Cotech 30-9285 - Ett ganska enkelt stativ användes till Cotech-klyven och dess spårvidd är stor, vilket gör det mycket stadigt. Vedklyvens strömbrytare sitter välplacerat, väldigt bekvämt till och vars anhåll stannar en centimeter från kilen. Dock är den stor och ganska klumpig, vilket gör det besvärligt att flytta klyven i trånga utrymmen och stativet är lite svårmonterat, då en del muttrar sitter på ett svåråtkomligt sätt.
Klyven är trots det en smidig variant och passar de flesta väldigt bra.
Gör Det Själv
Om du behöver hjälp att hugga eller klyva din ved finns en perfekt lösning, en vedklyv. Det går snabbt och du slipper allt muskelarbete. I tidningen Gör Det Själv har man testat 6 olika vedklyvar för att se vilken av dem som blev bäst. Man har kollat på säkerhet, styrka, hantering och kapacitet. Penningpåsarna visar hur mycket vedklyv du får för pengarna.
Bäst i test blir vedklyven Alko-Ginge KHS 3700. Detta är testets snabbaste klyv och arbetar man en hel dal är detta den effektivaste maskinen. Säkerhet är på topp; dubbelkommando och bra skydd för vänsterarmen. Alko-Ginges vedklyv är stabil och har enkla och lättskötta knappar. Slutbetyget blir skyhöga 9,3/10 och priset ligger på överkomliga 2395 kr(5 penningpåsar av 6 möjliga)
Klar tvåa blir Ryobi Els 52. Det är en tung och dyr vedklyv, men den har väldigt fina egenskaper. Ryobi är stabil, säker och har rejäl kapacitet. Den är utrustad med två kraftiga hjul, vilket gör att man kan flytta den som en skottkärra. Mycket praktiskt. Betyget blir höga 9,0/10 och på prislappen står troligast 3149 kr(4 penningpåsar av 6 möjliga)
Vinnare i det här testet
-
Alko-Ginge KHS 3700
Förstaplats på Gör Det Själv. -
Ryobi ELS52
Andraplats på Gör Det Själv. -
Power Craft 50445
Tredjeplats på Gör Det Själv.