HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
brödrostar - Bäst i test

Test av brödrostar

26 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 7:e November, 2019, Baserad på 10 experttester.

En brödrost kan ge vilken tråkig och torr liten brödskiva som helst lite nytt liv! Oavsett om du föredrar ditt rostade bröd med ost och marmelad eller bara en stor klick smör så kan brödrosten vara direkt avgörande för en trevlig frukoststund.

Jag kan allt om brödrostar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Brödrostar finns idag i en mängd olika utformanden: retro, diskreta, moderna och i klara färger. Design och utseende är med andra ord långt ifrån oväsentligt när du väljer vad för slags brödrost du vill ha och behöver. Hur ser resten av ditt kök ut? Du kan med största säkerhet hitta en rost som smälter in snyggt med resten av inredningen. Men utseende är som bekant inte allt! Brödrostar kommer i olika storlekar och med olika funktioner, så fundera av vilka just dina behov är.

Hur stor är familjen?

Hur många skivor bröd vill du kunna rosta åt gången? Lever du ensam räcker en rost med plats för två skivor alldeles utmärkt – rostar du fler än så blir det svårt att hinna äta upp skivorna innan de kallnat! Lever du tillsammans med flera andra kan det finnas en poäng i att köpa en lite större brödrost, med plats för fyra eller sex brödrostar, så att familjen har möjlighet att faktiskt äta sin frukost samtidigt utan att behöva vänta på att brödskiva efter brödskiva ska bli klar.

Flexibla brödfack ger mångsidiga brödrostar

Vad för slags bröd vill du rosta i din brödrost? En hederlig formfranskeskiva går såklart ner i alla sorters brödrostar, men om du då och då gärna avnjuter en bagel, en croissant eller något annat lite mer exotiskt gör du bäst i att försäkra dig om att brödrosten du funderar på att skaffa har kapacitet för det. Vissa modeller har djupare fack och en inställbar bredd, vilket såklart gör rosten mer mångsidig! Men om rosten har djupa fack är det också praktiskt om de även är utrustade med en lyftfunktion, så att du inte behöver stoppa ner fingrarna i den varma rosten för att få upp mindre bröd som rostat klart.

Andra smidiga funktioner:

  • Upptiningsfunktion: ser till att även djupfryst bröd blir härligt frasigt och genomrostat.
  • Återuppvärmningsfunktion: perfekt om du ätit dina rostade bröd långsammare än du trodde.
  • Avtagbar smulbricka: rostat bröd har ju en tendens att smula rätt ordentligt, så att på ett enkelt och smärtfritt sätt kunna tömma rosten på smulor är förstås en stor fördel.
  • Manuell stoppfunktion: låter dig avbryta rostningen innan den är klar.
  • Val av rostningsgrad: somliga gillar sitt bröd hårt rostat, andra vill bara ha det lätt frasigt, och för vissa beror det på vad för slags bröd som rostas! Det är hursomhelst bra att kunna välja själv hur hårt brödet ska rostas. Observera att det inte är nyttigt att äta för stora mängder bränt bröd, så rosta med måtta!
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Electrolux EAT7800

Testresultat
Klikk.no 2016,    SVT Plus 2015
Stilren Praktisk och lättanvänd display Prisvärd
Blir lätt täckt av fingeravtryck
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar Electrolux brödrost EAT7800. Det här är en mycket prisvärd brödrost i snygg design och med flera smarta funktioner! Den är försedd med två extra tjocka brödfack, du kan välja hur hårt brödet ska rostas, kolla hur det ser ut med den smidiga ”lift and check”-funktionen, tina fryst bröd och värma upp bullar eller rostat bröd som svalnat för fort. Allt styrs med den snygga och lättanvända digitala displayen på rostens långsida, som dessutom visar hur lång tid det är kvar på rostningen. Electrolux EAT7800 rostar brödet jämt och ger det en frasig och härlig yta.

Visa hela texten
Antal brödskivor:
2
Effekt:
980 W
Mått (L x H x B):
313 x 202 x 190 mm
Vikt:
1,66 kg
Antal rostningsgrader:
7
Funktioner:
Stoppfunktion, Extra brödlyft, Svalt hölje, Upptiningsfunktion, Utdragbart smulfack, Nedräkningstimer

Vi rekommenderar också:

Bosch TAT8611

Testresultat
Allt om Mat 2015
Omdömen Via prisjakt

Antal brödskivor:
2
Effekt:
860 W
Mått (L x H x B):
313 x 184 x 170 mm
Vikt:
2,04 kg
Antal rostningsgrader:
9
Funktioner:
Extra brödlyft, Stoppfunktion, Svalt hölje, Upptiningsfunktion, Utdragbar smulbricka
Visa alla specifikationerna

Bosch Tat8613

Testresultat
Klikk.no 2016,    Smartson 2011
Omdömen Via prisjakt

Antal brödskivor:
2
Effekt:
860 W
Mått (L x H x B):
313 x 184 x 170 mm
Vikt:
2 kg
Antal rostningsgrader:
9
Funktioner:
Extra brödlyft, Stoppfunktion, Svalt hölje, Upptiningsfunktion, Utdragbar smulbricka
Visa alla specifikationerna

Dualit Lite DPP 2

Testresultat
Icakuriren 2014
Omdömen Via prisjakt

Antal brödskivor:
2
Effekt:
1200 W
Mått (L x H x B):
270 x 200 x 170 mm
Vikt:
1,7 kg
Funktioner:
Extra brödlyft, Stoppfunktion, Svalt hölje, Upptiningsfunktion, Utdragbar smulbricka
Visa alla specifikationerna

Philips HD2628

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Råd och rön 2014
Omdömen Via prisjakt

Antal brödskivor:
2
Effekt:
950 W
Mått (L x H x B):
320 x 130 x 130 mm
Vikt:
1,38 kg
Antal rostningsgrader:
7
Funktioner:
Extra brödlyft, Stoppfunktion, Svalt hölje, Upptiningsfunktion, Utdragbar smulbricka
Visa alla specifikationerna

Brödrostar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Smörgåsgrillar

UPPDATERAD 9:e Januari, 2019

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Philips HD2628 tre modeller (olika färger) hamnar på förstaplatsen. Modellen ligger väldigt lågt i pris jämfört med flera andra brödrostar i testet men presterar alltså allra bäst ändå! Rostytan blir fin och det går fort. Den klarar att rosta både fryst och tinat bröd. Effekten ligger på 950 W, sladden är 88 cm och den väger 1,4 kg. Philips HD2636 tar andraplatsen med ett poäng under vinnaren. Den ger också ett bra rostresultat. Effekten är 850-1000 W och 91 cm sladdlängd och den väger 1,4 kg. På tredjeplats är Dualit Architect. Priset är ganska mycket dyrare än både andra- och tredjeplaceringarna. Designen är snygg och den ger ett fint rostresultat. Effekten är 1000-1200 W och sladdlängden är 88 cm. Den väger 2,1 kg vilket är tyngst av dessa tre modeller.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat flertalet olika brödrostar, och blev överlag aningen besvikna. De ansåg att de flesta rostarna hade brister när det kom till att leverera jämn rostning från gång till gång, och har därför varit väldigt kräsna när de valt ut sina favoriter.

Storfavoriten hos Bäst i hemmet blev KitchenAid KMT223. KitchenAids rost är snabb och effektiv, och ger en väldigt jämn och fin rostning. Den håller dessutom brödet varmt med den automatiska värmehållningsfunktionen när brödet rostat färdigt. Det är alltså ingen katastrof att glömma bort sitt rostade bröd ett par minuter. Den kan hantera både tjockare och tunnare skivor, klarar av att tina fryst bröd och har en särskild bagelsfunktion. Bagelsfunktionen ser till att brödet endast rostas på insidan, medan utsidan bara värms upp.

En annan av Bäst i hemmets favoriter, och den de ansåg var mest prisvärd, var den häftiga Russel Hobbs Clarity GlassToaster. GlassToaster ger mycket kvalitet för en lägre peng: brödet rostas snabbt och effektivt, om än inte helt perfekt alla gånger så i alla fall klart godkänt. Rosten är försedd med nedräknare som låter dig se hur nära brödet är att vara klart och har en upptiningsfunktion. Unikt för just den här brödrosten är dess design! En genomskinlig glasskiva gör det möjligt att se hela rostningsprocessen medan den pågår, och ett mjukt och mysigt sken sprider sig från rosten.

För en rostning i retrostil rekommenderar Bäst i hemmet brödrosten Smeg TSF07PKEU. Rosten har en charmig retrodesign och finns i flertalet roliga färger. Du kan med andra ord med största sannolikhet hitta en variant som gör sig perfekt i just ditt kök! Brödrosten rostar dessutom riktigt jämt och fint, och de breda brödfacken gör det möjligt att rosta flera olika sorters bröd. Det är möjligt att välja rostningsgrad på en 6-siffrig skala, och glömmer du bort ditt rostade bröd är det lätt att värma upp det igen med den smidiga uppvärmningsfunktionen.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Den norska hemsidan Klikk.no har testat 8 olika brödrostar. De har bland annat undersökt hur jämn rostningen blivit och hur bra brödrostarna rostat flera bröd tätt efter varandra. Två brödrostar delar på förstaplatsen, och vi presenterar dem här i den ordning de presenteras på Klikk.no.

Först i Klikk.no:s test presenteras Electrolux EAT7800. Brödskivorna rostades jämt och fint, både de som rostades först och de som rostades sist. Alla skivor blev lika rostade på båda sidor. Rosten är enkel att hantera med tryckknappar och en LED-display, men texten är aningen dåligt kontrasterad och därmed lite svår att läsa.

Efter Electrolux i Klikk.no:s lista presenteras Sandstrøm SO2TSS14E. Sandstrøms brödrost gav också ett jämt och fint resultat: alla skivor blev likadant rostade, och de såg likadana ut på båda sidor. Den är också otroligt enkel att använda, men har snäppet färre funktioner än Eat7800.

Näst i testet presenteras Bosch Tat8613. Bosch brödrost ger också ett jämt och fint resultat och är enkel att använda, men är ett par hundralappar dyrare än de två ovan nämnda rostarna. 

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har jämfört tre brödrostar med plats för två skivor: superbilliga Manuett, Electrolux i mellanpris och superdyra Dualit. Det som testas är hur snabbt och jämnt brödrostarna rostar, samt hur lätta de är att använda. Bagaren Bodil Olofsson hjälper till att testa rostarna. Samtliga brödrostar måste rosta snabbt och jämnt över hela ytan. Dualit vinner med minimal marginal över tvåan Menuett och det skiljer endast 15 sekunder mellan snabbast och långsammast.  I delmoment nr 2 jämförst rostytorna och det skiljer en hel del hur rostade skivorna blir. I detta moment är Dualit istället sämst, då båda skivorna är ojämna med ena sidan mörk och andra sidan ljus. I mitten hamnar Menuett som ger skivorna flammiga i ljust och mörkt. Electrolux blir istället bäst här, då båda skivorna blir ungefär likadana och jämnast i färgen. När rosttid och rostyta vägs ihop, bedömer Bodil att Electrolux ger bäst helhetsresultat, eftersom det är så små skillnader i tiden mellan märkena. Hur användarvänliga modellerna är får en klass med restaurang- och bagarstudenter i Umeå bedömma. De noterar att Dualitrosten saknar automatisk pop up-funktion och den blir väldigt varm på utsidan. Dessutom är funktionerna krångliga att förstå sig på. Här blir Menuett överlägsen vinnare för att den bl.a. är enklast att använda för att allt sitter på samma sida, den har störst fack, tydliga knappar och den är familjevänlig för att den inte blir så varm. När alla delmoment är inräknade blir det oavgjort mellan Electrolux och Menuett.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Tidningen Allt om Mat har denna gång testat sju olika brödrostar och dess egenskaper. De flesta av brödrostarna kostar mellan 200 kr och 700 kr, men det finns också en lyxvariant som kostar drygt 3500 kr(!). Redan nu kan det sägas att dyrast inte är bäst, även om de allra billigaste inte heller ligger i topp. I testet har man använt skivad formfranska och framförallt hanterbarhet och resultat har spelat roll för hur högt betyg brödrostarna har fått. Hållbarheten vid långvarig användning har dock inte testats.
Två brödrostar får högsta betyg, 5 av 5. Bäst i test blir med knapp marginal blir Bosch TAT6811. Den kostar 699 kr och för dessa väl investerade slantar får du en brödrost som är snabb, rostar perfekt och har tydliga reglage. Brödrosten har klämmor som placerar bröden i mitten. Detta gör att brödet får jämn färg på båda sidor. OBH Nordica 2705 är ca 200 kr billigare än Boschs brödrost, men får lika bra slutbetyg. Denna brödrost är rymlig, blixtsnabb och blir inte brännhet på sidorna. Resultatet är inte lika bra som hos Bosch, brödskivans ena sida blir något mörkare.
Sedan till testets överlägset dyraste brödrost, Dualit Classic NewGen 2-Slot original. Designen är läcker, den har enkla reglage och breda brödspår. Men samtidigt blir resultatet ojämnt, den tar stor plats och får lätt fingeravtryck på den blanka metallen. Priset ligger på mycket höga 3599 kr, vilket inte är motiverat. Betyget blir 3/5.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta olika brödrostar i prisspannet 300 kr – 1 000 kr. De flesta av dessa gör sitt jobb, men endast en av dem får testets högsta betyg. Brödrostarna har basfunktioner som stoppknapp, upptining och brödlyft. Flera av dem har även en uppvärmningsfunktion som värmer upp redan rostat bröd.

Testvinnaren heter Philips HD2686 och den rostar jämnt och effektivt. Designen är genomtänkt och Philips brödrost har flera smarta funktioner. En sådan är en tydlig ljudsignal som berättar när brödet är färdigrostat. Philips HD2686 är en kvalitetsprodukt rakt igenom och enda minustecknet fås för den rostfria designen som drar åt sig fingeravtryck. Men det kanske man kan överleva med tanke på brödrostens alla andra fördelar! Philips HD2686 har ett cirkapris på 800 kr.

Med näst högsta betyg hittar vi det bästa budgetalternativet; Princess Classic Toaster Roma 142650. Brödrosten jobbar snabbt och effektivt. Kortsidorna håller sig hyfsat svala och den har 6 steglösa effektlägen. Bosch Styline TAT8611 får samma betyg som Princess brödrost, men är nästan dubbelt så dyr. Konstruktionen är gedigen och den är enkel att använda. Bosch Styline har en display som visar hur långt det är kvar på rostningen. Välj inte att rosta med högsta effekt för detta resulterar i ordentligt bränt bröd!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 77 brödrostar. Den allra dyraste modellen i testet kostar flera tusen kronor, men den prisvärda testvinnaren hittar man för några hundralappar. Modellerna testades noggrant in i minsta detalj och man har bedömt brödnyanser, mätt sladdlängder och kontrollerat smulbrickor. Man rostade två brödskivor åt gången och tre rost-omgångar efter varandra. Brödskivorna har därefter jämförts ned den standardiserade internationella brödrostningsskalan – för en sådan finns faktiskt! En perfekt rostad brödskiva ska vara jämnt rostad, utan några brända hörn eller vita kanter. De allra flesta brödrostarna i testet klarade av att rosta brödet bra och kvaliteten på rostningen är fortsatt hög flera rostningar efter varandra. De flesta modellerna rostar även fryst bröd bra, även om några av rostarna får lite sämre betyg i det avseendet. De är däremot olika snabba – det skiljer två minuter mellan den snabbaste och den långsammaste brödrosten. Samtliga modeller får höga betyg i hanterbarhet, trots att det finns faktorer som drar ner betyget en aning för vissa modeller. I Råd och röns test är det Philips som toppar listan. HD2628, HD2630 och HD2636 är de som fått högsta betyg!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens test av brödrostar visar att fyra av tio modeller rostar uselt. Brödskivorna blir ojämnt rostade – bleka eller brända. Det är endast en modell som fått högsta betyg av Icakuriren – ICAs Cook & Eat. Förutom att brödrosten ska rosta brödskivan jämnt, ska den också vara praktisk. Man ska enkelt kunna stoppa ner och ta upp skivorna utan att bränna fingertopparna. Det ska också vara lätt att tömma maskinen på brödsmulor. Vanligtvis finns en bricka som samlar upp alla smulor och som ska tömmas efter varje användning. I testet var det endast Philips som hade en dålig lösning, då man måste använda en skruvmejsel för att kunna tömma brickan. Modellerna i Icakurirens test är både enkla brödrostar för 150 kronor och exklusiva retromodeller med ett pris på 1400 kronor. Modellerna som rostar bäst är en av de billigaste: ICA Cook & Eat och den allra dyraste: Dualit Lite DPP 2. Dualit fick högsta betyg för sin rostning, men eftersom sladden var för kort och priset för högt, blev totalbetyget något sämre. ICA Cook & Eat har en lång sladd, över en meter, och har en låg yttertemperatur. Det är den enda brödrosten i testet som fått högsta betyg. OBH Nordicas brödrost som tagit tredjeplats har också en låg yttertemperatur!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 8 brödrostar och det visar sig att nästan alla modeller rostar ojämnt, trots att design känslan är hög! Testvinnaren Magimix är testets mest proffsiga brödrost, samtidigt som den är störst och dyrast. Den har många funktioner, bland annat, kan man värma bara ena sidan av brödet om man skulle vilja det och att man bara ska kunna sätta på värmen i ena brödfacket, om man endast ska rosta en skiva. Med den funktionen kan man spara lite energi. Brödrosten klarar sin största uppgift mycket bra. Rostningen blir jämn över hela brödskivan och även om man sätter på maxeffekten, blir inte bröden brända, utan mörkrostade. Andra plats i testet har gått till Bosch. Det är en stilren brödrost av bra kvalité. Den rostar brödskivorna ganska jämnt på båda sidor av skivan, men den bränner brödet rejält om man sätter den på maxeffekt. På tredjeplats hamnade Electrolux, med Eat5210. Detta är en rejäl brödrost, som inte tar lång tid på sig att rosta. Den rostar ojämnt, när man tittar på både brödskivans två sidor och att den ger olika rostningar på samma effekt. Det medföljer en hel del användbara funktioner, som exempelvis en smulbricka och bullvärmare.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har gett i uppdrag till Brittiska Intertek att testa åtta stycken brödrostar. Det visade sig att den dyraste brödrosten brände brödet och var helt klart sämst i testet. Bäst i test blev Electrolux Eat8000. De rostade brödskivorna blev gyllenbruna och rostningen skedde jämnt över hela skivan i alla omgångar. Brödrosten fick även ett bra resultat när man testade upptinings-funktionen. Electrolux har gummerade reglage, vilket även gav brödrosten bra betyg för användarvänlighet och greppvänlighet. Det enda negativa att säga om brödrosten är att dess smulbricka är för grund, vilket innebär att man ofta måste tömma den! På andraplats hamnade en brödrost från Philips – HD 2686. När det gäller den vanliga rostningen får brödrosten bra betyg, men upptinings-funktionen får inte mer än godkänt. Brödskivorna får skarpa ränder, istället för att bli gyllenbruna. Dess reglage drog dock ner betygen lite grann, då de är för små och placerade på ett sätt som gör att man måste vända brödrosten om man vill komma åt dom. De billigare brödrostarna i testet, som bara kostar några hundralappar, klarade testet helt acceptabelt och gör precis vad en brödrost ska göra – rosta bröd!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.