VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Torka frukt och svamp med bästa svamptorken – Bäst i test 2024

Nu är det hög tid för svampplockning! Torka svamp, frukt, grönsaker eller kött med hjälp av en torkugn. Perfekt att ha med på jakt, picknick eller bara som gott och nyttigt snacks hemma. Här har vi valt ut de bästa modellerna av svamptorkar.

Vi har jämfört
 • Temperaturintervall.
 • Hur många lager torkugnen har.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Steba
Steba ED 5
Bäst i test
Bäst i test
Steba
Steba ED 5
En testvinnare från säkra Steba.
Testvinnare hos Kockhuset 2023.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Tretti.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.
Temperaturintervall: 40 till 70 grader.
Antal insatser: fem stycken.
Tidkontroll på 1-36 timmar.

Steba är ett familjeföretag som tillverkat produkter till köket ända sedan 1919. De tillverkar många produkter till den nyfikna hemmakocken, exempelvis crepémaskiner, köttkvarnar och svamptorkar. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och är en slags garant för att produkterna kommer leverera vad du förväntar dig.

Svamptorken ED5 från Steba är det perfekta valet när du vill torka livsmedel eller göra nyttiga snacks. Den har placerat sig som testvinnare i jämförande tester, och fått mycket goda recensioner från nöjda kunder i flera butiker. Den har ett temperaturintervall på 40 till 70 grader och en tidkontroll mellan 1 och 36 timmar. Det finns fem olika våningar som kan staplas på varandra, eller användas en och en. Torken mäter 33,5 x 26,5 x 28,5 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Steba ED5 Dehydrator
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa premium Test.se - Bästa premium
WMF
WMF Snack Frukt- & Svamptork
WMF WMF Snack Frukt- & Svamptork - Test
Bästa premium
WMF
WMF Snack Frukt- & Svamptork
En svamptork med fem torkbrickor och praktisk timer.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Kitchentime.
Temperaturintervall: 30 till 70 grader.
Antal insatser: fem stycken.
Tidkontroll på 24 timmar.
Tydlig LCD-skärm.

WMF är ett tyskt varumärke och en av Europas största producenter av rostfria köksredskap som grytor, knivar, bestick och andra produkter för matlagning.

WMF Snack Frukt- & Svamptork gör det möjligt för dig att torka svamp, frukt och örter. Svamptorken utsågs till testvinnare hos oberoende Råd & Rön med betyget 70 av 100. Där fick egenskaperna ljud, säkerhet och kvalitetsintryck högt betyg. Det är ett populärt val hos Prisjakt.

Svamtorken har fem stycken torkbrickor som ger en total torkyta på 472,5 kvadratcentimeter. Den har en integrerad timer på 24 timmar som gör att du kan torka din mat säkert och tryggt. Temperaturen går också att ställa in och du kan välja mellan 30 och 70 grader. Torken har en LCD-display där du tydligt ser temperatur och återstående tid. Det följer med förvaringsbrukar som du kan förvara dina torkade råvaor i och silikonform så du kan göra egna müslibars.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kapacitet Test.se - Bästa kapacitet
Princess
Princess Dehydrator Torkugn
Bästa kapacitet
Bästa kapacitet
Princess
Princess Dehydrator Torkugn
En prisvärd livsmedelstork med många våningar.
Bra betyg på test hos Råd och Rön 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av hos Bagaren och Kocken.
Bra betyg hos Amazon.
Temperaturintervall: 40 till 70 grader.
Antal våningar: sex stycken.
Gummifötter som står stadigt.
Strömindikeringslampor.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork. 

Princess Dehydrator Torkugn
 är en mycket prisvärd modell, för runt 500 kronor får du en tork med hela sex lager som fått mycket fina lovord från nöjda kunder i flera butiker. Att torken har sex lager, jämfört med många andra modeller som har fyra lager, innebär att du kan torka mycket åt gången vilket spar tid.

Temperaturintervallet går från 40 till 70 grader vilket gör att du kan torka alltifrån örter och grönsaker till kött och fisk. Lagren är avtagbara, och kan användas en och en eller staplade på varandra. Termostaten i from av en liten ratt på torkens framsida är tydlig och lätt att förstå.

 • Butiker & priser
 • Priser för Princess Dehydrator Torkugn
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Emerio
Emerio FD-109543
Bästa budget
Bästa budget
Emerio
Emerio FD-109543
I denna prisvärda svamptork torkar du svamp, frukt och grönsaker.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Justerbar termostat.
Antal insatser: fem stycken.
Lätt att rengöra.

Emerio är ett företag som erbjuder ett brett utbud av produkter till hemmet. I sortimentet finns populära köksmaskiner som air fryer, äggkokare, vattenkokare, brödrost och svamptork.

Emerio FD-109543 är en prisvärd svamptork som du kan torka både frukt och svamp med. När Råd & Rön testade svamptorkar kom denna på delad tredje plats med betyget 63 av 100. Den fick högt betyg på ljud, säkerhet och torkningsgrad, men något sämre på torktid. Svamptorken är även ett populärt val bland modellerna hos Prisjakt.

Med den här torken kan du torka alla typer av svamp, frukt, örter, grönsaker och kött så att de behåller viktiga vitaminer och näringsämnen. Den har en rund design med fem torkbrickor och en hög effekt på 250 watt. Den har justerbar termostat och indikatorljus.

Svamptorken är lätt att förstå sig på och använda. Den är dessutom lätt att rengöra.

 • Butiker & priser
 • Priser för Frukt&Svamptork Termostatstyrd
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Bäst i test svamptork - se testvinnande svamptorkar.

Köpguide svamptork

Torkad frukt och andra livsmedel är perfekt att ha med sig ut på fjällvandringen eller under en campingtur eftersom det har lång hållbarhet och tar minimalt med plats. Det är inte bara under friluftsäventyren som torkad mat passar bra, det är lika gott att avnjuta hemma i exempelvis en müsli eller som smaksättare i matlagning.

Vad är en svamptork? 

En svamptork är en torkugn med torkbrickor i flera våningar och här torkar du frukten på låg temperatur under lång tid. Maten du ska torka ska med fördel skäras tunt och inte torkas för varmt. 

Fördelar med en svamptork

 • Det finns flera fördelar med att använda sig av en svamptork för att torka olika livsmedel. Att torka svamp på traditionellt sätt innebär oftast att man lägger ut svampen på tidningspapper och låter den torka på det sättet. Detta är en metod som både tar en hel del plats och tid. Genom att använda en svamptork kommer torkningen gå både snabbare.
 • Att torka livsmedel i en torkugn är en metod som är perfekt om du är intresserad av raw food eftersom livsmedlen behåller sina näringsämnen som kan gå förlorade genom vanlig upphettning. Tänk på att om torkningen inte bör ske på mer än 48 grader om du vill behålla så mycket näring i livsmedlen som möjligt.
 • Torkade livsmedel är utmärkta att ta med som snacks när du är ute i naturen eller vid andra tillfällen där det kan vara bra att ha lite att tugga på nära till hands.
 • Med en svamptork kan du även göra egna kryddor och kryddblandningar. Genom att torka färska örter som du kanske har i trädgården, kan du bevara dem länge genom att torka dem. Det är också en fin present att ge bort, egna kryddblandningar i fina burkar.
Bäst i test svamptork - se testvinnande svamptorkar.
En svamptork är en torkugn med torkbrickor i flera våningar.

Vad kan man torka i en torkugn?

Egentligen kan man torka det mesta som innehåller vätska. Alltifrån grönsaker och frukt till magert kött. Tänk på att de bär, frukter eller grönsaker som du vill torka bör hålla god kvalitet. Det innebär att livsmedlen inte är övermogna, för kantstötta eller liknande. Mindre skador går bra att skära bort.

Se Matgeek prata om mattork: 

Olika temperaturinställningar

Svamptorkar har olika temperaturinställningar, eftersom olika livsmedel ska torkas i olika temperatur. Här kommer förslag på vanliga livsmedel som funkar bra att torka, och de olika temperatur-inställningarna.

Svamp

Putsa svampen och dela eventuellt till lagom stora bitar. Sprid ut svampen så att de inte nuddar varandra på torkbrickan.

Temperatur: cirka 52 grader.

Tid: 3-7 timmar.

Pumpa

Dela pumpan i bitar och ta bort allt innanmäte. Koka sedan tills dess att du kan ta bort skalet. Skiva sedan pumpan och sprid ut på torkbrickan. Se till att skivorna inte nuddar varandra.

Temperatur: cirka 52 grader.

Tid: 7-11 timmar.

Lök

Skala löken och skär bort roten och toppen. Klyfta eller skiva.

Temperatur: cirka 63 grader.

Tid: 4-8 timmar.

Tomater

Skölj tomaterna och skiva de som är större, cocktailtomater och andra mindre tomatsorter kan det räcka med att dela. Placera ut dem på torkbrickan med skalet nedåt.

Temperatur: cirka 40 grader.

Tid: 4-5 timmar.

Bär och jordgubbar

Rensa jordgubbarna och dela i lagom stora bitar. Bären behöver inte delas, det räcker att rensa dem.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 10-15 timmar.

Äpple

Kärna ur äpplet, skala eventuellt. Skär i klyftor eller ringar.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 7-15 timmar.

Banan

Skala och skiva bananen.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 6-10 timmar.

Tänk på…

...att det du ska torka bör vara skuret så att det är i ungefär samma storlek så att allt får samma konsistens.

Förvara de torkade livsmedlen svalt och torrt, glasburkar är exempel på en bra förvaring.

Testa att göra goda fruktremmar, perfekta som nyttiga snacks framför tv:n. Gör ett fruktmos av exempelvis äpplen eller päron. Ringla ut moset i små strängar på torkbrickan. Vänd på remmarna när de torkat så pass mycket att de håller ihop. När remmarna har torkat men fortfarande är lite sega, är de färdiga!

temperaturinställning svamptork

Torka kött i torkugn

Det går utmärkt att torka kött i en svamptork. Då är magert kött det bästa eftersom det inte innehåller lika mycket vätska som behöver torka bort. Om du vill ha det torkade köttet som snacks, kan du experimentera med olika saltade och kryddade mariander innan du torkar det. Vill du istället ha köttet i matlagning behöver du inte krydda det lika mycket innan torkning. Exempel på kött som passar bra att torka är:

 • Nötkött utan fettkappa eller mycket insprängt fett
 • Fläskkött med låg fetthalt, 10 procent eller mindre, exempelvis kassler.
 • Fågel
 • Viltkött, exempelvis viltskav av ren eller hjort.

Torka kött - gör så här

 • För att torka kött behöver det skivas tunt, och det görs lättast om köttet är fryst. Skär köttet i skivor som är max fem millimeter tunna, gärna ett par millimeter om du kan.
 • Det kommer underlätta om du har en riktigt bra kökskniv för att skiva köttet så tunt som möjligt.
 • Stek köttet i cirka 15 minuter när du skurit upp det.
 • Om du vill, kan du efter stekning lägga köttet i en marinad. I annat fall kan det räcka med salt och peppar.
 • Lägg sedan köttet på torkbrickan, se till att glesa ut ordentligt mellan bitarna.
 • Torka köttet i cirka 70 grader i ungefär sex timmar.

Köttet är färdigtorkat när du kan bryta av det på mitten, se till att det är ordentligt torkat i mitten. Du kan testa att lägga några köttbitar i en plastpåse och knyta åt - om det bildas kondens i påsen behöver köttet torkas lite till.

Om du vill använda det torkade köttet i matlagning, är det bara att blöta upp under en timma i lika delar hett vatten.

Populära varumärken:

Länktips

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En svamptork fungerar som en liten varmluftsugn som torkar olika livsmedel. Istället för att torka exempelvis svamp på tidningspapper som tar en hel del plats, kan du istället lägga svampen i de olika lagren som ugnen har och torka på det sättet.
 • I en svamptork kan du, förutom svamp, torka alltifrån frukt och grönsaker till kött. Du kan även göra sega fruktremmar som är ett nyttigt och gott snacks.
 • Vi har valt att utse Steba ED 5 till bäst i test. Den har vunnit jämförande tester och fått många positiva kundrecensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Steba Steba ED 5
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng