HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

5 tips - så lyckas du med semlebaket

5:e Mars, 2019, 10:06

1. Satsa på en bra våg

Välj  köksvåg framför decilitermått när du bakar. Det är större chans att lyckas när du mäter dina ingredienser i gram istället för deciliter eller liter. Det då det är enklare att få viktmått exakt än när du mäter i volym. Test.se rekommenderar KS 51 från Beurer som inte bara mäter exakt - utan också är snygg!

Test av köksvågar

2. Använd kökstermometer

För att lyckas med semledegen är det mycket viktigt att ge jästen de förutsättningar den behöver. Efter att du smält smöret och tillsatt mjölken ska blandningen värmas upp till exakt 37 grader. Håll stenkoll på temperaturen genom att använda en  termometer. Ställ in termometern på rätt temperatur och häll över blandningen direkt när den nått 37 grader - då kan du förvänta dig en bra jäsning!

Test.se rekommenderar  ThermoWire Smartphone Gourmet Thermometer när du bakar dina semlor.

Test av stektermometrar

3. Knåda i köksassistent

Du sparar både tid och energi genom att arbeta din deg i en köksassistent. Men en  köksmaskin räcker det med fem minuter av knådning - ska du hålla på för hand får du lägga det dubbla. Vi kan tipsa om KitchenAid Artisan KSM150 som är både kraftfull och användarvänlig.

Test av köksmaskiner

4. Riv mandelmassan

En klassisk semla betyder självklart en smaskig fyllning av mandelmassa. Bäst blir fyllningen om du river mandelmassan med ett  rivjärn innan du blandar i lite av den färdiga bullen och en skvätt mjölk. Bäst i test hos oss är WMF Rivjärn som med sina fyra sidor och vassa blad skapar oändliga möjligheter.

Test av rivjärn

5. Fluffigt ska det va!

De allra bästa semlorna toppas med en härlig och fluffig klick grädde. Se till att inte vispa grädden för länge så att den blir hård, ju fluffigare desto bättre! Lyckas med grädden med hjälp av testvinnaren  Bosch MFQ4030.

Test av elvispar

Klassiska semlor

Ingredienser (26 st.)

Deg
150 g smör
5 dl (500 g) mjölk
50 g jäst
1,5 dl (150 g) strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
15 dl (900 g) vetemjöl
Fyllning
400 g mandelmassa
1,5 dl (150 g) mjölk
6 dl (600 g) grädde
Garnering
florsocker

Så gör du

1. Smält smöret i kastrull och tillsätt mjölken. Värm mjölkblandningen till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ned jästen i en bunke. Häll över den fingervarma mjölkblandningen och rör om tills jästen är helt löst.

3. Tillsätt socker, kardemumma, salt och vetemjöl. Spara lite av vetemjölet till utbakningen.

4. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter. Alternativt knåda för hand i 10 minuter. Låt sedan degen jäsa under en bakhandduk i 40 minuter.

5. Lägg ut degen på en mjölad bänk och dela i 26 lika stora bitar. Rulla till runda bollar och placera på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk i 30 minuter.

6. Sätt på ungen på 225 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10 minuter och tills de fått färg. Låt sedan svalna på galler.

Fyllning

1. Skär av ett lock på semlebullarna. Gröp ut en del av bullen och lägg i en bunke. 

2. Riv mandelmassan på ett rivjärn och lägg i bunken. Häll i mjölken och rör ihop till en smet. 

3. Fördela massan i de urgröpta semlebullarna.

4. Vispa grädden och klicka på varje bulle. Placera sedan locket ovanpå och pudra med florsocker.

Njut!

Skribent: Madelene Kristensson.

SE ÄVEN