HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av köksmaskiner

hem & hushåll uppdaterad 3:e December, 2014, Baserad på 6 experttester.

En köksmaskin kan användas till flera olika kökssysslor, exempelvis knåda deg eller vispa grädde. Fundera på vad du främst ska ha din maskin till och försök hitta den maskin som passar dina krav. Det är bra om köksmaskinen har tydliga reglage och att den är lätthanterlig, då maskinen är till för att hjälpa dig i köket och inte krångla till det. Med olika maskiner, medföljer olika tillbehör. Se till så att du får med de redskap du behöver eller åtminstone att du kan köpa dem extra till din maskin. Man får klart räkna med att en köksmaskin ger ifrån sig lite oljud, men idag finns flera modeller som är relativt tystgående. Tänk på det vid köp av en köksmaskin, då en mycket högljudd maskin ofta blir ansträngande för öronen i längden. Prova gärna i butiken om du har möjlighet.

Test.se rekommenderar

Kenwood KM636  - bäst i test bland Köksmaskiner 2018
Kenwood KM636 , bäst i test.

Kenwood KM636 - På Test.se har vi valt att rekommendera en köksmaskin från Kenwood - modellen med ny design i vitt - KM636. Den är baserad på samma värderingar som de tidigare modellerna där man har kombinerat innovation med prestanda, med en ny teknik som ska ge maskinen en lång livstid. Köksmaskinen har elektronisk steglös hastighetskontroll med pulsfunktion. Den har också tre exklusiva mixningsverktyg: en ballongvisp, en k-spade och en degkrok, för att man enkelt ska kunna använda maskinen för att vispa en äggvita till stora jäsdegar, exempelvis. Köksmaskinen är dessutom utrustad med en ny, kraftig… Läs mer

Köksmaskiner - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Blendrar

UPPDATERAD 13:e Juni, 2018

Matberedare

UPPDATERAD 3:e November, 2017

Stavmixers

UPPDATERAD 28:e Juli, 2017

Elvispar

UPPDATERAD 25:e Januari, 2016

Tryckkokare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har tillsammans med tv-aktuella bakdrottningen Birgitta Rasmusson testat tio köksmaskiner. Birgitta Rasmusson är domare och programledare för populära tv-serien ”Hela Sverige Bakar” och har dessutom skrivit ”Sju sorters kakor” som är Sveriges mest sålda bok. Många köksmaskiner i testet får riktigt fina betyg och hälften av dem får testets högsta betyg, 5 hjärtan av 5 möjliga. Det är extremt ovanligt att så många köksmaskiner får högsta betyget, så denna topplista är därför att högsta intresse för dig som gillar att laga mat.
Allra bäst bland fullpoängarna är köksmaskinen Krups KA990T42. Krups knådar degen perfekt och låter dessutom nästan ingenting alls. Det är den ensam om i testet. Krups KA990T42 har bra tidsinställningar, 12 olika steg, pulsläge och turboknapp. Köksmaskinen innehåller följande tillbehör; visp, degkrok, fatblandare och degblad. Krups suveräna köksmaskin kostar ca 4 000 kr.

Fyra andra köksmaskiner får också det högsta betyget av Icakuriren. Electrolux EKM 4100 är enkel att montera och har en lättförståelig bruksanvisning. Kitchen Aid Artisan SKSM150 låter inte mycket och är dessutom snygg att se på. Kenwood Major KMM 023 får pluspoäng för att den är lätt att montera och innehåller en stor behållare som rymmer 6,7 liter. Ankarsrum Assistent AKM 6290PB kommer med massa tillbehör och har bra tidsinställningar.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har publicerat ett test av köksmaskiner, som utförts WiseGuide. Maskinerna som testats ligger i prisklassen 2200-5500 kronor och testresultatet visar att priset ofta gör skillnad. Bäst i test blev Ankarsrum Assistent AKM6220. Köksmaskinen ger en känsla av hög kvalitet och den står stadigt, samt går stabilt vid användning. Eftersom Ankarsrum har den största skålen i testet, passar maskinen bra till storbak och den arbetar dessutom snabbt. Maskinen har en annorlunda konstruktion jämfört med de andra modellerna i testet, då det är skålen som roterar och istället för drivhuvudet. Den är inte lika lätt att använda från början som de andra, eftersom flera tillbehör används vid momenten, men bra reglage och en timerfunktion ger pluspoäng! Maskinen klarar av att göra flera olika saker, exempelvis mala kött, göra pasta och spritsa kakor, vilket gör att det finns en hel del tillbehör som man kan köpa. På testets andraplats hamnade köksmaskinen från Krups – KA990T42. Maskinen känns både stadig och gedigen. Med en timerdisplay är det lätt att hålla reda på tiden. Skålen på 5 l har två gummiklädda öron och den är enkel att hantera. Negativt är att spärren för drivhuvudet sitter på baksidan och måste användas för både upp- och nedfällning, samt att maskinen har ett ljud som blir jobbigt att lyssna på efter en längre tid. Tredjeplats har gått till Kenwood kMix Kitchen Machine. Det här en stabil och pålitlig maskin, men den arbetar inte särskilt snabbt. Den är utrustad med en mjukstarts-funktion för att minska spill. Något som däremot upplevs som ogenomtänkt är att stänkskyddet inte kan sättas på plats när tillbehören är monterade. Spärren till drivhuvudet sitter bak på maskinen och blir svår att komma åt när huvudet ska fällas ned. När huvudet ska fällas upp måste man använda båda händerna, då det sker manuellt. En annan nackdel är att redskapen inte kan maskindiskas.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 27 köksmaskiner. Samtliga maskiner är stora och tunga, vilket kräver gott om plats i köket. Köksmaskinerna i testet är relativt jämnbra, men bäst i test blev ändå Kenwoods KM636. Kenwood har satsat stort när det gäller köksmaskiner med olika funktioner och har med tio modeller i Råd och röns test. Deras 280-serie – KM282 och KM286 – hamnar dock i längst ner på botten med 20 poäng (av 100) i samlat betyg, då de har ett allvarligt säkerhetsfel. Skulle man stoppa i handen när knivarna fortfarande roterar, finns en stor risk att fingertopparna kapas av. Vuxna kan säkert se upp med detta, men för barn som i obevakade ögonblick befinner sig nära maskinen, innebär detta en stor säkerhetsrisk. Köksmaskinerna i testet har utsatts för olika testmoment, bland annat har de fått vispa en sockerkakssmet och resultatet har blivit jämnt. Smeten blandas fint och kakorna blir i slutändan bra. Men när det gäller att baka bröd, skiljer sig maskinerna åt. Testvinnaren KM636, från Kenwood, får tillsammans med Kenwood KMM770, ett bra betyg på nio för limpornas konsistens och vid jäsningen ökas degkapaciteten med 63 procent. På andraplats i testet hamnade en maskin från Bosch – MUM52120. Samtliga tre Bosch-maskiner som finns i testet tar lång tid på sig när de ska vispa äggvita och grädde. De tar ungefär tio minuter på sig, medan de tar drygt två minuter för de snabbaste maskinerna.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt sju olika köksmaskiner. Samtliga maskiner fyller sitt syfte och sparar både tid och handkraft. I testet ingick vispning av äggvita och bakning av sockerkaka, samt bröd. Den som blev bäst i test är Kenwood. Den får höga betyg i samtliga moment och är en av två maskiner, som fått godkänt för sin användarvänlighet. Maskinen från OBH Nordica har hamnat på andra plats. Den har bra prestanda och man spiller ingenting. Däremot är den svår att använda och hantera. Testfakta har trots det valt att lyfta fram maskinen som testets mest prisvärda köksmaskin. Bosch MUM86 har hamnat på tredjeplats och den är både uthållig och bra på att knåda deg. Däremot är även denna maskinen svår att använda och hantera. Krups är den andra av de två maskinerna med bra betyg för användarvänlighet. Maskinen gör även fina sockerkakor, men dess betyg sänks när det kommer till knådningen. Under de tre minuter som degen knådades, stängde maskinen av sig nio gånger. Den har en säkerhetssensor, som stänger av motorn när maskinen arbetar för hårt.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat sju köksmaskiner som kostar mellan 3000-6600 kronor. Maskinerna kan delas in i två olika grupper – de som blandar degen och de som faktiskt knådar den också. Krups som är testets vinnare, får högsta poäng i samtliga moment. Maskinen har dessutom ett tydligt reglage och det är lätt att fylla på med mjöl samtidigt som maskinen arbetar. Skålen är utrustad med två handtag,  som underlättar när man ska lyfta av, samt tömma den. Krups nackdel är dess korta sladd, på 109 cm. Assistent är också en bra köksmaskin. Den är rejäl, men får minuspoäng för att det saknas handtag på skålen, som är både tung och stor. Utöver det presterar maskinen riktigt bra när det gäller bearbetning av deg till rågbröd och att den vispar utmärkt, däremot är den lite sämre på bulldegar. Men Assistent är den enda som klarar av att bearbeta större degar, på en liter vätska eller mer. Kenwoods maskin har tydliga reglage, som är lätta att se och hantera. Även denna maskinen kan man fylla på under arbetets gång och dess skål har ett handtag.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat 8 köksmaskiner och utsett Ankarsrum som vinnare. Maskinerna visar stora skillnader i både effekt och snabbhet. Maskinen från Ankarsrum är rejäl i sitt utförande, men väger trots det mindre än de andra modellerna i testet. Den rostfria skålen passar mycket bra till större bakningar och degen släpper från kanterna utan problem under arbetet. Trots att det tar tid att lära sig att montera tillbehören, är maskinen – med lite träning – okomplicerad att använda. Den är utrustad med praktiska funktioner, så som timer och överbelastningsskydd. Ankarsrum är snabb på att bearbeta deg och vispar grädde på en fullt godkänd tid. På testets andraplats hamnade OBH Nordica Supreme 6673 och det är testets snabbaste modell. Den är effektiv på både låg och hög hastighet. Det saknas ett tydligt stopp för bunkern, så det är svårt att veta om den sitter fast ordentligt, men annars är den väldigt smidig att hantera. Man får intrycket att maskinen ska vara hållbar och rejäl, att den är av högkvalitet. På tredjeplats hamnade en maskin från Bosch. Det är den dyraste maskinen i testet, men den lever upp till förväntningarna, när det gäller kvalitet och funktioner, men den kan inte mäta sig med de snabbaste modellerna. Att det medföljer så många olika tillbehör, gör att maskinen blir en universalmaskin.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"