Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kolsyremaskiner

hem & hushåll uppdaterad 22:e December, 2014, Baserad på 7 experttester.

Genom att köpa en kolsyremaskin kan man spara pengar, samtidigt som man värnar om miljön och slipper bära hem massa tunga flaskor. Man återanvänder flaskorna också, vilket leder till minskade transporter. Vilken kolsyremaskin man ska köpa, beror främst på hur man vill att vattnet ska smaka och hur mycket bubblor man vill ha. Priset kan också skilja sig mycket från modell till modell. Testerna här nedan kan vara till hjälp om man inte själv vet vad som är bra och inte. Här är några tips för användning av kolsyremaskin: ju kallare vattnet är desto bättre blir resultatet, vänta en sekund mellan knapptrycken (tre tryck brukar räcka) och låt flaskan sitta kvar några sekunder så att kolsyran hinner sätta sig i vattnet, innan servering.

Test.se rekommenderar

AGA Aqvia Exclusive  - bäst i test bland Kolsyremaskiner 2018
AGA Aqvia Exclusive , bäst i test.

AGA Aqvia Exclusive - Vi på Test.se har valt att rekommendera AGAs kolsyremaskin Aqvia Exclusive. Det är en stilren modell som är mycket enkel att hantera. Maskinen är robust och används stående på platt yta, med hjälp av en bottenplatta med sex fötter av gummi. Det gör maskinen både stadig och säker. Exclusive ger små bubblor, men gör vattnet jämnt kolsyrat varje gång. Kolsyreknappen är väl dämpad, vilket bidrar till känslan av hög kvalitet. Exclusive är utrustad med en spillkopp som går att ta loss och tömma, den rymmer ungefär en dl. Man kan köpa kolsyremaskinen… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Kolsyremaskiner - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har testat sex olika modeller av kolsyremaskiner och hittat en intressant utmanare till dominanterna Sodastream och AGA. Finska företaget MySODA har sedan förra året funnits på den svenska marknaden och är ett bra budgetalternativ till de dyrare konkurrenterna.

Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat kolsyremaskinerna och de har monterats enligt bruksanvisning. Man har valt att kolsyra kylskåpskallt vatten. Kolsyremaskinerna har bedömts utifrån kriterierna kapacitet, användning och kvalitet. Högsta betyget är 5 plus.

Bäst i test är AGA Aqvia Exclusive som är en snygg, stilren kolsyremaskin i stål. Stålet är behandlat, vilket gör att du slipper kladdiga avtryck. AGA Aqvia Exclusive ger rikligt med bubblor och är enkel att använda. Den medföljande manualen är lätt att förstå och alla delar till maskinen har bra passform. Du kan anpassa kolsyremängden och spillkoppen är löstagbar. AGA:s kolsyremaskin kommer med två medföljande flaskor. Cirkapriset ligger på 1200 kr och betyget blir 4 plus av 5 möjliga.

Tvåa i testet och bästa budgetval är MySODA Bubbles. Det kostar endast 300 kr och för detta får du en maskin som är lättanvänd och som ger rejält med bubblor. MySODA är aningen plastig och kvalitetsintrycket är något lägre om man jämför med konkurrenterna. Men med tanke på det låga priset är detta lättförståeligt. MySODA saknar egna kolsyrepatroner, men de fungerar med patroner från exempelvis Sodastream och AGA.

På tredjeplats hittar vi kolsyremaskinen Sodastream Play som är en tung och stadig pjäs. Den går att få i ett antal olika färger, bl a blå, röd, gul, grå och vit. Med sina fyra gummerade fötter står den stabilt mot underlaget. Sodastream Play är enkel att använda och manualen är tydlig. Du får betala ca 900 kr för denna kolsyremaskin.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat sex olika kolsyremaskiner och jämfört dess kapacitet och förmågor. Det visar sig att det är relativt stora skillnader på både pris och kvalitet om man jämför maskinerna. Betygsättningen har skett inom kategorierna; kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Ingen av kolsyremaskinerna får högsta betyg, men tre av dem får det näst högsta betyget. Att bubbla sitt eget vatten kostar ca 2 kr per liter, vilket kan jämföras med cirkapris i butik som är 12 kr per liter.

Bäst i test enligt Hus & Hem är kolsyremaskinen AGA Aqvia Exclusive. Maskinen är gedigen och utstrålar kvalitet. Det är inga problem att fästa kolsyrepatronen och flaskan är både enkel att sätta dit och att ta loss. Pluspoäng för avtagbar spillkopp och den extra medföljande flaskan. Betyget blir 4 poäng av 5 möjliga och AGA Aqvia Exclusive kostar ca 1100 kr.

Två andra kolsyremaskiner får samma slutbetyg som testvinnaren; Sodastream Source och Sodastream Revolution. Den förstnämnda är en modern maskin med tydliga LED-lampor som talar om hur mycket vattnet blir kolsyrat. Minus för att spillkopp saknas. Sodastream Revolution är en dyr maskin(1900 kr), men har fyra förprogrammerade nivåer som upplevs som mycket smidiga. Maskinen är enkel att använda och det är inga problem att klicka dit kolsyreflaskan. Minuspoäng för att det saknas sladdförvaring.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Wise Guide har på uppdrag av Arbetarbladet testat åtta kolsyremaskiner för hemmabruk – en av de dyraste modellerna hamnar sist. Produkterna är betygsatta efter design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. I vissa fall skiljer sig priserna stort utan att dyrare nödvändigtvis är bättre. Kampen om första plats var mycket jämn. Aqvia Exclusive och Sodastream Pure har båda hög kvalitet och de kostar lika mycket. Pure ger mest bubblor på ett tryck, men dess spillkopp är i plast. Den är också enkel att hantera, den har smidig design och en låg vikt, men Exclusive är snäppet vassare och vinner på sina gedigna detaljer. Det är en mycket gedigen maskin, den är enkel att använda och har tydliga kolsyrenivåer. Den har heller inte gått några större negativa anmärkningar. Sodastream Source tog tredjeplats och har fått en mycket lyckad utformning. Det är enkelt att fästa och lossa flaskan, men den saknar spillkopp. Trots att Source är mycket kraftfull, har den också ett väldigt högt pris. Det bästa budgetvalet i testet är den okomplicerade Aqvia Balance, eftersom man kan jämföra resultatet med toppskikten till ett lägre pris.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Svt Plus har i detta mindre test av kolsyremaskiner tagit hjälp av kemiprofessor Fredrik Almqvist och lektor Tobias Sparrman. Man har tittat närmare på hur väl maskinerna klarar av att göra bubbelvatten och hur mycket bubbel en kolsyrepatron räcker till. Almqvist och Sparrman på kemiska institutionen vid Umeå universitet har testat fyra olika kolsyremaskiner som kostar under en tusenlapp.

Bäst i test blir kolsyremaskinen Aga Aqvia Balance som kostar 699 kr. Detta är en prisvärd maskin som är enkel att använda och ger den mängd kolsyrad dryck som är utlovat. Näst bäst i test blir Sodastream Fizz. Den har en tydlig LCD-skärm, ger hög koncentration av kolsyra och är lättanvänd. Minuspoäng för att den inte räcker till utlovad mängd dryck. Den skall räcka till 60 liter, men klarar endast av 47 liter. Orsaken till detta är troligtvis den höga koncentrationen av kolsyra.

Sämst i testet blir Wassermaxx Trend som kostar 499 kr. Det låga priset kan inte rädda denna maskin från dåligt omdöme. Största problemet är att den läcker vatten genom både övertrycksventilen och toppackningen. Dessutom är designen aningen plastig.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat och betygsatt åtta kolsyremaskiner för hemmabruk. Till alla maskiner i testet följer det med en kolsyrepatron som ska räcka till 50-60 liter kolsyrat vatten. En patron kostar ca 100 kronor och man köper dem hos återförsäljaren, samtidigt som man också kan lämna sina tomma. Bäst i test blev Sodastream Pure. Det är den kolsyremaskinen som tar minst plats, samtidigt som det ger mest och bäst kolsyrat vatten. Pure är lika lätt att använda, som den är att montera och det är lätt att själv styra mängden kolsyra. Övertryck regleras automatiskt, vilket är smidigt. Pure är av högt prisvärde. Man får mycket design, kapacitet och kvalitet för pengarna. På andraplats hamnade Aqvia Exclusive, som lever upp till sitt namn. Den är snygg, stilren och funktionell. Exclusive är också gedigen, kraftig och ger ett hållbart intryck. Man kan enkelt styra mängden kolsyra efter sin egen smak, från lätt kolsyrat till kraftigt kolsyrat vatten. Tredjeplats i testet gick också till Sodastream, med modellen Genesis Deluxe. Detta är en lätthanterlig maskin, som samtidigt ger ett hållbart intryck. Det finns varken detaljer eller plastdelar som kan gå sönder. Man kan få ett kraftfullt bubbelvatten, lika enkelt som man kan få ett lätt kolsyrat vatten. Det finns en funktion för reglering av övertryck, vilket funkar utmärkt, och risken för överblivet vatten är minimal.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat några kolsyremaskiner som lämpar sig för hemmabruk. Tre av de testade modellerna fick högsta betyg: Sodastream Genesis, OBH Nordica Gazelle och AGA Aqvia. Samtliga är enkla att använda och de är praktiska, men det är ändå Sodastream Genesis som fått stämpeln ”Bäst!”. Den har enbart fått positiva omdömen, bl.a. att den är mycket enkel att montera och att det är enkelt att skruva i och ur flaskan. Den har också en vipp-knapp och en ljudsignal som talar om när vattnet är klart. Sodastream Genesis ger rikligt med stora och tydliga bubblor. På andraplats kommer OBH Nordica Soda master Gazelle. Maskinen är mycket enkel att montera och även denna modell har en vipp-knapp. Det är enkelt att byta patron, samt att skruva i och ur flaskan. Bubblorna blir stora och tydliga. Nackdelen är att dess bruksanvisning är ordrik och omständlig. AGA Aqvia 324078 tog tredjeplats och även denna modell ger stora, tydliga bubblor. Den är enkel att montera och precis som hos Genesis säger en ljudsignal till när vattnet är klart. Däremot är det en nackdel att det krävs stor noggrannhet för att få flaskan på plats ordentligt.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat sju portabla kolsyremaskiner för hemmabruk. Bäst i testet blev AGA Aqvia Exclusive (Black), som ger små bubblor, men också ett jämnt kolsyrat vatten vid varje tillfälle. Exclusive ger ett stilrent och genomtänkt intryck. Kolsyreknappen är väl dämpad, vilket också ger en lyxig känsla av kvalitet. Smartson har skrivit att detta är en bra kolsyremaskin utan några större svagheter. Sodastream Genesis tog andra plats i testet. Maskinen är en tvilling modell till den tidigare topptestade Sodastream Pure. Den känns som en kompromiss mellan den likvärdiga modellen från AGA och den enklare Sodastream-modellen Jet (tredjeplats). Den är lika enkel att använda och har samma brutala kolsyreeffekt som Jet, men till utseende liknar mer den Aqvia Exclusive. Genesis saknar dock funktionen där ”övertrycksvatten” skjuts ut i ett uppsamlingskärl. Det är en bra maskin som är värd sitt pris. Som tidigare nämnt gick tredjeplats till Sodastream Jet. Maskinen är kapabel till att göra rikligt med bubblor i vattnet. Trots att Jet har en hög kapacitet, är det en avskalad maskin på alla sätt. Priset känns för högt i förhållande till det plastiga utförandet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"