HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av grensaxar

trädgård uppdaterad 1:a April, 2014, Baserad på 2 experttester.

Grensaxen är ett måste för många trädgårdsägare och perfekt att klippa och beskära kraftiga grenar med. Med grensaxen vill man att snittytan på grenen blir ren och snygg. Detta får man endast om saxen är tillräckligt vass och stark. För att ge grensaxen optimal styrka har vissa av tillverkarna försett dem med utväxling. Det är en sorts av växel som man lägger in för att få extra styrka utan att behöva ta i så mycket.När man skall inhandla en ny grensax är det bra att tänka på några viktiga faktorer. Det är önskvärt att grensaxen klarar av att klippa tjocka grenar, exempelvis 40 mm i ett klipp. Den ergonomiska utformningen är också central. Den skall inte vara för tung eller klumpig att jobba med och den skall också vara så lång att den kommer åt svåråtkomliga grenar.

Test.se rekommenderar

Felco 210A-60 - bäst i test bland Grensaxar 2018
Felco 210A-60, bäst i test.

Felco 210A-60 - Vi på Test.se har valt att rekommendera grensaxen Felco 210A-60. Felcos grensax är en kvalitetsprodukt som är smidig och ergonomisk. Grensaxen är skön och enkel att arbeta med. Den kommer åt svåråtkomliga grenar lätt och har en stötdämpning som fungerar väl. Felco 210A-60 toppar testet från Gör Det Själv(1/8-13) och vi anser att detta är den bästa grensaxen som marknaden har att erbjuda.

Grensaxar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Häcksaxar

UPPDATERAD 29:e Maj, 2018

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e November, 2017

Sekatörer

UPPDATERAD 18:e Augusti, 2015

Grensågar

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i ett test poängsatt och bedömt sex stycken grensaxar. Det visar sig i testet av det skiljer mycket mellan både kvalitet och pris. Exempelvis priserna varierar mellan låga 149 kr och höga 950 kr. Den grensax som får bäst betyg är också den dyraste, men testets billigaste grensax får också ett bra slutbetyg. Slutbetyget består av tre olika delbetyg som är viktade; Styrka, Ergonomi och Hantering. Styrkan vägs in med 40 procent, Ergonomin med 30 procent och Hantering med 30 procent.

Testets vinnare är Felco 210A-60 som får det klart högsta sammanlagda betyget. Felcos grensax imponerar främst inom Hantering, där man erhåller 9 poäng av 10 möjliga. Grensaxen är lätt att arbeta med och kommer åt de flesta svåråtkomliga grenar. Ergonomin får också ett bra betyg. Eftersom den är kort och lätt att jobba med blir det behagligt under längre arbetspass. Felco saknar utväxling och därför är den inte testets starkaste grensax.

Två stycken grensaxar, Gardena Comfort 780 BL och Gardena Premium 780 BL delar på andraplatsen. De får samma slutbetyg, men Gardena Comfort är en hundralapp billigare. Testets billigaste grensax är Biltema 140002, som är det givna valet om man går efter pris. Budgetalternativet från Biltema är en bra grensax som främst får fina betyg inom Styrka och Ergonomi.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat och bedömt sex stycken olika grensaxar. Det mest uppseendeväckande med testet är att den billigaste grensaxen också är den bästa. Något annat som Vi i Villa reagerar på är att man behöver både skiftnyckel och styrka för att använda flera av grensaxarna. Eftersom man vill att grensaxen skall vara ett kraftfullt trädgårdsredskap har vissa av producenterna försett dem med utväxling. Detta är en typ av växel som ger den mer styrka, samtidigt som du inte behöver ta för kung och fosterland. De grensaxar som använder sig av utväxling har också fått bättre betyg i Vi i Villas test.

Den grensax som hamnar högst upp i testet är Grouw Grensax, som tidigare nämnt även är den billigaste. Grouw Grensax har ett teleskopskaft och blir som längst 102 cm. Denna grensax använder sig av utväxling och den är enkel att hantera. Grouw Grensax är mycket effektiv och slutresultatet blir oftast helt perfekt. Grensaxen är robust och har jämfört mot konkurrenterna mer kraft.

Två andra grensaxar som placerar sig bra i Vi i Villas test är Wolf-Garten RS 87 Vario och Fiskars PowerGear II L74. Wolf-Garten är den grensax som blir testets klara tvåa och imponerar med utmärkt styrka. Minus för att den är lite stor och tung. Trea i Vi i Villas test av grensaxar blir Fiskars PowerGear som är testets lättaste modell. Den passar bra för dem med små händer. Dock retar man sig på att Fiskars PowerGear behöver en skiftnyckel för att få bort en stor info-skylt som är monterad på grensaxen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"