Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tvättmaskiner - Bäst i test

Test av tvättmaskiner

hem & hushåll uppdaterad 13:e Mars, 2017, Baserad på 10 testkällor.

Att köpa en ny tvättmaskin kan vara en kostsam historia, både i inköpskostnad, vatten-och energiförbrukning. Fundera på om du behöver en tvättmaskin med stor kapacitet, dvs. hur många kilo tvätt maskinen kan ta sig an per tvätt. Tänk också på hur mycket plats din tvätt maskin får i ditt badrum. Kontrollera maskinens bredd, längd och djup. Du som har allergibesvär bör se till att köpa tvättmaskin med extra omsorgsfull sköljning! Det är viktigt att tänka långsiktigt och se vad andra har för erfarenheter av maskinerna och se vad testresultat utvisar.

Test.se rekommenderar

Miele WMB120 - bäst i test bland Tvättmaskiner 2017
Miele WMB120, bäst i test.

Miele WMB120 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Miele WMB120 som också blev testvinnare i Råd & Röns senaste test 2015. Det är en frontmatad tvättmaskin med termo-skontrumma och CapDosing för perfekt textilvård med A+++ energiklassning som ingår i W1-serien. Maskinen har en 8 kg stor kapacitet och Termo-skontrumman med skrynkelreducering gör att tvätten slätas ut i tvättrumman. Maskinen drivs av en ProfiEco-motor som är både stark och sparsam. Maskinen tvättar med hög effekt, är tystgående och energisnål. ProfiEco-motorn har dessutom en lång livslängd. Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Tvättmaskiner - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Torktumlare

UPPDATERAD 20:e September, 2016

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Även de bästa tvättmaskinerna är dåliga på att skölja bort tvättmedlet från kläderna. Det berir på att tillverkarna vill begränsa dess vattenförbrukning! Råd & Rön har testat 105 tvättmaskiner, där priserna skiljer sig från 2000 kr upp till över 20,000 kronor. Även om flera av de dyrare maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. För ca 6000 kronor kan man få en tvättmaskin i toppklass - exempelvis Siemens WM14W447DN och Whirlpool FSCR80421 - som båda utnämns till “Bra köp”. Högst samlat betyg har dock LG FH495BDS2, som är en frontmatad tvättmaskin med 73 poäng, följt av Miele WMB120 och Siemens WM14W447DN som båda har 69 i samlat betyg. De flesta maskiner klarar centrifugeringen bra.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Röns test av 83 tvättmaskiner hjälper dig att hitta den bästa maskinen till rätt pris! Resultatet visar att även de bästa tvättmaskinerna är dåliga på att skölja bort tvättmedlet från kläderna, vilket är ett resultat av att tillverkarna vill begränsa vattenförbrukningen. Även om de dyraste maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. Det finns bra alternativ för 6-7000 kronor. Centrifugeringen klarar de flesta tvättmaskinerna av och om de centrifugerar med 1400 eller 1600 varv, spelar ingen större roll. Maskinerna tar dock väldigt lång tid på sig att tvätta - tvättider på tre och en halv timme är inte ovanligt. Man måste alltså välja om man vill ha en snabb och bra maskin, eller en bra och energisnål maskin. Man kan tyvärr inte få alla tre. Miele hamnar på förstaplats med modellen WMB120. Maskinen fick 69 av 100 i samlat betyg och kostar mellan 10-12000 kronor. Siemens modell WM14W447DN fick också 69 poäng och är något billigare än Miele, ca. 6-10000 kronor. Även på tredjeplats hamnar Siemens med modellen WM16W468DN som fick 68 av 100.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Den optimala tvättmaskinen har mycket att leva upp till - ta bort fläckar, skölja noggrant och göra det snabbt, tyst och energisnålt. Råd & Röns test av 86 tvättmaskiner hjälper dig att hitta den bästa maskinen till rätt pris. I testet finns 70 frontmatade, 11 toppmatade och 4 kompakta, samt en inbyggd. Maskinerna i testet kostar från ca 2000 kronor upp till 20000 kronor. Många av modellerna tvättar riktigt bra - fläckar försvinner från både bomull och syntet - men däremot är det sämre med sköljningen, då t.o.m. de bästa tvättmaskinerna sköljer dåligt. De flesta maskiner klarar av centrifugeringen och om de centrifugerar med 1400 eller 1600 varv spelar ingen större roll. Bäst i test är Mieles tvättmaskin WMB120, tillsammans med två av Siemens modeller som alla fått 69 i betyg av 100 möjliga. Mieles maskin får höga betyg för bl.a. tvättning och centrifugering, men endast medelmåttiga betyg för sköljning, tvättid och ljudnivå. Siemens modeller, WM14W447DN som tar andraplats, och WM16W648DN, som tar tredjeplats, har båda ungefär samma betyg som Miele, men den sistnämnda är sämre på sköljning än övriga två. Alla de tre modellerna ligger ungefär i samma prisklass.

Vinnare i det här testet

Råd & rön

Publicerad

Råd & rön har testat 42 fullstora, frontmatade tvättmaskiner och det visar sig att en bra tvättmaskin inte behöver kosta skjortan, utan det finns bra alternativ i flera prisklasser. I testet finns tvättmaskiner från ca 3000 kr upp till drygt 18000 kr och trots att de dyrare maskinerna hamnar högt upp i tabellen, behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. Många av maskinerna får höga betyg i tvätteffektivitet, men några får bara knappt godkänt. Vad gäller sköljning får inga maskiner höga betyg, istället får några direkt underkänt. Anledningen till att de är dåliga är för att de ska vara så energi- och vattensnåla som möjligt. Bäst i test blev en lite dyrare maskin, WMB120, från Miele. Siemens WM14W447DN fick samma betyg som Miele men kostar ett par tusenlappar mindre. Siemens var även tillverkaren som hamnade på tredjeplats med WM16W648DN. Samtliga tre maskiner fick 69 av 100 möjliga i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 42 st frontmatade tvättmaskiner i prisklassen 3 000 – 18 000 kr. Många av dom dyrare modellerna får bra betyg, men det finns även budgetmaskiner som presterar riktigt bra. När du skall köpa en tvättmaskin är det viktigt att du kikar närmare på de egenskaper som är viktiga för dig. Skall maskinen arbeta tyst? Eller är sköljningen det viktigaste momentet? Hur effektiv är tvättmaskinen?

Flera av maskinerna får höga poäng i momentet tvätteffektivitet, men det är sämre med sköljningen. Ingen tvättmaskin får toppbetyg i sköljning och detta kan vara avgörande för dig som är allergiker. Anledningen till detta är att många av tvättmaskinerna försöker att vara så vatten- och energisnåla som möjligt.

Fyra tvättmaskiner delar på förstaplatsen med det sammanlagda betyget 68 poäng av 100 möjliga; Siemens WM16S465DN, Miele W 5873 NDS, Samsung WW10H9600EW och Bosch WAS32465SN.  Billigast av dessa är Siemens tvättmaskin som du kan få för drygt 5000 kr på de billigaste butikerna. Detta är en prisvärd maskin med imponerande effektivitet. Siemens är enkel att använda och klarar 8 kg tvätt. Minuspoäng för högt ljud och medioker sköljning.

Längst ned i botten hittar vi tvättmaskinerna från Blomberg och Ikea. Den sistnämnda kostar ca 5000 kr och får generellt dåliga betyg. Enda momentet där den presterar bra är centrifugering. Allra sämst är dock Blomberg med sin tvättmaskin WNF8467. Den får testets sämsta betyg för sköljning och ljumma omdöme för tvätteffektivitet och ljudnivå.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 77 tvättmaskiner, både front- och toppmatade, men även kompaktmaskiner. Maskinens storlek varierar mellan tre till tolv kilos kapacitet. Tvättmaskinens huvudsakliga uppgift är att tvätta tvätten ren, vilket modellerna i testet gör bra – dock sköljer de sämre. Av de testade tvättmaskinerna i Råd och röns test fick LG:s maskin F1495BD högst samlat betyg. Maskinen rymmer så mycket som tolv kilo tvätt, vilket motsvarar kapaciteten hos maskiner i stortvättstugor. Med högsta energiklassen A+++ har tvättmaskinen låg energi- och vattenkostnad, trots sin storlek, vilket är mycket bra. Dock tar maskinen stor plats. Den kräver ett stort badrum eller en tvättstuga för att rymmas och dessutom är priset relativt högt. Miele tog andra plats, med bara ett poäng sämre än LG, med sin modell W1954. Den är alltså näst bäst i testet och rymmer en mer ”normal” mängd tvätt – sju kilo – och får genomgående höga betyg. Dock är det den dyraste maskinen i testet, med en prislapp på drygt 13000 kronor. Samtliga maskiner i testet har problem med den höga ljudnivån och har bara fått medel- eller låga betyg. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG. Den här modellen, F1480QDS, är utrustad med en ångfunktion – men som dock inte fungerar lika bra som man hoppats på.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och testvinnare blev LG med sin modell F1495BD. Maskinen rymmer tolv kilo kläder, vilket motsvarar kapaciteten hos maskinerna man hittar i stortvättstugor. Eftersom den rymmer såpass mycket, passar maskinen bra för en stor familj eller för den som smutsar ner sina kläder mycket på fritiden eller på sitt arbete. Trots sin storlek har F1495BD en låg energi- och vattenkostnad. Den tillhör även högsta energiklassen – A+++. Nackdelen är dock att den är stor och tar därför mycket plats. Den är också relativt dyr. Miele W1954, som tagit andraplats, var bara ett poäng ifrån LG. Tvättmaskinens kapacitet ligger på en mer genomsnittlig siffra och rymmer sju kilo. Mieles maskin är dock den dyraste i testet och har en prislapp på drygt 13000 kronor. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG – F1480QDS. Tvättmaskinen är utrustad med en ångfunktion, men den är inte så bra som man hoppats på. Därför förlorar maskinen poäng när Råd och rön tvättar med ångfunktionen på. De flesta tvättmaskinerna i testet tar ungefär två och en halv timme på sig att tvätta en maskin, men trots att de tar lång tid på sig, utnyttjar maskinerna vatten och el på ett energieffektivt sätt. Även ljudnivån för maskinerna är ett minus, då de bullrar för mycket, speciellt när de centrifugerar. Oftast står de väl dock i ett stängt utrymme och man störs inte lika mycket av ljudnivån, som man skulle gjort om det var diskmaskinen i köket exempelvis.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och har utsett LGs modell F1495BD som testvinnare. Maskinen har plats för 12 kg och passar därför bra i en stor familj eller för de som smutsar ner mycket kläder.
Tvättmaskinen tillhör högsta energiklassen A+++ och trots att den är stor och tar mycket plats, har den låg energi- och vattenkostnad. Mieles tvättmaskin rymmer 7 kg och får också ganska höga betyg, men är dock testets dyraste tvättmaskin! Sist men inte minns hittar vi en modell till ifrån LG. F1480QDS, som har en ångfunktion som ska reducera skrynklor i kläderna. Men den är inte att hurra för och gör att maskinen förlorar poäng i testet. Samtliga maskiner i testet är som sagt energisnåla men tar också väldigt lång tid på sig att köra klart en tvätt. En del maskiner var även dyra i drift, till exempel Gorenje WA82145 - som är dyrast i testet – kostar hela 2 kronor och 35 öre per tvätt!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se har man testat 8 energisnåla tvättmaskiner, där alla uppnår högsta energiklassen A+++. LG’s tvättmaskin har plats för 8 kg tvätt och har en utmärkande finess som är en ångfunktion som kan räta ut skrynkliga kläder och ge dom en snabb uppfräschning. Ånga kan även användas vid allergiprogrammet i maskinen, för att bl.a. ta bort pollen och djurhår. Cylindas modell rymmer också 8 kg och är dessutom utrustad med en display för kontroll av temperatur, centrifugeringsvarvtal, programtid, samt återstående tid. Tvättmaskinen har en timerfunktion som gör att du kan ställa in tvättstarten när du vill - upp till 24 timmar.  Bosch WAS327B4SN har en kolborstfri motor som går under namnet ”Ecosilence drive”. För att hjälpa till med en så väl avvägd tvätt som möjligt finns bland annat doseringsindikator för tvättmedel, vattenmängdsanpassning samt ett system som kontrollerar sköljvattnet ifall det behövs extra sköljningar.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På Smartson har man testat 10 tvättmaskiner men inte utsett någon testvinnare, utan de skriver istället vad som är positivt med de olika märkena. Hos dom kan du läsa om modeller med kortprogram, ångtvätt, fläckborttagning eller tvätt för särskilda plagg.
Inom EU ska alla tvättmaskiner vara märkta med information om energiförbrukning och hur bra maskinerna tvättar och centifugerar. Vissa tillverkare anger också i procent omförbrukningen är längre än vad som krävs för A-klass. En modell med högre centrifughastighet leder till mindre energiåtgång eftersom tvätten då behöver mindre tid i tumlare eller torkskåp.
Nedan finns några exempel på maskiner som finns med på Smartson.se.
Observera att ingen är utsedd som vinnare!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"