Torka frukt och svamp med bästa svamptorken – Bäst i test 2023
Torka svamp, frukt, grönsaker eller kött med hjälp av en torkugn! Perfekt att ha med på jakt, picknick eller bara som gott och nyttigt snacks hemma. Här har vi valt ut de bästa modellerna av svamptorkar.
- Temperaturintervall.
- Hur många lager torkugnen har.
- Övriga egenskaper.

Steba är ett familjeföretag som tillverkat produkter till köket ända sedan 1919. De tillverkar många produkter till den nyfikna hemmakocken, exempelvis crepémaskiner, köttkvarnar och svamptorkar. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och är en slags garant för att produkterna kommer leverera vad du förväntar dig.
Svamptorken ED5 från Steba är det perfekta valet när du vill torka livsmedel eller göra nyttiga snacks. Den har placerat sig som testvinnare i jämförande tester, och fått mycket goda recensioner från nöjda kunder i flera butiker. Den har ett temperaturintervall på 40 till 70 grader och en tidkontroll mellan 1 och 36 timmar. Det finns fem olika våningar som kan staplas på varandra, eller användas en och en. Torken mäter 33,5 x 26,5 x 28,5 centimeter.
- Butiker & priser

WMF är ett tyskt varumärke och en av Europas största producenter av rostfria köksredskap som grytor, knivar, bestick och andra produkter för matlagning.
WMF Snack Frukt- & Svamptork gör det möjligt för dig att torka svamp, frukt och örter. Svamptorken utsågs till testvinnare hos oberoende Råd & Rön med betyget 70 av 100. Där fick egenskaperna ljud, säkerhet och kvalitetsintryck högt betyg. Det är ett populärt val hos Prisjakt.
Svamtorken har fem stycken torkbrickor som ger en total torkyta på 472,5 kvadratcentimeter. Den har en integrerad timer på 24 timmar som gör att du kan torka din mat säkert och tryggt. Temperaturen går också att ställa in och du kan välja mellan 30 och 70 grader. Torken har en LCD-display där du tydligt ser temperatur och återstående tid. Det följer med förvaringsbrukar som du kan förvara dina torkade råvaor i och silikonform så du kan göra egna müslibars.
- Butiker & priser

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork.
Princess Dehydrator Torkugn är en mycket prisvärd modell, för runt 500 kronor får du en tork med hela sex lager som fått mycket fina lovord från nöjda kunder i flera butiker. Att torken har sex lager, jämfört med många andra modeller som har fyra lager, innebär att du kan torka mycket åt gången vilket spar tid.
Temperaturintervallet går från 40 till 70 grader vilket gör att du kan torka alltifrån örter och grönsaker till kött och fisk. Lagren är avtagbara, och kan användas en och en eller staplade på varandra. Termostaten i from av en liten ratt på torkens framsida är tydlig och lätt att förstå.
- Butiker & priser

Severin är ett välkänt tyskt märke som är en av Europas största tillverkare av hushållsprodukter, de grundades redan 1892 och har sedan dess vuxit sig stora och räknas nu till en av de mest ansedda medelstora företagen i Tyskland. De är kända för sina innovativa apparater som håller hög standard tillsammans med en överkomlig prislapp. Severin är det okomplicerade märket som riktar sig till kunder som uppskattar kvalitet och design.
Svamptorken OD 2940 från Severin är en populär modell hos många konsumenter. Den har fem våningar som kan staplas på varandra eller användas separat. Torkytan mäter cirka 31 centimeter i diameter. Motorn har en fläkt och on/off-knappen har en signallampa som visar när maskinen är igång. Det genomskinliga locket gör att du enkelt kan se hur livsmedlen torkar.
- Butiker & priser


Köpguide svamptork
Torkad frukt och andra livsmedel är perfekt att ha med sig ut på fjällvandringen eller under en campingtur eftersom det har lång hållbarhet och tar minimalt med plats. Det är inte bara under friluftsäventyren som torkad mat passar bra, det är lika gott att avnjuta hemma i exempelvis en müsli eller som smaksättare i matlagning.
Vad är en svamptork?
En svamptork är en torkugn med torkbrickor i flera våningar och här torkar du frukten på låg temperatur under lång tid. Maten du ska torka ska med fördel skäras tunt och inte torkas för varmt.
Fördelar med en svamptork
- Det finns flera fördelar med att använda sig av en svamptork för att torka olika livsmedel. Att torka svamp på traditionellt sätt innebär oftast att man lägger ut svampen på tidningspapper och låter den torka på det sättet. Detta är en metod som både tar en hel del plats och tid. Genom att använda en svamptork kommer torkningen gå både snabbare.
- Att torka livsmedel i en torkugn är en metod som är perfekt om du är intresserad av raw food eftersom livsmedlen behåller sina näringsämnen som kan gå förlorade genom vanlig upphettning. Tänk på att om torkningen inte bör ske på mer än 48 grader om du vill behålla så mycket näring i livsmedlen som möjligt.
- Torkade livsmedel är utmärkta att ta med som snacks när du är ute i naturen eller vid andra tillfällen där det kan vara bra att ha lite att tugga på nära till hands.
- Med en svamptork kan du även göra egna kryddor och kryddblandningar. Genom att torka färska örter som du kanske har i trädgården, kan du bevara dem länge genom att torka dem. Det är också en fin present att ge bort, egna kryddblandningar i fina burkar.

Vad kan man torka i en torkugn?
Egentligen kan man torka det mesta som innehåller vätska. Alltifrån grönsaker och frukt till magert kött. Tänk på att de bär, frukter eller grönsaker som du vill torka bör hålla god kvalitet. Det innebär att livsmedlen inte är övermogna, för kantstötta eller liknande. Mindre skador går bra att skära bort.
Se Matgeek prata om mattork:
Olika temperaturinställningar
Svamptorkar har olika temperaturinställningar, eftersom olika livsmedel ska torkas i olika temperatur. Här kommer förslag på vanliga livsmedel som funkar bra att torka, och de olika temperatur-inställningarna.
Svamp
Putsa svampen och dela eventuellt till lagom stora bitar. Sprid ut svampen så att de inte nuddar varandra på torkbrickan.
Temperatur: cirka 52 grader.
Tid: 3-7 timmar.
Pumpa
Dela pumpan i bitar och ta bort allt innanmäte. Koka sedan tills dess att du kan ta bort skalet. Skiva sedan pumpan och sprid ut på torkbrickan. Se till att skivorna inte nuddar varandra.
Temperatur: cirka 52 grader.
Tid: 7-11 timmar.
Lök
Skala löken och skär bort roten och toppen. Klyfta eller skiva.
Temperatur: cirka 63 grader.
Tid: 4-8 timmar.
Tomater
Skölj tomaterna och skiva de som är större, cocktailtomater och andra mindre tomatsorter kan det räcka med att dela. Placera ut dem på torkbrickan med skalet nedåt.
Temperatur: cirka 40 grader.
Tid: 4-5 timmar.
Bär och jordgubbar
Rensa jordgubbarna och dela i lagom stora bitar. Bären behöver inte delas, det räcker att rensa dem.
Temperatur: cirka 57 grader.
Tid: 10-15 timmar.
Äpple
Kärna ur äpplet, skala eventuellt. Skär i klyftor eller ringar.
Temperatur: cirka 57 grader.
Tid: 7-15 timmar.
Banan
Skala och skiva bananen.
Temperatur: cirka 57 grader.
Tid: 6-10 timmar.
Tänk på…
...att det du ska torka bör vara skuret så att det är i ungefär samma storlek så att allt får samma konsistens.
Förvara de torkade livsmedlen svalt och torrt, glasburkar är exempel på en bra förvaring.
Testa att göra goda fruktremmar, perfekta som nyttiga snacks framför tv:n. Gör ett fruktmos av exempelvis äpplen eller päron. Ringla ut moset i små strängar på torkbrickan. Vänd på remmarna när de torkat så pass mycket att de håller ihop. När remmarna har torkat men fortfarande är lite sega, är de färdiga!

Torka kött i torkugn
Det går utmärkt att torka kött i en svamptork. Då är magert kött det bästa eftersom det inte innehåller lika mycket vätska som behöver torka bort. Om du vill ha det torkade köttet som snacks, kan du experimentera med olika saltade och kryddade mariander innan du torkar det. Vill du istället ha köttet i matlagning behöver du inte krydda det lika mycket innan torkning. Exempel på kött som passar bra att torka är:
- Nötkött utan fettkappa eller mycket insprängt fett
- Fläskkött med låg fetthalt, 10 procent eller mindre, exempelvis kassler.
- Fågel
- Viltkött, exempelvis viltskav av ren eller hjort.
Torka kött - gör så här
- För att torka kött behöver det skivas tunt, och det görs lättast om köttet är fryst. Skär köttet i skivor som är max fem millimeter tunna, gärna ett par millimeter om du kan.
- Det kommer underlätta om du har en riktigt bra kökskniv för att skiva köttet så tunt som möjligt.
- Stek köttet i cirka 15 minuter när du skurit upp det.
- Om du vill, kan du efter stekning lägga köttet i en marinad. I annat fall kan det räcka med salt och peppar.
- Lägg sedan köttet på torkbrickan, se till att glesa ut ordentligt mellan bitarna.
- Torka köttet i cirka 70 grader i ungefär sex timmar.
Köttet är färdigtorkat när du kan bryta av det på mitten, se till att det är ordentligt torkat i mitten. Du kan testa att lägga några köttbitar i en plastpåse och knyta åt - om det bildas kondens i påsen behöver köttet torkas lite till.
Om du vill använda det torkade köttet i matlagning, är det bara att blöta upp under en timma i lika delar hett vatten.
Populära varumärken:
Länktips
- Friluftsfrämjandet – Torka din egen friluftsmat - en kom-i-gång-guide
- Kitchentime.se – Torka mera med frukt- och svamptork
- Wikipedia – Torkad frukt
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En svamptork fungerar som en liten varmluftsugn som torkar olika livsmedel. Istället för att torka exempelvis svamp på tidningspapper som tar en hel del plats, kan du istället lägga svampen i de olika lagren som ugnen har och torka på det sättet.
-
I en svamptork kan du, förutom svamp, torka alltifrån frukt och grönsaker till kött. Du kan även göra sega fruktremmar som är ett nyttigt och gott snacks.
-
Vi har valt att utse Steba ED 5 till bäst i test. Den har vunnit jämförande tester och fått många positiva kundrecensioner av nöjda kunder.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Steba ED5 Dehydrator
- Bästa premium : Snack Frukt- & Svamptork
- Bästa budget : Princess Dehydrator Torkugn
- Bästa runda : Frukt- & Svamptork 5 nivåer
- Vad är en svamptork?
- Fördelar med en svamptork
- Vad kan man torka i en torkugn?
- Olika temperaturinställningar
- Torka kött i torkugn