Tävling!
Vinn ett hemlarm från Somfy
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av snöslungor

trädgård uppdaterad 18:e December, 2014, Baserad på 4 experttester.

Innan du väljer snöslunga är det viktigt att du vet vilket behov du har. Hur ofta kommer den att användas? Hur mycket ska du röja varje gång? Det finns två grundläggande modeller: enstegsslunga och tvåstegsslunga. Enstegsmodellen passar bäst för dig med en mindre uppfart eller som bara vill skotta bort snön på gångvägen upp till ditt hus. Tvåstegsmodellen är större, mer effektiv, mer kraftfull och klarar därför av att skotta större ytor, som en större uppfart, parkeringen och så vidare. Tvåstegaren är även betydligt dyrare än enstegsmodellen, men det är välspenderade pengar om du tänker använda den ofta, på större ytor och om du vill ha en effektiv och kraftfull maskin!

Test.se rekommenderar

AL-KO Snow Line 620 E II - bäst i test bland Snöslungor 2017
AL-KO Snow Line 620 E II, bäst i test.

AL-KO Snow Line 620 E II - Vi på Test.se har valt att rekommendera AL-KO Snow Line 620 E II. Det är en effektiv, bensindriven tvåstegsslunga med elektrisk start på 230 V. Elektrisk start innebär att du kan koppla in slungan i ett eluttag och därmed alltid få igång den med hjälp av startknappen.
Slungan ger god framkomlighet på medelstora till stora ytor. 620 E II har en arbetsbredd på 62 cm och en kastlängd på ca 15 m. Utkaströret kan justeras manuellt i 190 grader. Snöslungan är också utrustad med strålkastare och den har fem växlar… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Snöslungor - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har testat ett gäng snöslungor i prisspannet 8 000 kr – 42 000 kr. Man har undersökt hur väl dessa fungerar på att få bort snön effektivt. Testet tittar även på hur tätt på marken snöslungan rensar och även hur bra snön slungas ut. Avgörande för ett högt betyg har även varit användarvänlighet och skötsel.

Bäst betyg bland de åtta tävlande får Biltema ST 11001 som är en mycket prisvärd snöslunga. Den kostar ca 8 000 kr och är testets billigaste. Betyget blir 5 poäng av 6 möjliga. Rent kapacitetsmässigt är den inte bäst, men tack vare det låga priset vinner den GDS:s test ganska enkelt. Låt er inte skrämmas av att det är en kinesisk motor på 11 hästkrafter, denna snöslunga gör definitivt bra ifrån sig i förhållande till sitt pris.

Tre snöslungor får betyget 4 poäng av 6 möjliga och delar därmed andraplatsen. Stiga Snow Fox är en lättskött snöslunga perfekt för nybörjaren. Passar för mindre mängder snö. MTD Optima ME 66 är lättstyrd och startar lätt. Dock röjer den inte lika bra som de främsta konkurrenterna. Dyrast och bäst kapacitetsmässigt är Honda HSS 970 TS. Det är enda modellen med larvfötter och den är brutalt effektiv. Hondas snöslunga är full med finurliga finesser, men priset avskräcker. Du får betala drygt 40 000 kr för denna maskin, vilket är i dyraste laget.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

På Bäst-i-Test.se hittar du ett test av tre stycken av de mest populära snöslungorna från marknadens ledande tillverkare. Det var två ingenjörer och en mekaniker som fick använda modellerna på olika uppfarter under en vinter. Uppfarterna var av olika storlek, underlag och de röjdes olika ofta. Den bästa modellen i testet är en tillförlitlig snöslunga från AL-KO. Snow Line 620 II har hög prestanda och en god funktionalitet i förhållande till sitt pris. 620 II har en kraftfull motor som enkelt röjer undan nysnö, kramsnö, skare och dessutom röjer den undan tung och packad snö. Den får dock kämpa lite med extremt packad snö. Snöröjningen är snabb och effektiv tack vare att arbetsbredden och kastlängden är generöst tilltagen! Motorn är lätt att starta, men det finns för säkerhetsskull även elstart. Byggkvaliteten är bra och alla viktiga delar är av metall. 620 II levereras näst intill färdigmonterad och slutmontaget är smärtfritt. Det beror på att bruksanvisningen är detaljerad. AL-KO Snow Line 620 E II har därför blivit testvinnare. McCulloch PM55 har tagit andra plats i testet. PM55 är en mycket kraftfull och kompromisslöst effektiv snöslunga, trots det överkomliga priset. Den klarar snabbt och enkelt av att röja alla typer av snö: nysnö, kramsnö, skare, tung och hårt packad blötsnö, samt isig packsnö. All snö pulveriseras och kastas långt, även på lägsta gas. Precis som 620 II, levereras PM55 näst intill färdigmonterad och slutmontaget blir enkelt tack vare en bra bruksanvisning. McCulloch PM55 har goda terrängegenskaper och kraftiga däck som sällan körs fast.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har framställt en artikel för dig som ska köpa en snöslunga. De kommer i flera olika storlekar, utföranden och med ett stort antal finesser och funktioner. Men ettstegs- och tvåstegsmaskiner är de två grundläggande modellerna. Ettstegsmodellen är avsedd för små asfalterade infarter eller liknande, eftersom arbetsområdet är begränsat och dess funktioner inte är många. Tvåstegsmodellen har tre olika delar som klarar av dessa funktioner: en skovel samlar in snön och hackar den, en stark turbin eller fläkt blåser ut snön och hjul eller ett band(larvfötter) gör att den flyttar sig framåt. Tvåstegsmodellerna är både större och tyngre, mer komplexa och dyrare än enstegsmodellerna. Det är också mer effektiva, starka och mer stryktåliga. Alla snöslungor som säljs i Sverige ska ha ett så kallat Dödmansgrepp. Det innebär att om du släpper eller skulle råka tappa greppet om handtaget, ska slungans hjul och den roterande skoveln/spiralen stanna. Cub Cabet 730 TDE är en kraftig och kraftfull snöslunga, som håller din uppfarten till ditt hem ren. Slungan är lätt och bekväm att manövrera tack vare en styrkontroll och med en elektrisk start, kan du alltid få igång snöslungan. Den har sex växlar framåt och två bakåt, som gör att man kan variera hastigheten. Husqvarnas ST 261 E är en tvåstegs slunga med en elektrisk start och variabel drift. Den garanterar stabilitet och ett förstklassigt resultat oavsett snöförhållanden, tack vare en kraftig konstruktion. Stiga Snow Fox är en effektiv tvåstegsslunga med en arbetsbredd på 69 cm. Man kan köra den även på ojämnt underlag och den har ett praktiskt enhandsgrepp som underlättar när man vill ställa om kastriktningen utan att stanna slungan.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 13 snöslungor och guidar dig till bästa köp. Att skotta snö med en vanlig skyffel kan vara en riktigt krävande syssla som tar lång tid och mycket energi. Det kan även vara slitsamt för ryggen! Med en snöslunga kan du snabbt röja bort snön, på uppfarten, parkeringen eller på gångvägen. Stiga Snow är den billigaste snöslungan som Smartson testat. En fördel är dess storlek, som gör den smidig att försvara och transportera. Modellen passar därför bra för dig som inte har gott om utrymme eller skulle vilja använda den på flera olika platser. det är inget bra alternativ för större ytor, utan mer anpassad för ett radhus eller en villa med begränsade snöytor. Stiga Snow är eldriven och lockar därför de med miljötänk och som inte vill använda bensin.
Snöslungan från Husqvarna - Mcculloch SB121 - är en av de billigaste modellerna som säljs under just Mcculloch-varumärket. Den ska kunna hantera ett snödjup på upp till tre decimeter och är framför allt avsedd för garageinfarter och trottoarer. Den är enkel att förvara och transportera, tack vare en smart finess, nämligen ett fällbart styre!
Toro Power är en enstegsslunga som uppgraderats med en 220 v elstart. Detta innebär att du alltid kan få igång slungan, bara du har tillgång till ett eluttag! Den är enklare att förvara och hantera, då den är kompakt och har en relativt låg vikt och detta lyfts gladeligen fram av tillverkaren.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"