HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vr-glasögon

elektronik uppdaterad 30:e December, 2016, Baserad på 3 experttester.

Först och främst, är VR en förkortning av Virtual Reality. Det innebär att man kan uppleva filmer, spel och appar i 360 grader var man än är. Det finns hela system för att man ska kunna använda hela kroppen, framför allt när man spelar. Det finns huvudsakligen tre typer av VR-produkter. En måste kopplas till dator, en som används till en spelkonsol och en som är fristående - den kräver endast en smartphone för att kunna användas. Utöver dessa tre typer, finns ytterligare en variant som är lite annorlunda: AR - Augmented Reality - som på svenska kan kallas för “förstärkt verklighet”. Denna variant blandar den riktiga verkligheten med den virtuella verkligheten, genom att manipulera ljuset som kommer från världen runt omkring dig för att kunna applicera grafik ovanpå den på hjälmens visir. Då upplevs det som att grafiken projiceras holografiskt på världen runtomkring dig, även om det inte är så. Just nu är marknadens kända exempel på detta Microsofts headset Hololens.

Test.se rekommenderar

Samsung Gear VR - bäst i test bland VR-glasögon 2021
Samsung Gear VR, bäst i test.

Samsung Gear VR - Vi på Test.se har valt att rekommendera Samsung Gear VR, då detta headset fått utmärkelsen “Bäst i test” hos Aftonbladet Plus och tog silver hos Expressen 2016. Gear VR låter dig uppleva en fantastisk virtuell verklighet genom filmer, spel och en mängd unikt material - res till avlägsna platser, sväva runt bland stjärnorna eller njut av film, TV och musikvideos som du aldrig tidigare gjort! Gear VR erbjuder hög kvalitet och bekväm passform, då headsetet är tillverkat i ett mjukt material. Var dock noga med att se över vilka telefoner Gear VR är… Läs mer

VR-glasögon - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Expressen

Publicerad

Produkterna för att kliva in i en “virtual verklighet” är många och det skiljer sig kraftigt i pris. Men sanningen är att en bra VR-upplevelse inte behöver kosta så mycket. Expressen har betygsatt fem VR-lösningar och tre modeller får samma betyg. Playstation VR, Samsung Gear VR och Google Daydream View. Äger du redan en Playstation 4 är du förmodligen spelintresserad och pengarna att spendera på extrautrustning blir plötsligt lite mer rimliga - därmed är PS VR aningen bredare än de absoluta nischprodukterna. Bara själva masken går på under 5000 kronor, men handkontrollerna är det som verkligen tillför en dimension av spelandet - tillsammans blir detta drygt 5500 kr (Move-kontroller, VR och PS-kamera). Den absolut mest långt gångna utvecklingen inom VR finns hos Samsung. De har sedan länge satsat på allt från hårdvara till underhållning. Den egna kameran är ett exempel och samarbeten med olika konsertarrangörer och NBA ger ett ambitiöst innehåll. Prislappen är lite väl högt med tanke på att det mest är ett skal, men så händer det ju också att man får dom gratis när man skaffar telefon och/eller abonnemang. Google Daydream View Teorin med Google är densamma som Gear VR, men här görs modellen i tyg och kommer med en handkontroll (bl.a. med rörelsesensor). Det finns ännu enklare och billigare varianter med samma princip. Inga kontakter, bara något som sluter om runt ögonen och två linser framför din telefon, samt en bra VR-app.

Vinnare i det här testet

VR Centralen

Publicerad

Redaktionen på VR Centralen har testat alla VR-headset för att kunna skriva recensioner om varje produkt, för att det ska bli enklare för dig att välja ett par. Listan täcker de - just nu - mest hypade och populära modellerna (observera att artikeln uppdateras med ny information allt eftersom). Testerna är en kombination av vår egen upplevelse, samt att vi tagit del av information från övrig världsledande teknikmagasin som TechCrunch, TechRadar, PCmag osv. Detta för att man ska kunna ge en så bred bild som möjligt med flera personers perspektiv. Först på listan finner vi HTC Vives VR som är till för de som strävar efter det bästa. De ger dig den ultimata virtual reality upplevelsen. De har ett stort antal samarbetspartners som bidrar till ett stort urval av bra speltitlar, filmer och appar. En klar vinnare! Sony Playstation VR hamnar på andraplats och är ett billigt och bra VR-system med högkvalitet. Även om upplevelsen kanske inte är optimal ännu, eller lika imponerande som den på Vive, så får man en väldigt snygg och bra spelupplevelse på en PS4a istället för en dyr, kraftfull gaming dator. På tredjeplats hamnar Oculus Rift VR som kanske tappat lite i jämförelse med Vive, men man tror helt klart att de kommer ta igen mark och det är nog inte omöjligt att de slutar på topp tillslut. Det stora utbudet av spel, appar och filmer talar för sig själv och ger ett obegränsat utbud.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat VR-glasögon - allt från enkla modeller för ett par hundra, till lyxiga modeller som kräver rätt mobil. Virtual verklighet innebär att man upplever - i princip - valfri “värld” i 360 grader hemma i vardagsrummet. Oculus har tillverkat VR-glasögon åt Samsung som säljs under namnet Gear VR, vilka också är testets vinnare! Dessa brillor är redan prissänkta och går att få tag på för strax över tusenlappen. Gear VR ger en mycket bra VR-upplevelse, men fungerar bara med ett begränsat antal Samsungmobiler: Samsung S6, Galaxy S7, S7 Edge, Note5, S6 och S6 Edge. Man får till gång till Samsungs Oculus VR-material, internet och mycket annat. Dessutom styrs allting från en panel på sidan av glasögonen. På testets andraplats hamnar Icandy Immerse 3D VR Goggles som kan köpas för ca 400 kr och Proteus VR Labs Freefly VR. Icandy är kompatibla med Android, iPhone 4-6 tum stor. En iPhone 5 och 6 Plus passar också. Brillorna är plastiga, men har en bra funktionalitet och sitter skönt på huvudet. De går att justera bilden lite grann och för den låga prislappen, är det en bra modell att starta med om man är nyfiken. Proteus VR Labs kan köpas för runt 700 kronor och passar till både Android och iPhone, upp till 165x90 - iPhone 5 är svår att fästa. Detta är bästa alternativet för de som använder iPhone, åtminstone iPhone 6. Proteus är lite mer påkostad i tillverkningen än de flesta andra och har en Bluetooth-fjärr med joystick för att styra mobilen!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"