VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – bästa elhyvlarna för alla typer av snickerijobb 2024

En elhyvel är ett bra verktyg som du kan använda vid många arbeten, som att avfasa kanter, jämna till träytor eller ändra tjocklekar. Vi ger dig testvinnande elhyvlar och en köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Max hyvelbredd
 • Max spåndjup
 • Om den drivs av elnät eller batteri
 • Motorns effekt
 • Vikt
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Makita
Makita KP0800J
Makita Makita KP0800J - Test
Bäst i test
Makita
Makita KP0800J
En prisvärd och lätthanterlig eldriven hyvel som fått goda omdömen.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max hyvelbredd: 82 mm.
Max spåndjup: 2,5 mm
Kraftkälla: Elnät.
Effekt: 620 watt.
Vikt: 2,6 kg.
Ergonomiskt handtag.
Utrustad med stödfot.
Lätt att använda.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita KP0800J är en elnätsdriven hyvel som blev testvinnare i ett test hos Bygghemma.se där den fick betyget 8,6 poäng av 10. Den kom på en andra plats i ett stort jämförande test hos Bastihemmet.se. Hos Pricerunner fick den kundbetyget 4,7 poäng av 5 och enligt omdömen där är det en kraftfull och kompakt hyvel. Tack vare sin låga vikt på 2,6 kilo och bra balans är den lätt att använda.

Hyveln har en effekt på 620 watt och ett varvtal på 17000 varv per minut. Den har en maximal hyvelbredd på 82 millimeter och kan justera spåndjupet på upp till 2,5 millimeter med hjälp av ett rattreglage. Tack vare en smart design går det snabb och enkelt att byta hyvelskäret. Hyvelns handtag är ergonomiskt och gummibeklätt och har en stödfot som också skyddar ytan du arbetar på.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
DeWalt
DeWalt DCP580N
DeWalt DeWalt DCP580N - Test
Bästa batteridrivna
DeWalt
DeWalt DCP580N
En kompakt och batteridriven elhyvel med ergonomisk design.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max hyvelbredd: 82 mm.
Max spåndjup: 2 mm.
Effekt: 400 watt.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 2,5 kg.
Ergonomiskt handtag.
Utrustad med ett sidoanhåll.

DeWalt grundades i USA 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla och batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar och andra verktyg i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Vill du ha en batteridriven hyvel rekommenderar vi DeWalt DCP580N. Den här hyveln kom på tredje plats i ett stort jämförande test hos Bastihemmet.se. Den är även populärt kundval hos Prisjakt och har fått 4,8 i kundbetyg av 5 hos Pricerunner med positiva omdömen. Hyveln har en bra balans och en låg vikt på 2,5 kilo.

Hyveln drivs av ett 18-voltsbatteri och är utrustad med en kolborstfri motor som har en effekt på 400 watt och en kapacitet på 15000 varv per minut. Den ger både ett snabbt och bra resultat. Hyveln har ett spåndjup på upp till två millimeter och en hyvlingsbredd som ligger på 82 millimeter. För bästa resultat har den dubbla TCT-vändskär. Den har en ergonomisk design med ett gummerat handtag som är bekväm att använda i alla positioner och ett säkert sidohåll. Tack vare att verktyget har en inbyggd bladförvaring och torx-nyckel går det snabbt att göra ett bladbyte. Batteri och laddare köps separat. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bäst kraftfulla Test.se - Bäst kraftfulla
Bosch DIY
Bosch DIY PHO 3100
Bosch DIY Bosch DIY PHO 3100 - Test
Bäst kraftfulla
Bosch DIY
Bosch DIY PHO 3100
Kraftfull och eldriven hyvel för dig som har ett mer krävande jobb.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Max hyvelbredd: 82 mm.
Max spåndjup: 3,1 mm.
Kraftkälla: Elnät.
Effekt: 750 watt.
Vikt: 2,6 kg.
Utrustad med dammutsug.
Har styrskena och högteknologiskt bladsystem.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg.

Hyveln Bosch PHO 3100 blev testvinnare hos Bastihemmet.se med betyget 5 av 5. Det är en elnätsdriven och kraftfull hyvel utrustad med en 750 wattsmotor. Enligt test passar den bra för mer krävande jobb då den har ett hyveldjup på upp till 3,1 millimeter. Hyvelbredden är också bra på 82 millimeter.

Maskinen passar bra till hyvling, avfasning av kanter och för att ta bort beläggningar på både hårt och mjukt trä. Den är en del av Boschs gröna serie som är avsedd för dig som är hemmafixare.

Hyveln har ett högteknologiskt och patenterat Woodrazor-bladsystem som ger ett jämnt och fint resultat utan vidare ansträngning. Den har dessutom en styrskena som hjälper dig att få ett rakt hyvelarbete. Hyveln är utrustad med ett dammutsug så att du kan fästa en dammsugare till den för att få en renare arbetsyta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Einhell
Einhell TC-PL 750
Bästa budget
Bästa budget
Einhell
Einhell TC-PL 750
Effektiv, handhållen elhyvel som kommer med en lägre prislapp.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Max hyvelbredd: 82 mm.
Max spåndjup: 2 mm.
Kraftkälla: Elnät.
Effekt: 750 watt.
Vikt: 2,42 kg.
Ergonomiskt handtag.
Adapter för dammsugare följer med.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Vi har valt att utse Einhell TC-PL 750 till bästa budget – detta är varumärkets billigaste modell. Det är en kraftfull och handhållen maskin med stor knivaxel.

När Bygghemma.se jämförde tre olika elhyvlar kom denna på första plats med betyget 8,7 av 10. Enligt dem passar den dig som vill ha en effektiv modell till ett lågt pris.

Elhyveln är sladdriven och har en effekt på 750 watt. Den har ett spåndjup på två millimeter, en hyvelbredd på 82 millimeter och ett falsdjup på tio millimeter. Den har en hastighet på 17 000 varv/minut. Det följer med en adapter så att du kan ansluta maskinen till en dammsug.

Softgriphandtaget är ergonomiskt vilket gör maskinen bekväm att använda en längre tid. En integrerad parkeringsfunktion gör den säker att använda och skyddar arbetsstycket mot skador. Maskinen har en vibrationsnivå på 2,63 m/s² och en ljudeffekt på 93 decibel.

Även Einhell TC-PL 850 och Einhell TC-PL 900 har placerats bra på test.

 • Butiker & priser
 • Priser för Einhell TC-PL 750
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Bosch
Bosch GHO 26-82 D
Bosch Bosch GHO 26-82 D - Test
Bra val
Bosch
Bosch GHO 26-82 D
En populär elektrisk hyvel med hög effekt från Bosch gröna serie.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max hyvelbredd: 82 mm.
Max spåndjup: 2,6 mm.
Kraftkälla: Elnät.
Effekt: 710 watt.
Vikt: 2,8 kg.
Utrustad med dammutsug.
Kompakt form.
Ergonomiskt handtag.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg.

Bosch GHO 26-82 D Proffessional är en elnätsdriven hyvel som fått goda omdömen av både experter och nöjda kunder. Den tillhör Bosch gröna serie som är anpassad för hemmafixare. Den är kompakt och kommer åt på även svåråtkomliga ställen. Tack vare sin låga vikt på 2,8 kilo och goda balans är den lätt att använda.

Hyveln har en stark motor på 710 watt som ger 18000 varv per minut. Hyvlingsbredden är på 82 millimeter och den har ett spåndjup på upp till 2,6 millimeter. Du ställer in spåndjupet steglöst för att få det resultat du önskar. Hyvelns handtag är ergonomiskt med ett gummibelagt grepp som också ger en säkrare användning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test elhyvel - se testvinnande elhyvlar.

Köpguide elhyvel 

Det finns många bra verktyg att ha hemma i garaget för dig som är hemmafixare. En elhyvel är ett verktyg som du kan använda vid många olika arbeten. Ta reda på mer i vår stora köpguide!

Vad är en elhyvel?

En elhyvel är en elektriskt hyvel som du använder för att hyvla och bearbeta trävirke med. Den kan till exempel användas för att ta bort lack och färg från träytor eller för att bearbeta obehandlat trä. Den kan också användas för att fasfräsa hörn, jämna till grövre träytor, minska tjockleken på trämaterial och för att hyvla lister och fönstersmygar.

Så fungerar en elhyvel

En elhyvel består av en hyvelkropp med en elmotor i sitt inre som gör att du inte behöver använda din egen handkraft. Motorn driver en vals där hyvelknivar är fastsatta och när motorn sätts igång genom ett knapptryck börjar knivarna att arbeta. Du placerar den mot en träyta och styr den sedan över ytan.

Fördelar med en elhyvel

Det finns många fördelar med att använda en elhyvel framför en vanlig handhyvel. Elhyveln är mer exakt och klarar att hyvla med millimeterprecision. Den är dessutom praktisk om ytan du ska hyvla är stor – effektivare och mer skonsam för kroppen. Elhyveln är lätt att komma igång med och enkel att förstå.

Elhyvels egenskaper

Elhyveln har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du ska välja rätt modell för ditt arbete.

Maximal hyvelbredd

Hur bred hyveln är spelar stor roll eftersom en bredare modell också gör ett snabbare jobb. Ska du använda den på en mindre yta eller trånga utrymmen kan en smalare modell vara att rekommendera. 82 millimeter är en rätt vanlig hyvelbredd.

Spåndjupet

Ju djupare det maximala spåndjupet är desto färre hyvlingar behöver du ha. Därför är det bra att välja en hyvel som har ett högre spåndjup. Ett vanligt spåndjup är upp till två till tre millimeter.

Motorns effekt

Ju kraftfullare motoreffekt din elhyvel har desto grövre material klarar den av.

Vikt

En elhyvel som väger mindre och som är välbalanserad är också lättare att använda.

Utrustad med dammutsug

Har maskinen dammutsug underlättar det arbetet eftersom det blir mindre smutsigt när du hyvlar. Det är också säkrare eftersom spånmaterialet du hyvlar bort inte riskerar att komma i ögonen och dammet minskar.

Olika typer av elhyvlar

Du kan välja mellan två olika typer av elhyvlar – antingen en som är nätdriven eller en som drivs av batteri.

Nätdriven

En nätdriven elhyvel drivs av sladd och kopplas in i ett eluttag. Fördelen är att du inte behöver tänka på att ladda upp några batterier, men däremot är du alltid i behov av ström.

Batteridriven

En batteridriven elhyvel drivs av uppladdningsbara batterier och är ett flexibelt alternativ av eldriven hyvel. Du behöver aldrig tänka på att hålla koll på någon sladd eller vara beroende av ett eluttag.

Tänk på säkerheten

Eftersom elhyvlar är utrustade med starka motorer och vassa skärblad är det också viktigt att tänka på säkerheten. Många elhyvlar är utrustade med särskilda säkerhetsanordningar och parkeringsklaffar som ger en säkrare användning. Gummerade handtag och stödfot ger också ett bättre grepp. Följ alltid instruktionerna och lämna aldrig maskinen igång om det finns barn i närheten. Använd alltid handskar och skyddsglasögon när du arbetar eftersom både damm och andra partiklar kan fara omkring. Ett bra alternativ är att välja en modell med dammutsug så får du en renare arbetsmiljö.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En elhyvel är ett verktyg som du använder för att hyvla bort lack och färg på träytor. De finns både som elnätverksdrivna och med batteri.
 • En elhyvel har en hyvelkropp med en elmotor i sitt inre. Motorn driver en vals där hyvelknivar är fastsatta och när motorn sätts igång börjar knivarna att arbeta.
 • Vi har valt att utse Makita KP0800J till den elhyvel som är bäst i test. Det är en elhyvel som drivs av elnät, med ett ergonomiskt handtag och en hyvelbredd på 82 mm och ett spåndjup på 2,5 millimeter. Makita är ett företag som har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Makita Makita KP0800J
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng