HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vitlökspressar

hem & hushåll uppdaterad 14:e Oktober, 2016, Baserad på 2 experttester.

Vitlök är en nyttig och användbar krydda och vitlökspressen är tänkt att underlätta användningen. Somliga modeller har löstagbara insatser för enklare rengöring, men samtidigt har lösa delar en tendens att försvinna. Materialval är också en viktig aspekt, då bättre material ger en längre och bättre hållbarhet. Rostfritt stål borgar för långt nyttjande jämfört med plast och andra mjuka material! Vid val av vitlökspress är även handtagen viktiga, då bra grepp underlättar arbetet. Många pressar är tyvärr trögpressade och dessutom svåra att rengöra. Att läsa tester kan hjälpa till att hitta en modell som passar just dig.

Test.se rekommenderar

Rösle Garlic Press - bäst i test bland Vitlökspressar 2020
Rösle Garlic Press, bäst i test.

Rösle Garlic Press - På Test.se har vi valt att rekommendera Rösle Garlic Press som blev testvinnare hos Icakuriren 2014. Den fick höga betyg bl.a. för dess effektivitet - den lämnar bara skalet kvar i korgen. Även handtagen är oväntat bekväma och ger ett bra grepp.

Rösle är en vitlökspress som även kan pressa oskalade vitlöksklyftor. Den speciella hävstångensmekanismen gör att minimalansträngning krävs. Gångjärnets kontruktion svänger långt upp för enkel rengöring. Dessutom tål pressen diskmaskin. Läs mer

Vitlökspressar - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat sex vitlökspressar – fem budgetmodeller och en lyxig. En bra vitlökspress ska vara lätt att pressa med och rengöra. Samtliga modeller i testet klarar bra av det de ska: att pressa vitlök. Testvinnaren Rösle är den dyraste och lyxigaste pressen i testet. Den är tillverkad i tyskt stål och är effektiv. Den lämnar bara skalet kvar i korgen. De raka handtagen är oväntat bekväma och ger ett bra grepp. Dessutom är den lätt att rengöra. Bra, och betydligt mycket billigare, är också Jonas of Sweden i plast. Den rensar nästan sig själv – man öppnar upp pressen och viker över rensningspiggarna på baksidan, så lossnar alla skalrester. Först och främst: den pressar ut all vitlök ur klyftorna, bara skalet blir kvar. Vissa i testpanelen tyckte dock att pressen gav för stora bitar i moset, men detta är så klart en smaksak. IKEAs vitlökspress 365+ Värdefull pressar också klyftorna bra och lämnar bara skalet kvar. Den lätt att rengöra, har ett halkfritt grepp och har en bra form på korgen. Däremot är det trögt att pressa och modellen är lite skramlig.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat sex olika vitlökspressar, varav två var rivjärn, och bedömt rengöring, ergonomi och spill. Det har ingen större betydelse för smaken om man pressar eller river en vitlök – det viktigaste är att den finfördelas. Ergonomin har också en viss betydelse, för att det ska vara enkelt att hantera en vitlökspress och för att man inte ska behöva anstränga sig. Testets vinnare från IKEA, 365+ Värdefull, är extremt enkelt att rengöra, eftersom ena sidan in till facket där vitlöksklyftan ligger kan öppnas. Ergonomin hos vitlökspressen är också bra. Den ligger bra i handen och man behöver inte ta i speciellt mycket för att pressa. Det är också den press i testet som kräver minst styrka. Handtagen är gummiklädda och man glider inte med händerna. Vitlökspressen ger ett intrycket av att den är enkel och gedigen, samt att priset påverkar helhetsintrycket positivt. På testets andraplats hamnade Microplane Gourmet Rivjärn (45000), som är relativt lättdiskad. Rivjärnet är lätt och ergonomin är mycket bra. Tack vare släden behöver man itne riva sina fingrar på de vassa knivarna! Rivjärnet ger en lyxkänsla och kan användas till att riva annat än vitlök, exempelvis ingefära. Anledningen till att IKEA tog hem förstaplatsen beror bl.a. på att man först ska montera släden och det känns besvärligt om man bara ska pressa en klyfta. Good Grips Oxo tog tredjeplats och är också lätt att diska. Pressen ligger bra i handen tack vare gummibeläggningen, men den är tung – näst tyngst i testet. Vitlökspressen har en stor pressyta och många hål, vilket gör att man undviker mycket spill.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"