VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test walkie talkie 2024, populära jaktradio

Ska du på jakt? Då är en walkie talkie, eller en jaktradio – ett bra sätt att hålla kontakten med vännerna i jaktlaget. Vi ger dig fyra walkie talkies och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vilken typ av walkie talkie det är.
 • Vad frekvensen är.
 • Antal kanaler.
 • Övriga egenskaper som ljud, kvalitet och funktioner.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Zodiac
Zodiac One BT 31 + 155 MHz
Zodiac Zodiac One BT 31 + 155 MHz - Test
Bäst i test
Zodiac
Zodiac One BT 31 + 155 MHz
En populär jaktradio med kanaler på både 31 MHz och 155 MHz.
Betyg 9 av 10 hos M3 Sveriges Prylsajt 2016.
Populärt val hos Prisjakt
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av walkie talkie: Jaktradio.
Frekvens: 31 + 155 MHz.
Antal kanaler: 47 st.
Batteritid: 26 timmar.
Vikt med batteri: 260 gram.
Mått: H 144 x B 63 x 45 mm.
Utrustad med Bluetooth.
Scanning.
Har röststyrning och viskfunktion.
Har pilotton.
IP-klassning IP54 – vattentät och stryktålig.

Zodiac har funnits på den svenska marknaden sedan 1963 och företaget står för svensk kvalitet och design. Idag är de ett dotterbolag till norska Zodiac Norge A/S. Produkterna är utvecklade efter skandinaviskt klimat och i utbudet finns radio för bygg och entreprenad, bevakning/säkerhet, transportsektorn, blåljus och landets jägare.

Zodiac One BT 31 + 155 MHz är en populär jaktradio och ett bra val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt där den fick betyget 9 av 10 när de rekommenderade teknik som underlättar vid jakt. Enligt nöjda användare har radion en mycket bra räckvidd även i kuperad miljö med bra ljud. Det är den första jaktradion som erbjuder två frekvenser i en och samma enhet. Den levereras med en stor combiantenn som klarar både 31 MHz och 155 Mhz vilket gör att den har fler kanaler och räckvidden blir större. Den har en lång batteritid på 26 timmar.

Walkie talkien är både vattentät och stryktålig för att klara stora påfrestningar som kan ske när du är på jakt. Den har ett gummerat skal som också gör att den är behaglig att hålla i. Tack vare sin starka signalfärg i orange är radion lätt att hitta om du skulle tappa den när du är ute. I priset ingår en snabb bordsladdare och Li-polymerbatteri på 2400 mAh.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Icom
Icom ProHunt Basic 2
Bästa budget
Bästa budget
Icom
Icom ProHunt Basic 2
En lättanvänd och prisvärd jaktradio med frekvens 150 MHz.
Uppfyller kraven för amerikansk militärklassning MIL-STD.
Populärt val hos Outnorth.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av walkie talkie: Jaktradio.
Frekvens: 155 MHz.
Antal kanaler: 128 st.
Vikt med batteri: 240 gram.
Mått: H 11,2 x B 5,2 x D 2,5 cm.
Batteritid: 35 timmar.
Displaybelysning.
Larmknapp.
Ljudförstärkare.
Låsbara knappar.
IP-klassning IP67 – vattentät.

Icom är ett företag som erbjuder ett brett utbud av produkter inom trådlös kommunikation av hög kvalitet. Företaget grundades i Japan 1954 och idag säljer de sina produkter i över 80 länder i hela världen, där flera produkter används av Försvarsdepartementet och Marinkåren i USA.

Icom ProHunt Basic 2 är ett populärt val av walkie talkie hos Prisjakt och Pricerunner och ett populärt bland jaktradio hos Outnorth.se. Dessutom uppfyller den kraven för amerikansk militärklassning MIL-STD. Den uppdaterade modellen är ett prisvärt val och en smidig och attraktiv jaktradio för dig som vill ha en liten modell när du jagar. Inklusive batteri och antenn väger den bara 240 gram.

Radion är modern och har alla funktioner du kan tänkas behöva i en modern jaktradio, utan att några avancerade finesser. Den är dessutom lätt att förstå och använda. Walkie talkien har frekvensband 155 MHz, ett frekvensområde på 136-174 MHZ och 128 kanalplatser. Radion har ljudförstärkning och talförvrängning. Konstruktionen är robust med ett helgjutet chassi i aluminium som gör den mycket tålig och motståndskraftig mot väder och vind. Den har IP-klassning IP67 och är därför vattentät. Radion levereras med ett 2000 mAh-batteri och batteritiden på 35 timmar är lång.

 • Butiker & priser
 • Priser för ProHunt®Basic 2
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura

Bästa prisvärda Test.se - Bästa prisvärda
Hunter
Hunter E-Light 140/155 Mhz
Bästa prisvärda
Bästa prisvärda
Hunter
Hunter E-Light 140/155 Mhz
Prisvärd jaktradio som kan sända både analogt och digitalt.
Populärt val hos PN Jakt.
Typ av walkie talkie: Jaktradio.
Frekvens: 140 + 155 MHz.
Antal kanaler: 28 st.
Brusspärr.
Smygläge.
Krypering – 65536 olika nycklar.
Vikt med batteri: 280 gram.
IP54-klassad.
Garanti på 24 månader.

Hunter är ett populärt varumärke när det kommer till jaktradio och de har flera modeller att välja mellan. Deras jaktradios är populära hos bland annat Prisjakt och vi rekommenderar Hunter E-Light 140/155, som är en analog och digital jaktradio. Med bara en knapptryckning växlar du mellan analog och digital sändning. Är du ute efter en digital jaktradio är detta ett mycket prisvärt val och du får mycket för pengarna.

Radion har alla funktioner en jägare behöver ha under jakt – som smygläge, PL-tone scanning, kryptering och två-kanalpassning. Den har sju analoga svenska jaktkanaler och 21 digitala svenska jaktkanaler. Displayen är lätt att förstå med en överskådlig meny och språk på svenska eller norska.

När du väljer att sända digitalt får du flera funktioner som du inte har tillgång till när du väljer analogt läge. Via digital sändning kan du göra en krypterad sändning, där ingen utanför jaktgruppen har möjlighet att lyssna. Vid en sändningen kodas talet av med en hemlig nyckel och det finns 65536 olika kombinationer av denna.

Hunter E-Light är kompatibel med OS-tillbehörserien och det finns både headset och längre antenn att köpa till. Jaktradion finns även i en modell med Bluetooth under namnet Hunter E-Light 140/155 Mhz BT.

 • Butiker & priser: Hunter E-Light
 • Butiker & priser: Hunter E-Light
 • Priser för Hunter E-Light 140/155 Mhz
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
 • Hunter E-Light 140/155 Mhz BT
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura

Bästa smarta Test.se - Bästa smarta
Lafayette
Lafayette Smart Superpaket 155 MHz
Bästa smarta
Bästa smarta
Lafayette
Lafayette Smart Superpaket 155 MHz
En liten, smidig och smart jaktradio med lång batteritid.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av walkie talkie: Jaktradio.
Frekvens: 155 MHz.
Vikt med batteri: 230 gram.
Kan skicka sms.
Alarmfunktion.
Inbyggd Bluetooth.
Väska ingår.
Batterisnål modell.
Kan laddas via USB.
IP-klassning IP68 – stryksäker och vattentät.

Lafayette är en ledande leverantör av jaktradio i Skandinavien och har funnits i över 50 år. Deras jaktradios är tillverkade efter vad jägarna själva vill ha. Lafayettes radios finns i flera modeller med olika frekvens och olika paket.

Lafayette Smart Superpaket 155 MHz är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Det är en jaktradio som har utvecklats från en mångårig radiokunskap i kombination med den senaste digitala tekniken. Detta är den nya generationens radio – en smart jaktradio. Den kan till exempel skicka sms till andra som använder sig av samma radio, men också larma de andra i jaktlaget. Det är dessutom den batterisnålaste jaktradion på marknaden just nu. Ljudet är bra och radion har flera smarta funktioner som kan vara bra vid alla jakttillfällen.

Jaktradion har möjlighet att både kommunicera med analoga och digitala radioenheter. Trots sin lilla och kompakta storlek är displayen stor och tydlig. Radion har ett unikt skalskydd med ett hölje helt i metall och IP-klassningen IP68 vilket gör den både stryktålig, driftsäker och vattentät. Den är lätt att använda med inbyggd manual som beskriver varje funktion. Du får med en praktisk väska att förvara radio och tillbehör i. I superpaketet ingår ett extra batteri, en 12-24 voltsladdare. Tycker du att det räcker med ett batteri kan du istället kikar på Lafayette Smart Jaktpaket 155 MHz eller Lafayette Smart Jaktpaket 31 MHz.

 • Supersmart 155 MHz
 • Supersmart 31 MHz
 • Smart 155 MHz
 • Priser för Lafayette Smart Superpaket 155 MHz Bluetooth
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
 • Lafayette Smart Superpaket 31MHz
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Lafayette Smart Jaktpaket 155 MHz
  • Leverans 1-2 vardagar
   30 dagar faktura
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa enkla Test.se - Bästa enkla
Motorola
Motorola Talkabout T42
Motorola Motorola Talkabout T42 - Test
Bästa enkla
Motorola
Motorola Talkabout T42
En walkie talkie att kommunicera med på utflykten eller hemma i trädgården.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av walkie talkie: Standard.
Frekvens: 446 MHz.
Räckvidd: 4 km.
Antal kanaler: 16 st.
Vikt: 79 gram.
Mått: B 48 x H 136 x D 27 mm.
LCD-display.
Enkel att sammankoppla.

Amerikanska Motorola grundades i Chicago 1928 och tillverkade från början bilradioapparater och skapade på så sätt mobilkommunikationsbranschen. Idag är de främst kända för sina mobiltelefoner, men också sina babyvakter och walkie talkies.

Är du ute efter en prisvärd analog walkie talkie till vardagsanvändning rekommenderar vi Motorola Talkabout T42. Det är ett set om tre walkie talkies som passar när du campar, är i trädgården eller på stranden och smidigt vill kunna kommunicera med varandra. Walkie talkien är enkel att förstå och använda och när du ska prata med familj och vänner trycker du bara på knappen. Den har 16 kanaler och under bästa omständigheterna en räckvidd på upp till fyra kilometer. Walkie talkien väger 79 gram och drivs av tre AAA-batterier.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test walkie talkie - jaktradio.
En walkie talkie är en komradio som gör att du kan prata med andra.

Köpguide walkie talkie och jaktradio

En walkie talkie är en bärbar kommunikationsradio, eller en komradio, och är ett praktiskt sätt att kunna prata med varandra. Det finns flera användningsområden för en walkie talkie och den går att hitta i olika prisklasser och storlekar. Priset beror på räckvidd, frekvens och vilken modell du är ute efter. Du kan använda en walkie talkie som ett kommunikationsmedel under en jakt, hålla kontakt med familjen när ni campar eller låta barnen prata med varandra i varsitt rum. En mer avancerad komradio används av polisen, sjöräddningen och brandkåren. Här ger vi dig information som är bra att känna till inför ditt val av radio för dig som ska använda den för privat bruk.

Så fungerar en walkie talkie

En walkie talkie gör det möjligt för två enheter att prata med varandra. En sändare och en mottagare pratar med varandra genom att ljud skickas med en särskild frekvens. I Sverige finns det cirka 40 frekvenser som är tillåtna av privatpersoner att använda fritt. Ska du använda någon av de andra frekvenserna krävs ett tillstånd och att du följer föreskrifterna och radiokommunikationen regleras på svensk mark av PTS, Post och Radiostyrelsen.

Bäst i test walkie talkie - jaktradio.
Här testar redaktionen på Test jaktradion Hunter E-Light 140/155 Mhz.

Jaktradio – walkie talkie under jakt

En vanlig anledning till att köpa en walkie talkie är för att använda den under jakt. Med rätt teknik ökar chansen att jakten blir lyckad och med en jaktradio är det lätt att kommunicera med de andra i jaktlaget. På vissa modeller kan du även skicka sms eller kalla på hjälp om fara skulle uppstå. En jaktradio är ofta väldigt tålig med en hög IP-klassning som klarar både vind och vatten. Vissa varumärken har en militärisk standard som få komradio klarar vilket är klassificering som betyder att radion ska klarar hårda prov och är mer än en vanlig IP-klassning.

Läs också: Test av kikarsikte
Läs också: Test av kikare

Bäst i test walkie talkie - jaktradio.
När du jagar är en jaktradio bra att ha med så att ni kan kommunicera med varandra.

Frekvensband för jaktradio – 31 MHz och 155 MHz

I Sverige finns det två frekvensband för radio inom jakt och fritid – frekvensbanden 31 MHz 155 MHz. För att kunna prata med varandra behöver ni ha samma frekvens på enheterna. Enligt experter passar 31 MHz dig som bor i norra Sverige eftersom räckvidden är längre i svår terräng och skog som är tät. 155 MHz passar när du jagar i södra delarna av landet och har högre räckvidd, med undantag när det är kuperad terräng. Jagar du i olika delar av landet kan du därför behöva ha två olika radioenheter och två antenner – eller köpa en jaktradio som erbjuder båda banden i en och samma radio. Antennen på jaktradion med 155 MHz är kortare än den som stödjer 31 MHz.

Fördelen med en jaktradio

Det finns flera fördelar med att köpa en jaktradio. Det är inte alltid du har mobiltäckning när du befinner dig på jakt och kan använda mobiltelefon. Skogen kan vara tät och det kan vara långt till närmaste mobilmast och därför är en jaktradio en riktigt pålitlig kommunikationskanal. Du behöver dessutom inget abonnemang. Den kan ha en räckvidd på upp till 10 kilometer. Träd, stenar och berg kan dock påverka frekvensen och hur stor räckvidden blir. En jaktradio kan också komma väl till pass i samband med skogsbruk eller om du är aktiv och gillar friluftsliv.

Andra typer av walkie talkie

Även om jaktradion är en populär walkie talkie finns det andra tillfällen du kan behöva ha en. Kravet på räckvidd och kvalitet behöver kanske inte vara lika hög och priset blir också lägre.

Walkie talkie för vardagsbruk

Är du hellre ute efter en traditionell walkie talkie? Då ska du kika på en billigare variant som är anpassad mer för vardagsbruk. Räckvidden är inte lika lång och funktionerna behöver inte vara lika avancerade som jaktradions. Räckvidden ligger på några kilometer och passar bra när du till exempel campar, vandrar eller vid andra tillfällen där du behöver hålla kontakt med familj eller vänner.

Walkie talkie för barn

Vill barnen kunna anropa varandra när de är i olika rum ska du välja en walkie talkie för barn. Eftersom det är en leksak är varken kvalitén eller räckvidden densamma som hos en jaktradio, men den fungerar på liknande sätt – två enheter kommunicerar med varandra på avstånd. Du håller in en knapp, pratar och väntar på svar. Utbudet är stort och de flesta har en räckvidd på några hundra meter, alltifrån 100 till 400 meter. Det är en fördel om den är tålig, enkel att använda och har bra ljud.

Köpa walkie talkie – att tänka på

Det finns flera saker att fundera kring innan du köper din walkie talkie. Här kommer några av de saker du ska tänka på!

 • Ska du ha walkie talkie till jakt – vilken frekvens behöver du ha?
 • Vilka funktioner är du i behov av vid köp av en jaktradio?
 • Hur är batteritiden?
 • Är den vattentålig?
 • Räcker räckvidden till det du ska använda den till?
 • Hur mycket pengar vill du lägga? 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En walkie talkie är en kommunikationsradio som du kan använda när det till exempel inte finns någon mobiltäckning. Den är vanlig att ha som kommunikationskanal under jakt, barn kan prata med varandra när de leker i olika rum och den kan användas för att hålla kontakten med familjen när du är iväg på utflykt eller på camping.
 • En jaktradio är en kommunikationsradio som du kan använda under jakt för att hålla kontakt med jaktlaget. Radion kan antingen ligga på frekvensbandet 31 MHz eller 155 MHz och därefter välja du mellan olika kanaler.
 • Vi har valt att utse Zodiac One BT 31 + 155 MHz till den walkie talkie som är bäst i test. Det är en populär jaktradio med kanaler på både 31 MHz och 155 MHz. Den är vattentät, har bra batteritid och är utrustad med Bluetooth.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng