Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
högtryckstvättar - Bäst i test

Test av högtryckstvättar

trädgård uppdaterad 28:e Mars, 2017, Baserad på 12 experttester.

När du ska köpa en högtryckstvätt, fundera då över hur ofta och till vad den skall användas. Du behöver nödvändigtvis inte titta på de dyraste modellerna. Titta istället på motorns effekt - ju kraftfullare motor, desto större blir förmågan att både skicka ut ett högre tryck och en större mängd trycksatt vatten. Det är kombinationen mellan högt tryck och så högt vattenflöde som möjligt, som är hemligheten bakom en effektiv högtryckstvätt. Tänk samtidigt på att ju enklare maskin du köper, desto längre får du alltså hålla på att tvätta - men om du inte skall använda tvätten till riktigt tuffa uppdrag, klarar du dig med den enklare varianten. Hållbarheten bland maskinerna är i princip lika bra, hos den normala konsumenttvätten och den dyrare modellen, eftersom en tvätt för normalförbrukaren används så pass sporadiskt.

Test.se rekommenderar

Kärcher K5 - bäst i test bland Högtryckstvättar 2018
Kärcher K5, bäst i test.

Kärcher K5 - Vi på test.se har valt att rekommendera högtryckstvätten Kärcher K5. Den placerar sig allra högst upp i Aftonbladets test från 2015 och vinner dessutom tidningen GDS(Gör Det Själv) test från samma år. Kärcher K5 är en imponerande maskin som effektivt rengör exempelvis fordon, cyklar och stenmurar. Högtryckstvätten är tyst, effektiv och har vattenkyld motor. Högtrycksslangen är 8 meter och hängs praktiskt upp i slangvindan. Kärcher K5 är det givna köpet om du vill ha en högtryckstvätt med hög kvalitet och lång livslängd.

Bästa pris Bästa pris

Högtryckstvättar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Bilschampon

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Polermaskiner

UPPDATERAD 8:e April, 2014

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 13 högtryckstvättar med tillhörande terasstvätt. De allra flesta modeller är bra på att göra rent men det finns flera brister i kvaliteten. Varannan modell går sönder i Råd & Röns i vårt uthållighetstest. Det man testat är hur rent det blir, hur mycket vatten som går åt, hur mycket tvättarna låter och hur länge de håller. Det är tydligt att Kärcher har fått konkurrens - i år har företaget tvingats släppa förstaplatsen till Nilfisk. Bäst i test blir nämligen Nilfisk E150.1-10 X-tra med 81 poäng av totalt 100. Kärchers K5 Full Control får nästan lika högt betyg och är faktiskt mer än dubbelt så snabb som testvinnaren på att tvätta det obligatoriska trädäcket med en monterad terasstvätt. Däremot är vinnaren enklare att montera och har ett sprejmunstycke som är skonsammare mot underlaget. Nilfisk tar även tredjeplats, samt att den mindre modellen, C130.2-8, blir utsedd till “Bra köp” med 74 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Klikk.no har låtit två professionella fastighetsskötare testa åtta högtryckstvättar och det visar sig finnas en klar vinnare bland dessa. Sex modeller kostar från 1500-3900 kronor och det är i den prisklassen flest tvättar säljs. Utöver dessa, har Klikk valt två mindre modeller - en från Bosch och en från Clas Ohlson. Dessa kostar mellan 900-1100 kronor. Den klara vinnaren kommer från Stihl. Högtryckstvätten kommer färdigmonterad och det är bara att börja använda den. Det medföljer en mycket bra manual och modellen är den som har bäst användarvänlighet i dess klass. Samtidigt gör den ett oerhört bra jobb! Kärscher och Nilfisk hamnar strax efter Stihl på listan och värt att nämna är Kärschers ljudnivå. Med denna modell kan man komma undan med en tidig biltvätt en söndagmorgon, utan sura miner från grannarna. Högtryckstvätten bjuder också på en bra kapacitet, många genomtänkta lösningar och funktioner, samt rengör effektivt. Tillbehör finns det gott om! Nilfisk är kusin till Stihl-modellen, då de har många av de samma, smarta detaljerna. Även om Nilfisk inte är riktigt lika vass som sin kusin, är det fortfarande en av de bästa högtryckstvättarna med bra kapacitet och användarvänlighet.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 7/2016)

Publicerad

Gör Det Själv har publicerat ett test av sju nya högtryckstvättar för att du ska vara förberedd när du ska köpa en ny maskin. De effektiva högtryckstvättarna är smarta och kan användas för rengöring till i princip allting utomhus - från den smutsiga bilen, till terrassens igengrodda betongplattor. Det gäller dock att vara försiktig, för även om de är effektiva så är de också kraftfulla och kan göra mer skada än nytta. Staketfärgen kan, liksom lacken på bilen, skadas illa om du kommer för nära med högt tryck i vattenstrålen. Maskinen som blev bäst i test kommer från Nilfisk-Alto och heter E 1453-10 HXTRA. Den fick högsta betyg och man kunde inte hitta några svaga punkter på maskinen. Allt har tillverkats av rejäla material och skiner av kvalitet. All hantering försiggår lätt och intuitivt. Eftersom maskinen är stark med ett tryck på 145 bar, så ska du vara försiktig om du ska tvätta ömtåliga, målade ytor. Nilfisk klarar alla delmoment utan problem och kan packas ihop, så att den inte tar plats i uthuset eller garaget. På testets andraplats hamnar Stihl RE 129 PLUS som är en stark, solid och stabil rengöringshjälp som inte tar mycket plats när den fällts ihop. Den klarar med enkelhet av det mesta! På tredjeplats placerar sig Kärcher K3 PREMIUM. Maskinen är inte bland topp tre i betygsskalan, men den blir utsedd till “bra köp” eftersom det är en fin liten högtryckstvätt för enklare uppgifter. Trots att den har sina begränsningar, får man väldigt mycket för pengarna.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har i sitt julinummer för 2015 testat åtta högtryckstvättar. Enligt GDS skall en bra högtryckstvätt kunna ge ordentligt tryck, ha effektiva tillbehör och vara prisvärd.
Bäst i test blir högtryckstvätten Kärcher K5. Den är en av testets dyraste, men den levererar på de flesta punkter. Kärchers högtryckstvätt har stark vattenkyld motor, arbetar jämnt och utan problem timme efter timme. Passar grova jobb i trädgården och det finns många tillbehör. Priset ligger på 3400 kr och vikten är 15,3 kg. Betyget blir 7,2/10.
På andraplats återfinns Nilfisk E 140,3-9-XTRA. Denna högtryckstvätt är stark, har justerbart munstycke och har flera praktiska finesser. Handtaget kan fällas ner så att maskinen blir mindre, vilket är användbart vid förvaring och transport. Nilfisk tvätt har bra hållare för slangen. Två krokar med lås håller slangen på plats. Betyget blir 7,0/10 och på prislappen står det 3500 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide provat sex högtryckstvättar. De flesta av testobjekten får fina betyg och en av modellerna lyckas få tidningens högsta betyg, 5 plus av 5 möjliga. Många använder idag högtryckstvättarna till annat än att enbart tvätta bilen. Man kan exempelvis tvätta husfasader och stenterrasser. Eftersom högtryckstvättar ofta har väldigt kraftig effekt bör man dock vara försiktig så att inte rengöringsområdet skadas.

Aftonbladets absoluta favorit blir Kärcher K5 som är en tyst arbetande maskin med kraftig effekt. Kärcher K5 har två olika munstycken, ett steglöst reglerbart och ett med turbokraft. Högtryckstvätten är enkel att använda och den har lättrullade hjul. Några små minustecken för tyngden och avsaknaden av slangrulle. Kärcher K5 har ett cirkapris på 3300 kr.

På silverplats hittar vi högtryckstvätten Stihl RE 98. Den ger mycket effekt för lite pengar. Stihl RE 98 är mycket tystlåten och rullar enkelt fram. Minuspoäng för trasslig sladd och stor tyngd. Betyget blir 4 plus och prislappen ligger på ca 1700 kr. Bästa budgetalternativ är Cotech 120 som klarar de flesta uppgifter galant. Den är liten och behändig, men något högljudd. Betyget blir 3 plus och den kostar ca 1000 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

Expressen.se har testat 9 stycken högtryckstvättar. Bäst i test är Kärcher som håller en generellt hög kvalité. Den tvättar mycket effektivt, tack vare dess munstycken som ingår, samt att den är så kraftfull som den är. Modellen saknar dock integrerad behållare för rengöringsmedel, men har en godkänd nätkasse att förvara medföljande tillbehör i. Designen är slimmad och praktisk, både vid arbete och förvaring. Den har en slangvinda som gör hanteringen av slangen mycket lättare. På andraplats hittar vi Nilfisks högtryckstvätt. Maskinen presterar bra och har ett jämt tvättresultat, samt att den knappt avger några vibrationer alls. Maskinen saknar dock hängare för sladden och slanghärvor kan uppstå. På maskinen finns det smarta och behändiga förvaringsfickor för munstycken. Högtryckstvätten från Herkules är stor, har ett godkänt kvalitetsintryck och är effektiv, kraftfull i alla testmomenten. Maskinens storlek resulterar också i att maskinen blir tung och dess hjul är dessutom tröga. Högtryckstvätten har på framsidan en indikator som tydligt visar maskinens arbetsbelastning.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat 8 olika högtryckstvättar i olika prisklasser. Bäst i test är Kärcher. Högtryckstvätten är av hög kvalité och bra materialval. Den tvättar effektivt, med ett rent resultat och med en bra kombination av kraftfullhet och munstycken gör att arbetet går framåt lätt. Modellen saknar integrerad behållare för medel, men den har ett bra tillbehör – en borste, ett spolmunstycke med tre lägen och ett munstycke som gör att strålen roterar. Den roterande funktionen är effektiv och tar bort t.o.m. den svåraste smutsen. Detta gör att maskinen får en mycket bra funktionalitet! Maskinens design är slimmad vilket är till fördel vid både användning och förvaring och dessutom har den en slangvinda som gör att slangen inte är i vägen. Modellen från Nilfisk presterar bra och är välkonstruerad, samt stadig. Högtryckstvätten har två munstycken där det ena går att reglera strålen på och det andra har en funktion som gör att strålen roterar. Maskinens säkerhetsknapp är väl placerad och lätt att använda. Maskinen från Stihl är av bra kvalité och ger ett riktigt bra resultat, samt att den har låg ljudnivå! Högtryckstvätten är stadig och bra med sitt transporthandtag, men är ganska tung att hantera.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat 8 högtryckstvättar inför vårstädningen. Testet har utförts med de munstycken som medföljer maskinerna och man har bedömt och betygsatt tvättresultat, hanterbarhet, kvalité och funktion. Bäst i test och även en av de dyraste högtryckstvättarna, RE 128 Plus, kommer ifrån Stihl. Den fick högst betyg i både sitt resultat och sin hanterbarhet. Maskinen har en sladdvinda, vilket är väldigt praktiskt, och ett teleskophandtag. Hjulen är bra och gummerade. Med maskinen får man många bra och användbara tillbehör, samt en förvaringslåda att lägga dem i. Det som är lite sämre med maskinen är att det är glapp i dess teleskophandtag. Två i testet blev Herkules med sin modell HD 180 TR. Denna modell har också en mycket smidig sladdvinda och dessutom en integrerad behållare för medel. Även här ingår en hel del tillbehör. Nackdelarna med den här maskinen är att slangen är svårhanterlig och saknar ett lyfthandtag nedtill, samt att dess hjul är plastiga. Sist men inte minst, dock den dyraste i testet, hamnar högtryckstvätten från Bosch. Denna modellen har inbyggda och automatiska sladd- och slangvindor. Maskinen är mycket tålig och har integrerad behållare för medel. Dess munstycke är mycket bra, med fyra olika funktioner, dock är den stor och tung.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 13 högtryckstvättar för hemmabruk. De flesta maskiner får högt betyg i testet, men alla Kärchers modeller hamnar högst i testet. Samtliga högtryckstvättar har testat på tre områden – färgborttagning, biltvätt och rengöring av asfaltsyta. När man ska tvätta rent asfalt kan man inte jämföra en högtryckstvätt gentemot en tvätt med hink och borste, eftersom maskinen får bort betydligt mycket tuffare smuts än vad man får bort med borste. Men däremot kan resultatet bli lika bra med svamp och högtryckstvätt på bilar, bara att en tvätt med hink och svamp tar mycket längre tid. Dessutom kan det fastna sand eller grus i svampen, som sedan kan repa bilen.
Samtliga maskiner i testet får bra betyg för hanterbarhet, men många tar lång tid att färdigställa för tvätt. Vikten hos högtryckstvättarna spelar också stor roll beroende på vilket område man planerar att använda den. Ska man tvätta taket till exempel, bör man välja en lättare maskin. Slangens längd bör inte vara kortare än fyra meter, men inte heller för lång, eftersom den då kan vara i vägen.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv(GDS) heter tidningen som ofta testar olika maskiner för hemmafixaren. Denna gång testar man tio högtryckstvättar. Hälften är stora modeller och hälften är små. Vi tänkte koncentrera oss på den förstnämnda gruppen, de stora högtryckstvättarna. Generellt ger tidningen GDS väldigt fina betyg till hela gruppen, så det finns många kvalitetsmaskiner som kan vara intressanta för nyfikna högtrycksspekulanter.
Allra bäst bland de fem tävlande blir Stihl RE 98. Den erhåller toppbetyget 9,5/10 och är en oerhört stark maskin. Stihls högtryckstvätt är stabil, tystlåten och rullar följsamt på hjulen. Alla delar håller hög kvalitet och du får ge knappt 2000 riksdaler för denna testvinnare.
På silverplats hittar vi en ytterst kompetent utmanare. Nilfisk-Alto C125.3-8PAD. Med denna högtryckstvätt följer ett rejält tillbehörspaket som innehåller terrasstvätt, avloppsrensare och roterande bilborste. Nilfisk-Alto har bra styrka, är lättrullad och har lång slang(8 meter). Handtaget är placerat högt vilket underlättar när man drar maskinen efter sig. Betyget hamnar på 8,9/10 och cirkapriset ligger på 1995 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har testat tio olika högtryckstvättar. Fem av dessa är små modeller och fem är stora modeller. I denna artikel tänkte vi koncentrera oss på de små modellerna. De passar utmärkt till enklare uppgifter och är lätta att ta med sig.
Testvinnaren bland de små högtryckstvättarna är Nilfisk-Alto C 100.5. För att vara en liten maskin har den bra tryck. Den levereras med två fasta munstycken och en extern kembehållare. Utöver detta finns det en uppsjö av olika tillbehör att köpa till. Betyget blir 8,8/10 och priset ligger på överkomliga 895 kr.
En prisvärd högtryckstvätt bland de mindre modellerna är Biltema HDC 70. Passar perfekt att ta med till sommarstugan eller båten. Den kommer med justerbart munstycke och extern kembehållare. Biltemas högtryckstvätt väger lite och har en slang på fem meter. På prislappen står det 479 kr och betyget blir hyfsade 7,8/10

Vinnare i det här testet

Vibilägare.se

Publicerad

Vi Bilägare har testat och bedömt högtryckstvättar utifrån prestationsförmågan, som beror på kombinationen av vattnets tryck och den mängd som skickas ut. De har också bedömt arbetskomforten. Nilfisk var den maskin som blev bäst i test. Maskinen är mycket lätt och bekväm att arbeta med. Dess slang är ganska mjuk, vilket gör det relativt enkelt att snurra in på en vinda och den är väldigt följsam. Strömbrytaren sitter högt upp på maskinen och dess handtag har ett teleskopiskt fäste. När handtaget är fullt utdraget, har det bra höjd för förflyttning och nedtryckt i botten blir högtryckstvätten liten och tar inte så mycket plats. Man kan köpa maskinen i ett paket med bland annat terrasstvätt och rörrensare för en något högre summa. Kärchers modell K 6.250 Jubilee är den dyraste, största, tyngsta men samtidigt starkaste högtryckstvätten. En bra detalj för denna modell är att man kan koppla av slangen både vid handtaget och maskinen, vilket underlättar vid slangtrassel. Man får med en stor terrasstvätt – T 400.
Den andra modellen från Kärcher K 5.585 har en rejäl tvättkraft med många bra detaljer, bl.a. en ny vattenkyld motor, ganska mjuk slang som man kan snurra upp på vinda, plats för förvaring av tillbehör på hållare och i en nätkasse baktill.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"