HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av osthyvlar

hem & hushåll uppdaterad 2:e Juni, 2015, Baserad på 2 experttester.

Osthyveln är en av det svenska kökets populäraste redskap och dess historia sträcker sig nästan 90 år bakåt. Den uppfanns 1925 av den norska möbelsnickaren Thor Bjorklund som ville kunna hyvla tunna ostskivor istället för tjocka. Innan osthyvelns tillkomst skar man osten med kniv och detta gör man fortfarande i stora delar av Europa. Sedan finns också alternativet färdigskurna skivor som har blivit allt mer populärt i Sverige sedan några år tillbaka.

Svenskarna äter enligt statistik 18 kilo ost om året per person. 13 kilo av dessa är hårdost och den klassiska osthyveln passar perfekt för att hyvla denna. Numera finns det både osthyvlar helt i stål och helt i plast. Förutom detta finns kombinationer med plast, stål och trä. En osthyvel har även andra användningsområden, den kan skiva gurka och leverpastej, samt strimla vitkål.

Test.se rekommenderar

Brabantia Osthyvel - bäst i test bland Osthyvlar 2019
Brabantia Osthyvel, bäst i test.

Brabantia Osthyvel - Vi på Test.se har valt att rekommendera osthyveln från Brabantia. Den placerar sig högst upp i Ica-Kurirens test(20/2-12) och skär jämna och lagom tjocka skivor av både hårdost och mjukost. Brabantia osthyvel är en av dyrare osthyvlarna på marknaden, men den är väl värd pengarna.

Osthyvlar - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har i ett litet test gett omdöme och betygsatt sex olika osthyvlar. Man har valt att testa osthyvlarna på mjuk hushållsost, hård prästost och vitkål(strimling). Ica-Kurirens testpanel konstaterar att en bra osthyvel skall klara av att skära jämna och fina skivor. Man vill inte att skivorna veckar sig och går sönder. Fem av osthyvlarna är gjorda i rostfritt stål och en i hårdplast. De flesta av osthyvlarna kostar mellan 20 kr och 30 kr, förutom testets dyraste som kostar 129 kr.

Testets vinnare är osthyveln från Brabantia som får full pott från Ica-Kuriren. Den är lätt att hyvla med och ger lagom tjocka skivor. Oavsett om man använder den på mjuk ost, hård ost eller vitkål blir resultatet perfekt. Några direkta svagheter har inte Brabantias osthyvel förutom att dess skaft är något kort och smalt.

Två andra osthyvlar som får bra betyg i Ica-Kurirens test är Ica/Cook & Eat och Sveico. Osthyveln från Ica ger jämntjocka skivor både för mjuk ost och hård ost. Dessutom fungerar den bra att strimla vitkål med. Minuspoäng ges dock för det platta och kantiga skaftet. Sveicos osthyvel ger också jämna, lagom tjocka skivor och strimlar vitkål med tillfredsställande resultat. Testpanelen gillar också Sveicos skaft som har bra längd och form.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och bedömt åtta olika osthyvlar som passar främst hårdost. Osthyvlarna som testats är gjorda antingen helt i plast, helt i stål eller kombinerande med blad i stål och handtag i plast. Kvalitetsskillnaderna är relativt stora visar testets resultat och priserna varierar mellan 20 kr och 90 kr. Priset har inget direkt samband med erhållen kvalitet, snarare tvärtom. Två av testets billigaste produkter hamnar högst upp i testet.
Den osthyvel som får bäst betyg i Smartsons test är Gastromax 6530-1. Den fungerar mycket bra på flera typer av ostar och skivorna blir breda och jämntjocka. Gastromax osthyvel är gjord helt i hårdplast och du behöver inte använda mycket kraft för att skiva dina perfekta skivor. Osthyvelns enda negativa egenskap är det något obekväma greppet. Priset är dock förmånligt, ca 30 kr kostar Gastromax osthyvel.
De två osthyvlar som klarar sig sämst i Smartsons test är Invite Kitchen 113477 och Åhlens Nikko. Osthyveln från Invite Kitchen har ett skönt grepp, men i övrigt blir den underkänd. Bladets långa skaft ställer till flera problem. Vid belastning kan den både vrida sig och lossna. Den är svår att hyvla ost med och är dessutom testets dyraste produkt. Testets sämsta osthyvel är utan tvekan Åhlens Nikko. Den klarar inte av att hyvla några att testets ostar och bladet går sönder vid ett fåtal hyvlingar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"