HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Idag är det potatisens dag!

26:e Oktober, 2017, 14:03

Jag fullkomligt älskar potatis. På riktigt. Ä L S K A R. Det går att göra så mycket roligt med potatis, men den mångsidiga lilla knölen hade länge ett oförtjänt dåligt rykte!

Djävulsknöl

När potatisen kom till Europa under 1600-talet möttes den på flera håll av stor skepticism. Eftersom den inte finns omnämnd i Bibeln misstänkte man att den var direkt olämplig för människor! Den sades ge upphov till flera väldigt otrevliga sjukdomar, bland annar spetälska, syfilis och tuberkolos. Att den dessutom växte under jord – det vill säga nere hos Hin Håle själv – gjorde den inte mer populär.

Enorma mängder potatis

Till slut omfamnades ändå potatisen som den fantastiska basfödan den faktiskt är, och idag äts det i snitt 33 kilo potatis per person och år över hela världen. Mest potatis äter man faktiskt i Australien; genomsnitts australiensaren äter hela 60 kilo potatis om året!

Billig och nyttig

Potatisen är, utöver att vara mångsidig och god, även väldigt nyttig! Det innehåller vitamin C och B, kalium och kostfiber. En portion kokt potatis innehåller faktiskt ungefär 20 % av dagsbehovet av c-vitamin. Proteinnivån är inte jättehög, men proteinet som finns är av hög kvalitet. Ät dem gärna med skalet kvar – det innehåller nämligen gott om fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin!

Test.se rekommenderar!

Det mest fantastiska med potatis är ändå dess otroliga mångsidighet! Ät den kokt, mosad, som pommes frites, som chips, i gratängform eller varför inte riven i en råraka? Möjligheterna är näst intill oändliga, men för bästa möjliga resultat behövs förstås bästa möjliga hjälpmedel. Vi har sammanställt testar av flera olika produkter som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din potatis! Läs om det bästa rivjärnet här, och om vår rekommenderade matberedare här, till exempel. En riktigt bra stekpanna kan ge en frasig yta, och med en bra slowcooker lagar potatisen sig själv tillsammans med en massa andra godsaker! 

Källor: Västsverige.comVärldens HistoriaSvenskpotatis.se.

Skribent: Elin Öholm.

SE ÄVEN