VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Svamptork bäst i test 2021

Torka svamp, frukt, grönsaker eller kött med hjälp av en torkugn! Perfekt att ha med på jakt, picknick eller bara som gott och nyttigt snacks hemma. Här har vi valt ut de bästa modellerna av svamptorkar.

Vi har jämfört
 • Temperaturintervall.
 • Hur många lager torkugnen har.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Steba
ED 5
Bäst i test
Bäst i test
Steba
ED 5
En testvinnare från säkra Steba.
Testvinnare hos Kockhuseet.
4,9/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
5/5 Kundrecensioner hos pricerunner.
5/5 Kundrecensioner hos tretti.
4/5 Kundrecensioner hos whiteaway.
Temperaturintervall: 40 till 70 grader.
Antal insatser: fem stycken.
Tidkontroll på 1-36 timmar.

Steba är ett familjeföretag som tillverkat produkter till köket ända sedan 1919. De tillverkar många produkter till den nyfikna hemmakocken, exempelvis crepémaskiner, köttkvarnar och svamptorkar. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och är en slags garant för att produkterna kommer leverera vad du förväntar dig.

Svamptorken ED5 från Steba är det perfekta valet när du vill torka livsmedel eller göra nyttiga snacks. Den har placerat sig som testvinnare i jämförande tester, och fått mycket goda recensioner från nöjda kunder i flera butiker. Den har ett temperaturintervall på 40 till 70 grader och en tidkontroll mellan 1 och 36 timmar. Det finns fem olika våningar som kan staplas på varandra, eller användas en och en. Torken mäter 33,5 x 26,5 x 28,5 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Steba ED5 Dehydrator

Bästa premium logotype
Excalibur
Excalibur Dehydrator 4 Svart
Bästa premium
Bästa premium
Excalibur
Excalibur Dehydrator 4 Svart
En riktigt kvalitativ tork från tork-experten Excalibur.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4,5/5 Kundrecensioner hos amazon.
Temperaturintervall: 40 till 75 grader.
Antal våningar: fyra stycken.
Ljudnivå: 45 decibel.
Enkel att förvara.

Excalibur är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på att tillverka olika varianter av torkugnar. Från dem kommer flera populära svamptorkar som både vunnit tester och fått positiva recensioner från kunder. Den största skillnaden mellan deras olika modeller, är hur många våningar torken har. Här har vi valt att utse den modell med fyra våningar till bästa premium.

Torkugnen EXD-4 från Excalibur är en liten men mycket effektiv tork. Den mäter 47 x 33 x 15 centimeter vilket gör den mycket lätt att förvara när den inte används. Det ingår fyra brickor och fyra plastnät som är fria från BPA. Torken är även utrustad med ett överhettningsskydd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Excalibur Dehydrator 4 Svart
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa budget logotype
Princess
Princess Dehydrator Torkugn
Bästa budget
Bästa budget
Princess
Princess Dehydrator Torkugn
En prisvärd livsmedelstork med många våningar.
Topplacerad hos Råd och Rön.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4,1/5 Kundrecensioner hos amazon.
Temperaturintervall: 40 till 70 grader.
Antal våningar: sex stycken.
Gummifötter som står stadigt.
Strömindikeringslampor.

Svamptorken från Princess är en mycket prisvärd modell, för runt 500 kronor får du en tork med hela sex lager som fått mycket fina lovord från nöjda kunder i flera butiker. Att torken har sex lager, jämfört med många andra modeller som har fyra lager, innebär att du kan torka mycket åt gången vilket spar tid. Temperaturintervallet går från 40 till 70 grader vilket gör att du kan torka alltifrån örter och grönsaker till kött och fisk. Lagren är avtagbara, och kan användas en och en eller staplade på varandra. Termostaten i from av en liten ratt på torkens framsida är tydlig och lätt att förstå.

 • Butiker & priser
 • Priser för Princess Dehydrator Torkugn
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr

Bra val logotype
OBH Nordica
OBH Nordica 6775
Bra val
Bra val
OBH Nordica
OBH Nordica 6775
En lättanvänd tork som passar utmärkt till frukt och grönsaker.
Topplacerad hos Råd och Rön.
5/5 Kundrecensioner hos tretti.
4/5 Kundrecensioner hos CDON.
3,6/5 Kundrecensioner hos elgiganten.
Saknar termostat, har istället två effektlägen.
Antal nivåer: fem stycken.
Passar bäst till frukt och grönsaker.
Enkel rengöring.

OBH Nordica är, precis som namnet antyder, ett nordiskt företag med rötter i Sverige och Danmark. Svenska Nordica slogs ihop med danska OBH, och bildade år 2002 tillsammans det nya företaget. Deras vision är att ta fram smarta och innovativa produkter som gör vardagen lite roligare och enklare - till ett överkomligt pris. I Norden har OBH Nordica en ledande position och jobbar hela tiden för att överträffa kundens förväntningar.

Svamptorken Tasty från OBH Nordica är en populär modell som fått både topplacering hos Råd och Rön samt positiva recensioner från nöjda kunder. Med fem galler kan den torka mycket åt gången. Den är bäst lämpad för frukt och grönsaker, främst eftersom den saknar termostat varför det inte går att reglera temperaturen i torken. Den stora fördelen är att torken istället har ett transparent lock som gör att du enkelt kan se hur livsmedlen torkas, något som många andra modeller saknar. Rengöringen av torken är mycket enkel och torkytan mäter 33 centimeter i diameter.

 • Butiker & priser
 • Priser för OBH Nordica 6775
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Populär logotype
Severin
Frukt- & Svamptork 5 nivåer
Populär
Populär
Severin
Frukt- & Svamptork 5 nivåer
En populär svamptork som har fem nivåer.
4,5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4,2/5 Kundrecensioner hos pricerunner.
4,4/5 Kundrecensioner hos amazon.
Temperaturinställningar: max 85 grader i toppen och 70 grader i botten
Antal våningar: fem stycken.
Har transparant lock.

Severin är ett välkänt tyskt märke som är en av Europas största tillverkare av hushållsprodukter, de grundades redan 1892 och har sedan dess vuxit sig stora och räknas nu till en av de mest ansedda medelstora företagen i Tyskland. De är kända för sina innovativa apparater som håller hög standard tillsammans med en överkomlig prislapp. Severin är det okomplicerade märket som riktar sig till kunder som uppskattar kvalitet och design.

Svamptorken OD 2940 från Severin är en populär modell hos många konsumenter. Den har fem våningar som kan staplas på varandra eller användas separat. Torkytan mäter cirka 31 centimeter i diameter. Motorn har en fläkt och on/off-knappen har en signallampa som visar när maskinen är igång. Det genomskinliga locket gör att du enkelt kan se hur livsmedlen torkar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Frukt- & Svamptork 5 nivåer
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Snabb leverans

Ytterligare läsning

Köpguide:

Torkad frukt och andra livsmedel är perfekt att ha med sig ut på fjällvandringen eller under en campingtur eftersom det har lång hållbarhet och tar minimalt med plats. Det är inte bara under friluftsäventyren som torkad mat passar bra, det är lika gott att avnjuta hemma i exempelvis en müsli eller som smaksättare i matlagning.

Fördelar med en svamptork

 • Det finns flera fördelar med att använda sig av en svamptork för att torka olika livsmedel. Att torka svamp på traditionellt sätt innebär oftast att man lägger ut svampen på tidningspapper och låter den torka på det sättet. Detta är en metod som både tar en hel del plats och tid. Genom att använda en svamptork kommer torkningen gå både snabbare.
 • Att torka livsmedel i en torkugn är en metod som är perfekt om du är intresserad av raw food eftersom livsmedlen behåller sina näringsämnen som kan gå förlorade genom vanlig upphettning. Tänk på att om torkningen inte bör ske på mer än 48 grader om du vill behålla så mycket näring i livsmedlen som möjligt.
 • Torkade livsmedel är utmärkta att ta med som snacks när du är ute i naturen eller vid andra tillfällen där det kan vara bra att ha lite att tugga på nära till hands.
 • Med en svamptork kan du även göra egna kryddor och kryddblandningar. Genom att torka färska örter som du kanske har i trädgården, kan du bevara dem länge genom att torka dem. Det är också en fin present att ge bort, egna kryddblandningar i fina burkar.

Vad kan man torka i en torkugn?

Egentligen kan man torka det mesta som innehåller vätska. Alltifrån grönsaker och frukt till magert kött. Tänk på att de bär, frukter eller grönsaker som du vill torka bör hålla god kvalitet. Det innebär att livsmedlen inte är övermogna, för kantstötta eller liknande. Mindre skador går bra att skära bort.

Olika temperaturinställningar

Svamptorkar har olika temperaturinställningar, eftersom olika livsmedel ska torkas i olika temperatur. Här kommer förslag på vanliga livsmedel som funkar bra att torka, och de olika temperatur-inställningarna.

Svamp

Putsa svampen och dela eventuellt till lagom stora bitar. Sprid ut svampen så att de inte nuddar varandra på torkbrickan.

Temperatur: cirka 52 grader.

Tid: 3-7 timmar.

Pumpa

Dela pumpan i bitar och ta bort allt innanmäte. Koka sedan tills dess att du kan ta bort skalet. Skiva sedan pumpan och sprid ut på torkbrickan. Se till att skivorna inte nuddar varandra.

Temperatur: cirka 52 grader.

Tid: 7-11 timmar.

Lök

Skala löken och skär bort roten och toppen. Klyfta eller skiva.

Temperatur: cirka 63 grader.

Tid: 4-8 timmar.

Tomater

Skölj tomaterna och skiva de som är större, cocktailtomater och andra mindre tomatsorter kan det räcka med att dela. Placera ut dem på torkbrickan med skalet nedåt.

Temperatur: cirka 40 grader.

Tid: 4-5 timmar.

Bär och jordgubbar

Rensa jordgubbarna och dela i lagom stora bitar. Bären behöver inte delas, det räcker att rensa dem.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 10-15 timmar.

Äpple

Kärna ur äpplet, skala eventuellt. Skär i klyftor eller ringar.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 7-15 timmar.

Banan

Skala och skiva bananen.

Temperatur: cirka 57 grader.

Tid: 6-10 timmar.

Tänk på…

...att det du ska torka bör vara skuret så att det är i ungefär samma storlek så att allt får samma konsistens.

Förvara de torkade livsmedlen svalt och torrt, glasburkar är exempel på en bra förvaring.

Testa att göra goda fruktremmar, perfekta som nyttiga snacks framför tv:n. Gör ett fruktmos av exempelvis äpplen eller päron. Ringla ut moset i små strängar på torkbrickan. Vänd på remmarna när de torkat så pass mycket att de håller ihop. När remmarna har torkat men fortfarande är lite sega, är de färdiga!

temperaturinställning svamptork

Torka kött i torkugn

Det går utmärkt att torka kött i en svamptork. Då är magert kött det bästa eftersom det inte innehåller lika mycket vätska som behöver torka bort. Om du vill ha det torkade köttet som snacks, kan du experimentera med olika saltade och kryddade mariander innan du torkar det. Vill du istället ha köttet i matlagning behöver du inte krydda det lika mycket innan torkning. Exempel på kött som passar bra att torka är:

 • Nötkött utan fettkappa eller mycket insprängt fett
 • Fläskkött med låg fetthalt, 10 procent eller mindre, exempelvis kassler.
 • Fågel
 • Viltkött, exempelvis viltskav av ren eller hjort.

Torka kött - gör så här

 • För att torka kött behöver det skivas tunt, och det görs lättast om köttet är fryst. Skär köttet i skivor som är max fem millimeter tunna, gärna ett par millimeter om du kan.
 • Det kommer underlätta om du har en riktigt bra kökskniv för att skiva köttet så tunt som möjligt.
 • Stek köttet i cirka 15 minuter när du skurit upp det.
 • Om du vill, kan du efter stekning lägga köttet i en marinad. I annat fall kan det räcka med salt och peppar.
 • Lägg sedan köttet på torkbrickan, se till att glesa ut ordentligt mellan bitarna.
 • Torka köttet i cirka 70 grader i ungefär sex timmar.

Köttet är färdigtorkat när du kan bryta av det på mitten, se till att det är ordentligt torkat i mitten. Du kan testa att lägga några köttbitar i en plastpåse och knyta åt - om det bildas kondens i påsen behöver köttet torkas lite till.

Om du vill använda det torkade köttet i matlagning, är det bara att blöta upp under en timma i lika delar hett vatten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En svamptork fungerar som en liten varmluftsugn som torkar olika livsmedel. Istället för att torka exempelvis svamp på tidningspapper som tar en hel del plats, kan du istället lägga svampen i de olika lagren som ugnen har och torka på det sättet.
 • I en svamptork kan du, förutom svamp, torka alltifrån frukt och grönsaker till kött. Du kan även göra sega fruktremmar som är ett nyttigt och gott snacks.
 • Vi har valt att utse Steba ED 5 till bäst i test. Den har vunnit jämförande tester och fått många positiva kundrecensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Steba ED 5