HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
högtryckstvättar - Bäst i test

Test av högtryckstvättar

48 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 18:e Maj, 2020, Baserad på 21 experttester.

En högtryckstvätt kan underlätta en hel del rengöringsarbeten kring huset, bilen eller båten. Men med en uppsjö av modeller i många olika prisklasser gör du bäst i att börja med att fundera på vad du vill kunna göra med din högtryckstvätt.

Jag kan allt om högtryckstvättar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren.

Men en högtryckstvätt gör du rent stora och hårt smutsade ytor snabbt och utan större ansträngning. Alternativet är att spola med en vanlig trädgårdsslang och sedan skrubba för livet med en borste eller kvast. Tungt jobb som sliter på både kropp och sinne! Det går också alldeles utmärkt att rensa avloppet och spola bort gammal avflagnad färg inför en ommålning med en högtryckstvätt, om maskinen är kraftfull nog och har rätt tillbehör, det vill säga.

Ju dyrare maskin desto mer kan den göra

Det finns ingenting som säger att den dyraste högtryckstvättens är det absolut bästa alternativet för dig! Dyrare är med största sannolikhet lite fräsigare och har kanske fler tillbehör och/eller funktioner. Men vilka funktioner behöver du? Om du framförallt tänkt vårstäda altanen och tvätta bilen kan en billigare maskin med färre funktioner räcka alldeles utmärkt, men om du också gärna vill få båten skinande ren och kunna ta bort gammal färg från husfasaden krävs en högtryckstvätt med riktigt högt tryck och flera tillbehör.

Det sitter i trycket

En effektiv högtryckstvätt behöver en effektiv motor; ju kraftfullare motor desto större förmåga att ge ett högt tryck. Satsa på att skaffa en med en motoreffekt på minst 1 600 W. Trycket bör ligga runt 100–140 bar för att anses godkänt, men för riktigt tunga arbeten (som till exempel rengöring av en båt) krävs ett tryck uppemot närmare 200 bar. Det är i kombinationen av högt tryck och högt vattenflöde som hemligheten bakom högtryckstvättens effektivitet ligger!

Hjälpa, inte stjälpa

När du vet vad du behöver få ut av en högtryckstvätt är det dags att börja syna lämpliga exemplar i sömmarna! Poängen med en högtryckstvätt är att den ska underlätta ditt arbete, och för att på riktigt lyckas med det krävs att den är lätt att hantera. Vattenslangen måste vara smidig och lång nog att kunna arbeta obehindrat med. 4 meter brukar vara ganska lagom, blir den längre kan en vinda att rulla upp den på vara nödvändig. Elkabeln behöver också vara lång, framförallt för att du ska kunna ha maskinen stående på ett säkert avstånd från eluttaget. Hjulen får gärna vara stora så att du obehindrat kan rulla tvätten över ojämnt underlag.

Om du tänkt använda rengöringsmedel är det viktigt att behållaren för medlet sitter lättåtkomligt. Den kan vara inbyggd eller extern; fundera på vad som passar dig bäst! Tänk på att många rengöringsmedel kan ha skadlig inverkan på miljön, så var noga med hur du använder det! Spola aldrig ut det i dagvattenbrunnar, till exempel.

Vattensnslutningen ska vara försedd med ett filter som förhindrar att smuts kommer in i pumpen, och det ska vara enkelt att ställa in vattentrycket. Allra smidigast är det om reglaget sitter på handtaget så du slipper flytta fokus från det du rengör när du vill ändra på inställningarna.

Olika tillbehör för olika ändamål

Vissa modeller kommer med ett par eller flera tillbehör, så som till exempel extra munstycken, borstar och/eller terrasstvättar. Alla har sina specifika ändamål, och kan vara till stor hjälp! Förutsatt att du har behov av dem, alltså. Om du köper en maskin med flera tillbehör är det smidigt om dessa kan förvaras på själva maskinen. På så sätt vet du alltid var du har dem och de är alltid nära till hands.

Tänk på temperaturen!

Oavsett i vilken prisklass du väljer att köpa din högtryckstvätt täcker garantin inte frysskador! Det är därför viktigt att maskinen förvaras på en plats där det aldrig kan bli minusgrader, vilket med andra ord betyder inomhus!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Husqvarna PW 350

Testresultat
Gör det själv Nr 8 2019
Recensioner
Kraftfull Robust design Bra slangvinda och extrautrustning
Går inte att justera styrkan på strålen
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar högtryckstvätten Husqvarna PW 350. Den är robust, kraftfull och har en genomtänkt design. Maskinen har en krok för slangspetsen, byglar på sidan och en praktisk slangvinda. Styrkan ligger på 150 bar vilket är väldigt kraftfullt. Tyvärr går det inte att reglera styrkan, därför kan du behöva stega tillbaka om du till exempel ska tvätta bilen eftersom det annars skvätter rejält. Men tack vare trycket, får du relativt enkelt bort ihärdig smuts.

Visa hela texten
Effekt:
2 100 W
Max tryck:
150 bar
Slanglängd:
9 m
Slangvinda:
Vattenförbrukning:
420-500 l/h
Vikt:
18,8 kg
Medföljande tillbehör:
Två munstycken och en skumspruta ingår.

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Flex

Testresultat
Råd och rön 2020
Omdömen Via prisjakt

Stark motor Justerbart tryck i handtaget Ganska tyst Lång livslängd
Kan skada ömtåliga ytor som målade utemöbler
Effekt:
2 100 W
Max tryck:
145 bar
Slanglängd:
8 m
Slangvinda:
Vattenförbrukning:
500 l/h
Vikt:
14,7 kg
Medföljande tillbehör:
Spolhandtag, Slangvinda, Högtrycksslang, Snabbkoppling, Teleskophandtag
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Kärcher K 4 Full Control

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
1 800 W
Max tryck:
130 bar
Slanglängd:
6 m
Slangvinda:
Vattenförbrukning:
420 l/h
Vikt:
11,9 kg
Medföljande tillbehör:
Golvmunstycke, Jet munstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Kärcher K7 Full Control Plus Flex

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
3 000 W
Max tryck:
180 bar
Slanglängd:
10 m
Slangvinda:
Vattenförbrukning:
600 l/h
Vikt:
18 kg
Medföljande tillbehör:
Jetmunstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Kränzle 1152 TST

Testresultat
Aftonbladet Plus 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
2 800 W
Max tryck:
150 bar
Slanglängd:
15 m
Slangvinda:
Vattenförbrukning:
600 l/h
Vikt:
31,5 kg
Medföljande tillbehör:
Jetmunstycke
Visa alla specifikationerna

Högtryckstvättar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Bilschampo

UPPDATERAD 26:e Augusti, 2019

Polermaskiner

UPPDATERAD 8:e April, 2014

Experttester vi läst (21st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (Nr.8/2020)

Publicerad

Tidningen Gör det Själv har testat styrkan, uthålligheten, vattenförbrukningen och kvalitén hos sex batteridrivna högtryckstvättar.

Den stora testvinnaren, Ryobi RPW36120HI utklassade övriga modeller med sina 9,8 poäng. Med full poängpott i alla delmoment utom uthålligheten, där den ”bara” fick nio poäng, blev det en tydlig favorit hos testredaktören. Den är lika stark som många högtryckstvättar med sladd med sina 120 bar, detta imponerade stort, speciellt då batteritiden är mycket bra. Den medföljande sladden är hela åtta meter lång, och maskinen är den tystaste i startfältet.

På andra plats hamnade Gardena Aquaclean (LI-40/60) med 8,5 poäng. Den har en stor inbyggd tank och är vattensnål i förbrukningen. Funktionerna är helt klart godkända även om de inte bedömdes vara fullt lika bra som testvinnaren, men så kostar den också bara hälften så mycket. På maskinens baksidan finns ett praktiskt nät där man kan förvara tillbehör. Det slutgiltiga omdömet för denna tvätt blev att det är en effektiv maskin till ett bra pris.

Med 8,0 poäng kom Kärcher K2 Battery på tredje plats. Den fick höga poäng för sin styrka och kvalitet. Den bedömdes vara mycket effektiv med en hyfsat snål vattenförbrukning. På maskinens baksida finns en extra slang som gör det möjligt att blanda rengöringsmedel i vattnet. Redaktören gillade speciellt den lättlästa displayen på batteriet och de smarta förvaringsmöjligheterna för tillbehören. Det som drog ner slutbetyget rejält var batteriet som bara höll i fem minuter, jämfört med konkurrenternas 10-15.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har utökat sitt test för högtryckstvättar med ytterligare fyra modeller. Av de nya modellerna bedömdes Nilfisk (E160.1) vara så pass bra att den placerar sig på en andra plats i den totala tabellen. Nilfisk modell E 145.5 ligger alltjämt på första platsen och Kärcher K5 Premium Full Control har tredje platsen sedan några år tillbaka.

De nya modellerna som testades fick inga betyg som placerar dem högre upp i tabellen. Det rör sig om Stihl RE 130 Plus, Nilfisk C120.7 och Bosch Universal Aquatak 125. Det var tvättar som fick blandade betyg för de olika delmomenten som testades, inte rakt igenom dåligt men inte heller så pass bra att slutbetyget konkurrerade med modellerna i toppen.

Vinnare i det här testet

Gör det själv Nr 8

Publicerad

Husqvarna PW 345C får högst betyg och blir testets vinnare. Maskinen är robust och det är enkelt att rulla upp vattenslangen och fästa extrautrustning på den. Det enda som saknas är om styrkan på vattenstrålen kunde justeras. Tätt efter kommer Nilfisk E 145 Extra som är en genomtänkt högtryckstvätt med smarta detaljer så som hållare till munstycken och upprullning till slangen. Maskinen är ganska tung vilket drar ner betyget lite. På tredjeplats är Biltemas HPC 120B som också är testets billigaste! Den utför jobbet bra men kan upplevas som lite plastig. Den är kraftfull och klarar riktigt ingrodd smuts men tyvärr kan du inte skruva ner trycket, så det gäller att vara lite försiktig, till exempel när du tvättar bilen.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har delat in testet i tre kategorier, premium, budget och mellanklassen. Vi presentera deras topp tre som innehåller en från varje kategori och placerat vinnaren utifrån vilket betyg den fått.

Bosch AQT 45-14 X tillhör mellanklassen och har fått betyget 95% och är därmed bäst i test. Den har flera medföljande tillbehör: terrassmunstycke, roterande munstycke och munstycke för applicering av rengöringsmedel. Den beskrivs att vara en högtryckstvätt för mer avancerade användare och att den har ett bra tryck och lång slang. På 94% är Kärcher K4 Full Control tillhör budgetkategorin. Den är mångsidig och har en smart lösning för att fylla på rengöringsmedel. Den är riktigt bra på att rengöra utemöbler och tegel men tyvärr ganska tung att flytta omkring på. Kärcher K7 Full Control Plus Flex är vinnaren inom premium-kategorin. Den landar på betyget 93% och rengör utan problem och har ett mångsidigt munstycke. Vattentrycket är bra och du kan ha en högre temperatur än de andra billigare maskinerna.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 5 högtryckstvättar såhär inför höststädningen, och Bosch AQT 45-14x är deras favorit! Det är en "makalöst gedigen" maskin som kommer med många praktiska tillbehör. Den är enkel att hantera och riktigt prisvärd!

Nummer två och tre i testet har fått samma betyg, och vi på Test.se presenterar dem i samma ordning som Aftonbladet gör. Först ut är Hamron 160 bar, som är Julas egen högtryckstvätt. Priset ligger i skrivande stund på 1 399 kronor, och för det priset är det här en fantastisk maskin! I alla fall om du inte tänkt använda högtryckstvätten särskilt ofta. Maskinen gör ett bra jobb och är enkel att använda, men är inte lika hållbar som dyrare maskiner.

Den tredje högtryckstvätten i Aftonbladets test kostar desto mer: Kränzle 1152 TST kostar runt 7 000 kronor! Tvätten har en liggande konstruktion, vilket gör det enkelt att mata ut slang. Vattenflödet är väldigt bra och strålen fantastisk! Den är dessutom försedd med en oljesticka som gör det enkelt att hålla koll på oljenivån, vilket i sin tur gör det enkelt att ge maskinen det underhåll den behöver.

Vinnare i det här testet

Tek.no

Publicerad

Tek.no har testat sju olika högtryckstvättar inför årets alla vårstädningsprojekt. Högtryckstvättarna genomgick tuffa prövningar och testades i flera omgångar för att få ut ett så riktigt resultat som möjligt. Det var en jämn kamp om förstaplatsen, men högst betyg (9/10) fick i slutändan Husqvarna PW 360. Husqvarnas högtryckstvätt gjorde bra ifrån sig på alla sorters underlag, jobbar med ett ordentligt tryck och ordentligt med vatten. Den är inte särskilt tystgående, men är verkligen inte plågsamt högljudd heller. En robust maskin som är mångsidig och enkel att använda!

Andraplatsen i Tek.no:s test gick till Stihl RE 129 Plus som fick 8,5/10 i betyg. Precis som Husqvarnas maskin klarar den det allra mesta med bravur, men riktigt hårda underlag (som t.ex. betong och asfalt) klarar den inte av lika bra som testvinnaren. Stihls högtryckstvätt är prisvärd, inte särskilt högljudd och har ett väldigt välfungerande system för rengöringsmedel.

Det var flera maskiner som kammade hem 8/10 i betyg, men Tek.no har valt att särskilt lyfta fram Bosch AdvancedAquatak 150 som ett bra köp. Den levereras så gott som färdigmonterad, är tystgående och kommer med tre olika munstycken. Den klarar inte av hårda underlag lika bra som testvinnaren, och slangen kärvar lite emellanåt. Men allt som allt: en väldigt bra högtryckstvätt!

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare, nr 12/-17

Publicerad

Vi Bilägare har testat sex olika högtryckstvättar, och två högtryckstvättar kammar hem högsta poäng och får dela på Bäst i test-titeln! Vi presenterar dem här i den ordning som de presenteras av Vi Bilägare.

Den första av de två är Nilfisk E145.3-10H X-TRA. Det går inte att anmärka på maskinens allmänna kvalitet, men ett litet minus får den för att tryckjusteringen sitter långt fram på munstycket. Det gör det svårt att obehindrat ändra trycket mitt i arbetet. Med det är inget annat än en småsak i sammanhanget! De medföljande tillbehören är behändiga och slangvindan är riktigt bra. Högtryckstvätten har en riktigt bra tvättkraft, inte minst i användandet av rotormunstycket. Den har ett teleskophandtag och konstruktionen är stadig.

Den andra Bäst i test-vinnarne är Stihl RE 129 Plus. Stihls maskin är i de flesta avseenden precis likadan som Nilfiskas; de beter sig likadant, de enda skillnaderna ligger egenltigen i designen och att Nilfisks tvätt har en 10 meter lång slang medan Sthils bara är 9 meter lång. Det finns egentligen inte så mycket annat att säga än att den här maskinen är precis lika bra som den som presenterats ovan!

Som tredje maskin lyfter vi här fram den som av Vi Bilägare har blivit utsedd till mest prisvärd: Hamron, Julas eget märke. Det är testets billigaste – och starkaste – tvätt. Högtryckstvätten har bra tvättkraft och smarta detaljer, bland annat i strålmunstyckets sprutbildsjustering. Kvalitetskänslan är hög, förutom gällande slangvindan som har en tendens att trilskas lite.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 7/-17

Publicerad

Gör Det Själv har testat sex stycken högtryckstvättar i lite mindre modell för att se hur mycket man kan få för pengarna!

Absolut bäst i test anser testpanelen att Stihl RE 88 är. Den ligger i pris, storlek, effekt och vikt mitt emellan de riktigt billiga maskinerna och de dyrare, mer stationära. Plasten är av hög kvalitet och hjulen rullar bra. Den har gott om plats för de medföljande tillbehören och tvätten är lätt att ha koll på. Stihl RE 88 är tillräckligt kraftfull för att klara av en stor terrass, och den gör det dessutom riktigt bra! Den medföljande terrasstvätten rengör på djupet och kan ställas in efter behov.

Näst högst betyg har GDS gett till BOSCH AQT-35-12+. Maskinen beskrivs som "ultrakompakt" och räcker utmärkt för den lite mindre terrassen, bilen eller trädgårdsmöblerna. Den är enkel att dra runt och slangen känns flexibel, trots att den är tillverkad i rätt billigt material. Bosch högtryckstvätt har ingen reglering för trycket, utan kommer istället med olika munstycken som kan leverera olika högt tryck.

Tredjeplatsen hos GDS är delad, men efter en analys av deras resultat har vi här valt att lyfta fram Nilfisk Compact C120.6-6 PCD X-TRA. Maskinen måste monteras innan du använder den första gången, vilket förstås är lite omständigt. Men när det väl är gjort behöver det inte göras igen! En bra allroundmaskin som klarar det mesta utan att vara överlägset bäst på något. Slangen är flexibel och maskinen är stabil utan att vara för tung. Ett minus är det medföljande terrasstillbehöret som tyvärr inte är mer än medelmåttigt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 13 högtryckstvättar med tillhörande terasstvätt. De allra flesta modeller är bra på att göra rent men det finns flera brister i kvaliteten. Varannan modell går sönder i Råd & Röns i vårt uthållighetstest. Det man testat är hur rent det blir, hur mycket vatten som går åt, hur mycket tvättarna låter och hur länge de håller. Det är tydligt att Kärcher har fått konkurrens - i år har företaget tvingats släppa förstaplatsen till Nilfisk. Bäst i test blir nämligen Nilfisk E150.1-10 X-tra med 81 poäng av totalt 100. Kärchers K5 Full Control får nästan lika högt betyg och är faktiskt mer än dubbelt så snabb som testvinnaren på att tvätta det obligatoriska trädäcket med en monterad terasstvätt. Däremot är vinnaren enklare att montera och har ett sprejmunstycke som är skonsammare mot underlaget. Nilfisk tar även tredjeplats, samt att den mindre modellen, C130.2-8, blir utsedd till “Bra köp” med 74 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat 5 olika högtryckstvättar, och de har utsett Stihl RE 129 Plus till bäst i test! Det är en kraftfull maskin som snabbt får jobbet gjort med bravur. Handtaget är bekvämt och den ergonomiska kvalitetsslangen är enkel att hantera. Tvätten är något tung att lyfta, men det gör den å andra sidan robust och stabil. De stora hjulen gör att den är lätt att dra runt på alla sorters underlag, så tyngden är egentligen bara en nackdel om maskinen behöver lyftas.

På andra plats hos Bäst-i-test hittar vi Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA. Maskinen är behändig och kompakt, och även om det inte är den mest kraftfulla högtryckstvätten på marknaden gör den riktigt bra ifrån sig. Slangen är väl tilltagen i längd, vilket gör maskinen lätt att arbeta med. Vattentrycket ändras smidigt med knappar på handtaget, och de medföljande tillbehören gör tvätten mångsidig. Den kan kännas lite plastig och är aningen lätt (vilket medför en vältrisk), men kompenserar med smidig storlek och användarvänlighet.

Den tredje tvätten som presenteras hos Bäst-i-test är en annan av Nilfisks produkter: E145.3-10H X-TRA. Den här högtryckstvätten känns gedigen och bastant, och den står stadigt under arbetet. Den har smart förvaring för de munstycken som inte används och flaskan för rengöringsmedel är smart placerad – du kan enkelt se hur mycket medel som finns kvar, och det är lätt att dosera precis den mängd du behöver. Tvätten får minus för de kraftiga vibrationer som uppstår när maskinen körs på full fart; de gör det obehagligt och i värsta fall smärtsamt att hantera tvätten för långa stunder. Bortsett från det är det en prisvärd och högpresterande högtryckstvätt!

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Klikk.no har låtit två professionella fastighetsskötare testa åtta högtryckstvättar och det visar sig finnas en klar vinnare bland dessa. Sex modeller kostar från 1500-3900 kronor och det är i den prisklassen flest tvättar säljs. Utöver dessa, har Klikk valt två mindre modeller - en från Bosch och en från Clas Ohlson. Dessa kostar mellan 900-1100 kronor. Den klara vinnaren kommer från Stihl. Högtryckstvätten kommer färdigmonterad och det är bara att börja använda den. Det medföljer en mycket bra manual och modellen är den som har bäst användarvänlighet i dess klass. Samtidigt gör den ett oerhört bra jobb! Kärscher och Nilfisk hamnar strax efter Stihl på listan och värt att nämna är Kärschers ljudnivå. Med denna modell kan man komma undan med en tidig biltvätt en söndagmorgon, utan sura miner från grannarna. Högtryckstvätten bjuder också på en bra kapacitet, många genomtänkta lösningar och funktioner, samt rengör effektivt. Tillbehör finns det gott om! Nilfisk är kusin till Stihl-modellen, då de har många av de samma, smarta detaljerna. Även om Nilfisk inte är riktigt lika vass som sin kusin, är det fortfarande en av de bästa högtryckstvättarna med bra kapacitet och användarvänlighet.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 7/2016)

Publicerad

Gör Det Själv har publicerat ett test av sju nya högtryckstvättar för att du ska vara förberedd när du ska köpa en ny maskin. De effektiva högtryckstvättarna är smarta och kan användas för rengöring till i princip allting utomhus - från den smutsiga bilen, till terrassens igengrodda betongplattor. Det gäller dock att vara försiktig, för även om de är effektiva så är de också kraftfulla och kan göra mer skada än nytta. Staketfärgen kan, liksom lacken på bilen, skadas illa om du kommer för nära med högt tryck i vattenstrålen. Maskinen som blev bäst i test kommer från Nilfisk-Alto och heter E 1453-10 HXTRA. Den fick högsta betyg och man kunde inte hitta några svaga punkter på maskinen. Allt har tillverkats av rejäla material och skiner av kvalitet. All hantering försiggår lätt och intuitivt. Eftersom maskinen är stark med ett tryck på 145 bar, så ska du vara försiktig om du ska tvätta ömtåliga, målade ytor. Nilfisk klarar alla delmoment utan problem och kan packas ihop, så att den inte tar plats i uthuset eller garaget. På testets andraplats hamnar Stihl RE 129 PLUS som är en stark, solid och stabil rengöringshjälp som inte tar mycket plats när den fällts ihop. Den klarar med enkelhet av det mesta! På tredjeplats placerar sig Kärcher K3 PREMIUM. Maskinen är inte bland topp tre i betygsskalan, men den blir utsedd till “bra köp” eftersom det är en fin liten högtryckstvätt för enklare uppgifter. Trots att den har sina begränsningar, får man väldigt mycket för pengarna.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har i sitt julinummer för 2015 testat åtta högtryckstvättar. Enligt GDS skall en bra högtryckstvätt kunna ge ordentligt tryck, ha effektiva tillbehör och vara prisvärd.
Bäst i test blir högtryckstvätten Kärcher K5. Den är en av testets dyraste, men den levererar på de flesta punkter. Kärchers högtryckstvätt har stark vattenkyld motor, arbetar jämnt och utan problem timme efter timme. Passar grova jobb i trädgården och det finns många tillbehör. Priset ligger på 3400 kr och vikten är 15,3 kg. Betyget blir 7,2/10.
På andraplats återfinns Nilfisk E 140,3-9-XTRA. Denna högtryckstvätt är stark, har justerbart munstycke och har flera praktiska finesser. Handtaget kan fällas ner så att maskinen blir mindre, vilket är användbart vid förvaring och transport. Nilfisk tvätt har bra hållare för slangen. Två krokar med lås håller slangen på plats. Betyget blir 7,0/10 och på prislappen står det 3500 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide provat sex högtryckstvättar. De flesta av testobjekten får fina betyg och en av modellerna lyckas få tidningens högsta betyg, 5 plus av 5 möjliga. Många använder idag högtryckstvättarna till annat än att enbart tvätta bilen. Man kan exempelvis tvätta husfasader och stenterrasser. Eftersom högtryckstvättar ofta har väldigt kraftig effekt bör man dock vara försiktig så att inte rengöringsområdet skadas.

Aftonbladets absoluta favorit blir Kärcher K5 som är en tyst arbetande maskin med kraftig effekt. Kärcher K5 har två olika munstycken, ett steglöst reglerbart och ett med turbokraft. Högtryckstvätten är enkel att använda och den har lättrullade hjul. Några små minustecken för tyngden och avsaknaden av slangrulle. Kärcher K5 har ett cirkapris på 3300 kr.

På silverplats hittar vi högtryckstvätten Stihl RE 98. Den ger mycket effekt för lite pengar. Stihl RE 98 är mycket tystlåten och rullar enkelt fram. Minuspoäng för trasslig sladd och stor tyngd. Betyget blir 4 plus och prislappen ligger på ca 1700 kr. Bästa budgetalternativ är Cotech 120 som klarar de flesta uppgifter galant. Den är liten och behändig, men något högljudd. Betyget blir 3 plus och den kostar ca 1000 kr.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

Expressen.se har testat 9 stycken högtryckstvättar. Bäst i test är Kärcher som håller en generellt hög kvalité. Den tvättar mycket effektivt, tack vare dess munstycken som ingår, samt att den är så kraftfull som den är. Modellen saknar dock integrerad behållare för rengöringsmedel, men har en godkänd nätkasse att förvara medföljande tillbehör i. Designen är slimmad och praktisk, både vid arbete och förvaring. Den har en slangvinda som gör hanteringen av slangen mycket lättare. På andraplats hittar vi Nilfisks högtryckstvätt. Maskinen presterar bra och har ett jämt tvättresultat, samt att den knappt avger några vibrationer alls. Maskinen saknar dock hängare för sladden och slanghärvor kan uppstå. På maskinen finns det smarta och behändiga förvaringsfickor för munstycken. Högtryckstvätten från Herkules är stor, har ett godkänt kvalitetsintryck och är effektiv, kraftfull i alla testmomenten. Maskinens storlek resulterar också i att maskinen blir tung och dess hjul är dessutom tröga. Högtryckstvätten har på framsidan en indikator som tydligt visar maskinens arbetsbelastning.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat 8 olika högtryckstvättar i olika prisklasser. Bäst i test är Kärcher. Högtryckstvätten är av hög kvalité och bra materialval. Den tvättar effektivt, med ett rent resultat och med en bra kombination av kraftfullhet och munstycken gör att arbetet går framåt lätt. Modellen saknar integrerad behållare för medel, men den har ett bra tillbehör – en borste, ett spolmunstycke med tre lägen och ett munstycke som gör att strålen roterar. Den roterande funktionen är effektiv och tar bort t.o.m. den svåraste smutsen. Detta gör att maskinen får en mycket bra funktionalitet! Maskinens design är slimmad vilket är till fördel vid både användning och förvaring och dessutom har den en slangvinda som gör att slangen inte är i vägen. Modellen från Nilfisk presterar bra och är välkonstruerad, samt stadig. Högtryckstvätten har två munstycken där det ena går att reglera strålen på och det andra har en funktion som gör att strålen roterar. Maskinens säkerhetsknapp är väl placerad och lätt att använda. Maskinen från Stihl är av bra kvalité och ger ett riktigt bra resultat, samt att den har låg ljudnivå! Högtryckstvätten är stadig och bra med sitt transporthandtag, men är ganska tung att hantera.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat 8 högtryckstvättar inför vårstädningen. Testet har utförts med de munstycken som medföljer maskinerna och man har bedömt och betygsatt tvättresultat, hanterbarhet, kvalité och funktion. Bäst i test och även en av de dyraste högtryckstvättarna, RE 128 Plus, kommer ifrån Stihl. Den fick högst betyg i både sitt resultat och sin hanterbarhet. Maskinen har en sladdvinda, vilket är väldigt praktiskt, och ett teleskophandtag. Hjulen är bra och gummerade. Med maskinen får man många bra och användbara tillbehör, samt en förvaringslåda att lägga dem i. Det som är lite sämre med maskinen är att det är glapp i dess teleskophandtag. Två i testet blev Herkules med sin modell HD 180 TR. Denna modell har också en mycket smidig sladdvinda och dessutom en integrerad behållare för medel. Även här ingår en hel del tillbehör. Nackdelarna med den här maskinen är att slangen är svårhanterlig och saknar ett lyfthandtag nedtill, samt att dess hjul är plastiga. Sist men inte minst, dock den dyraste i testet, hamnar högtryckstvätten från Bosch. Denna modellen har inbyggda och automatiska sladd- och slangvindor. Maskinen är mycket tålig och har integrerad behållare för medel. Dess munstycke är mycket bra, med fyra olika funktioner, dock är den stor och tung.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 13 högtryckstvättar för hemmabruk. De flesta maskiner får högt betyg i testet, men alla Kärchers modeller hamnar högst i testet. Samtliga högtryckstvättar har testat på tre områden – färgborttagning, biltvätt och rengöring av asfaltsyta. När man ska tvätta rent asfalt kan man inte jämföra en högtryckstvätt gentemot en tvätt med hink och borste, eftersom maskinen får bort betydligt mycket tuffare smuts än vad man får bort med borste. Men däremot kan resultatet bli lika bra med svamp och högtryckstvätt på bilar, bara att en tvätt med hink och svamp tar mycket längre tid. Dessutom kan det fastna sand eller grus i svampen, som sedan kan repa bilen.
Samtliga maskiner i testet får bra betyg för hanterbarhet, men många tar lång tid att färdigställa för tvätt. Vikten hos högtryckstvättarna spelar också stor roll beroende på vilket område man planerar att använda den. Ska man tvätta taket till exempel, bör man välja en lättare maskin. Slangens längd bör inte vara kortare än fyra meter, men inte heller för lång, eftersom den då kan vara i vägen.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv(GDS) heter tidningen som ofta testar olika maskiner för hemmafixaren. Denna gång testar man tio högtryckstvättar. Hälften är stora modeller och hälften är små. Vi tänkte koncentrera oss på den förstnämnda gruppen, de stora högtryckstvättarna. Generellt ger tidningen GDS väldigt fina betyg till hela gruppen, så det finns många kvalitetsmaskiner som kan vara intressanta för nyfikna högtrycksspekulanter.
Allra bäst bland de fem tävlande blir Stihl RE 98. Den erhåller toppbetyget 9,5/10 och är en oerhört stark maskin. Stihls högtryckstvätt är stabil, tystlåten och rullar följsamt på hjulen. Alla delar håller hög kvalitet och du får ge knappt 2000 riksdaler för denna testvinnare.
På silverplats hittar vi en ytterst kompetent utmanare. Nilfisk-Alto C125.3-8PAD. Med denna högtryckstvätt följer ett rejält tillbehörspaket som innehåller terrasstvätt, avloppsrensare och roterande bilborste. Nilfisk-Alto har bra styrka, är lättrullad och har lång slang(8 meter). Handtaget är placerat högt vilket underlättar när man drar maskinen efter sig. Betyget hamnar på 8,9/10 och cirkapriset ligger på 1995 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har testat tio olika högtryckstvättar. Fem av dessa är små modeller och fem är stora modeller. I denna artikel tänkte vi koncentrera oss på de små modellerna. De passar utmärkt till enklare uppgifter och är lätta att ta med sig.
Testvinnaren bland de små högtryckstvättarna är Nilfisk-Alto C 100.5. För att vara en liten maskin har den bra tryck. Den levereras med två fasta munstycken och en extern kembehållare. Utöver detta finns det en uppsjö av olika tillbehör att köpa till. Betyget blir 8,8/10 och priset ligger på överkomliga 895 kr.
En prisvärd högtryckstvätt bland de mindre modellerna är Biltema HDC 70. Passar perfekt att ta med till sommarstugan eller båten. Den kommer med justerbart munstycke och extern kembehållare. Biltemas högtryckstvätt väger lite och har en slang på fem meter. På prislappen står det 479 kr och betyget blir hyfsade 7,8/10

Vinnare i det här testet

Vibilägare.se

Publicerad

Vi Bilägare har testat och bedömt högtryckstvättar utifrån prestationsförmågan, som beror på kombinationen av vattnets tryck och den mängd som skickas ut. De har också bedömt arbetskomforten. Nilfisk var den maskin som blev bäst i test. Maskinen är mycket lätt och bekväm att arbeta med. Dess slang är ganska mjuk, vilket gör det relativt enkelt att snurra in på en vinda och den är väldigt följsam. Strömbrytaren sitter högt upp på maskinen och dess handtag har ett teleskopiskt fäste. När handtaget är fullt utdraget, har det bra höjd för förflyttning och nedtryckt i botten blir högtryckstvätten liten och tar inte så mycket plats. Man kan köpa maskinen i ett paket med bland annat terrasstvätt och rörrensare för en något högre summa. Kärchers modell K 6.250 Jubilee är den dyraste, största, tyngsta men samtidigt starkaste högtryckstvätten. En bra detalj för denna modell är att man kan koppla av slangen både vid handtaget och maskinen, vilket underlättar vid slangtrassel. Man får med en stor terrasstvätt – T 400.
Den andra modellen från Kärcher K 5.585 har en rejäl tvättkraft med många bra detaljer, bl.a. en ny vattenkyld motor, ganska mjuk slang som man kan snurra upp på vinda, plats för förvaring av tillbehör på hållare och i en nätkasse baktill.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.