HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Årets sjukaste månad står för dörren – såhär förbereder du dig!

26:e Januari, 2018, 10:31

Februari är ökänd som förkylningarnas månad; det är ju inte för intet den fått smeknamnet “vabruari” bland föräldrar. Det finns ingen mirakelkur mot förkylningar, men vi kan göra vårt bästa för att bygga upp kroppens försvar och försöka undvika de typiska fällorna.

Ät gott – stärk immunförsvaret!

Börja redan nu med att äta sådant som stärker ditt immunförsvar. Fet fisk, till exempel, innehåller bland annat omega 3 och vitamin D, som hjälper kroppen att bygga upp ett försvar. Grönsaker borde redan vara en självklar del av varje måltid, annars är det hög tid att börja! Grönsaker av alla slag innehåller massor med nyttigheter som får immunförsvaret att jubla! Inget fan av grönsaker? Vägrar barnen helt och hållet? Då får man luras lite! Riv ner morötter i köttfärssåsen och blanda ut potatismoset med blomkål; varken du eller barnen kommer märka av att det är där. Servera grönsaksstavar med dipp och presentera det som snacks så kanske någon som tidigare tvekat tänker över det hela en gång till.

Du har säkert hört att vitlök ska vara bra mot förkylning, och visst är det så! Vitlök innehåller allicin, ett ämne som skyddar löken mot skadedjursangrepp. När vi får i oss allicin får vi ta del av dess antiseptiska och antimykotiska egenskaper, vilka hjälper till att bekämpa bakterier och virus. Ingefära och gurkmeja är två andra kryddor som du med fördel kan ha i maten för att sätta upp en fight mot förkylningen. Ingefära är inflammationshämmande och uppiggande, och gurkmeja är fullproppat med antioxidanter!

Vila dig motståndskraftig

Stress och för lite sömn drabbar också immunförsvaret. Utan energi finns inget som håller uppe försvaret, och vi blir mer mottagliga för sjukdomar. All sorts motion hjälper också till att bygga upp immunförsvaret, och har dessutom en positiv inverkan på stress! Men – att träna hårt sänker immunförsvaret för stunden, eftersom kroppens resurser går åt till att bygga upp sig själv igen när träningspasset är avklarat. Om du känner dig trött och lite risig kan det därför vara en bra idé att skippa gymmet och ta en promenad istället! Att vistas utomhus är för övrigt alltid en bra idé, dels för att det är nyttigt med frisk luft och dels för att det kan vara ett bra sätt att undvika trånga utrymmen där förkylningar gärna frodas. Kanske kan du promenera istället för att ta bussen till jobbet?

Om förkylningen ändå slår till…

Stanna hemma från jobbet om du är sjuk! Du gör ingen en tjänst genom att härda dig igenom en arbetsdag, utan riskerar snarare att smitta hela arbetsplatsen. Stanna hemma en dag extra istället och rå om dig själv ordentligt. Vila är nödvändigt när du är sjuk, annars orkar kroppen inte kämpa mot viruset. Tillåt dig vara sjuk, så ska du se att du blir frisk fortare! Genom att anstränga kroppen i onödan drar du bara ut på förkylningen. Ladda upp med serier och filmer, se till att filtar och näsdukar finns inom räckhåll och glöm inte dricka vatten!

Under sjukdomstider är det viktigare att äta något än att äta nyttigt, inte minst för svårtrugade barn! När matlusten helt uteblir men tanken på glass till middag ändå känns lite lockande – låt det vara okej! 

Test.se rekommenderar!

Om det så blir dags för sjukskrivning eller vab är det viktigt att hålla koll på febern. Det gör du såklart lättast med en febertermometer, och vi vet vilken som är bäst! 

Klicka här för att komma till vår testsammanställning av febertermometrar.

SE ÄVEN