HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
köksvågar - Bäst i test

Tester av köksvågar

7 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 27:e April, 2020, Baserad på 3 experttester.

En köksvåg, eller hushållsvåg, är ett fantastiskt hjälpmedel vid matlagning och bakning. Den är mycket bra att ha till recept som kräver exakta mått. Det finns mekaniska och digitala vågar, och de digitala är de som är mest använda. Dels för att de är mest exakta och dels för att de sällan är särskilt skrymmande. Överlag liknar alla vågarna varandra, oftast med en slimmad och stilren design, ett fåtal knappar och en tydlig display. Vanligtvis finns inte heller några större skillnader när det gäller funktioner – vissa modeller mäter i både det metriska och imperiska måttsystemet, som används bl.a. i Storbritannien, och vissa mäter endast i gram. Samtliga modeller har dock en tareringsfunktion, vilket innebär att man kan nollställa en gryta eller en skål innan man häller i produkten som ska vägas. De största skillnaderna hos vågarna är dess kvalitet. Dyrast är nämligen inte alltid bäst!

Bäst i test: Beurer KS 51

Testresultat
Råd & Rön 2015
Stor display Väger exakt
Displayen slocknar för fort.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Beurer KS 51. Beurers köksvågar brukar få väldigt bra betyg när de testas och KS 51 är inget undantag. Vågen blev testvinnare när Råd & Rön testade 16 modeller i november 2015. Den visar samma resultat när man väger samma vikt flera gånger och den tål att tappas i golvet. Vågen kan också med fördel stå framme i köket, tack vare dess snygga och rostfria design. Tareringsfunktionen gör det enkelt att väga med fler ingredienser och vågen har en kapacitet upp till 5 kg. Man kan välja att väga i gram eller i oz.

Visa hela texten
Maxvikt:
5 kg
Noggrannhet:
1 g
Dimensioner:
203 x 182 mm
Batteri:
CR2032
Nollställningsfunktion:

Vi rekommenderar också:

OBH Nordica 9837 Balance 5000

Testresultat
Råd & Rön 2015
Omdömen Via prisjakt

Maxvikt:
5 kg
Noggrannhet:
1 g
Dimensioner:
246 x 250 mm
Batteri:
CR2032
Nollställningsfunktion:
Visa alla specifikationerna

Köksvågar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Fjädervågar har en snygg design och kräver inget batteri, men väger de lika bra som digitala vågar? Råd & Rön har testat 16 köksvågar, 12 digitala och fyra med fjäder. Resultatet visar att de digitala vågarna är överlägsna – de fyra fjädervågarna hamnar i sist. De flesta vågarna klarar av 5 kg vikt. Eftersom vissa ingredienser inte kan läggas direkt på vågen, t.ex. mjöl och socker, är det bra om man kan tarera (nollställa) vågen, så att man kan använda en skål eller ett mått att väga i. Alla digitala vågar klarar att tareras utan problem, men ingen av fjädervågarna har någon riktig tarering. För att testa vågarnas hållbarhet har Råd & Rön låtit dem falla 85 centimeter ner på ett klinkergolv. De flesta modeller klarar det bra – några får små sprickor i kanten, men inget som påverkar vågarnas funktion. Bäst i test, med 91 i samlat betyg, är Beurers våg KS 51. Den visar exakt vikt varje gång och den är enkel att starta och hantera. Köksvågar är inte speciellt dyra, utan hör till de mindre investeringarna i köket och de kan betala sig snabbt. På andraplats och tredjeplats i testet hamnar OBH Nordica, båda modeller med samma betyg. 9843 Colour blir utsedd till ”Bra köp” eftersom den är billig i förhållande till kvaliteten.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har uppdaterat sitt tidigare test av digitala köksvågar och har nu testat sammanlagt 13 vågar i olika prisklasser. En ny testvinnare har utsetts: EKS Zade 8260 ST.DEt är en slimmad köksvåg med en matt finish, som är lätt att förstå sig på och som bara har två knappar.  Det är enkelt att byta mellan olika mätenheter, men det tar någon sekund för vågen att nollställa sig. Dess display är stor och tydlig, samt att mätfunktionen klarar av flera viktenheter. Den kan dessutom mäta i milliliter! Modellen är lätt att torka av, men eftersom det finns en liten glipa mellan knapparna finns det risk för att det kan fastna rester där. På andraplats i testet, hamnade förra årets testvinnare – Beurer KS38. Köksvågen mäter endast i gram, men den är så pass enkel att förstå, så man behöver inte använda bruksanvisningen (som är mycket utförlig). Designen är lätt plastig, men det räddas av en snygg glasskiva som mätplatta. Det är en genomgående kompetent köksvåg till ett bra pris. På tredjeplats hamnade Centurion KG-200. Denna modellen har en slimmad och stilren design med touchknappar. Den är mycket enkel att förstå sig på och dess mätfunktion klarar av flera viktenheter. Oavsett var på vågen du ställer maten är det max 1 grams skillnad i mätningarna. Det är tyvärr en nackdel att den inte alltid hittar tillbaka till noll efter en vägning eller om man kommer åt sidorna på vågen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio digitala köksvågar i olika prisklasser. Bäst i test blev Beurer KS38 som är en enkelt köksvåg med några få funktioner. Den lätt plastiga designen toppas med en rund glasskiva. Det hindrar modellen från att få ett annars ganska tråkigt utseende .Nätfunktionen är i det enklaste laget och mäter endast i gram, men gör det på ut riktigt bra sätt. Det är relativt svårt att rengöra vågen och dess gummitassar undertill fäster inte speciellt bra. Bruksanvisningen som följer med är utförlig, men behövs inte för att man ska kunna använda vågen. Överlag är det en genomgående kompetent och trevlig köksvåg som är väl värd sitt pris. På andraplats hamnade Centurion KG-200. Vågen har en slimmad, svart och stilren design med plastig undersidan. Den är mycket enkel att förstå sig på och touchknapparna fungerar utmärkt. Mätfunktionen klarar av att visa flera viktenheter och oavsett var på vågen man ställer sin mat visar den endast 1 grams skillnad. På den här vågen sitter gummitassarna fast mycket bra och gör så att vågen inte glider iväg. På tredjeplats hamnade Capere 10 kg (34-2002). Detta är en avlång och stilren våg, med mätknapparna i en skjutbar dosa under vågen. Mätdosan har touchknappar och det går smidigt att byta mellan olika mätenheter. De flesta svagheterna finns på  undersidan av vågen, men överlag är det en kompetent och prisvärd köksvåg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.