HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cirkelsågar - Bäst i test

Test av cirkelsågar

20 ST PRODUKTER TESTADE

verktyg uppdaterad 6:e Mars, 2020, Baserad på 7 experttester.

En cirkelsåg är bra att ha till hands när man exempelvis snickrar, då den kan kapa material med millimeterprecision. Cirkelsågen kan såga både med och mot träfibrernas riktning, alltså både kapa och klyva, och är ett verktyg vilket förenklar snickeriarbeten med snyggt resultat.

Det finns två huvudtyper av elektriska handsågar på marknaden: cirkelsåg och sticksåg. Sticksågen är ett mer mångsidigt verktyg men den är inte lika säker på raka snitt som cirkelsågen, den är heller inte lika snabb. Däremot är den oumbärlig vid kontursågning. Läs gärna vår testsammaställning över de bästa sticksågarna.

Vilken modell du ska köpa beror förstås på dina egna behov, men då det är ett krävande arbete som kan pågå under en längre tid är därför är det inte helt oviktigt vilken maskin du använder. Ska du använda den ofta och till tunga arbeten, bör du kanske satsa på en större maskin. Är du mer av en hemma fixare som bara kommer använda den ibland och inte till en massa grovmaterial, passar det bättre med en liten modell. Lite grovt räknat skulle man kunna säga att en bra cirkelsåg bör ha en effekt på minst 1000-1300W för att klara av normala arbetsuppgifter som att såga brädor av olika slag.

Jag kan allt om cirkelsågar - klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Batteridriven eller nätdriven?

Det finns givetvis olika för- och nackdelar med batteridrivna kontra nätdrivna (med sladd) cirkelsågar. Batteridrivna sågar är smidiga att jobba med då de oftast är mindre i storleken, dessutom behöver man inte se upp med sladdtrassel. Dessutom går det att jobba även på platser som inte har någon strömförsörjning, exempelvis utomhus. Nätdrivna modeller är i regel mer kraftfulla och drifttiden är obegränsad, det kan vara både irriterande och tidsförödande att med jämna mellanrum behöva byta batterier i sågen.

Det skall vara skönt att jobba

Står du och jobbar länge med en cirkelsåg är det viktigt att du har en bra arbetsställning för att undvika förslitningar på kroppen. Maskinens tyngd och att man får ett bra grepp om handtaget spelar därför stor roll. Handtaget bör ha samma vinkel som en traditionell handsåg för maximal ergonomisk effekt, det bör också vara gummibeklätt för att få ett så stadigt och bra grepp som möjligt.

Tillbehör

Det finns en hel del extra tillbehör som går att köpa till cirkelsågar för att förenkla arbetet, alltifrån dammutsug till parallellanslag. Även om du inte känner ett direkt behov av några tillbehör vid inköpstillfället, så kan det ändå vara en klok idé att tänka igenom vad du kan komma att behöva framöver. Finns inte exempelvis kompabilitet med en styrskena på sågen du köper idag, kommer kanske detta bli ett störningsmoment imorgon. Fundera alltså noga igenom vilka framtida behov du kan tänkas få för att spara både tid och pengar. Om du skall arbeta med större projekt som kräver mycket hantering av trä med monotont arbete kan en kap- och gersåg vara ett bättre alternativ. 

Klingan

Storleken och utformningen på klingan avgör resultatet, ingen såg är bättre än klingar som sitter i maskinen. Klingan som medföljer sågen är av allround-karaktär och funkar bra till kapning av grövre virke där snittytan spelar mindre roll. Skall du däremot kapa för möbeltillverkning eller annat jobb där finishen är av stor vikt, då är det inte fel att satsa på en specialklinga. Det finns en hel del specialanpassade klingor - bland annat för fanér, grova material, aluminium, cement, plast m.m. Snittkvalitén på en dåligt anpassad klinga syns tydligt in i minsta millimeter. Tändernas storlek och antal på klingan spelar roll; stora tänder arbetar snabbt medan mindre tänder ger ett finare och mer precist resultat.

Säkerheten framför allt!

Cirkelsågar kommer försedda med både kontaktspärrar och säkerhetsskärmar vilket givetvis är en förutsättning för att kunna arbeta på ett säkert sätt. Så se till att utrusta dig själv lika bra som maskinen, glöm ej hörselskydden! Med hörselkåpor utrustade med både Bluetooth och medhörning blir arbetet en fröjd. Säker sågning innebär också att materialet som skall sågas ligger stadigt under arbetet. Det mesta av sågandet bör utföras på en ordentlig arbetsbänk eller liknande. All användning av cirkelsåg i brösthöjd och ovan rekommenderas inte över huvud taget.

Några saker att tänka på vid köp av cirkelsåg

  • Handtag: Vara skönt i handen och erbjuda ett stadigt grepp med halksäker beläggning. Det skall fungera för både höger- och vänsterhänta.
  • Batteri och laddningsindikator: Om det inte medföljer batterier i förpackningen får du köpa dem separat. Tänk då på att är de under 2,0Ah räcker de inte så länge, batterier med bättre kapacitet väger å sin sida mer. Där får man göra en avvägning. En bra funktion är att kunna se hur mycket ström som finns kvar i batteriet.
  • Skyddskåpa: Skall fungera effektivt utan att någonsin vara i vägen för arbetet. Den skall glida undan när klingan närmar sig arbetsmaterialet som skall sågas, för att sedan direkt fällas ner när du lyfter sågen.
  • Bottenplatta: Se gärna till att kanten är hög så att du kan såga längst en bräda eller sågskena på ett stadigt sätt.
  • Djupinställning: Justera djupet kan behöva göras flera gånger under varje arbetssession, därför bör spaken sitta på ett ställe där det är lätt att komma åt.
  • Vinkelinställning: Sågen bör vara lätt att ställa in för geringssågning, se gärna till att det finns fasta lägen för de allra vanligaste vinklarna för att underlätta arbetet och spara tid.
  • Belysning: Det är inte fel med en arbetslampa så att du lättare kan se vart och hur du sågar.
  • Sikte: Längst fram på sulan bör det finnas två tydliga markeringar, ett för 45° och ett för 90°.
  • Utblås: Skall du arbeta inomhus kan det vara bra att det finns möjlighet att koppla sågen till en spånsugare eller en spånsäck. Vart är i så fall kopplingen placerad på sågen? Kommer den vara i vägen för dig när du arbetar?
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: DeWalt DCS 570 NT

Testresultat
Gör Det Själv (Nr.4/2020) 2020
Väldigt effektiv och kraftfull Medföljande sågklinga är stor Batteriindikator
Den låter mycket Ganska tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se har valt att utse DeWalt DCS 570 NT till bäst i test! Den blev också utsedd till vinnare av tidningen Gör Det Själv (Nr.4/2020) när de genomförde ett omfattande test av batteridrivna cirkelsågar. Sågen är en mycket effektiv maskin vilket gör att den klarar tuffa påfrestningar och kan jobba mycket snabbt, faktiskt nära 25% så snabbt som motsvarande maskiner i samma test. De kraftfulla batterierna gör också att sågen orkar jobba hårt utan att krokna efter en stunds användande. 

Sågen är utrusad med finesser som batteriindikator och arbetslampa. Dessutom har den ett extra handtag och elektronisk motorbroms vilket gör den mer användarvänlig och säkrare att använda. Är man ute efter en riktigt bra cirkelsåg så är detta ett bra alternativ, inte bara för hemmasnickare utan även för yrkesfolk. 

Visa hela texten
Vikt (gram):
3720/4346 gram
Varv/minut:
5500/min
Medföljer:
Förvaringsväska. Parallellanslag. 24-tandat sågblad. Klingskydd. Klingnyckel. Dammport. T-STAK kitbox

Bästa budgetval: Black & Decker BDCCS18-QW

Testresultat
Gör Det Själv (Nr.4/2020) 2020
Billig Lätt vikt Batteri och laddare medföljer
Saknar batteriindikator och arbetslampa
Produktbeskrivning
Specifikationer

Test.se har valt utt utse Black & Decker BDCCS18-QW till bästa budgetval! Det är en cirkelsåg som tyvärr saknar vissa funktioner som kan vara bra att ha, exempelvis batteriindikator och arbetslampa. Men, modellen är ergonomisk och bekväm att jobba med. Det är en cirkelsåg som i gör det man kan förvänta sig, varken mer eller mindre. Priset ligger en bra bit under de andra sågarna som testades, därför blir den också utsedd till ett helt okej budgetalternativ.

Visa hela texten
Vikt (gram):
2287/2656 gram
Varv/minut:
3700/min
Medföljer:
Laddare. Batteri. Sågklinga

Vi rekommenderar också:

Milwaukee M18 CCS55

Testresultat
Gör Det Själv (Nr 2/2016) 2016
Omdömen Via prisjakt

Batterisystem som passar alla Milwaukee's produkter Integrerat dammblås Batteriindikator LED-belysning
Dyr
Vikt (gram):
?/3200 gram
Varv/minut:
5000/min
Medföljer:
Sågklinga
Visa alla specifikationerna

Cirkelsågar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv (Nr.4/2020)

Publicerad

Gör Det Själv har testat batteridrivna cirkelsågar som kostar mindre än 3000, exklusive laddare och batteri. Sågarna testades på styrka, uthållighet, utformning och ergonomi. 


Utmärkelsen bäst i test fick DeWalt DCS570NT. Den har stark motor, högt varvantal (högst i testet) och stor klinga som medföljer sågen vid inköp. Med den höga effekten som sågen erbjuder skulle man kunna tänka sig att sågen blir trött efter en viss tids användande, men så är inte fallet. De kraftfulla batterierna gör den effektiv in i det sista. Det som drar ner betyget något är det faktum att sågen låter mest i test, därför är det viktigt att inte glömma hörselskyddet! Samtidigt så är sågen så mycket mer tidseffektiv än övriga modeller i testet så även om bullernivån är hög, behöver man åtminstone inte stå ut med det under lång tid.


Näst högst poäng fick den väl ergonomiskt utvecklade Makita DHS660Z. Det är en kompakt modell som gör den praktisk att jobba med, faktiskt bättre än de flesta andra modeller i testet. Men låt dig inte luras av den kompakta sågen, storleken till trots är det en mycket kraftfull maskin som i styrketestet kom på en delad andraplats. Har funktionen mjuk uppstart vilket är mycket uppskattat på en såg med så pass kraftig motor med höga varvtal. Lite dyrare än testvinnaren, men visade testets finaste snittkvalitét.


Sågen BDCCS18-QW från Black+Decker imponerade och utsågs till ett ”Bra Köp” av Gör Det Själv, därmed placerar Test.se den på en tredjeplats i sammanställningen. Den saknar funktioner som batteriindikator och arbetslampa, men är ergonomisk och hade testets näst bästa batteriekonomi. En relativt klen såg som gör att arbetet tar längre tid än du hade haft en mer kraftfull modell, men används den sparsamt med en portion tålamod är den lilla sågen inte dum. Med låg kvalité och lågt pris ansågs det ändå att man får överraskande mycket såg för pengarna.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr.2)

Publicerad

En liten cirkelsåg med sladd är bra att ha till väldigt många olika såguppgifter i hemmet. Testets vinnare kommer från Bosch och heter PKS 55 A. Den är stark och solid med lätt betjäning och bra detaljer. Sågen har också en smart uppsamlingsbox och kan kopplas till dammsugaren, samt att den blåser undan sågspån. Den klarar obehindrat av att såga det allra mesta, har bra bottenplatta som kan köras på styrskena, tydliga skalor och inställningar som är exakta. Metabo hamnade på andraplats med KS 55 FS. Den är stark, har bra kvalitet och är trevlig att jobba med. Sågen klarar styrketestet utan problem, faktiskt överraskande bra i hårdträskivan, och den kammar hem ytterligare poäng för sin spånblåsning - antingen blåses det bakåt, eller sugs bort av dammsugaren. Det är svarta skalor och ostabilt parallellanslag ger inget maxbetyg. AEG KS 55-2 är väldigt robust och hamnar på andraplats. Sågen har fina, tydliga skalor för gering- och djupinställning, men en svart på svart skala på ett för kort parallellanslag - det drar ner betyget. Den sågar dock nästan optimalt men är endast för högerhänta.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 2/2016)

Publicerad

Numera kan det verkligen löna sig att köra en batteridriven cirkelsåg, då de nya modellerna har rejäl styrka och är mycket enklare att hantera, än en traditionell såg med sladd. Gör Det Själv har testat åtta av de mest sålda modellerna på marknaden. Bäst i test blir Milwaukee M18 CCS55 som är en stark såg av hantverkarkvalitet, men den är högljudd. Här får man proffskvalitet och det märks tydligt redan när man packar upp den. Sågen arbetar sig lugnt och fint genom testskivorna och även om man pressar sågen framåt, så påverkar det inte effekten. Handtagen är klädda med halksäkert gummi som ger bra, stadigt och säkert grepp. På testets andraplats hamnar Makitas modell DHS 680. Det är en stark och smidig såg som arbetar sig fram med precision. Sågen är liten och lätt, men långt ifrån svag. Den är dessutom stadig och alla dess delar verkar hållbara. Den ligger bra i handen och har gummibeklätt handtag. Metabo KSA 18 LTX tar tredjeplats och är en tyst, rejäl såg, men dessvärre är den inte så smidig. Sågen arbetar ganska tyst och det beror nog på det låga varvtalet, 2700 v/minut. Dess handtag är rejäla och med halksäker beläggning.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Fixartidningen Gör Det Själv(GDS) har kollat närmare på åtta olika cirkelsågar av mindre modell. En cirkelsåg är ett bra val när du skall såga brädor, regler och byggskivor. Den skall vara både snabb, stark och såga rakt. De cirkelsågar som figurerar i testet är bland de vanligaste modellerna på marknaden, nätanslutna med sågklingor 140-175 mm i diameter som klarar kapa 45-55 mm tjockt trä. Cirkelsågarna ligger i prisklassen 459-2195 kr, så det är ganska stor skillnad på testobjektens pris.
Bäst i test är ”dyrgripen” Makita HS 6101. Denna maskin är stark, robust och passar hantverkare bra. Makitas cirkelsåg är begåvad med en stor gjuten aluminiumsula som ger bra stöd. Allt fungerar lätt och precist. Makita HS 6101 har rejäla handtag som är vinklade och behagliga. Sågen både startar och stannar blixtsnabbt, vilket GDS är imponerad av. Betyget blir starka 8,4/10 och priset ligger på saftiga 2195 kr.
Bästa budgetmodell är Einhell RT-CS 165. Denna mycket prisvärda maskin kostar endast 845 kr, men får i princip samma fina betyg som testvinnaren, 8,3/10. Det är en robust och säker cirkelsåg, med stora och halksäkra handtag. Litet minustecken för att Einhell RT-CS 165 saknar motorbroms.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat sju cirkelsågar med AEG KS 66 C i toppen. Cirkelsågarna är överlägset bäst på att såga igenom tjocka plankor och hårda skivor av melamin eller spån. Samtliga sågar i testet har rejäla doningar, som klarar av att såga upp till 66 mm tjocka plank. Det är viktigt att sågen ger ett fint och jämnt snitt. Testvinnaren från AEG var testets näst dyraste cirkelsåg och fick 74 i samlat betyg. Sågen gav även den jämnaste snittytan och var snabbast med att såga igenom en spånskiva. Bosch PKS 66 A fick 72 i betyg och tog andraplats, samt blev utsedd till ett ”bra köp”. Den var dessutom snabbast på att såga genom en bokplanka på 3,3 sekunder. Sladdlängden på sågarna varierade avsevärt. AEG KS 66 C hade den längsta på 380 cm, vilket är till fördel då man slipper ta fram en förlängningssladd. Framför allt skilde sig cirkelsågarna åt i hållbarhet och säkerhet. Sämst i testet var Ryobi EWS 1366 HG, främst på grund av en allvarlig säkerhetsbrist. Den var även långsammast och dålig på att såga. Modellen kommer dock att utgå ur sortiment, men kommer att finnas kvar i butiker.

Vinnare i det här testet

Byggnadsarbetaren.se

Publicerad

Byggnadsarbetaren.se har testat fem olika cirkelsågar, med DeWalt som testvinnare. Sågarna är testade i samband med att byggarbetarna satt upp innerväggar, dvs att reglar har kapats och skivor sågats till. Samtliga sågar var väldigt lika varandra i testet och testpanel fick titta mer på detaljer för att kunna skilja dem åt. Sladden ska, exempelvis, vara lång och testets tredjeplats-tagare – Hilti –  fick högst betyg för sin sladdlängd. Dock är Hilti lite för tung. DeWalt hade egentligen inga brister, förutom att den kunde vara lite för tung för vissa användare. Dess sågkänsla var den bästa i testet och den var smidig att hantera. Man får även ett bra grepp om den, det är enkelt att trycka in spärrknappen, den är lätt att styra och det är enkelt att justera inställningarna. Hilti skulle hamnat som tvåa i testet, men eftersom dess spärrknapp satt ovanpå handtaget, tappar den lite betyg och faller ner till tredjeplats. Samtliga sågar får godkänt, trots att vissa maskiner har detaljer som skulle bli irriterande i längden. Hitachi – testets två – går exempelvis inte att ansluta till en dammsugare, men samtidigt är det testets lättaste cirkelsåg.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tre olika typer av sågverktyg. Detta testet gäller cirkelsågar och den bästa sågen är Hitachi C6SS. Den är även utsedd till ”Bästa köp”. Hitachi är lite av proffs-såg och den ligger i mellanprisklassen. Den är kompakt, smidig och dess kapskiva på 165 mm har en annorlunda, men effektiv tandning – som ger utmärkt kapacitet och fina snittytor. Handtaget upptill är greppvänligt och det ger kraft till tyngre uppgifter. Med sågen är det enkelt att både skära ut svängda profiler och kapa rakt. Formatet är bra, men dess ljudnivå är relativt hög och elsladden är kort. Trots det är sågen, som sagt, det bästa köpet i testet. På andra plats hamnade cirkelsågen Makita. Den är liten, batteridriven och passar bra för lättare jobb. Även om den är ett smart komplement, kan den inte ersätta en vanlig eldriven cirkelsåg. Dess sågdjup är på 57 mm och kapskivan är på 165 mm. Att Makita är batteridriven gör att det underlättar hanteringen, men 18 volts spänning ger dock ganska dålig kapacitet. Dess ljudnivå är låg och den har en led-belysning, vilket är fördelar vid användning, men ganska annorlunda är det att maskinen är vänsterställd. Basic, som hamnat på tredjeplats, är en riktig budget såg. Den har ett klumpigt format och billiga detaljer, med hög ljudnivå. Däremot är dess kapacitet emellertid god för att ligga i den prisklassen (250 kr) och den klarar av att kapa, samt klyva det mesta i trä. Den grova klingan gör dock snittytan relativt fransig. Ett sågbord i stål finns, men det har en krånglig inställning av sågdjupet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.