HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av färgsprutor

verktyg uppdaterad 29:e Maj, 2018, Baserad på 2 experttester.

Att måla med färgspruta är ofta mer effektivt och går snabbare än att använda pensel eller roller. Men det är inte bara att hälla i färg och börja sprutmåla, utan det är viktigt att testa först så att man får rätt färgmängd när man ska måla. För mycket färg kan leda till att ytan blir skrovlig – samtidigt som för lite färg gör att det kan ta mycket längre tid än det borde att måla objektet. Att måla med färgspruta handlar till stor del om vilket munstycke modellen har. Man kan få en rund, horisontell eller vertikal sprutbild beroende på munstyckets position. Man bör fundera på vad man vill använda färgsprutan till och därefter välja den modell som passar bäst. Det skiljer i både pris, kvalitet och effektivitet!

Test.se rekommenderar

Black & Decker HVLP 400-QS - bäst i test bland Färgsprutor 2021
Black & Decker HVLP 400-QS, bäst i test.

Black & Decker HVLP 400-QS - Här på Test.se väljer vi att rekommendera färgsprutan HPLV400-QS frånm Black & Decker. Färgsprutan blev också bäst i test när Gör Det Själv testade sex olika modeller 2013. Sprutan är kraftfull, vilket leder till att målningen blir snabb och enkel. Här finns möjlighet till en exakt och enkel sprayjustering, samt att färgbehållaren som är enkel att fylla på och tömma, då behållaren (på 1200 ml) sitter placerad på sidan. Det finns en indikator som visar färginställningen, vilket också gör det enkelt att använda samma inställning nästa gång man ska måla. HPLV400-QS… Läs mer

Färgsprutor - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Färgsprutan är oumbärlig när du vill att det ska gå fort att måla stora ytor. Men den kan också användas när penseln är för stor, t.ex. mellan lameller och bakom rör. Gör Det Själv har testat sex färgsprutor och funnit den bästa. De testade färgsprutorna är konsumentmodeller för under 1500 kronor med ett undantag. Bäst i test blev färgsprutan HPLV400-QS från Black & Decker, med 8,3 av 10 i betyg. Allt verkar vara rejält och hållbart, samtidigt som färgsprutan är lättskött. Resultatet blir bra, men eftersom det inte kommer ut så mycket färg på samma gång krävs det lite tålamod. Munstycket är känsligt och det är viktigt att färgen har rätt viskositet. Ett gummiklätt handtag med bra grepp bidrar till att man kan arbeta längre stunder, utan att det blir jobbigt. Man får stor rörelsefrihet tack vare en 6 meter lång sladd och slangen är både följsam och smidig, vilket underlättar enormt. Oavsett vad man vill måla så är färgsprutan lätt att använda och det är också lätt att rengöra den efter användning med den medföljande borsten. Black & Decker har dessutom utrustat sin modell med ett extra lock på sidan av färgbehållaren, så man inte behöver skruva av behållaren om man skulle behöva fylla på med färg. Earlex HV3900 var bara snäppet sämre än Black & Decker och hamnar på andraplats. Här får man ett bra intryck av både material och detaljer. Resultatet blir bra och det är lätt att ha full kontroll på färgen så att det inte kommer för mycket på samma gång. Färgsprutan kan användas med både akrylat- och alkydfärg. Slangen är ganska lång men inte så mjuk som man skulle kunna önska. Den medföljande 4-liters ryggbehållaren är smart när man ska måla stora ytor. Alla moment man behöver utföra, allt ifrån att spraya färg till att tvätta, går smidigt och lätt. Bosch PFS 105E Wallpaint har också fått bra betyg. Den är stor och tung, men också mer effektiv än övriga testdeltagare vilken kan resultera i att man lägger på för mycket färg. Hela maskinen verkar vara av högkvalitet och det går snabbt att täckmåla stora ytor. Även Bosch har ett extra lock på färgbehållaren.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

Med en färgspruta kan du efter lite övning få ett snabbare och jämnare resultat, jämfört med en pensel.  Den passar perfekt för målning av exempelvis köksluckor, husfasader och innertak, men också för impregnering av trall och underredsbehandling av bilar. På HD.se har man publicerat ett test från TT Spektra där resultatet var mycket jämnt. Samtliga färgsprutor testades med oljebaserad lackfärg, vattenbaserad lackfärg, träolja och lasyr. Alla maskiner har även ett vred där man kan öka eller minska färgmängden, men här har även watt-antalet betydelse. De fem kriterierna i testet är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Det är, trots ett jämnt resultat, Wagner W610 som till slut blir segrare. Den är smidig att arbeta ,ed och har bra tryck. Visserligen är den mer än dubbelt så dyr som den billigaste modellen i testet, men samtidigt dubbelt så bra!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"