HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
grensaxar - Bäst i test

Test av grensaxar

9 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 20:e September, 2018, Baserad på 3 experttester.

Grensaxen är perfekt att klippa och beskära kraftiga grenar med och ett måste för många trädgårdsägare! Med en bra grensax ska snittytan bli ren och snygg, och för ett lyckat resultat måste saxen vara vass och stark. För att ge grensaxen optimal styrka har vissa av tillverkarna försett dem med utväxling. Det är en sorts av växel som man lägger in för att få extra styrka utan att behöva ta i så mycket.

När man ska skaffa sig en ny grensax är det viktigt att fundera över vad den behöver klara av. Det är många gånger önskvärt att grensaxen klarar av att klippa tjocka grenar, gärna runt 40 mm, i ett enda klipp. Den ergonomiska utformningen är också central. Grensaxen ska inte vara för tung eller klumpig att jobba med och den ska vara så lång att den kommer åt svåråtkomliga grenar.

Bäst i test: Fiskars LX98

Testresultat
Testfakta 2018
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Fiskars grensax LX98 (112490). Med sina 80 cm når den även de mer svåråtkomliga grenarna, och tjocklekar uppemot 50 mm är inga problem. Gresaxen är enkel och bekväm att använda även i längre perioder. Skären kan både slipas och bytas ut. 

Visa hela texten
Max grendiameter:
50 mm
Längd:
80 cm
Produktvikt:
1,34 kg
Övrigt:
Teleskoprör

Grensaxar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e Oktober, 2020

Grensåg

UPPDATERAD 3:e September, 2020

Häcksaxar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Sekatörer

UPPDATERAD 12:e April, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Observera att det här är ett test som beställts av en tillverkare vars produkt finns med i testet. Huruvida det speglas i resultatet eller inte tänker vi på Test.se inte spekulera kring, men det kan hur som helst vara bra att känna till.

Testfakta har på uppdrag av Fiskars testat grensaxar. De tog hjälp av ett brittiskt, oberoende laboratrium där saxarna gick igenom flera olika testmoment.

Det var jämnt i toppen, men högst betyg fick Fiskars LX98. Den hade testets bästa klippeffektivitet och fin ergonomi. Den klippte med rena snitt och fick inga skador i falltestet.

Precis efter Fiskars placerade sig Wolf Garten med sin grensax PR 750 Power Cut. Den hade inte riktigt samma klippeffektivitet som Fiskars sax, men snittytan var desto bättre. Ergonomin var riktigt bra och i falltestet klarade den sig med en spricka i handtaget.

Tredje bästa sax blev Hornbachs grensax med utväxling 715 mm. Den har mycket bra klippeffektivitet och lika fin snittyta som testets andraplatstagare. Ergonomin är dock snäppet sämre.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i ett test poängsatt och bedömt sex stycken grensaxar. Det visar sig i testet av det skiljer mycket mellan både kvalitet och pris. Exempelvis priserna varierar mellan låga 149 kr och höga 950 kr. Den grensax som får bäst betyg är också den dyraste, men testets billigaste grensax får också ett bra slutbetyg. Slutbetyget består av tre olika delbetyg som är viktade; Styrka, Ergonomi och Hantering. Styrkan vägs in med 40 procent, Ergonomin med 30 procent och Hantering med 30 procent.

Testets vinnare är Felco 210A-60 som får det klart högsta sammanlagda betyget. Felcos grensax imponerar främst inom Hantering, där man erhåller 9 poäng av 10 möjliga. Grensaxen är lätt att arbeta med och kommer åt de flesta svåråtkomliga grenar. Ergonomin får också ett bra betyg. Eftersom den är kort och lätt att jobba med blir det behagligt under längre arbetspass. Felco saknar utväxling och därför är den inte testets starkaste grensax.

Två stycken grensaxar, Gardena Comfort 780 BL och Gardena Premium 780 BL delar på andraplatsen. De får samma slutbetyg, men Gardena Comfort är en hundralapp billigare. Testets billigaste grensax är Biltema 140002, som är det givna valet om man går efter pris. Budgetalternativet från Biltema är en bra grensax som främst får fina betyg inom Styrka och Ergonomi.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat och bedömt sex stycken olika grensaxar. Det mest uppseendeväckande med testet är att den billigaste grensaxen också är den bästa. Något annat som Vi i Villa reagerar på är att man behöver både skiftnyckel och styrka för att använda flera av grensaxarna. Eftersom man vill att grensaxen skall vara ett kraftfullt trädgårdsredskap har vissa av producenterna försett dem med utväxling. Detta är en typ av växel som ger den mer styrka, samtidigt som du inte behöver ta för kung och fosterland. De grensaxar som använder sig av utväxling har också fått bättre betyg i Vi i Villas test.

Den grensax som hamnar högst upp i testet är Grouw Grensax, som tidigare nämnt även är den billigaste. Grouw Grensax har ett teleskopskaft och blir som längst 102 cm. Denna grensax använder sig av utväxling och den är enkel att hantera. Grouw Grensax är mycket effektiv och slutresultatet blir oftast helt perfekt. Grensaxen är robust och har jämfört mot konkurrenterna mer kraft.

Två andra grensaxar som placerar sig bra i Vi i Villas test är Wolf-Garten RS 87 Vario och Fiskars PowerGear II L74. Wolf-Garten är den grensax som blir testets klara tvåa och imponerar med utmärkt styrka. Minus för att den är lite stor och tung. Trea i Vi i Villas test av grensaxar blir Fiskars PowerGear som är testets lättaste modell. Den passar bra för dem med små händer. Dock retar man sig på att Fiskars PowerGear behöver en skiftnyckel för att få bort en stor info-skylt som är monterad på grensaxen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.