HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

3 steg till den perfekta kräftskivan!

15:e Augusti, 2018, 12:59

Såhär halvvägs in i augusti är det hög tid att ställa till med kräftskiva om du inte redan gjort det. Med några enkla medel blir det en fest att minnas!

1: Vatten! 

För att inte dagen efter ska bli en katastrof är “varannan vatten” ett motto som är väl värt att leva efter under en så pass snaps-betingad festlighet som kräftskivan. Se till att det finns gott om vatten på bordet så att det är enkelt för gästerna att komma ihåg att varva alkoholen med annat. Flaskor, karaffer, skålar med slev – med lite fantasi kan mycket tjäna som vattenkanna! 

2: Koka egen lag till dina frysta kräftor

Även om du inte känner dig så sugen på att fixa fram levande kräftor och sedan koka dem själv finns det inget som säger att du inte kan sätta din egen prägel och smak på dem! Genom att låta kräftorna ligga i din hemmagjorda lag ett par timmar innan de ska serveras smakar de mer, och förmodligen imponerar det lite på gästerna också. 

Koka upp ca 2 liter vatten/kg kräftor med 4 sockerbitar, 1/4 dl salt, 1 dl öl av valfri sort och ett knippe krondill. Låt det koka i ungefär tio minuter. När den har svalnat lägger du ner dina tinade kräftor och låter dem dra tills det är dags att äta. Men tina inte kräftorna i lagen! Då tinas de för fort och blir tråkiga i både smak och konsistens.

3: Glöm inte såsen! 

Oavsett om du äter kräftstjärten i samma sekund som den är färdigskalad eller om du sparar ihop till en liten hög du kan lägga på en bit bröd är det otroligt gott att ha några goda såser att para ihop kräftan med. Majonnäs gör sig riktigt bra ihop med kräftor och kan enkelt varieras. Är du en av alla dem som har fått för sig att det är svårt eller krångligt att göra egen majonnäs? I så fall har du fått för dig fel! Med rätt verktyg är det inga som helst problem att slå sin egen majonnäs, och särskilt lång tid tar det inte heller.

Ingredienser

2 äggulor
2 tsk fransk senap, t ex dijon
1 msk vitvinsvinäger
2 dl olja
salt och peppar

Vispa ihop äggulor, senap och vinäger. Häll sedan i oljan droppvis medan du vispar. Det är viktigt att du tillsätter oljan långsamt och vispar ordentligt, annars skär sig såsen! Smaka av med salt och peppar. Ät majonnäsen som den är eller smaksätt den! Kanske några droppar tryffelolja, chilli eller valfria örter. Med vitlök och lime blir det en aioli! 

Vill du läsa mer om kräftor och se vilka vi har utsett till ultimata testvinnare? Klicka här så kommer du direkt till testsidan!

Test.se rekommenderar!

Att med en vanlig handvisp slå en majonnäs är förstås möjligt, men det är svårt och kommer ta lång tid. Betydligt enklare blir det med ett elektroniskt verktyg! Elvispen är förstås ett rimligt alternativ, men ännu enklare blir det med en matberedare eller stavmixer. Produkterna nedan är testvinnare i sina respektive kategorier, så vi är övertygade om att du med hjälp av dem kan få till en riktigt fin majonnäs.

Elvisp: Bosch MFQ40302

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt.

Matberedare: KitchenAid 5KFP1335

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt.

Stavmixer: Braun MQ 300 Soup

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt.