VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 24 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test kikare för jakt och fågelskådning 2024

Det finns många tillfällen som du kan behöva ha en kikare, som vid jakt eller fågelskådning. Vi ger dig populära kikare och en stor köpguide med saker att tänka på inför ditt val.

Vi har jämfört
 • Typ av kikare.
 • Förstoring.
 • Objektivdiameter.
 • Synfält.
 • Vikt.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av kikare
Här visar vi Vortex Diamondback HD 8x32 Binocular, som kommer från ett testvinnande varumärke.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Hawke
Endurance ED 8×42
Bäst i test
Bäst i test
Hawke
Endurance ED 8×42
Kikare av hög kvalitet perfekt att ha med under jakten eller friluftslivet.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Typ av kikare: Binokulär kikare.
Förstorning: 8x.
Objektivdiameter: 42 mm.
Synfält: 129 m/1000 m.
Vikt: 652 gram.
Livstids garanti.

Hawke är ett varumärke som erbjuder olika typer av kikare, kikarsikten, montage och avståndsmätare. Deras produkter kännetecknas av hög kvalitet, ikonisk design och bra optisk prestanda.

Hawke Endurance ED 8×42 är en kikare av hög kvalitet som vi utsett till bäst i test. I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt kom den på delad första plats med betyget 5 av 5. De beskriver den som en riktig kvalitetskikare som passar dig som vill ha en jaktkamrat för många år framåt. Både ljuset och klarheten imponerade på deras testpanel.

Hawkes kikare är perfekt för allroundanvändning och kan användas både av dig som jagar och gillar friluftsliv. Den har åtta gånger förstorning och ett objektiv på 42 millimeter, ett synfält på 129 m/1000m och närgräns på 2 meter.

Det antireflexbehandlade glaset förbättrar ljusinsläppet. Kikaren sitter stadigt i händerna tack vare ett gummihölje med gropar för tummarna. Ögonmusslorna vrids enkelt till den position som passar dig bäst.

Kikaren är 14,3 centimeter lång och väger 652 gram. Det är livstids garanti på den.

 • Butiker & priser
 • Priser för Endurance ED 8×42
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa allround Test.se - Bästa allround
Hama
Hama Optec 10x50 Prism
Hama Hama Optec 10x50 Prism - Test
Bästa allround
Hama
Hama Optec 10x50 Prism
Prisvärd allround-kikare med högkvalitativ glasoptik.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Typ av kikare: Binokulär kikare.
Förstorning: 10x.
Linsdiameter: 50 mm.
Synfält: 101 m/1000 m.
Vikt: 830 gram.
Kan användas av glasögonbärare.

Hama Optec 10x50 Prism är en prisvärd kikare. Den fick betyget 9,1 av 10 och kom på första plats på ett test om kikare hos Bygghemma.se. Enligt dem är det en allround-kikare som passar även dig som bär glasögon.

Det är en binokulär kikare med högkvalitativ glasoptik och BK7 optiskt glas som ger bra bild oavsett vilken miljö du befinner dig i. Kikaren har antireflexbehandlade linser som reducerar reflektioner och ger en tydlig bild både i motljus och skymning. Eftersom kikaren har ett stort fokuseringshjul är fokuseringen snabb och enkel. Linsdiametern är på 50 millimeter och 10x förstorning.

Hamas kikare passar även för dig med glasögon ­– vändbara ögonmusslor och justerbar +/-3 dioptrar gör detta möjligt.

Kikaren är stöttålig vilket gör att du inte behöver oroa dig att den ska gå sönder under lite tuffare förhållanden under till exempel jakten. Den väger 830 gram och är i storleken H 65 x L 165 x B 165 millimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Silva
Silva Binocular Pocket 10x25
Bästa budget
Bästa budget
Silva
Silva Binocular Pocket 10x25
En kompakt kikare som passar perfekt att ha med i byxfickan.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outnorth.se.
Typ av kikare: Binokulär kikare.
Objektivdiameter: 25 mm.
Förstoringsgrad: 10x.
Synfält: 96 m/1000 meter.
Vikt: 194 gram.

Silva grundades 1933 av tre uppfinningsrika orienteringsmästare som skapade en vätskefylld kompass. Efter det utvecklade de fler produkter för utomhusaktiviteter, som kikare och pannlampor.

Silva Binocular Pocket 10x25 är en prisvärd handhållen kikare för dig som är ute efter en kompakt och lågviktig kamera. Det är ett populärt val hos Outnorth.se, Prisjakt och Pricerunner och kundomdömena är goda. Enligt recensioner är den pålitlig och ett bra val av kikare. 

Kikaren är utrustad med takkantsprisma, dubbelt gångjärnssystem och Bk7-optik. Den har en 10x förstoring och en objektivdiameter på 25 millimeter vilket betyder att den hör till de mindre kikarna. Till minussidan hör att den inte är vattentät, något som är bra att känna till innan du ger dig ut i skogen en regnig dag.

 • Butiker & priser
 • Priser för Silva Pocket 10X
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa monokulära kikare Test.se - Bästa monokulära kikare
Vortex
Vortex Solo 8x36
Bästa monokulära kikare
Bästa monokulära kikare
Vortex
Vortex Solo 8x36
En populär monokulär kikare, prisvärd och av hög kvalitet.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av kikare: Monokulära kikare.
Objektivdiameter: 36 mm.
Förstoringsgrad: 8x.
Max synfält: 131 m/1000 meter.
Vikt: 275 gram.
Vattentät och fukttät.

Vortex Solo 8x36 är ett populärt val av monokulär kikare hos Prisjakt och Pricerunner och den har fått bra recensioner. Den är både prisvärd och av hög kvalitet och passar dig som vill ha en knivskarp kikare med ett enastående optik. Den har en förstoringsgrad på 8x och en objektivdiameter på 36 millimeter.

Kikaren väger endast 275 gram och tack vare den låga vikten och den ergonomiska designen är den bekväm att använda och bära med sig på utflykten. Den är både fukttät och vattentät vilket är en fördel om du är ute i sämre väder. Kikaren är lättanvänd och passar även ovana användare. I priset ingår en praktisk väska, fixeringsklämma och rem.

 • Butiker & priser
 • Priser för Monokikare Vortex Solo 8x36
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Populärt val Test.se - Populärt val
Vortex
Vortex Diamondback HD 10x42
Vortex Vortex Diamondback HD 10x42 - Test
Populärt val
Vortex
Vortex Diamondback HD 10x42
En prisvärd kikare av hög kvalitet och en av Vortex bästsäljande kikare.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av kikare: Binokulär kikare.
Förstorning: 10x.
Objektivdiameter: 42 mm.
Synfält: 110 m/1000 m.
Vikt: 604 gram.

Amerikanska Vortex Optics grundades 2002 och erbjuder ett brett utbud av kvalitativa kikare för såväl jakt som fågelskådning. Deras kikare placerar sig ofta högt upp på tester och har bra kundrecensioner vilket gör att vi har med flera av deras modeller i vårt jämförande test.

Vortex Diamondback HD 10x42 är en prisvärd kvalitetskikare med det största synfältet för sin prisklass. Den hör till en av Vortex mest sålda kikare och toppar både Prisjakt och Pricerunners listor över kikare. Dess optiska kvalitet är riktigt bra och den har en förstorning på 10x och en objektivdiameter på 42 millimeter. Tack vare en flerlagerbehandlad optik har kikaren optimal ljusöverföring och bildkvalitén är riktigt bra även vid sämre ljusförhållanden.

Kikaren är lätt att hålla i handen och trots sin solida konstruktion väger den endast 604 gram. Den har en vattentät och imtät konstruktion och ett skyddande gummihölje som gör den hållbar när du är iväg på till exempel jakt eller fågelskådning. Kikaren finns i både större och mindre storlek om du skulle önska en annan storlek. Detta är ett bra val av handhållen kikare när du vill ha det allra bästa, fast till ett lite lägre pris.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test kikare - se testvinnande kikare.
Här använder Test-redaktionen en kikare med avståndsmätare från Swarovski. 

Köpguide kikare

Det finns många tillfällen som en handkikare kan komma väl till pass, som vid jakt och fågelskådning då den är en trogen följeslagare. Men den kan också vara ett bra hjälpmedel när du spelar golf, vandrar, åker skidor eller på annat sätt behöver se på långt avstånd. Här ger vi dig tips och råd inför valet av kikare, eller handkikare.

Så fungerar en kikare

En kikare är ett optiskt hjälpmedel som gör det möjligt för dig att se ett objekt på långt avstånd. Du tittar genom en lins som är monterat på ett sätt som gör att du upplever bilden som större.

Användningsområden

Du kan använda handkikaren vid många olika tillfällen. Här kommer några av de vanligaste.

Fågelskådning

När du är på fågelskådning krävs en riktigt bra kikare för att du ska kunna upptäcka djuren, utan att för den delen störa eller skrämma iväg dem. Då är det en fördel om kikaren har mörkläggningsfunktion, bra upplösning och högkvalitativ bild.

Jakt

När jaktsäsongen är igång behöver du en kikare för att kunna spana och upptäcka djuren på långt avstånd. Kikaren hjälper dig att upptäcka djuren som befinner sig på långt avstånd. För jakt rekommenderas en kikare med högre objektivdiameter då de flesta djur rör sig i mörkret. Vid jakt är det också bra att ha ett kikarsikte för bättre jaktlycka. 

Vandring eller fjällen

Att ta med en kikare när du vandrar eller är i fjällen är också populärt. På så sätt ser du kullar och backar och kan bestämma den bästa vägen i förväg.

Golf

Spelar du golf kan det också vara en fördel att ha med sig en kikare, så att du på långt avstånd hittar bollen.

Här visar vi en Vortex Diamondback HD 8x32 Binocular.

Köpa kikare – att tänka på

Det är inte alltid en dyrare kikare behöver vara bättre än en billigare, utan det är viktigare att ta reda på dess egenskaper och funktioner för att välja rätt. Här får du saker som kan vara bra att kika lite extra på.

Förstoring – hur mycket större objektet blir

Kikarens främsta funktion är att förstora och därför är det också viktigt att veta vad kikaren går för. De vanligaste kikarna har en förstoring på x8 och x10. Det betyder till exempel att kikaren gör ett föremål tio gånger större än vad det är. Ska du fågelskåda är det viktigt att ha både en bra förstoring och en bra skärpa för att fågeln på långt avstånd ska synas klart och tydligt.

Objektivdiameter – ljusinsläpp

En annan viktig parameter är kikarens objektivdiameter och en vanlig storlek är 42 millimeter. Ju större diametern är desto mer ljus släpper den in vilket ger en ljusare bild.

Synfält

Alla kikare uppger hur synfältet är, vilket mäts i grader eller i meters synfält på 1000 meters avstånd. Ju högre siffran är desto bättre är kikaren. 

Storlek och vikt

De vanligaste kikarna är i storleken 10x42 eller 8x42, vilket syftar på hur mycket förstoring de har och hur stor objektivdiametern är. När det kommer till storlek och vikt kan det skilja sig en del. Ska du ha med kikaren på vandring och vill få plats med den i fickan är en lättviktig kompaktare kikare att föredra. Ofta är handkikare av lägre vikt än till exempel tubkikare och gjorda för att du ska orka bära runt den på jaktrundan eller fågelskådningen. En med lägre vikt är lättare att använda om du ska använda den under en längre tid och inte vill bli trött i händerna. Dock är oftast de lite bättre kikarna med högre förstoringsgrad tyngre eftersom de också är större.

Fukttålighet

För att kikaren ska klara av att utsätta sig för regn behöver den också vara vattentät. En vattentät kikare är fylls med kvävgas som gör att den kan klara ett vattentryck ner till cirka tre meters djup utan att ta skada. Spelar detta inte så stor roll går det bra att köpa en som inte är vattentät.

Två olika sorters kikare

När det kommer till handhållna kikare kan du välja mellan en binokulär kikare och en monokulär kikare.

Binokulär kikare – kompakt handkikare för två ögon

En binokulär kikare är en kikare som är anpassad för två ögon. Detta är den vanligaste typen av handhållen kikare och den passar bra till både fågelskådning och jakt.

Monokulär kikare – kompakt handkikare för ett öga

En monokulär kikare är en kikare som är anpassad för endast ett öga. Det är ett bra alternativ av kikare för dig som både vill hålla ner vikten och storleken. Många använder den här typen av kikare när du till exempel studerar insekter eller spår. Men den fungerar minst lika bra för jägare, fågelskådare och andra som är naturintresserade.

Test testar kikare.
Vortex Diamondback HD 8x32 Binocular är en binokulär kikare avsedd för två ögon. 

Skötselråd – så tar du bäst hand om kikaren

Precis som mycket annat behöver du ta hand om din kikare för att den ska få en längre livstid. Rengör linserna efter att du använt kikaren, något du bäst gör med ett optikrengöringspapper. Du kan också använda dig av vatten och några droppar alkohol för att få bort fettfläckar. När du inte använder kikaren ska den förvaras svalt och torrt för att optiken inte ska skadas.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En kikare är ett optiskt hjälpmedel som gör det möjligt för dig att se ett objekt på långt avstånd. En handkikare är avsedd att användas i handen och är ett bra val av kikare vid fågelskådning eller jakt.
 • Det är vanligt att använda kikare vid jakt och fågelskådning men också vid vandring eller annan aktivitet där du behöver se objekt på långt avstånd.
 • Vi har valt att utse Hawke Endurance ED 8×42 10x42 Det är en allroundkikare av hög kvalitet med 8x förstorning och objektivdiameter på 42 millimeter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hawke Endurance ED 8×42
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng