmask som verkar medan du sover - återfuktar alltså huden under natten, ger den eventuellt lyster och den känns gladare. Först på listan hamnar Paulas Choice som är första hjälpen för torra och reaktiva hudtyper. Produkten lovar att återställa även ökentorr hud utan att täppa till. Den dämpar även rödhet och inflammation, samt ökar tåligheten. Krämen är kladd- och doftfri. Den är extremt prisvärd och på morgonen känns huden som ny! Nästa produkt i listan är Origins Drink Up som är badrumsskåpets egen vattenkanna. Det är en riktigt törstsläckare med avokado- och aprikoskärnolja, samt japansk tång som reparerar och gör huden mer tålig. Huden kändes friskare, slätare och mindre känslig. Clinique Moisture Surge tar tredjeplats och är testets dyraste produkt, men om plånboken tillåter det så är den en guldbiljett raka spåret till persikohuden. De botaniska oljor som produkten innehåller ger en ny energi till huden och fungerar bäst för torr, men mogen hy. Den är mindre bra för fet hy. Här får man en lyxig konsistens och doft, men priset drar ner betyget.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Under vintern kommer en fuktgivande ansiktsmask att vara din bästa och skönaste vän. Damernas Värld har testat ett gäng masker och vet vilka som räddar dig från en torr, fnasig och stramande hud. Bäst i test blir Beauté Pacifique som har en rik och tjock konsistens som ger en skön, svalkande känsla vid applicering. Produkten gör huden mjuk och len, samt en tydligt wow-lyster. Det allra bästa är dock återfuktningen - alla torra partier försvinner och makeupen glider på perfekt efteråt. Masken är dyr, men absolut värd varenda krona. Peter Thomas tar andraplats med Roth Cucumber Gel Masque. Det är en kladdig gelémask som därför gärna används i duschen. Den är lättapplicerad och lätt att tvätta av. Den gröna färgen gör den dessutom rolig att använda! En testperson upplevde ingen större effekt, men de andra rapporterar om en hy som efteråt känns frisk och helt fri från fnasiga partier. På tredjeplats hamnar Dermalogica Skin Hydrating Masque som har en lätt konsistens och är enkel att applicera. Den går snabbt in i huden och lämnar efter sig en sammetslen känsla. Det känns verkligen som att huden har fått en fuktboost! Den allra bästa effekten får du om du först peelar huden och sedan sover med masken. Det enda minuset är att några tyckte att den har en fadd doft av hö.

Vinnare i det här testet

Wellness

Publicerad

Wellness har testat fem ansiktskrämer som är rejält återfuktande och trollar bort stressmarks och torra linjer på en kvart. Tre märken har fått högsta betyg och vi på Test.se väljer att lista dom lägst till högst pris. Clinique tar förstaplats med Moisture Surge Overnight Mask. Det är fantastiskt smidigt att kunna sova med sin ansiktsmask och effekten blir betydligt bättre än de flesta som man bara har på en kvart! Krämen känns dock klibbig, men det är det värt eftersom huden känns så skön och pigg med fin lyster på morgonen. Detta är nog torrisens bästa sovsällskap! Bliss Triple Oxygen Instant Energizing Mask tar andraplats och ser ut som en vanlig tvål, men efter några sekunder förvandlas den till ett skummande, pirrande lödder. Huden blir makalöst genomfuktad och klar, den känns ren som en nyponros efteråt med rejält lyster. Den passar bra som en dagen-efter-mask! Sensai tar bronsmedalj med sin Cellular Performance Hydrachange Mask. Det är den dyraste krämen i testet, ca 1150 kr! Masken är dock svalt och mjukt krämig med en doft av blommor. Den glider runt på huden, men sjunker sedan in och gör den len och återfuktad. Känslan håller i sig i flera dagar och vill man ha ännu mer fukt, kan man sova med masken.

Vinnare i det här testet

Amelia

Publicerad

Om du vill ha en len, smidig och fuktfylld hud behöver du en ansiktsmask som återfuktar trist och torr vinterhy. Amelia har testat fem masker där Gatineau Aquamemory Moisture Replenish Mask blir testets vinnare. Ansiktsmasken doftar ljuvligt och är en äkta fuktbomb för alla olika hudtyper. Den fyller ut torrhetsrynkor bra och ger resultat omedelbart! Nimue Super Hydrating Mask ger en äkta spakänsla och hamnar därför på andraplats. Den ska verka i 15 till 20 minuter och därefter tvättas bort med vatten. Masken doftar inte toppen, men hyn blir som ny! Ingredienser som växtoljor och andra fuktgivande ämnen gör den till en äkta fuktbomb som gör huden len och fin. Ansiktsmasken som får bronsmedalj kommer från Biotherm. Hydra-detox Masque är en härlig gelé som fungerar på alla hudtyper. Masken innehåller massor av fuktgivande ämnen för den mest uttorkade huden. Den är även bra för fet och obalanserad hy, men krämen är ganska odryg om man inte snålar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.