Vilken gjutjärnspanna är bäst i test 2025?
Ska du köpa en ny gjutjärnspanna, och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi satt ihop en guide som gör valet av gjutjärnspanna lättare, och presenterar samtidigt modeller som vunnit tester och fått goda omdömen.
- Vilka storlekar gjutjärnspannorna kommer i.
- Vad gjutjärnspannorna väger.
- Övriga egenskaper som exempelvis handtag och design.

Att Skeppshult hamnar i topp när man ska jämföra köksprodukter i gjutjärn är inte särskilt överraskande – Skeppshults gjuteri har funnits sedan början av 1900-talet och tillverkar högkvalitativa pannor, grytor och ugnsformar som håller en livstid.
Skeppshult Professional Gjutjärnspanna har en diameter på 28 centimeter och finns med flera olika handtag. Test-redaktionen har själva testat pannan och upplevde att den snabbt blev varm och gav maten en fin stekyta. Precis som alla gjutjärnsprodukter från Skeppshult är denna gjutjärnspanna förbehandlad med rapsolja för att få en fin finish och en naturlig non-stick-beläggning.
- Butiker & priser: Professional
- Butiker & priser: Traditional
- Butiker & priser: Valnöt

Många uppskattar den rejäla känslan som en gjutjärnspanna ger, men om du vill ha ett lite lättare alternativ är Ronneby Bruk Ultra Light Pro ett bra val. Ronneby Bruk är nämligen specialister på att ta fram just gjutjärnsprodukter med en lägre vikt. Med deras särskilda gjuteriteknik blir pannorna tunnare i materialet – och därmed lättare.
Ronneby Bruk Ultra Light Pro Gjutjärnspanna finns i flera olika storlekar, där de två vanligaste mäter 24 respektive 28 centimeter i diameter. Pannorna har handtag i plåt, vilket också gör att de kan användas i ugn. De fungerar även på alla typer av värmekällor. Precis som många andra gjutjärnspannor är Ronneby Bruk Ultra Light Pro förinstekt med vegetabilisk olja.
- 28 cm
- 24 cm

Anders Petter är ett av Cerveras egna varumärken, och i sortimentet finns ett brett utbud av köksprodukter som är både hållbara och prisvärda. Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna uppfyller båda dessa kriterier och är en omtyckt panna bland kunderna hos Cervera.
Denna gjutjärnspanna har en diameter på 28 centimeter och ett handtag i ek. Det finns även ett extra handtag som gör hanteringen lite lättare och en hällpip som är praktisk när du exempelvis ska hälla ut sås. Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna bjuder på en jämn värmefördelning och ska diskas för hand med bara varmt vatten för att behålla sin naturliga non-stick-beläggning.
- Butiker & priser

Bland Skeppshults gjutjärnspannor finns både klassiska modeller och exempelvis traktörpannor och grillpannor. Skeppshult Traditional Grillpanna har fått höga kundbetyg hos flera återförsäljare och är en gedigen panna med naturlig non-stick-yta.
När Test-redaktionen själva testade pannan tyckte vi att den kändes högkvalitativ och robust. Botten på pannan är fem millimeter tjock och värmen sprids jämnt vid användning. Handtaget på Skeppshult Traditional Grillpanna är gjort i trä.
- Butiker & priser

Ett populärt alternativ när det kommer till gjutjärnspannor, inte minst om man tittar internationellt, är denna gjutjärnspanna från det amerikanska varumärket Lodge. Deras stekpannor håller hög kvalitet och har sålts i miljoner i USA.
Lodge Gjutjärnspanna finns i två varianter – en som mäter 26 centimeter i diameter och en som mäter 30 centimeter. Enligt kundrecensioner är detta en tålig och effektiv panna som ger en bra stekyta. Pannan kan användas både på spis och i ugn upp till en temperatur på 250 grader. Den har ett handtag i gjutjärn, en smidig hällpip och ett extra handtag som gör gjutjärnspannan lättare att hantera.
- Butiker & priser: 26 cm
- Butiker & priser: 23 cm
Köpguide gjutjärnspanna
När du vill få till en riktigt bra yta och steka i höga temperaturer är en gjutjärnspanna det bästa att steka i. Gjutjärn är mycket hållbart och har goda stekegenskaper. Det går att steka nästan vad som helst i en gjutjärnspanna och resultatet blir en fin stekyta.

Gjutjärn på induktionshäll
Att använda gjutjärnspannor på induktionshällar går utmärkt. Det finns några saker att tänka på:
- Precis som på en vanlig spis, tar det lite längre för en gjutjärnspanna att bli jämnt varm jämfört med exempelvis teflon och stålkol. Därför är det bra att vara ute i god tid och värma upp gjutjärnet på induktionshällen långsamt.
- När gjutjärnet väl blivit varmt håller den värmen längre. Därför kan du stänga av induktionshällen en stund innan matlagningen är klar för att på så sätt spara energi.
- Det finns de som bekymrar sig över att en gjutjärnspanna skulle kunna skada induktionshällen. Den risken är inte speciellt stor om man tar det försiktigt. Undvik att röra runt pannan på spisen för att skydda ytan. Det gäller förstås alla typ av kärl, inte bara de i gjutjärn.

Fördelar med gjutjärnspanna
Att det tar lite längre tid att laga mat med en gjutjärnspanna är inte direkt en nackdel, planerar man matlagningen så är tidsskillnaden försumbar. Däremot finns det några solklara fördelar med att laga mat i en gjutjärnspanna.
- Stekytan blir bättre och jämnare i en gjutjärnspanna.
- Man får i sig små mängder järn via mat som är tillagad i gjutjärn. Lider du av järnbrist kan det räcka med att äta gjutjärns-tillagad mat varje dag.
- Ekonomisk. Eftersom pannan håller mycket längre än teflon och gjutjärn, behöver man inte köpa ny gjutjärnspanna lika ofta. Skeppshult har till exempel 25 års garanti på sina gjutjärnspannor.
- Miljövänlig. Av samma anledning som föregående punkt, är gjutjärnspannor också miljövänliga.
- Går att använda i ugn och över öppen eld.

Skötselråd för gjutjärnspannor
Det finns två viktiga saker att komma ihåg för att din gjutjärnspanna ska hålla så länge som möjligt - diska den aldrig i maskin och inte heller med diskmedel! Oftast räcker det med att skölja med varmt vatten och sedan torka ur med hushållspapper, en trasa eller handduk. Ibland behövs det användas en diskborste eller en disksvamp också, se då till att pannan fått svalna lite innan du borsta skrubba pannan ren. Se till att panna är helt torr när du ställer in den i skåpet, annars riskerar den att börja rosta.
Bränna in gjutjärnspanna?
Vissa gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor får man bränna in själv innan man kan börja använda dem. Bränna in i detta sammanhang, är att smörja eller fetta in. Numera kommer de flesta pannor inbrända från fabrik så man kan börja använda dem direkt. Även om tillverkaren hävdar att pannan är färdig-inbränd, så är det inte fel att göra det ändå mellan varven för att pannan ska hålla så länge som möjligt. Det är enkelt gjort genom att smörja in insidan av pannan med olja och sedan värma upp den på hög temperatur tills dess att oljan sugs upp av pannan. Detta fortsätter man göra tills dess att pannan är mättad och inte längre suger åt sig något fett. För att pannan ska bibehålla sin kvalitet är det bra att med jämna mellanrum smörja in den med olja mellan användningarna.

Vilken stekpanna i gjutjärn ska jag välja?
Den vanligaste typen av gjutjärnspanna har ett klassiskt utseende, det som skiljer dem åt är storlekarna. Storleksspannet brukar ligga någonstans mellan 24-30 centimeter i diameter, men det finns såklart pannor som är både större och mindre än så. Den vanligaste storleken är 26 eller 28 centimeter. Vissa kan uppleva att gjutjärnspannor är tunga och otympliga, i det fallet ska du titta på en gjutjärnspanna i lätt gjutjärn.

Grillpanna i gjutjärn ger snygga grillränder
Vill du ha snygga grillränder på maten ska du välja en grillpanna i gjutjärn. De har upphöjda räfflor som ger ett karaktäristiskt grillat utseende.

Välj mellan handtag i trä eller rostfritt stål
Det finns två olika typer av handtag på en gjutjärnspanna, antingen i trä eller i rostfritt stål. Handtag i trä är mycket skönare att hålla i, så ska du använda din panna främst på spisen är ett trähandtag att föredra. Om du däremot vill kunna använda din panna över öppen eld i ugn är ett det ett handtag i stål du ska satsa på.

Det finns speciella gjutjärnspannor för pannkakor och plättar, de pannorna har lägre kanter runt om för att det lättare ska gå att vända på pannkakan. Kika gärna på vår sammanställning av vanliga stekpannor för att se vilka som blev bäst i test.
Vilken gjutjärnspanna är bäst?
Den svenska tillverkaren Skeppshult är ledande inom gjutjärnspannor i Sverige. Sedan produktionens start år 1906 har de tillverkat stekpannor, gjutjärnsgrytor och formar i gjutjärn av hög kvalitet. Alla Skeppshults pannor fungerar på alla typer av värmekällor och du kan välja mellan flera storlekar och typer.
Populära varumärken
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Till skillnad från exempelvis teflonpannor, som är behandlade med en non-stick yta, så är gjutjärnspannor beroende av det naturliga fett som finns i pannan för att maten inte ska fastna. Diskmedel löser som bekant upp fett, och gör i förlängningen att mat lättare bränner fast i gjutjärnspannan.
-
- Sköt om sin gjutjärnspanna genom att aldrig diska den i maskin eller med diskmedel. - Diska för hand i bara vatten. - Se också till att pannan är helt torr innan du ställer in den i skåpet för att undvika rostbildning.- Smörj in pannan emellanåt för att den inte ska torka ut. Det är inte fel att med jämna mellanrum bränna in den på nytt.
-
Vanliga gjutjärnspannor brukar väga någonstans mellan 3 och 3.5 kilo. Det avgörs förstås av hur stor pannan är i diameter, men dryga tre kilo får man räkna med rent viktmässigt. Gjutjärnspannorna som är tillverkade i lätt gjutjärn däremot, väger ungefär hälften så mycket.
-
1. Diska pannan noga med varmt vatten, utan diskmedel!2. Låt pannan torka genom att ställa den på platta med svag värme.3. Smörj sedan in med matolja eller annat fett. Undvik vegetabilisk olja då den kan ge klibbig yta.4. Sätt pannan på plattan igen, denna gång med hög värme.5. När pannan sugit åt sig av fettet, smörjer du in den på nytt.6. Denna procedur upprepas till dess att panna inte längre suger åt sig av fettet. Då är pannan mättad och är redo att användas. Torka bort det fettet som till slut inte sugs upp.
-
Efter att ha läst flera tester och recensioner, har vi kommit fram till att Skeppshults Stekpanna är den bästa. Ronneby Bruk Ultra Light Pro är den bästa lättvikts-pannan och Skeppshult Grillpanna är den bästa grillpannan.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Skeppshult Professional Gjutjärnspanna
- Bästa lätta : Ronneby Bruk Ultra Light Pro
- Bästa budget : Anders Petter Stenfors Gjutjärnspanna
- Bästa grillpanna : Skeppshult Traditional Grillpanna
- Populärt val : Lodge Gjutjärnspanna
- Gjutjärn på induktionshäll
- Fördelar med gjutjärnspanna
- Skötselråd för gjutjärnspannor
- Bränna in gjutjärnspanna?
- Vilken stekpanna i gjutjärn ska jag välja?
- Grillpanna i gjutjärn ger snygga grillränder
- Välj mellan handtag i trä eller rostfritt stål
- Vilken gjutjärnspanna är bäst?
