HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av spikpistoler

verktyg uppdaterad 1:a April, 2016, Baserad på 2 experttester.

En spikpistol är ett verktyg som används för att skjuta in bandad spik i olika material (vanligast trä). En spikpistol som drivs av tryckluft, batteri, gas eller kolsyra förekommer för trådspik från 50 mm upp till 125 mm och det finns även tryckluftsdrivna pistoler för klammer eller dyckertspik.

Om du ska sätta upp panel i taket eller montera nya socklar i hela bostaden så är spikpistolen det bästa verktyget. Den är väldigt bra att ha till hands om man ska spika där det är trångt och träet spricker nästan aldrig eftersom de blir en så hög hastighet att det inte pressas åt sidorna, utan slås rakt av.

Test.se rekommenderar

Senco FN55AX - bäst i test bland Spikpistoler 2020
Senco FN55AX, bäst i test.

Senco FN55AX - Här på Test.se väljer vi att rekommendera verktyget FN55AX från Senco. Spikpistolen blev utsedd till “bäst i test” i tidningen Gör Det Själv (nr 4/2016). De skrev att det är den sortens maskin som känns gedigen från första ögonblicket och att maskinen har flera bra, fina detaljer. Modellen fick minus för att den inte går att ställa ifrån sig, men samtidigt har den en oerhört bra bälteskrok.

Senco FN55AX är en 18V-pistol för dyckertlängd på mellan 15-55 mm. Pistolen är utrustad med vinklat magasin för att man lättare ska komma åt i hörn och… Läs mer

Spikpistoler - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (Nr 4/2016)

Publicerad

Gör Det Själv har testat sex av de nya spikpistolerna, så att du ska veta vad de kan. Bäst i testet blev Senco FN55AX som är en robust och mycket dyr spikpistol med kompressionstank. FN55Ax är den sortens maskin som verkar gedigen från första ögonblicket samtidigt som den har flera mycket bra detaljer. Pistolen kan planförsänka, trycka ner spiken eller låta en bit sticka ut - beroende på hur man ställt in djupet. Den har automatiskt stopp för tomt magasin när det återstår fem spikar. På så sätt undviker man att kontaktutlösaren aktiveras och slår fula märken i träet. Det går inte att ställa ifrån sig pistolen, men i gengäld har den en rejäl bälteskrok, bra balans och enkel laddning av spikar. Även på testets andraplats hamnar Senco med modellen FN65DA som också är en mycket stark pistol. Ett snedställt magasin gör det lätt att komma åt där det är trångt. Pistolen försänker bra, men lite väl djupt vid inställning på djupaste läget - det blir ett hål i träet som kräver spackling. Det är inte acceptabelt med tanke på hur mycket modellen kostar. När det endast är fem spikar kvar, aktiveras automatstoppet för att man inte ska skjuta med tomt magasin och göra märken i träet. Gör Det Själv ger FN65DA pluspoäng för att både laddare och batteri har indikator. Paslode tar tredjeplats med IM65A som också är en rejäl, men en genomtänkt gasdriven spikpistol. Här finner man låg vikt, ett bra handtag och en maskin som är lätt att arbeta med. Skotten smäller en del - testpanelen fick använda hörselskydd.

Vinnare i det här testet

Byggnadsarbetaren (Nr 13/2014)

Publicerad

Snabb, lättskjuten och låg rekyl - det är omdömena om den takpapps-pistol som slutligen står som segrare i Byggnadsarbetarens test. Vad gäller testvinnaren är alla testpersonerna eniga - Haubold är bäst. Både vad gäller skotthastighet och balans kammar den hem full pott. Dessutom tilltalas en av testpersonerna av vad de upplever som en relativt låg rekyl. Pistolen är lättskjuten och får plus för att tallriken där spikrullen sitter, åker ut vid laddningstillfället. Det är lite större skillnad på spikpistolerna än vad de trodde - vissa är långsamma och lite tyngre, andra är snabba och lätta. Aerfast hamnar på andraplats med ANC 45 R som har ett väldigt skönt handtag, det känns knappt att man håller i den. Dessutom får man en smidig väska att bära pistolen i. Essve CRN 15/45 tar tredjeplats och är billigast av de tre. Den får plus för den rörliga kopplingen mellan slangen och maskinen, men minus för en stor rekyl vid spininslagningen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"