HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Mobilerna klarar inte svensk vinter

8:e Februari, 2016, 08:48

Flera modeller fungerar dåligt och krånglar när det blir riktigt kallt. Bland annat kan skärmen bli sämre (den blir skörare och kan spricka lättare), batteritiden förkortas och i extrema fall kan batteriet helt dö ut. Telefonernas batterier får samma problem som bilens batterier när det blir kallt, dvs att det förlorar spänning och då uppfattar telefonen det som tomt, trots att det kanske inte är det. Oftast vaknar telefonerna till liv när man kommit in i värmen igen.

Tillverkarna har olika rekommendationer för användning i olika väderförhållanden. Telefoner från Sony klarar till minus tio grader. Samsung säger att “telefonen och batteriet inte ska utsättas för väldigt varma eller väldigt kalla temperaturer” och att “extrema temperaturer kan skada telefonen”, men vad som är extremt och väldigt kallt framgår inte. Ofta är det de äldre telefonerna med Amoled-skärm som klarar sig bäst!

En finsk tidning testade för några år sedan hur bra olika telefonen klarar kyla och då stack Samsung ut, som garanterar att telefonerna klarar kyla ner till 20 minusgrader. Den modell som användes då var Samsung Galaxy S2 och den klarade av kyla ända ner till 35 minusgrader. De flesta mobiler gav upp mellan 15 och 20 minusgrader, men den iPhone som var med började krångla redan vid minus fem grader. I Apples villkor står det att telefonen inte ska användas i temperaturer under noll grader, vilket i stort sett gör det omöjligt att använda telefonen under stora delar av året.

Testet utfördes i Finlands Tekniska Forskningscenter av Finska tidningen MikroPC. Man använde sig av ett så kallat väderrum och temperaturen visade 0 grader vid start, men sänktes sedan stegvis för att kora testets vinnare och förlorare.

Slutar fungera först  

Tål kyla bäst

Iphone 4S -10 graderNokia C1-01-40 grader
Nokia C6-01 -15 graderNokia E65-40 grader
Iphone 4-20 graderNokia C2-02-35 grader
Nokia C5-03-20 graderSamsung Galaxy S II -35 grader
Nokia E7 -20 graderSamsung Xcover-35 grader
Nokia N8-20 grader
Nokia N9-20 grader
HTC Evo 3d-20 grader

Källa: Råd & Rön, Testfakta

Här kan du läsa olika tester och se vilket telefon vi rekommenderar!

SE ÄVEN