HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av cirkelsågar

verktyg uppdaterad 17:e Maj, 2017, Baserad på 6 experttester.

En cirkelsåg är bra att ha till hands när man, exempelvis, snickrar. Vilken modell du ska köpa, beror förstås på dina egna behov. Ska du använda den ofta och till tunga arbeten, bör du kanske satsa på en större maskin. Ska du bara använda den i bland och inte till en massa grovmaterial, passar det bättre med en liten modell. Maskinens tyngd att man får ett bra grepp om maskinens handtag, spelar också roll, eftersom det påverkar användarvänligheten. Det finns eldrivna och batteridrivna cirkelsågar. De batteridrivna är med nackdel inte lika kraftfulla som eldrivna, men de fungerar till mindre arbeten. Väljer man en eldriven cirkelsåg, bör sladden vara relativt lång. Köper man en billig cirkelsåg, får man nästan alltid köpa till en klinga - en lite mer fintandad.

Test.se rekommenderar

Milwaukee M18 CCS55 - bäst i test bland Cirkelsågar 2020
Milwaukee M18 CCS55, bäst i test.

Milwaukee M18 CCS55 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera cirkelsågen Milwaukee M18 CCS55 som också blev utsedd till bäst i test i tidningen Gör Det Själv (nr 2) under januari 2016. Sågen fick höga betyg för hantverkarkvalitet och sin styrka, men den var något högljudd. Den arbetar lugnt genom materialet och handtagen är gummibeklädda, vilket ger ett bra, stadigt och säkert grepp.

Milwaukee M18 är en revolutionerande cirkelsåg med kolborstfri motor som gör den starkare, snabbare och förlänger livstiden. Redlink Plus ger ett avancerat digitalt överbelastningsskydd för både verktyget och batteriet, samt förbättrar verktygets prestanda… Läs mer

Cirkelsågar - Bäst i test

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (Nr.2)

Publicerad

En liten cirkelsåg med sladd är bra att ha till väldigt många olika såguppgifter i hemmet. Testets vinnare kommer från Bosch och heter PKS 55 A. Den är stark och solid med lätt betjäning och bra detaljer. Sågen har också en smart uppsamlingsbox och kan kopplas till dammsugaren, samt att den blåser undan sågspån. Den klarar obehindrat av att såga det allra mesta, har bra bottenplatta som kan köras på styrskena, tydliga skalor och inställningar som är exakta. Metabo hamnade på andraplats med KS 55 FS. Den är stark, har bra kvalitet och är trevlig att jobba med. Sågen klarar styrketestet utan problem, faktiskt överraskande bra i hårdträskivan, och den kammar hem ytterligare poäng för sin spånblåsning - antingen blåses det bakåt, eller sugs bort av dammsugaren. Det är svarta skalor och ostabilt parallellanslag ger inget maxbetyg. AEG KS 55-2 är väldigt robust och hamnar på andraplats. Sågen har fina, tydliga skalor för gering- och djupinställning, men en svart på svart skala på ett för kort parallellanslag - det drar ner betyget. Den sågar dock nästan optimalt men är endast för högerhänta.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 2/2016)

Publicerad

Numera kan det verkligen löna sig att köra en batteridriven cirkelsåg, då de nya modellerna har rejäl styrka och är mycket enklare att hantera, än en traditionell såg med sladd. Gör Det Själv har testat åtta av de mest sålda modellerna på marknaden. Bäst i test blir Milwaukee M18 CCS55 som är en stark såg av hantverkarkvalitet, men den är högljudd. Här får man proffskvalitet och det märks tydligt redan när man packar upp den. Sågen arbetar sig lugnt och fint genom testskivorna och även om man pressar sågen framåt, så påverkar det inte effekten. Handtagen är klädda med halksäkert gummi som ger bra, stadigt och säkert grepp. På testets andraplats hamnar Makitas modell DHS 680. Det är en stark och smidig såg som arbetar sig fram med precision. Sågen är liten och lätt, men långt ifrån svag. Den är dessutom stadig och alla dess delar verkar hållbara. Den ligger bra i handen och har gummibeklätt handtag. Metabo KSA 18 LTX tar tredjeplats och är en tyst, rejäl såg, men dessvärre är den inte så smidig. Sågen arbetar ganska tyst och det beror nog på det låga varvtalet, 2700 v/minut. Dess handtag är rejäla och med halksäker beläggning.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har kollat närmare på åtta olika cirkelsågar av mindre modell. En cirkelsåg är ett bra val när du skall såga brädor, regler och byggskivor. Den skall vara både snabb, stark och såga rakt. De cirkelsågar som figurerar i testet är bland de vanligaste modellerna på marknaden, nätanslutna med sågklingor 140-175 mm i diameter som klarar kapa 45-55 mm tjockt trä. Cirkelsågarna ligger i prisklassen 459-2195 kr, så det är ganska stor skillnad på testobjektens pris.
Bäst i test är ”dyrgripen” Makita HS 6101. Denna maskin är stark, robust och passar hantverkare bra. Makitas cirkelsåg är begåvad med en stor gjuten aluminiumsula som ger bra stöd. Allt fungerar lätt och precist. Makita HS 6101 har rejäla handtag som är vinklade och behagliga. Sågen både startar och stannar blixtsnabbt, vilket GDS är imponerad av. Betyget blir starka 8,4/10 och priset ligger på saftiga 2195 kr.
Bästa budgetmodell är Einhell RT-CS 165. Denna mycket prisvärda maskin kostar endast 845 kr, men får i princip samma fina betyg som testvinnaren, 8,3/10. Det är en robust och säker cirkelsåg, med stora och halksäkra handtag. Litet minustecken för att Einhell RT-CS 165 saknar motorbroms.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat sju cirkelsågar med AEG KS 66 C i toppen. Cirkelsågarna är överlägset bäst på att såga igenom tjocka plankor och hårda skivor av melamin eller spån. Samtliga sågar i testet har rejäla doningar, som klarar av att såga upp till 66 mm tjocka plank. Det är viktigt att sågen ger ett fint och jämnt snitt. Testvinnaren från AEG var testets näst dyraste cirkelsåg och fick 74 i samlat betyg. Sågen gav även den jämnaste snittytan och var snabbast med att såga igenom en spånskiva. Bosch PKS 66 A fick 72 i betyg och tog andraplats, samt blev utsedd till ett ”bra köp”. Den var dessutom snabbast på att såga genom en bokplanka på 3,3 sekunder. Sladdlängden på sågarna varierade avsevärt. AEG KS 66 C hade den längsta på 380 cm, vilket är till fördel då man slipper ta fram en förlängningssladd. Framför allt skilde sig cirkelsågarna åt i hållbarhet och säkerhet. Sämst i testet var Ryobi EWS 1366 HG, främst på grund av en allvarlig säkerhetsbrist. Den var även långsammast och dålig på att såga. Modellen kommer dock att utgå ur sortiment, men kommer att finnas kvar i butiker.

Vinnare i det här testet

Byggnadsarbetaren.se

Publicerad

Byggnadsarbetaren.se har testat fem olika cirkelsågar, med DeWalt som testvinnare. Sågarna är testade i samband med att byggarbetarna satt upp innerväggar, dvs att reglar har kapats och skivor sågats till. Samtliga sågar var väldigt lika varandra i testet och testpanel fick titta mer på detaljer för att kunna skilja dem åt. Sladden ska, exempelvis, vara lång och testets tredjeplats-tagare – Hilti –  fick högst betyg för sin sladdlängd. Dock är Hilti lite för tung. DeWalt hade egentligen inga brister, förutom att den kunde vara lite för tung för vissa användare. Dess sågkänsla var den bästa i testet och den var smidig att hantera. Man får även ett bra grepp om den, det är enkelt att trycka in spärrknappen, den är lätt att styra och det är enkelt att justera inställningarna. Hilti skulle hamnat som tvåa i testet, men eftersom dess spärrknapp satt ovanpå handtaget, tappar den lite betyg och faller ner till tredjeplats. Samtliga sågar får godkänt, trots att vissa maskiner har detaljer som skulle bli irriterande i längden. Hitachi – testets två – går exempelvis inte att ansluta till en dammsugare, men samtidigt är det testets lättaste cirkelsåg.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tre olika typer av sågverktyg. Detta testet gäller cirkelsågar och den bästa sågen är Hitachi C6SS. Den är även utsedd till ”Bästa köp”. Hitachi är lite av proffs-såg och den ligger i mellanprisklassen. Den är kompakt, smidig och dess kapskiva på 165 mm har en annorlunda, men effektiv tandning – som ger utmärkt kapacitet och fina snittytor. Handtaget upptill är greppvänligt och det ger kraft till tyngre uppgifter. Med sågen är det enkelt att både skära ut svängda profiler och kapa rakt. Formatet är bra, men dess ljudnivå är relativt hög och elsladden är kort. Trots det är sågen, som sagt, det bästa köpet i testet. På andra plats hamnade cirkelsågen Makita. Den är liten, batteridriven och passar bra för lättare jobb. Även om den är ett smart komplement, kan den inte ersätta en vanlig eldriven cirkelsåg. Dess sågdjup är på 57 mm och kapskivan är på 165 mm. Att Makita är batteridriven gör att det underlättar hanteringen, men 18 volts spänning ger dock ganska dålig kapacitet. Dess ljudnivå är låg och den har en led-belysning, vilket är fördelar vid användning, men ganska annorlunda är det att maskinen är vänsterställd. Basic, som hamnat på tredjeplats, är en riktig budget såg. Den har ett klumpigt format och billiga detaljer, med hög ljudnivå. Däremot är dess kapacitet emellertid god för att ligga i den prisklassen (250 kr) och den klarar av att kapa, samt klyva det mesta i trä. Den grova klingan gör dock snittytan relativt fransig. Ett sågbord i stål finns, men det har en krånglig inställning av sågdjupet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"