VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Kikarsikte bäst i test – Här är de bästa för dig som ska på jakt 2024

För att få en riktigt god jaktlycka krävs det att du har rätt utrustning. Med ett kikarsikte är det lättare att sikta och träffa bytet. Vi ger dig populära kikarsikten och en stor köpguide som en hjälp på vägen inför ditt val.

Vi har jämfört
 • Förstorning.
 • Objektivdiameter.
 • Längd och vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Vortex
Vortex crossfire II 1-4x24 Belyst
Bäst i test
Bäst i test
Vortex
Vortex crossfire II 1-4x24 Belyst
Ett belyst kikarsikte från populära Vortex.
Populärt val hos PNjakt.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Förstorning: 1-4 x.
Objektivdiameter: 24 mm.
Längd: 249 mm.
Vikt: 453 gram.
Belyst riktmedel.
Vattentät.
Riktmedel med hårkors.

Amerikanska Vortex började sin bana som butik i mitten på 1980-talet. 2002 grundades företaget Vortex Optics och i deras sortiment finns bland annat kikarsikten, monokikare och avståndsmätare.

Vortex crossfire II 1-4x24 är ett kikarsikte som fått ny design och blivit både klarare, tuffare och ljusare. Det är gjort i en hårdanodiserad yta tillverkat i ett stycke av flygplansaluminium och siktena är kvävegasfyllda och O-ringen är vattentät och imtät.

Kikarsiktet har en förstoring på 1-4 x och en objektivdiameter om 24 millimeter. Det är belyst och i kombination med de andra egenskaperna passar det för drevjakt eller annan jakt där det är snabba skott på kort eller medellångt håll. Synfältet på 100 meter är på 32-8 meter och ögonavståndet är 101,5 millimeter. Kikarsiktet väger 453 gram, är 249 millimeter långt och har en tubdiameter på 30 millimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Vortex crossfire II 1-4x24 Belyst
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Zeiss
Zeiss Conquest V6 2-12x50
Zeiss Zeiss Conquest V6 2-12x50 - Test
Bästa premium
Zeiss
Zeiss Conquest V6 2-12x50
Ett belyst kikarsikte av hög kvalitet.
Populärt val hos Prisjakt.
Förstoring: 2-12 x.
Objektivdiameter: 50 mm.
Längd: 335 mm.
Vikt: 620 gram.
Belyst riktmedel.
Garanti på 10 år.

Zeiss är ett tyskt företag som blivit inspirerat av naturen för att utveckla sina kikarsikten, handkikare, avståndsmätare och tubkikare. De har funnits i över 100 år och är idag ledande inom optik.

Zeiss Conquest V6 2-12x50 är ett belyst kikarsikte i premiumklassen. Det är byggd och designat för jakt på kort och medellångt håll och vid vakjakt som jakt av älg, bock, gris, bäver och toppfågel. Kikarsiktet har en vidvinkelokular som ger en stor eye-box.

Siktet har ett brett förstorningsspann på 2-12 x och en objektivdiameter om 50 millimeter. Synfältet på 100 meter är på 20,5-3,4 meter. Kikarsiktet är 335 millimeter långt, har en vikt på 620 gram och en tubdiameter på 30 millimeter. Garantitiden är lång – på 10 år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Leupold
Leupold VX Freedom 3-9x40 FireDot Tri-MOA 30mm
Leupold Leupold VX Freedom 3-9x40 FireDot Tri-MOA 30mm - Test
Bra val
Leupold
Leupold VX Freedom 3-9x40 FireDot Tri-MOA 30mm
Ett populärt kikarsikte med låg vikt.
Populärt val hos Prisjakt.
Förstoring: 3-9 x.
Objektivdiameter: 40 mm.
Längd: 317 mm.
Vikt: 345 gram.
Belyst riktmedel.
Vatten- och imtåligt

Leupold är en av världens främsta tillverkare av optiska produkter och de var först i världen med att tillverka ett kvävgasfyllt kikarsikte som hade en 100 procent vatten- och imtålig konstruktion.

Leupold VX-Freedom 3-9x40 är ett kikarsikte som designades för dig som vill ha långt eller medellångt skjutavstånd. Tillsammans med Leupold legendariska prestanda och pålitlighet i kombination med förbättrade funktioner får du ett riktigt bra kikarsikte till jaken, med skarp och klar sikt. Siktet har en ultralätt design, är utrustat med Leupolds egna FireDot-belysning och har en bra siktpunkt.

Kikarsiktet har en förstoring på 2-9 x, en objektivdiameter på 40 millimeter och en tubdiameter om 1 ". Ögonavståndet är på 105-93 millimeter och siktet är både vattentät och garanterat fri från imma. Det väger 345 gram och är 317 millimeter långt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Leupold VX Freedom 3-9x40 FireDot Tri-MOA 30mm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test kikarsikten - se testvinnande kikarsikten.

Köpguide 

För att få en god jaktlycka kan du ta hjälp av vissa redskap. Kikarsiktet är en sådan utrustning som kan vara bra att ta med på jakten och använda tillsammans med ditt jaktgevär. Idag finns det ett stort utbud av kikarsikten att välja mellan, och vilken du köper beror på hur ditt behov ser ut. Komplettera gärna med en testvinnande jaktradio för att kunna kommunicera med de andra i jaktlaget. Här ger vi dig bra saker att tänka på för att hitta kikarsiktet för dig.

Läs också: Test av kikare

Vad är ett kikarsikte?

Kikarsiktet är en viktig del av din jaktutrustning och nästan nödvändigt vid all jakt som sker på större avstånd eftersom du kan sikta trots att det är långt avstånd mellan dig och jaktbytet. Det är ett riktmedel som används tillsammans med jaktgevär där kikarsiktet består av en kikare med hårkors. Det hjälper dig att rikta in geväret mot djuret men också att förstora så att du har koll på var på kroppen du träffar. För att välja rätt kikarsikte behöver du veta om du ska jaga på dagen eller skymningen, vad du ska jaga och på vilket avstånd det handlar om. Det är också viktigt att kikarsiktet monteras rätt så att du får du det mesta av det.

Fördelar med ett kikarsikte

Vill du ha en god jaktlycka ska du investera i ett kikarsikte till ditt gevär. Med hjälp av ett kikarsikte är det både roligare och lättare att jaga, eftersom du lättare ser och träffar djuret.

Användningsområden

Det finns flera olika tillfällen där du kan ha behov av ett kikarsikte, men jakt är det vanligaste tillfället. Långdistansskytte är ett annat tillfälle du kan behöva kikarsikte.

Egenskaper

Kikarsikten har flera olika egenskaper som kan vara bra att känna till och jämföra när du ska klicka hem din vara.

Tubdiameter

Kikarsikten tillverkas med några olika typer av tubdiameter. De vanligaste storlekarna är 25,4 och 30 millimeter, men även 34 och 36 millimeter går att hitta.

Förstoringen

Kikarsiktets främsta funktion är att förstora och därför är det också viktigt att veta hur mycket det kan förstora. Med en högre förstoring får du inte bara en bättre förstoring, du får också ett smalare synfält. Därför rekommenderas oftast en låg förstoring om du ska träffa rörliga föremål.

Kikarsiktets optik

Kikarsiktets optiska egenskaper spelar en stor roll när det kommer till hur bra ditt kikarsikte är. Objektivdiametern är det tal som står efter x i beskrivningen av kikarsiktet. Linsdiametern säger hur mycket ljus som släpps in i kikarsikte. Idag finns det även många billigare modeller som också är utrustade med riktigt bra objektiv.

Synfält

Kikarsiktets synfält anges i meter och talar om bredden du ser genom siktet på ett visst avstånd, vanligtvis meter på ett avstånd av 100 meter.

Belyst kikarsikte

Kommer du att jaga i skymning eller mörker är det en fördel om kikarsiktet är belyst. Belysta kikarsikten kostar oftast lite mer, men enligt experter är de extra pengarna värt det om du jagar dygnets mörkare timmar. Det finns även belysning som används för dagen, vilket ger en bättre kontrast mot ett mörk byte.

Hårkors

Det finns många olika hårkors att välja mellan, där Duplex är det allra vanligaste för jägare. Det här hårkorset passar bra i täta skogar eller om du behöver skjuta ett rörligt mål snabbt. Är målet mindre och på längre avstånd rekommenderas ett finare hårkors. Ta reda på vad du ska skjuta och på vilket avstånd för att välja rätt hårkors.

Vikt och längd

Vikten på kikarsiktet kan påverka balansen av geväret. Ska du bära med dig geväret långt kan ett kikarsikte som väger mer blir tungt. Många kikarsikten är gjorda i aluminium, så det är oftast längden och objektivstorleken som påverkar vikten.

Köpa kikarsikte – att tänka på

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa ett kikarsikte.

 • Kommer målet vara på långt avstånd?
 • Finns behovet att kunna sikta på nära håll?
 • Kommer du att använda det i dagsljus eller i skymning?

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Ett kikarsikte är ett riktmärke som placeras på geväret. Siktet både markerar och förstorar djuret så att det blir lättare att träffa.
 • Ett kikarsikte är en bra utrustning till din jakt och den största anledningen till att köpa ett är för att du ser bytet tydligare.
 • Vi har valt att utse Vortex crossfire II 1-4x24 Belyst till det kikarsikte som är bäst i test. Det är ett kikarsikte som är populärt hos både Prisjakt och återförsäljaren PNjakt.se. Det är ett belyst kikarsikte från populära Vortex med en förstoring på 1-4 x och en objektivdiameter om 24 millimeter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Vortex Vortex crossfire II 1-4x24 Belyst
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng