Bäst i test – Den bästa vitlökspressen 2025
Lyft smakerna i din matlagning med en riktigt bra vitlökspress – här hittar du både testvinnare och andra populära modeller. Vinnarna baseras på test, recensioner och kundbetyg.
- Material.
- Om vitlökspressen tål maskindisk.
- Övriga egenskaper.
-
ixGäller till 12 november.
Fynda klappar redan nu hos Cervera – rabatter på populära produkter.
-
-
ixGäller till 12 november.
Fynda klappar redan nu hos Cervera – rabatter på populära produkter.
-
ixGäller till 12 november.
Fynda klappar redan nu hos Cervera – rabatter på populära produkter.

Tyska WMF är en stor tillverkare av rostfria, högkvalitativa kökstillbehör. I sortimentet finns såväl bestick och knivar som olika typer av köksredskap – exempelvis den vitlökspress som vi har valt att utse till bäst i test.
WMF Profi Plus Vitlökspress har fått gott om positiva kundrecensioner där användare skriver att den har ett bra grepp och är enkel att använda. Designen på vitlökspressen är både snygg och praktisk. WMF Profi Plus Vitlökspress går även att ta isär vilket gör den lätt att rengöra, och du kan också köra den i diskmaskin om du så önskar.
- Butiker & priser
För dig som är ute efter en vitlökspress som både är snygg och hållbar kan denna modell från Rösle vara ett bra alternativ. Rösle Vitlökspress beskrivs som en lättanvänd press med en professionell design, och den har fått genomgående positiva kundrecensioner.
Rösle Vitlökspress är gjord i högkvalitativt rostfritt stål och är utrustad med en smidig avskrapningsbygel som ser till att du enkelt får med all vitlök du har pressat. När du öppnar vitlökspressen efter användning skrapas nämligen ytan av automatiskt med bygeln. Rösle Vitlökspress fungerar till både skalade och oskalade vitlöksklyftor. Den tål dessutom maskindisk.
- Butiker & priser


Fiskars erbjuder praktiska och prisvärda produkter för ditt hem, och denna vitlökspress är inget undantag. Vi har valt att utse Fiskars Functional Form Vitlökspress till bästa budgetval – en vitlökspress som i recensioner hyllas för att vara såväl funktionell och skarp som lätt att rengöra.
Vitlökspressen från Fiskars är tvådelad vilket gör att du enkelt kan ta isär den efter användning, och den tål även maskindisk. När du köper denna vitlökspress får du med en praktisk skrapa som ser till att ingen vitlök går till spillo. Fiskars Functional Form Vitlökspress har också ett ergonomiskt handtag.
- Butiker & priser

Vad sägs om en vitlökspress som både är funktionell och som kan fungera som en snygg designdetalj i ditt kök? Det är precis vad vitlökspressen från Eva Solo erbjuder. Det danska varumärket är välkända för att kombinera funktion med form och har vunnit flera designpriser för sina produkter.
Eva Solo Vitlökspress består av två delar – en press gjord i rostfritt stål och en tillhörande behållare i glas. Vitlökspressen är enkel att använda och behållaren kan med fördel användas till förvaring av vitlök. Båda delarna är lätta att rengöra och tål maskindisk.
- Butiker & priser
Pressad vitlök i mat är en riktig smakförhöjare. Men det finns flera anledningar att satsa på vitlök i maten utöver den smakmässiga sensationen.
Pressa smidigt med en vitlökspress
Du pressar vitlöken allra lättast och smidigast med hjälp av en vitlökspress. Det är köksredskapet kommer i flera olika material, som rostfritt stål, aluminium och plast. De flesta har ett handtag och en presskammare där du pressar vitlöken. Ju större behållaren är desto större klyftor kan du pressa åt gången. För att rengöringen ska vara enklare är det bra om presskammaren är avtagbar.
Hur förvarar man vitlök bäst?
Vitlök håller längre om den förvaras mörkt och svalt, därför är det bra att förvara den längst ner i kylskåpets grönsakslådor. Där kommer den hålla sig bra i månader. Om du förvarar vitlök i rumstemperatur kommer den hålla i veckor.
Pressad, riven eller hackad vitlök?
Pressad och finhackad vitlök skiljer sig smakmässigt eftersom det blir mer och skarpare smak av pressad och riven vitlök, medans hackad vitlök ger lite mildare smak. Beroende på vad du ska laga, så kan det passa bättre med det ena eller andra.
I mat som ska tillagas, exempelvis grytor och såser, kan pressad vitlök passa bra. I kalla såser eller i mat som du inte vill ha lika tydlig vitlökssmak i, kan finhackad vitlök passa bättre. Vill du bara ha en svag smak av vitlök, kan det räcka att du fräser en hel vitlök i pannan när du lagar mat och sedan tar ur den. Du kan också dela en vitlök och stryka den längst med grytkanten eller i ugnsformen för svagare smak.

Vad är vitlök bra för?
Förutom att ge god smak åt mat, så är vitlök en nyttig krydda som hela kroppen mår bra av.
- Bra för hjärtat - Det finns forskning som visat att man kan hålla hjärtat friskt genom att regelbundet äta vitlök. Vitlök innehåller ett ämne som heter svavelväte, och låga doser av detta har visat sig stimulera celler i kärlväggar och vidgar blodkärlen. Forskningen visade att de områden där vitlök konsumeras i hög grad, exempelvis runt medelhavet, har låg andel av hjärt- och kärlsjukdomar.
- Stärker immunförsvaret - I vitlök finns flera olika ämnen som påverkar immunförsvaret på ett positivt sätt. Det finns studier som visat att färsk vitlök, vitlöksextrakt och vitlökstillskott kan minska infektioner i de övre luftvägarna och fungera förebyggande av olika virusinfektioner som kan orsaka förkylningar.
- Skrämmer bort fästingar - Enligt en svensk studie, gillar inte fästingar vitlök. De väljer hellre att suga blod från någon som inte ätit vitlök, än någon som har det.
- Minskar risk för sjukdomar - Vitlök innehåller ett ämne som heter allin, som förvandlas till allicin när vitlöken pressas, hackas eller rivs. Allicin är ett ämne som sänker blodtrycket och därmed minskar risker till flera sjukdomar.
- Bra mot akne - Vitlök innehåller många antiinflammatoriska ämnen som kroppen mår bra av. Om du exempelvis lider av akne, kan du testa att krydda maten extra med vitlök. Du kan även dela en vitlök och stryka kring det drabbade området och låta verka i en halvtimme för att sedan tvätta bort. Vitlökens antiinflammatoriska egenskaper gör gott mot aknen.

När är vitlök dålig?
De flesta har nog stött på en vitlöksklyfta som har börjat skjuta skott, antingen långa som står ut från vitlöken som en stjälk eller som en litet grönt skott inuti en vitlöksklyfta. Många slänger vitlöken direkt när de upptäcker att den blivit lite grön inuti, men det är inte alltid nödvändigt.
När vitlöken börjat gro kommer smaken förändras. Stjälken drar med sig en del av vitlökens sötma, varför den kan bli bitter i smaken när den fått skott. Som med det flesta livsmedel, gäller det att lukta och smaka. Du kan peta bort det gröna om du bedömer att du kan använda dig av vitlöken.
Vitlökar med flera centimeter lång stjälk, är bäst att inte äta. Men du behöver inte slänga den, utan kan istället plantera den i en kruka. Till slut kommer det växa upp strån som påminner om gräslök, dessa kan du klippa ner och använda i matlagningen.

Läs också: Test av lökhackare
Populära varumärken
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Vitlök håller bäst om den förvaras svalt och mörkt, grönsakslådan i kylskåpet är därför perfekt förvaring där vitlöken kan hålla sig i flera månader. I rumstemperatur klarar sig vitlök i några veckor.
-
Hackad och pressad vitlök avger olika mycket smak, där pressad vitlök avger mycket smak och hackad vitlök är mildare i smaken. Vad som är bäst avgörs helt enkelt av vad du tycker är godast.
-
Vi har valt att utse WMF Profi Plus Vitlökspress till bäst i test, den har vunnit jämförande test och även fått många positiva recensioner av nöjda kunder.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : WMF Profi Plus Vitlökspress
- Bästa premium : Rösle Vitlökspress
- Bästa budget : Fiskars Functional Form Vitlökspress
- Bästa design : Eva Solo Vitlökspress
- Pressa smidigt med en vitlökspress
- Hur förvarar man vitlök bäst?
- Pressad, riven eller hackad vitlök?
- Vad är vitlök bra för?
- När är vitlök dålig?