Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av brödrostar

hem & hushåll uppdaterad 29:e Augusti, 2016, Baserad på 7 testkällor.

Det viktigaste när du köper en brödrost, är att den faktiskt ska klara av att rosta brödskivorna och dessutom jämnt! Du bör först bestämma dig för hur många skivor rostat bröd du vill att brödrosten ska klara av att rosta samtidigt. Två eller fyra skivor är det vanligaste alternativet. Det finns brödrostar som har en inställningsbar termostat, vilket gör att du kan ställa in hur mycket dina skivor ska rostas. Detta är bra för dig som vill ha välrostade brödskivor! Sladdens längd är viktigare att hålla koll på, än vad många tror - en kort sladd och eluttag vid golvet är ingen lyckad kombination, om du nu vill ha din brödrost på bordet. Sedan måste just dina brödskivor så klart få plats i brödrosten. Många fack har nämligen blivit smalare när rostarna blivit bättre isolerade för att möta kraven på sval utsida.

Test.se rekommenderar

Electrolux EAT7800 - bäst i test bland Brödrostar 2017
Electrolux EAT7800, bäst i test.

Electrolux EAT7800 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera brödrosten Electrolux EAT7800 som tog delad förstaplats i SVT Plus test i september 2015. Det var den billigaste brödrosten i testet, men också den som får bäst och jämnast rostyta. Menuett var bättre än Electrolux vad gäller användarvänligheten, men den var dyrare.

Electrolux EAT7800 är tillverkad i rostfritt stål med två extra breda brödfack för tjocka brödskivor. Du får full kontroll över rostningen genom Digitalvision-timern och den smidiga Lift and Check-funktionen. Det finns sju rostningsnivåer kan du få ditt rostade bröd precis som du vill ha… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Brödrostar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Smörgåsgrillar

UPPDATERAD 13:e Maj, 2015

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har jämfört tre brödrostar med plats för två skivor: superbilliga Manuett, Electrolux i mellanpris och superdyra Dualit. Det som testas är hur snabbt och jämnt brödrostarna rostar, samt hur lätta de är att använda. Bagaren Bodil Olofsson hjälper till att testa rostarna. Samtliga brödrostar måste rosta snabbt och jämnt över hela ytan. Dualit vinner med minimal marginal över tvåan Menuett och det skiljer endast 15 sekunder mellan snabbast och långsammast.  I delmoment nr 2 jämförst rostytorna och det skiljer en hel del hur rostade skivorna blir. I detta moment är Dualit istället sämst, då båda skivorna är ojämna med ena sidan mörk och andra sidan ljus. I mitten hamnar Menuett som ger skivorna flammiga i ljust och mörkt. Electrolux blir istället bäst här, då båda skivorna blir ungefär likadana och jämnast i färgen. När rosttid och rostyta vägs ihop, bedömer Bodil att Electrolux ger bäst helhetsresultat, eftersom det är så små skillnader i tiden mellan märkena. Hur användarvänliga modellerna är får en klass med restaurang- och bagarstudenter i Umeå bedömma. De noterar att Dualitrosten saknar automatisk pop up-funktion och den blir väldigt varm på utsidan. Dessutom är funktionerna krångliga att förstå sig på. Här blir Menuett överlägsen vinnare för att den bl.a. är enklast att använda för att allt sitter på samma sida, den har störst fack, tydliga knappar och den är familjevänlig för att den inte blir så varm. När alla delmoment är inräknade blir det oavgjort mellan Electrolux och Menuett.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Tidningen Allt om Mat har denna gång testat sju olika brödrostar och dess egenskaper. De flesta av brödrostarna kostar mellan 200 kr och 700 kr, men det finns också en lyxvariant som kostar drygt 3500 kr(!). Redan nu kan det sägas att dyrast inte är bäst, även om de allra billigaste inte heller ligger i topp. I testet har man använt skivad formfranska och framförallt hanterbarhet och resultat har spelat roll för hur högt betyg brödrostarna har fått. Hållbarheten vid långvarig användning har dock inte testats.
Två brödrostar får högsta betyg, 5 av 5. Bäst i test blir med knapp marginal blir Bosch TAT6811. Den kostar 699 kr och för dessa väl investerade slantar får du en brödrost som är snabb, rostar perfekt och har tydliga reglage. Brödrosten har klämmor som placerar bröden i mitten. Detta gör att brödet får jämn färg på båda sidor. OBH Nordica 2705 är ca 200 kr billigare än Boschs brödrost, men får lika bra slutbetyg. Denna brödrost är rymlig, blixtsnabb och blir inte brännhet på sidorna. Resultatet är inte lika bra som hos Bosch, brödskivans ena sida blir något mörkare.
Sedan till testets överlägset dyraste brödrost, Dualit Classic NewGen 2-Slot original. Designen är läcker, den har enkla reglage och breda brödspår. Men samtidigt blir resultatet ojämnt, den tar stor plats och får lätt fingeravtryck på den blanka metallen. Priset ligger på mycket höga 3599 kr, vilket inte är motiverat. Betyget blir 3/5.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta olika brödrostar i prisspannet 300 kr – 1 000 kr. De flesta av dessa gör sitt jobb, men endast en av dem får testets högsta betyg. Brödrostarna har basfunktioner som stoppknapp, upptining och brödlyft. Flera av dem har även en uppvärmningsfunktion som värmer upp redan rostat bröd.

Testvinnaren heter Philips HD2686 och den rostar jämnt och effektivt. Designen är genomtänkt och Philips brödrost har flera smarta funktioner. En sådan är en tydlig ljudsignal som berättar när brödet är färdigrostat. Philips HD2686 är en kvalitetsprodukt rakt igenom och enda minustecknet fås för den rostfria designen som drar åt sig fingeravtryck. Men det kanske man kan överleva med tanke på brödrostens alla andra fördelar! Philips HD2686 har ett cirkapris på 800 kr.

Med näst högsta betyg hittar vi det bästa budgetalternativet; Princess Classic Toaster Roma 142650. Brödrosten jobbar snabbt och effektivt. Kortsidorna håller sig hyfsat svala och den har 6 steglösa effektlägen. Bosch Styline TAT8611 får samma betyg som Princess brödrost, men är nästan dubbelt så dyr. Konstruktionen är gedigen och den är enkel att använda. Bosch Styline har en display som visar hur långt det är kvar på rostningen. Välj inte att rosta med högsta effekt för detta resulterar i ordentligt bränt bröd!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 77 brödrostar. Den allra dyraste modellen i testet kostar flera tusen kronor, men den prisvärda testvinnaren hittar man för några hundralappar. Modellerna testades noggrant in i minsta detalj och man har bedömt brödnyanser, mätt sladdlängder och kontrollerat smulbrickor. Man rostade två brödskivor åt gången och tre rost-omgångar efter varandra. Brödskivorna har därefter jämförts ned den standardiserade internationella brödrostningsskalan – för en sådan finns faktiskt! En perfekt rostad brödskiva ska vara jämnt rostad, utan några brända hörn eller vita kanter. De allra flesta brödrostarna i testet klarade av att rosta brödet bra och kvaliteten på rostningen är fortsatt hög flera rostningar efter varandra. De flesta modellerna rostar även fryst bröd bra, även om några av rostarna får lite sämre betyg i det avseendet. De är däremot olika snabba – det skiljer två minuter mellan den snabbaste och den långsammaste brödrosten. Samtliga modeller får höga betyg i hanterbarhet, trots att det finns faktorer som drar ner betyget en aning för vissa modeller. I Råd och röns test är det Philips som toppar listan. HD2628, HD2630 och HD2636 är de som fått högsta betyg!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens test av brödrostar visar att fyra av tio modeller rostar uselt. Brödskivorna blir ojämnt rostade – bleka eller brända. Det är endast en modell som fått högsta betyg av Icakuriren – ICAs Cook & Eat. Förutom att brödrosten ska rosta brödskivan jämnt, ska den också vara praktisk. Man ska enkelt kunna stoppa ner och ta upp skivorna utan att bränna fingertopparna. Det ska också vara lätt att tömma maskinen på brödsmulor. Vanligtvis finns en bricka som samlar upp alla smulor och som ska tömmas efter varje användning. I testet var det endast Philips som hade en dålig lösning, då man måste använda en skruvmejsel för att kunna tömma brickan. Modellerna i Icakurirens test är både enkla brödrostar för 150 kronor och exklusiva retromodeller med ett pris på 1400 kronor. Modellerna som rostar bäst är en av de billigaste: ICA Cook & Eat och den allra dyraste: Dualit Lite DPP 2. Dualit fick högsta betyg för sin rostning, men eftersom sladden var för kort och priset för högt, blev totalbetyget något sämre. ICA Cook & Eat har en lång sladd, över en meter, och har en låg yttertemperatur. Det är den enda brödrosten i testet som fått högsta betyg. OBH Nordicas brödrost som tagit tredjeplats har också en låg yttertemperatur!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 8 brödrostar och det visar sig att nästan alla modeller rostar ojämnt, trots att design känslan är hög! Testvinnaren Magimix är testets mest proffsiga brödrost, samtidigt som den är störst och dyrast. Den har många funktioner, bland annat, kan man värma bara ena sidan av brödet om man skulle vilja det och att man bara ska kunna sätta på värmen i ena brödfacket, om man endast ska rosta en skiva. Med den funktionen kan man spara lite energi. Brödrosten klarar sin största uppgift mycket bra. Rostningen blir jämn över hela brödskivan och även om man sätter på maxeffekten, blir inte bröden brända, utan mörkrostade. Andra plats i testet har gått till Bosch. Det är en stilren brödrost av bra kvalité. Den rostar brödskivorna ganska jämnt på båda sidor av skivan, men den bränner brödet rejält om man sätter den på maxeffekt. På tredjeplats hamnade Electrolux, med Eat5210. Detta är en rejäl brödrost, som inte tar lång tid på sig att rosta. Den rostar ojämnt, när man tittar på både brödskivans två sidor och att den ger olika rostningar på samma effekt. Det medföljer en hel del användbara funktioner, som exempelvis en smulbricka och bullvärmare.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har gett i uppdrag till Brittiska Intertek att testa åtta stycken brödrostar. Det visade sig att den dyraste brödrosten brände brödet och var helt klart sämst i testet. Bäst i test blev Electrolux Eat8000. De rostade brödskivorna blev gyllenbruna och rostningen skedde jämnt över hela skivan i alla omgångar. Brödrosten fick även ett bra resultat när man testade upptinings-funktionen. Electrolux har gummerade reglage, vilket även gav brödrosten bra betyg för användarvänlighet och greppvänlighet. Det enda negativa att säga om brödrosten är att dess smulbricka är för grund, vilket innebär att man ofta måste tömma den! På andraplats hamnade en brödrost från Philips – HD 2686. När det gäller den vanliga rostningen får brödrosten bra betyg, men upptinings-funktionen får inte mer än godkänt. Brödskivorna får skarpa ränder, istället för att bli gyllenbruna. Dess reglage drog dock ner betygen lite grann, då de är för små och placerade på ett sätt som gör att man måste vända brödrosten om man vill komma åt dom. De billigare brödrostarna i testet, som bara kostar några hundralappar, klarade testet helt acceptabelt och gör precis vad en brödrost ska göra – rosta bröd!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"