HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vedklyvar

trädgård uppdaterad 3:e Juni, 2015, Baserad på 3 experttester.

Ska du köpa en vedklyv? Det finns då en hel del faktorer att ta hänsyn till.

En vedklyv sparar dig, som själv hugger din ved, flera timmars arbete och är därför bra att ha om du ofta eldar. Man kan enkelt säga att vedklyven ersätter den gamla hederliga yxan.

Fundera på om du kommer att använda klyven ofta och behöver en mer rejäl modell, eller om du klarar dig med en mindre och enklare variant. Den mindre är lättare att ställa undan när den inte används. Säkerheten är väldigt viktig när det gäller vedklyvar. De flesta modeller har en speciell säkerhetsåtgärd - att du måste hålla i de handtag som finns, annars går kolven tillbaka till ursprungsläget. Detta innebär att det är betydligt mindre risk för skador, om du skulle tappa handtagen av misstag.

Test.se rekommenderar

Cotech 30-9285 - bäst i test bland Vedklyvar 2021
Cotech 30-9285, bäst i test.

Cotech 30-9285 - Ett ganska enkelt stativ användes till Cotech-klyven och dess spårvidd är stor, vilket gör det mycket stadigt. Vedklyvens strömbrytare sitter välplacerat, väldigt bekvämt till och vars anhåll stannar en centimeter från kilen. Dock är den stor och ganska klumpig, vilket gör det besvärligt att flytta klyven i trånga utrymmen och stativet är lite svårmonterat, då en del muttrar sitter på ett svåråtkomligt sätt.
Klyven är trots det en smidig variant och passar de flesta väldigt bra.

Vedklyvar - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Om du behöver hjälp att hugga eller klyva din ved finns en perfekt lösning, en vedklyv. Det går snabbt och du slipper allt muskelarbete. I tidningen Gör Det Själv har man testat 6 olika vedklyvar för att se vilken av dem som blev bäst. Man har kollat på säkerhet, styrka, hantering och kapacitet. Penningpåsarna visar hur mycket vedklyv du får för pengarna.
Bäst i test blir vedklyven Alko-Ginge KHS 3700. Detta är testets snabbaste klyv och arbetar man en hel dal är detta den effektivaste maskinen. Säkerhet är på topp; dubbelkommando och bra skydd för vänsterarmen. Alko-Ginges vedklyv är stabil och har enkla och lättskötta knappar. Slutbetyget blir skyhöga 9,3/10 och priset ligger på överkomliga 2395 kr(5 penningpåsar av 6 möjliga)
Klar tvåa blir Ryobi Els 52. Det är en tung och dyr vedklyv, men den har väldigt fina egenskaper. Ryobi är stabil, säker och har rejäl kapacitet. Den är utrustad med två kraftiga hjul, vilket gör att man kan flytta den som en skottkärra. Mycket praktiskt. Betyget blir höga 9,0/10 och på prislappen står troligast 3149 kr(4 penningpåsar av 6 möjliga)

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har sammanställt en guide för att du ska hitta den vedklyv som passar just dig! På första plats ser du MTD L 550. Detta är ett mobilt alternativ som kan dras fram till arbetsplatsen, med bil! Du blir oberoende av elektricitet och traktor, då den har en bensindriven motor – B&S Quantum 650 Series.  Vedklyvens kniv är utbytbar och den kan klyva både vertikalt och horisontellt, där varje arbetscykel tar 19 sekunder.
Modellen från Meec marknadsförs som ett kompakt och lätthanterligt val för dig som klyver både bras- och pannved. Motordelen sitter på undersidan och ger dig en klyvkraft på fyra ton. Klyvfunktionen är hydraulisk med en automatisk återgång. Meec har dessutom flera olika vedklyvar i olika prisklasser.
På tredjeplats hittar du Flaxes, som är en elhydraulisk klyv. Den kan utrustas med en 4-kniv för högre kapacitet. Motorn och oljetanken är placerade undertill för att ge en bättre stabilitet och dess arbetshöjd är på 70 cm. För att kolven ska arbeta, används ett två hands-grepp, via två separata spakar. Om du skulle tappa handtagen av misstag, eller rent av släppa dom, går kolven tillbaka till sitt ursprungsläge!

Vinnare i det här testet

Vi bilägare

Publicerad

Vi bilägare har testat och betygsatt vedklyvar, med Cotech som testvinnare. Cotech är en hundralapp dyrare än klyven från Biltema, men den har en strömbrytare som sitter mer bekvämt till och vars anhåll stannar en centimeter närmare kilen. Ett ganska enkelt stativ användes till Cotech-klyven och dess spårvidd är stor, vilket gör det stadigt. Det är dock eländigt att flytta klyven i trånga utrymmen. Stativet är dock lite svårmonterat, då en del muttrar sitter svåråtkomligt.
På andraplats hamnade Biltemas vedklyv, som är mycket lik de lite dyrare maskinerna från Clas Ohlson och Jula. Dess förmåga att klara vrång ved är mycket bra, då anhållet stannar nära kilen. Klyvens strömbrytare sitter ganska långt och känns lite obekväm, och inget stativ finns att köpa. Däremot kan du köpa till ett bord – som tyvärr är ganska dyrt.
Al-Ko har tagit tredjeplats, och denna klyv har ett gediget, lättmonterat stativ, med hyfsat stora hjul som står stadigt. Maskinen kan klyva stora stycken, men att klyva ett parti korta stycken kommer att ta längre tid, då ingen anordning finns som stoppar anhållets onödiga långa returrörelse. Detta är ingen bra maskin för de som bara har kvistig och svårkluven ved.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"