Mitt i allt elände som pågår runtomkring, får man försöka hitta de små ljusglimtarna i tillvaron. Inställda konserter, idrottsevenemang och resor lämnar inte mycket roligt kvar. Desto större anledning att verkligen fira något som varken är avbokat eller uppskjutet – våffeldagen till exempel! Den 25:e mars är det läge att plocka fram våffeljärnet och vispa grädden, eller vad du nu föredrar att ha på.
Våffelhistoria
Våfflan har funnits i Sverige länge nog att få lov att kalla sig klassiker. Det finns källor som talar om våfflor redan på 1600-talet. Då bakades de över glödande kol i fyrkantiga gjutjärnsformar. Våfflorna blev runda under sent 1800-tal för att laggarna skulle passa in i järnspisarnas hål. Under 1900-talet blev det populärt med så kallade våffelbruk, små stugor strategiskt utplacerade för att kunna servera exklusiv fika till söndagsflanörer.
Själva våffeldagen då? Jo, våffeldagen kom till av en klassisk felhörning - ett språkligt missförstånd med ett smakfullt resultat. Det började som vårfrudagen, vilket är en kristen högtid. Det är dagen då ängeln Gabriel upplyste en ovetande jungfru Maria om att hon skulle föda en son. Från vårfrudagen är steget inte långt till våffeldagen. Gör ett snabbt fonetiskt experiment och rabbla vårfrudagen snabbt några gånger. Nog blir det våffeldagen av det hela till slut.
Den perfekta våfflan
För att lyckas grädda den perfekta våfflan finns det några knep att ta till, vissa mer avgörande än andra.
- Ett bra våffeljärn är såklart en förutsättning om man vill ha perfekt tillagade våfflor. De skall framförallt grädda jämnt, gärna snabbt. Det är inte fel med non-stick yta, att behöva skrapa bort sorgliga rester av en misslyckad våffla gör ingen människa glad!
- Vila armen från tröstlöst vevande med hjälp av en stavmixer. Då blir smeten slät och fin på nolltid.
- Om du har bakpulver i dina våfflor får gärna smeten vila en stund innan gräddning.
- Se till att blanda om i smeten mellan gräddningarna. Smeten skiktar sig gärna om den får stå orörd för länge.
- Är du ute efter frasiga våfflor? Lägg då de färdiggräddade våfflorna på galler istället för att stapla dem på varandra. Om du inte hinner äta upp dem innan vill säga.
Våfflor utan ägg, eller med?
Smaken är bekant som baken. Huruvida man skall ha ägg eller inte i sin våffelsmet, beror helt på vad du tycker är godast. Äggen gör att våfflorna blir lite matigare och mjukare. Skippar man äggen blir istället våfflorna mer frasiga. För att få extra fras i våfflan är det många recept som förordar mineralvatten i smeten.
Belgiska våfflor…
…är både tjockare och sötare jämfört med de klassiska våfflorna. Rutmönstret är djupare och formen är rektangulär. De görs inte på en smet utan en jäst deg. Traditionellt serveras de ofta pudrade med florsocker och toppade med grädde eller choklad. Om du gör belgiska våfflor och får några över, går de bra att frysa in. När du skall tina upp dem igen är det bara att stoppa ner dem i brödrosten, voilà!
Nyttiga våfflor
Recept som finns på våfflor lider vi ingen nöd, och det ena liknar inte det andra. Det går att anpassa våfflan efter tycke och smak i oändlighet - glutenfri, vegansk eller LCHF-anpassad, valet är ditt. Lägg där till alla olika variationer som finns på tillbehör, så är våfflan något man kan göra till ett riktigt nyttigt mellanmål. På recept.com finns recept på flera olika våffelvarianter, gå in och hitta din nya favorit!
Annorlunda våfflor
Inte så förtjust i söta bakverk säger du? Testa då en matigare variant av våffla med löjrom, smetana och rödlök. Eller varför inte fresta smaklökarna med en falafelvåffla? Eller en raggvåffla? Det finns hur många goda varianter som helst med matiga toppings, bara fantasin sätter gränser.
Våffelkuriosa
Under medeltiden var våfflor så populära att de såldes överallt på gator och torg, inte minst i Frankrike. Försäljarna var många och konkurrensen stenhård - bland glödheta laggar och smetar uppstod tumult. Detta stressade franska kung Charles IX som blev nödgad att instifta en våffel-lag, försäljarna fick inte stå närmre varandra än fyra meter.
För dig som inte gillar våfflor
Det finns såklart de som ogillar våfflor undantagslöst. Ni som tillhör denna skara människor, kan istället ägna 25:e mars åt att glädjas över att det bara är nio månader kvar till jul!