HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av grensågar

trädgård uppdaterad 19:e Februari, 2014, Baserad på 2 experttester.

En grensåg används till all beskärning där det är lite grövre grenar och den sliter inte så mycket på händerna. Det blir släta och fina snittytor som snabbt läker, vilket är bra för trädet. Grensågen går även att använda på mindre grenar, men den ska inte användas där den blir jordig – då blir den snabbt slö. Det finns två olika modeller av grensågar som är värda att ha: en kortare med finare skär, som gör det lätt att komma åt mellan grenar och en längre med grövre skär, som klarar av att kapa större grenar. Om du är mycket i trädgården och ofta använder en grensåg kan det vara värt att investera i bägge modellerna. Det är också bra att skaffa en såg där bladet går att byta ut. De går inte att slipa då de är tandade och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum. En vanlig trädgårdsägare sägs behöva byta blad på sin såg, max en gång per år.

Test.se rekommenderar

Silky PocketBoy 170 - bäst i test bland Grensågar 2020
Silky PocketBoy 170, bäst i test.

Silky PocketBoy 170 - Vi på Test.se rekommenderar Silky PocketBoy 170. Det är en praktisk och hopfällbar grensåg för trädgårdsarbeten, så som att beskära träd eller buskar. PocketBoy klarar av både små och stora grenar utan problem. Dess ergonomiska och gummiklädda handtag, gör att sågen blir bekväm att hålla i och hantera, men för vissa är det dock för grovt och för kort. PocketBoy är en proffs-såg som ger mycket fina snitt och är lätt att såga med, då den är gedigen och robust. Bladet sitter fast fint, men det är lite väl böjligt. Sågen är, som… Läs mer

Grensågar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Häcksaxar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Lövblåsar

UPPDATERAD 28:e November, 2019

Sekatörer

UPPDATERAD 12:e April, 2019

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva hopfällbara grensågar och priserna varierar stort. Testresultaten visar att det inte är bra att snåla vid köp av grensåg, utan att man faktiskt får vad man betalar för, både i kvalitet och bekvämlighet. En av de viktigaste aspekterna är att sågbladet måste sitta fast ordentligt i handtaget och inte glappa. Det är då man får finast snittyta. Om bladet däremot glappar blir snittet hackigt, vilket innebär att svampar och bakterier får bättre grepp. Storleken har också betydelse – bladet får inte vara för kort, men inte heller för långt. Tanken med en hopfällbar grensåg är att de ska få plats i fickan, vilket betyder att sågen måste vara liten och kompakt. De ska även vara lätta att fälla ut och ihop. Testpanelen hos Råd och rön gillade ARS grensåg allra bäst, men dess betyg drogs ner då sågtid, bladets och tändernas hårdhet och slitningen på bladet testades i labbet. Det var det bättre betyget i labbet, som gav Silky testets första plats. Både panelens betyg och labbtesterna visar att det lönar sig att betala lite extra för sin nya grensåg. Det är alltså bättre att köpa en dyrare såg, som man är nöjd med och som håller resten av livet, än att lägga en 50-lapp på en billig modell som inte gör sitt jobb. Råd och röns test visade också att ingen av sågarna hade problem med någon rost och att de dyrare modellerna gav möjlighet att byta blad om så skulle behövas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Krister Holmqvist, på Smartson, har testat 10 grensågar med olika snitt. Bäst i test är Shark Saw som får bra betyg i alla testmoment. Sågen är utrustad med ett ergonomiskt handtag som skyddar fingrarna och knogarna vid användning. Handtagets konstruktion gör även sågningen enklare, mer effektiv och mer säker. Det finns plats för att fästa en rem och ett hål i klingan för upphängning av sågen. Lösningen för bladbyte är smart, då inga verktyg krävs. Man trycker på en knapp och drar sedan ut bladet. Trots att sågen har små tänder på bladet, är den mycket effektiv och är en mycket prisvärd grensåg. På andraplats hamnade Razorsaw 164, som har både smarta och tekniska lösningar. Sågen är utrustad med progressiv tandning, vilket innebär att tänderna längst in vid handtaget är mindre än de som sitter placerade längst ut. För att enklare byta blad finns en rullskruv och det behövs inga verktyg. Handtaget är kort och behagligt att hålla i, med ett hål för fästning av rem. Man får med en praktisk slida med låsfunktion och fast bälteshållare. Razorsaw sågar mycket effektivt, men visar tendens till att nypa. Tredjeplats delas av två sågar med samma betyg, dock är det Julas grensåg 702045 som blivit utsedd till ”Bästa budgetval”. Det är en lätt modell som har ett behagligt handtag med bra klack. För att byta blad, krävs dock en skruvmejsel och man får ta bort totalt två skruvar. Även denna modell har hål för fäste av rem och det medföljer en slida med bälteshållare, som dock inte är låsbar. Förhållandevis är sågen effektiv vid kapning rakt av. Eftersom sågen är den billigaste i testet och gör sitt jobb utan att trilskas, är detta ett bra budgetval.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"