HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
slipmaskiner - Bäst i test

Test av slipmaskiner

17 ST PRODUKTER TESTADE

verktyg uppdaterad 20:e Maj, 2019, Baserad på 6 experttester.

En bra slipmaskin ska ha ett skönt och ergonomiskt grepp, gärna för både höger- och vänsterhänta. Vibrationsnivån bör vara låg för att arbetet med maskinen inte ska bli påfrestande. En bra dammuppsamlare bör finnas för att undvika inandning av slipdamm, helst också med möjlighet att ansluta dammsugare till maskinen. Utöver detta är utförande och ljudnivå två viktiga aspekter att ha i åtanke vid köp av en ny slipmaskin. Var noga med att testa grepp och hur lättåtkomliga reglagen är redan i butiken, så minskas risken att det blir jobbigt att arbeta med slipmaskinen när den väl ska användas. Det är bra att använda andningsskydd, hörselskydd och skyddsglasögon även vid korta uppdrag.

Bäst i test: Bosch PSM 200 AES

Testresultat
Gör Det Själv 2016
Recensioner
Produktbeskrivning

Vi på test.se rekommenderar Bosch PSM 200 AES som bästa slipmaskin. Modellen är allsidig och ger ett bra resultat. Maskinen har en speciell form och gummiklädda ytor, vilket gör maskinen enkel att arbeta med och klarar alla moment bra. Motorn fortsätter att arbeta även om den pressades mycket hårt mot arbetsstycket. En mycket prisvärd slipmaskin som funkar utmärkt för hemmasnickaren.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bästa Premiumval: Festool ETSC 125 LI

Testresultat
Gör det själv 2018
Recensioner
Produktbeskrivning

Är du snickarproffs så rekommenderar vi Festool ETSC 125 LI. Maskinen riktar sig till dig som ska använda den professionellt främst. Den är rejäl, kraftfull och förvånansvärt tyst vilket gör slipandet behagligt. Den har en dammbehållare där nästan allt damm samlas och den är lätt att tömma. Tyvärr kan du bara använda Festools egna slipskivor, vilket är synd. Den är ganska dyr men håller en riktigt hög kvalitet. 

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Slipmaskiner - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör det själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har testat 5 olika Excenterslipmaskiner. Denna typ har en svängande och samtidigt roterande slipplatta, som används och passar bäst till finslipning och polering av alla typer av ytor. Testvinnaren blir Festool ETSC 125 LI. Maskinen riktar sig till dig som ska använda den professionellt främst. Den är rejäl, kraftfull och förvånansvärt tyst vilket gör slipandet behagligt. Den har en dammbehållare där nästan allt damm samlas och den är lätt att tömma. Tyvärr kan du bara använda Festools egna slipskivor, vilket enligt testpanelen är ganska störande. Den är ganska dyr men håller en riktigt hög kvalitet och tar förstaplatsen utan tvekan. Andra- och tredjeplatsen delas av två maskiner med samma betyg. Vi har valt andraplaceringen; Bosch Advancedorbit 18 som också fått betyget bra köp och är lite billigare. I de lägre hastigheterna slipar den väldigt tyst men på högre hastigheter låter den desto mer. Själva slipfunktionen är kraftfull och klarar att pressas hårt mot material utan att stanna upp. Dammkassetten är svår att fästa och ta av och du bör ansluta en dammsugare enligt Gör Det Själv. På tredjeplatsen kommer Makita DBO180Z som är ganska tyst, robust och ger ett bra slipresultat. Den är lätt att styra och slipar med bra resultat oavsett hastighet. Det finns tre hastighetslägen via tryckknapp. Det innebär att det inte går att styra hastigheten steglöst, som på flera andra maskiner. Det är lätt att byta ut slipskivor och det följer med några extra i paketet.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

De små slipmaskinerna med trekantig sula är oumbärliga när du ska måla om fönstren och slipa längst in i hörn. De är både mindre och lättare att arbeta med än vanliga planslipar. Gör Det Själv har testat 8 modeller och testets vinnare är PSM 200 AES från Bosch. Slipen är allsidig och ger ett bra resultat. Maskinen har en speciell form och gummiklädda ytor, vilket gör maskinen enkel att arbeta med och samtliga delar av testet klarades av på ett härligt sätt. Motorn fortsatte att arbeta även när den pressades mycket hårt mot arbetsstycket. AEG FDS 140 hamnar på andra plats. Maskinen är tung och dyr, men ger dig ett utmärkt resultat. Även om den är bra på alla ytor, så är den bäst när man slipar på vågräta ytor, eftersom den är så tung. Det är rena nöjet att arbeta med slipen och den klarade av alla slipjobb utan problem. På testets tredjeplats hamnar Biltemas MS 180 A som är liten och lätt, utan stora finesser - men den slipar bra. Maskinen är tystgående och lätt att arbeta med och dessutom mycket billig!

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 10

Publicerad

Att slipa för hand kan ibland kännas lite småtråkigt och jobbigt. Lyckligtvis har tillverkarna av verktygsmaskiner insett detta och försett oss med grejer som kan underlätta arbetet. Vi Bilägare har provat åtta varianter av slipmaskiner för plana ytor och som även kommer åt inne i hörn. Maskinernas slipplatta påminner om strykjärnets och beskriver en gnuggande eller oscillerande rörelse. Avverkningsförmågan är måttlig vilket gör maskinen till ett säkert och tryggt verktyg. De flesta maskiner i testet har hål i plattan och i pappret genom vilka damm sugs upp och skickas bakåt. Vi Bilägare har inte direkt betygsatt slipmaskinerna i testet, utan för att få en helhetsbild över alla för- och nackdelar är det bäst att läsa hela testet själv. Ryobi EPS80RS, en nätdriven slipmaskin, blev utsedd till ”Bra köp” och är förhållandevis liten och nätt. Det är bra eftersom den är lätt att använda, även för personer med små händer. Maskiner har en utfällbar fingerlik spets som ökar åtkomligheten i trånga utrymmen. Slipdamm samlas upp i en dosa som dock är lite svår att tömma. PSM 160 A är störst av Boschs tre nätdrivna slipmaskiner. En värdefull finess är att den främre delen av slipytan enkelt kan lossas och vändas. En annan fördel är att dosan för dammsamling är större och behöver inte tömmas lika ofta som de mindre. Slipmaskinen är av dyrare slaget, men riktigt bra. Passar dock bäst för stora händer. Bosch PSM 18 Li är den klart bästa och dyraste sladdlösa slipmaskinen av de testade. Den värdefulla finessen att den främre delen av slipytan kan lossas och vändas återkommer även på denna maskin. Dammdosan är mindre än den nätdrivna Bosch-maskinens, men ändå näst rymligast av de provade slipmaskinerna.

Vinnare i det här testet

Expressen/Leva & Bo

Publicerad

Leva & Bo har testat åtta planslipar med tillverkarens rekommenderade slippapper. Alla maskinerna har testats på samma typ av träslag. Alla maskinerna har bedömts efter kriterierna: kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Bäst i test blev FSR 200 Intec från Metabo. Maskinen har lägst ljudvolym av testets maskiner. Den avger knappt några vibrationer, vilket gör den behaglig att arbeta med en längre stund. Dammuppsamlaren gör dock att det är lite svårt att komma åt alla ytor då den sticker ut rätt mycket från maskinen. Den kan användas av både vänster- och högerhänta men i princip inte med två händer. DeWalt D26441 hamnade på andraplats och är minst i klassen. Den låter högre än de flesta andra maskiner i testet, men vibrerar däremot inte så mycket. Slipresultatet är i klass med testets övriga maskiner, men maskinen har fördelen att kunna slipa i trånga vinklar och hörn tack vare dess konstruktion. Dammuppsamlaren fungerar utmärkt och har en fjäderkonstruktion som gör att man kan förminska maskinens totallängd till 200 mm. D26441 är en av testets dyraste slipmaskiner, men den slipar både små och stora utrymmen effektivt. Hitachi SV12SH avger inte särskilt mycket vibrationer som går från maskinen till händerna. Däremot får den minus för en hög ljudnivå. Slipmaskinen hamnar på tredjeplats och är den enda maskinen som markant utmärker sig från de andra vad gäller slipresultat. Ytan blir riktigt fin på kort tid. Dammuppsamlaren fungerar mycket bra, men eftersom den är av typ är den svår att rengöra. Trots att maskinen slipar riktigt bra, så blir den inte mer än trea då greppet inte upplevs som behagligt och den saknar förvaringsväska vilket gör att priset känns lite väl högt.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 10 deltaslipar för dig som är trött på att inte komma åt i alla hörn. Ingen modell får underkänt, men det blev dock en klar favorit bland modellerna. Den stora skillnaden är ergonomin, graden av vibrationsdämpning och hur praktiskt funktionerna är utformade. Samtliga modeller använder sig av kardborreteknik för att fästa slippappret, ett mycket tillförlitligt och snabbt sätt. Alla har antingen uttag för dammsugare eller ett dammfilter som sitter baktill på maskinerna. Tillgängligheten till en dammsugare blir därför viktig för majoriteten av modellerna om man vill minska mängden damm. Bäst i test blev Metabo FMS 200 Intec som inte har några utstickande extrafunktioner, men som har en mycket gedigen konstruktion. Maskinen är relativt stor och tung med ett skönt grepp, samt en lättåtkomlig strömbrytare. Den är utrustad med en avlång dammuppsamlare som fungerar bra, men den sitter i vägen under vissa moment. Metabos slipmaskin får ett stort plus för låg vibrationsnivå. För dig som slipar mycket och ofta är den värd sitt pris. Black & Deckers slipmaskin är kompakt och funktionell. Den är mångsidig då man får med praktiska tillbehör för olika uppdrag. Maskinen kommer åt bra i hörnen och är lätt att arbeta med även under längre pass. Trots att KA1000 har låg effekt så imponerar den under slipningen. Den är bra på både små och lite större ytor, däremot vibrerar den en hel del. Kvaliteten blir godkänd även om strömbrytaren kan ge med sig över tid. Det som motiverar priset är bra ergonomi och praktiska tillbehör. På tredjeplats hamnar Skil 7250 som har en genomtänkt design och fungerar bra både vertikalt och horisontellt. Greppet är skönt för både stora och små händer. En tydlig led-kontroll varnar om man trycker maskiner för hårt mot underlaget. Maskinen har en bra kapacitet och dess väl utformade slipsula förhöjer slutresultatet. Att maskinen är tillverkad med bra material signalerar lång livslängd. Den enda nackdelen är att man inte får med någon väska till slipmaskinen.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Billigast är sämst, men dyrast är inte heller särskilt bra. Det visar Råd och röns test av tio olika planslipmaskiner, som överraskar med ett par riktigt prisvärda exemplar. Modellen som klarade labbets alla standardiserade provningar bäst, med 67 av 100 möjliga i samlat betyg, var den dyra och nästan två kilo tunga Metabo SR 180 Intec. Jämfört med de övriga modellerna är den här maskinen inte den som är enklast att hantera. Den suger heller inte upp damm särskilt bra, åtminstone inte lika bra som Makita BO3700, och när det gäller testparametern ”funktioner och tillbehör” får den långt ifrån lika bra betyg som exempelvis Black & Decker KA 320E och Tyobi ESS 2590V. Däremot har den mycket hög prestanda, en acceptabel ljudnivå och den får toppbetyg för sin hållbarhet. I likhet med de flesta konkurrenterna klarar den dessutom av att slipa hörn med galant resultat. Modellen från Bosch, PSS200A, fick 66 i samlat betyg och är testets näst bästa. Skillnaderna mellan den modellens testade egenskaper och testvinnarens är endast marginella. I två avseenden, hanterbarhet och manual, är Bosch-maskinen till och med bättre. Till skillnad från testvinnaren har den dessutom en sladd som överstiger 250 centimeter, vilket testpanelen anser är minimigränser för en sladd. Ska man välja slipmaskin efter plånboken bör man överväga om man inte ska välja Bosch, eftersom den är 800 kronor billigare, men endast ett poäng sämre, än testvinnaren. DeWalt D26441-QS tog tredjeplats med 64 i betyg av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.