Vilken gjutjärnsgryta är bäst i test 2025?
Med en bra gjutjärnsgryta kan du tillaga allt från mustiga grytor till långkok, här har vi samlat de bästa gjutjärnsgrytorna just nu. Vinnarna är baserade på test, recensioner och kundbetyg.
- Grytans volym.
- Grytans storlek i diameter.
- Övriga egenskaper.

När det kommer till högkvalitativa köksprodukter i gjutjärn är det få som kan slå Skeppshult på fingrarna. Skeppshults gjuteri grundades redan 1906 och har en gedigen erfarenhet av att tillverka grytor, pannor och formar i gjutjärn. Det är därför inte så konstigt att det är just en modell från Skeppshult som kniper guldmedaljen när den bästa gjutjärnsgrytan ska utses.
Skeppshults gjutjärnsgryta rymmer fyra liter och har i flera år hyllats av både kunder och experter. Grytan kan användas på alla typer av värmekällor, samt i ugn upp till 230 grader. Gjutjärnsgrytan är tillverkad av rent tackjärn och är förbehandlad med rapsolja bland annat för att få ett naturligt non-stick-skydd. Du får dessutom hela 25 års garanti om du köper en gjutjärnsgryta från Skeppshult.
- Butiker & priser

Franska Le Creuset är välkända för sina lyxiga köksprodukter och -redskap – inte minst sina grytor och ugnsformar med karaktäristisk färg. I deras sortiment hittar vi bland annat Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta som vi har valt ut till bästa premiumval.
Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta är en hållbar gryta, något som bekräftas av att varumärket ger dig livstidsgaranti vid köp. Grytan har en volym på 4,2 liter och kan användas på alla värmekällor. Den har stora handtag och insidan är klädd i tålig emalj som är motståndskraftig mot missfärgningar.
- Butiker & priser

Vill du ha en gjutjärnsgryta som har hög kvalitet men låg vikt? Då rekommenderar vi att du tar en titt på grytorna som erbjuds av Ronneby Bruk. Företaget är kända just för sina lätta gjutjärnsprodukter som tas fram genom en särskild gjuteriteknik. Tekniken gör grytorna tunnare än klassiska gjutjärnsgrytor, vilket både gör att de väger mindre och att de blir varma snabbare.
Denna gjutjärnsgryta från Ronneby Bruk är ett prisvärt alternativ och har en kapacitet på fyra liter. Den har rostfria handtag med silikonbeklädnad och grytan fungerar på alla typer av värmekällor. Här får du en naturlig non-stick-effekt tack vare att gjutjärnsgrytan är förinstekt med vegetabilisk olja.
- Butiker & priser

Ytterligare ett bra alternativ när det kommer till gedigna gjutjärnsgrytor hittar du hos det franska varumärket Staub. Deras grytor och pannor är omtyckta av både hemmakockar och proffs, och har en snygg, klassisk design.
Gjutjärnsgrytan från Staub har en volym på 3,8 liter och en diameter på 24 centimeter. Grytan finns i flera färger och har en emaljerad insida som ger en slags non-stick-beläggning. På insidan av locket hittar du upphöjningar som gör att vattnet kondenseras på ett bra sätt över maten, vilket bidrar till jämn tillagning.
- Butiker & priser

En kvalitativ gjutjärnsgryta är en bra investering i köket och fungerar för allt från långkok till grytor och stekning. Gjutjärn är mycket hållbart och klarar av tillagning vid höga temperaturer.
Därför ska du laga mat med gjutjärnsgryta
- Grytor bränner inte fast lika lätt som i en vanlig kastrull. Eftersom vanliga kastruller har tunnare botten behöver man röra om oftare för att det inte ska brännas vid.
- Gjutjärnsgrytor går att använda både i ugn och över öppen eld.
- Eftersom grytorna har extremt lång garanti är det en ekonomisk och miljövänlig investering. Du behöver inte köpa en ny gryta på många år så länge du tar hand om din gjutjärnsgryta på rätt sätt – kolla gärna in våra skötselråd nedan!
- Om du lider av järnbrist kan det vara en bra idé att äta mat som är tillagad i gjutjärnsgryta eller -panna. Detta då produkter tillverkade i gjutjärn släpper ifrån sig små mängder järn vid tillagning.
- Man behöver inte tänka på temperaturen eftersom gjutjärn tål mycket temperaturer.

Så använder du gjutjärn på induktionshäll
Att använda gjutjärnsgrytor på induktionshällar fungerar bra – men det finns några saker som kan vara bra att tänka på:
- För att få ett bra resultat är det viktigt att värma upp gjutjärnet långsamt på din induktionshäll. Detta då det tar lite längre tid att få en jämn temperatur i en gjutjärnsgryta än vad det gör exempelvis med en gryta i aluminium.
- Gjutjärn är även bra på att behålla värme. Av den anledningen kan det vara bra att stänga av hällen en stund innan matlagningen är klar, för att förhindra att det tillagas för länge och för att spara energi.
- Precis som vid användning av alla typer av kok- och stekkärl ska du inte dra en gjutjärnsgryta över ytan på din induktionshäll. Detta för att undvika risken för märken i hällen.
Ta hand om din gjutjärnsgryta
Det finns framför allt två saker som är viktiga att tänka på vid skötsel av din gjutjärnsgryta. Detta är att aldrig använda diskmedel, och att aldrig heller köra grytan i diskmaskinen. I stället räcker det vanligtvis att bara skölja ur grytan med varmt vatten, och sedan torka ur med hushållspapper eller en handduk.
I vissa fall kan grytan behöva skrubbas lite i botten – i så fall rekommenderas att vänta till gjutjärnsgrytan har svalnat innan du gör rent den med en diskborste eller disksvamp. För att grytan inte ska rosta är det viktigt att se till att den är helt torr innan du ställer in den i skåpet. Det är också en bra idé att regelbundet olja in grytan för att den ska undvika att rosta och behålla sin fina yta.
Att bränna in gjutjärnsgrytan
De flesta gjutjärnsgrytor och -pannor som du köper i dag är redan inbrända av tillverkaren. Att de är inbrända innebär att de har behandlats med någon typ av vegetabilisk olja, och därmed har fått ett naturligt non-stick-skydd. Det kan dock ändå vara bra att göra det själv någon gång då och då, för att din gryta ska hålla så länge som möjligt. Bränna in gör du genom att smörja insidan av grytan med olja och sedan värma upp den till en så pass hög temperatur att oljan sugs upp av grytan. Fortsätt med processen till grytan är mättad, och inte längre tar åt sig något fett.
Vilken gjutjärnsgryta ska jag välja?
De flesta gjutjärnsgrytor har ett klassiskt utseende, det som skiljer dem åt är volymen. Storleksspannet brukar ligga någonstans mellan 4-6 liter, men det finns såklart grytor som är både större och mindre än så. Vissa kan uppleva att gjutjärnsgrytor är tunga och otympliga, i det fallet ska du titta på en gjutjärnsgryta i lätt gjutjärn.
Det finns två olika typer av lock på en gjutjärnsgryta, antingen i gjutjärn eller i glas. Det är ingen större skillnad rent funktionsmässigt mellan de två. Det som skiljer är att lock i gjutjärn tål högre temperaturer, medans lock i glas inte bör utsättas för högre värme än 230 grader.
Runda gjutjärnsgrytor är kanske den vanligaste formen, men det finns även ovala. Mellan de två är den största skillnaden att ovala grytor får plats med längre livsmedel, men de fungerar å andra sidan inte bra på runda plattor. Fundera på vilken spis du har, det kan vara en bra början till att hitta den perfekta formen för dig!
Vilken gjutjärnsgryta är bäst?
Den svenska tillverkaren Skeppshult är ledande inom hushållsprodukter tillverkade i gjutjärn i Sverige. Sedan 1906 har de tillverkat bland annat gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor av mycket hög kvalitet, fabriken ligger fortfarande kvar i Småland där allt började. Varje produkt kvalitetssäkras och synas i snitt tio gånger av Skeppshults erfarna personal.
Alla Skeppshults grytor fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive öppen eld och du kan välja mellan flera storlekar och typer. Dessutom levereras produkterna med en 25 årig gjutjärnsgaranti, som ett bevis på kvalitén och livslängd.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Efter att ha jämfört tester och recensioner har vi kommit fram till att Skeppshults gjutjärnsgryta är bäst i test, grytan från Le Creuset är bästa premiumval och den lätta gjutjärnsgrytan från Ronneby Bruk är bästa budgetval.
-
Dels är det en gryta som tål mycket temperaturer, och som tål att stå i en varm ugn. Men det är också en gryta som ger en perfekt stekyta utan att bränna fast. Eftersom den är gjord i gjutjärn berikar den maten på järn vilket är bra om du lider av järnbrist.
-
Precis som allt i gjutjärn, tål inte gjutjärnsgrytor att diskas i maskin eller diskmedel. Det är varmt vatten och diskborste eller disksvamp som gäller. De flesta gjutjärnsgrytor har en emaljerad yta vilket gör att matrester inte fastnar så lätt, detta underlättar vid diskningen.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Skeppshult Gjutjärnsgryta
- Bästa premium : Le Creuset Signature Gjutjärnsgryta
- Bästa lätta : Ronneby Bruk Gjutjärnsgryta
- Populärt val : Staub Gjutjärnsgryta
- Därför ska du laga mat med gjutjärnsgryta
- Så använder du gjutjärn på induktionshäll
- Ta hand om din gjutjärnsgryta
- Vilken gjutjärnsgryta ska jag välja?
