Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av glassmaskiner

hem & hushåll uppdaterad 3:e Augusti, 2017, Baserad på 6 experttester.

Glassmaskiner är ingen ny företeelse och uppfanns faktiskt för flera hundra år sedan. Den industriella produktionen av glass startade i Boston och New York på 1850-talet. Glassmaskiner för hemmabruk började att dyka upp i detaljhandeln i slutet av 1980-talet och är idag väldigt populära, även om försäljningen hade en svacka på 1990-talet. Det finns flera anledningar till varför glassmaskinen är så omtyckt bland konsumenter. Det är en speciell känsla att göra sin egen glass och eftersom du själv väljer smakerna är variationen oändlig. Glassmaskiner uppskattas av matallergiker eftersom man kan välja bort mjölk, ägg och socker. Om du bjuder vänner på middag med efterrätt är det alltid imponerande att kunna berätta att du själv gjort glassen.Vad skall man då tänka på när man investerar i en glassmaskin? Det viktigaste faktorerna enligt de tre testerna är prisnivå, kvalitet, kapacitet och funktion. Designen är mindre viktigt, även om inte alla konsumenter håller med om detta. Många av glassmaskinerna lyckas göra god glass med fin konsistens, men alla maskiner håller inte måttet. Prisnivån bland glassmaskiner är generellt låg, men det finns undantag. Oftast behöver du inte lägga mer än en femhundralapp för att få en riktigt bra glassmaskin!

Test.se rekommenderar

Nemox Gelatissimo Exclusive - bäst i test bland Glassmaskiner 2017
Nemox Gelatissimo Exclusive, bäst i test.

Nemox Gelatissimo Exclusive - Vi på Test.se har valt att rekommendera Nemox Gelatissimo Exclusive, en glassmaskin som verkligen gör det den ska! Maskinen må vara dyr, men så gör den också riktigt proffsig glass. Nemox Gelatissimo Exclusive har en inbyggd kompressor som fryser glassen under omrörning på ett effektivt sätt, vilket ger dig färdig glass på bara en halvtimme! Sätt bara i kontakten och häll i ingredienserna så sköter Nemox resten.

Är du ute efter något lite billigare kan vi istället rekommendera Krups GVS1! Den gör precis det den ska - snor ihop riktigt god glass -… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Glassmaskiner - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Vaniljglass

UPPDATERAD 7:e Augusti, 2017

Glass med olika smaker

UPPDATERAD 27:e Juni, 2017

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Att göra egen glass är både gott och inte särskilt svårt, särskilt inte om man har rätt utrustning! Aftonbladet testade 7 olika glassmaskiner i olika prisklasser och fick ett väldigt blandat resultat. Allra bäst var den allra dyraste maskinen, Nemox Gelatissimo Exclusive. Nemox glassmaskin är superenkel att använda och tillverkar god glass, sorbet eller frozen yoghurt på bara 30 minuter. Nackdelar med maskinen är att den är väldigt dyr och rätt stor, så den här passar allra bäst för den riktiga fantasten! På andra plats i Aftonbladets test hamnade den riktigt stora glassmaskinen Sandstrøm S15ICE14E. Den är inte riktigt lika snabb som Nemox maskin, men glassen blir lika bra! Det var flera glassmaskiner som samsades om tredjeplatsen i Aftonbladets test, men vi på Test.se har valt att ge tredjeplatsen till Krups Venice GVS141. Krups Venice är en billigare glassmaskin som passar den som inte kommer göra glass i tid och otid. Den tar lite längre tid på sig, men resultatet blir bra!

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har testat åtta olika glassmaskiner i prisklassen 150-800 kr. Resultaten är väldigt varierande och man hittar både bottennapp och fullpoängare bland maskinerna. De sämsta glassmaskinerna gör ojämn glass som är lös i mitten med skinn på sidorna, medan de bästa gör krämig glass som är jämn i konsistensen. Något som är anmärkningsvärt är att flera av glassmaskinerna inte klarar av att göra den mängd glass som står i recepten. Ofta blir det bara hälften så mycket glass som det står angivet.

Bäst i test är glassmaskinen Philips HR 2304 som kostar cirka en femhundring. Denna glassmaskin är enkel att montera och använda. Philips HR 2304 har ett rejält hål där man skall hälla i glassmeten, vilket minskar risken för spill. Philips testvinnare gör krämig glass och har ett smart frysblock istället för en skrymmande skål som övriga konkurrenter. Den färdiga glassen är lätt att ta ut och Philips glassmaskinen rymmer 1 liter.

Testets tvåa är glassmaskinen från Krups, GVS 1. Den blir knappt slagen av testvinnaren och erhåller samma betyg, 5 poäng av 5 möjliga. Krups GVS 1 är testets dyraste glassmaskin och kostar 799 kr. Liksom Philips HR 2304 gör den jämn och krämig glass. Volymmässigt är den något större än Philips glassmaskin och rymmer 1,6 liter.

Tre av de testade glassmaskinerna får bottenbetyg; Andersson ICM 1.1, Waver Model IC-201930 och OBH Nordica 6616. Anderssons glassmaskin är svår att montera och konsistensen på glassen blir mycket ojämn med segt skinn. Waver Model IC-201930 är svår att hälla glassmeten i och locket lossnar under glasstillverkningen. Glassen blir lös i mitten och har skinn på sidorna. OBH Nordicas glassmaskin är både dyr och dålig. Konsistensen på glassen är hård i botten och lös i mitten. Mataröppningen där man häller i glassen har en opassande form och ökar risken för spill.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 19 st olika glassmaskiner från varierande vitvaruproducenter. Man konstaterar att göra egen glass är en ganska komplicerad process som tar både tid och planering. Själva glassmaskinen är inte krånglig att använda, men det som tar tid är förberedelse och efterarbete. Exempelvis skall frysblocket eller frysskålen stå i frysen minst 8 timmar innan användning. Vill du ha det bästa resultatet skall den stå uppemot ett dygn i frysen enligt Råd & Rön.

Råd & Rön har valt att testa glassmaskinerna med sin hemmagjorda glass på blåbär och vit choklad. Resultatet blir väldigt lyckat på de flesta av maskinerna. Det bästa resultatet fås när man testar att göra yoghurtglass. Glassmaskinernas funktioner är enkla och på de flesta finns endast en på- och av-knapp. Däremot kan de vara lite pilligt att hälla i glassen och på vissa av dem skulle det vara önskvärt med en markering på hur mycket glassmassa man kan hälla i maskinen för att undvika översvämning.

Den glassmaskin som får högst betyg i Råd & Röns test är OBH Nordica 6616 Ice Cream Box. Dess främsta fördelar är att den gör mycket god glass. Oavsett vilken typ att glass du är sugen på blir resultatet bra. Man har testat både vaniljglass, sorbetglass, yoghurtglass och resultatet blir i samtliga fall lyckat. Förutom detta får den höga betyg för hanterbarhet, ljud och kvalitetsintryck. En annan glassmaskin som får bra betyg är DeLonghi II Gelataio ICK5000. Den är självfrysande och är bra på det mesta. Dock är priset något avskräckande för den lilla plånboken, 3000 kr.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har i ett stort test provat nio stycken glassmaskiner och något som förenar dem är det låga priset. Vissa produkter ökar i pris, men när det kommer till glassmaskiner har trenden snarare varit tvärtom. Med tanke på att det endast skiljer ett par hundralappar mellan den dyraste och billigaste produkten, så är kapacitet och kvalitet desto mer viktigt.

Den glassmaskin som placerar sig bäst i GP:s test är Philips klassiker HR2304. Det som GP gillar bäst med Philipsmaskinen är att den har mycket bra frysförmåga och att den är enkel att hälla glassmeten i. Andra positiva egenskaper är den är enkel att göra ren och har tydliga instruktioner. Några direkta negativa egenskaper hittar inte GP.

På delad andraplats i testet hamnar glassmaskinerna från Krups och C3. Krups maskin Ice Cream Maker GVS1 hyllas för dess stora kapacitet och att det blir jättebra konsistens på glassen. Några andra egenskaper som GP gillar är det är lätt att hälla i glassmeten och att maskinen fryser glassen bra och jämnt. C3:s glassmaskin får höga betyg för dess storlek och konstruktion. Konsistensen blir dessutom bra redan efter 20 minuter. När man lyfter på locket lossnar paddeln direkt, vilket är praktiskt. C3:s mindre bra egenskaper är att den låter hackigt och att låsfunktionen på locket krånglar lite.

De två glassmaskinerna som hamnar längst ner på GP:s ranking är de från Waver och OBH Nordica. Wavers glassmaskin får dåliga betyg för krånglande lock, otymplighet och klumpighet. Det som delvis räddar maskinen är att den har bra ljudnivå och att det blir fin konsistens på glassen. OBH Nordicas produkt är inget som faller GP i smaken. Det som GP retar sig mest på att det blir isiga klumpar i den färdiga glassen och att den är mycket svårdiskad. Dessutom tycker man att konstruktionen är plastig och att det är svårt att hälla smeten i maskinens öppning.

Vinnare i det här testet

Dealo

Publicerad

Dealo har gjort ett mindre test av glassmaskiner där fem stycken olika produkter från Wilfa, Krups, Philips, Princess och OBH Nordica har bedömts. Man har inte poängsatt glassmaskinerna, utan istället gjort en sammanställande summering där man utsett en vinnare. Dealo anser i testet att hållbarhet och prisvärde är det viktigaste egenskaperna, däremot tycker man att designen är mindre viktigt.

Den glassmaskin som placerar sig bäst i Dealos test är Wilfa ICM-C15. Glassmaskinen från Wilfa får bra betyg för sin kvalitet och hållbarhet. Men det som sticker ut jämfört mot konkurrenterna är den inbyggda kompressorn som gör att du inte behöver frysa in något i förväg. Denna fiffiga egenskap sparar tid och för den som är sugen på glass snabbt är Wilfas maskin ett bra val. Wilfa ICM-C15 har två mindre bra egenskaper. Den är dyr och tar plats.

De två andra glassmaskinerna som får bäst betyg är Krups Venise GVS141 och Philips HR2304. De största anledningarna till att Krups glassmaskin hamnar högt på listan är att den har bra kapacitet, är lätthanterlig och att priset är lågt. Något som inte gillas med maskinen är att den är svår att montera och den är skrymmande. Philips HR2304 är också prisvärd med ett cirkapris på 549 kr och är specialiserad på att göra mjukglass. Philips glassmaskin har bra kvalitet och det ingår även en bok med recept. Det som är Philips akilleshäl är att tillagningstiden är väldigt lång.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken olika glassmaskiner i varierande prisklasser. Testet visar att det är stor skillnad på kvalitet och pris. Man har använt identiskt glassrecept i samtliga modeller och bedömt fem stycken olika kategorier. Kategorierna är följande; Kvalitet, Kapacitet, Funktion, Design och Prisvärde. Varje kategori har poängsatts med maximalt fem poäng.

Den glassmaskinen som fått bäst betyg är Cuisinart ICE40BCE. Cuisinart är ett amerikanskt märke som funnits med sedan 1971 och är specialiserad på köksmaskiner och köksredskap. Deras glassmaskin ICE40BCE får högsta betyg i alla kategorier utan Funktion, där man erhåller en trepoängare. Det som Smartson gillar bäst med glassmaskinen från Cuisinart är att man kan göra två smaker samtidigt genom de två behållarna. Andra positiva egenskaper är att den är lättdiskad och enkel att ta isär. Trots att maskinens cirkapris ligger på relativt höga 1800 kronor, så får du mycket för pengarna anser Smartson. Den enda negativa egenskapen som maskinen har är dess högljuddhet.

En annan glassmaskin som fått höga betyg i Smartsons test är Exido 246-048. Dess främsta fördelar är digital display, inbyggd kompressor och timerfunktion. Just den inbyggda kompressorn är något som hyllas i testet. Denna gör att man inte behöver frysa in skålen i förväg, som är fallet med flera av konkurrenterna. Det som gör att Exido 246-048 inte får full pott är att den är svår att montera första gången, har för liten skål och att det är komplicerat att hälla glassmeten i det lilla hålet.

Strax efter Cuisinart ICE40BCE och Exido 246-048 kommer glassmaskinerna från Nemox och Krups. Nemox gelatissimo exclusive är en riktigt bra maskin med hög kvalitetskänsla, men den är mycket dyr och priset är inte helt motiverat. Däremot Krups GVS2 är en prisvärd glassmaskin som har lågt ljud och bra kylning. Krups mindre lyckade egenskaper är att maskinen är skrymmande, svårmonterad och att bruksanvisningen är svår att förstå.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"