VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 6 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Se vilken handöverfräs som är bäst i test 2024

Med en handöverfräs har du möjlighet att göra riktigt fina precisionsjobb i trämaterial. Vi har sammanställt testvinnande handöverfräsar och ger dig också köpguide inför valet av modell.

Vi har jämfört
 • Effekt på motorn
 • Varvtal
 • Max fräsdjup
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch POF 1400 ACE
Bosch Bosch POF 1400 ACE - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch POF 1400 ACE
En högkvalitativ handöverfräs som ger ett imponerande resultat.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2022.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Effekt: 1400 watt.
Varvtal: 11 000–28 000 varv/minut.
Max fräsdjup: 55 mm.
Justerbart fräsdjup upp till 1/10 mm.
Vikt: 3,5 kg.
Har en styrskena.
Utrustad med belysning och dammsugaranslutning.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg.

Bosch POF 1400 ACE är en handöverfräs som ger ett mycket bra resultat när det kommer till fräskvalitet för svåra och kreativa projekt i trä. Den blev testvinnare hos tidningen Gör Det Själv med toppbetyg och kom på andra plats hos Bygghemma.se med betyget 8,7 av 10. Även kundomdömena rekommenderar den här elnätdsdrivna handöverfräsen. Bland nöjda kunder lyfts det fram att den är kraftfull, prisvärd och lätt att arbeta med. Enligt test är skalan på djupinställningar lätt att läsa av och djupet går att ställa in exakt. Trots att det är en stor, kraftig och avancerad maskin är den lätt att använda och knapparna är strategiskt placerade.

Detta är en högkvalitativ handöverfräs med en effekt på 1400 watt som tillhör Bosch gröna serie som är anpassad för hemmafixaren. Verktygseffekten anpassas automatiskt efter belastningen samtidigt som hastigheten behålls. Fräsdjupet är justerbart med en imponerande precision upp till 1/10 millimeter. Maskinen har en integrerad belysning och dammsugaranslutning så att du kan arbeta lättare. Styrskenan hjälper dig att fräsa precisa och raka spår och cirklar och den är lätt att ställa in verktygsfritt med hjälp av SDS-systemet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
HiKOKI
HiKOKI M12V2 2000W
HiKOKI HiKOKI M12V2 2000W - Test
Bästa premium
HiKOKI
HiKOKI M12V2 2000W
En professionell handöverfräs som passar snickare som hemmafixare.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2021.
Effekt: 2000 watt.
Varvtal: 8000-22 000 varv/minut.
Max fräsdjup: 65 mm.
Vikt: 6,3 kg.
Gummiklädda handtag.
Mjukstart.
Spindellås.
Kan anslutas till dammsugare.

Hikoki Power Tools Sweden är en ledande leverantör av bland annat elverktyg och spikverktyg på den svenska proffsmarknaden. De har mer än 70 års erfarenhet av att tillverka elverktyg och det nordiska moderbolaget ligger i Oslo.

Hikoki M12V2 2000W är en elnätsdriven handöverfräs med många funktioner som blev testvinnare hos Bastihemmet.se, där den fick betyget 4,7 av 5. Den beskrivs som en av de mer professionella modellerna på marknaden just nu och passar både till snickare och hemmafixare som vill göra olika former av träbearbetning och fräsningar. Den är kompakt, robust och användarvänlig med en hög effekt på 2000 watt och ett varvtal på 8000 till 22 000 varv/minut – och klarar det mesta. Maskinen är nätdriven och ger en både jämn och lång arbetskraft.

Handöverfräsen har ett fräsdjup på upp till 65 millimeter och när maskinen har uppnått rätt djup stängs den automatiskt av. Det är en säker handöverfräs som har flera egenskaper som gör att du kan känna dig trygg när du arbetar. Maskinen har mjukstart, gummerade handtag, en varvskontroll i sex olika steg och brytaren är strategiskt placerad för att du ska nå den. Dessutom har den kraftkontroll och spindellås som gör att du byter stålskär på ett säkert sätt. Du kan även köpa till en spånsugsadapter för att få en renare arbetsyta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Einhell
Einhell TH-RO 1100 E
Einhell Einhell TH-RO 1100 E - Test
Bästa budget
Einhell
Einhell TH-RO 1100 E
En handöverfräs för dig som är ute efter en prisvärd men bra maskin.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Effekt: 1100 watt.
Varvtal: 11 000-30 000 varv/minut.
Max fräsdjup: 55 mm.
Vikt: 3,7 kg.
Spindellås.
Utrustad med dammutsug.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Einhell TH-RO 1100 E blev testvinnare hos Bygghemma.se och fick där betyget 8,8 av 10. Det är ett bra val för dig som är ute efter en prisvärd handöverfräs och enligt tester har den en bra kapacitet för ett lägre pris och enligt nöjda kundomdömen är den stabil med ett bra grepp. Den gör fina urfräsningar och kanter i trämaterial och har många funktioner och inställningar som gynnar kreativiteten.

Den elnätdsdrivna handöverfräsen har en motoreffekt på 1100 watt och ett varvtal på 11 000-30 000 varv per minut. Du kan steglöst ställa in hastigheten efter vilket material du arbetar med och vilket frässtål du använder. Du ställer in arbetsdjupet enkelt med ett djupstopp och maskinen är utrustad med ett flisstål som gör att det är säkrare att arbeta. Maskinen har spindellås så att du effektivt kan byta stålskär på ett säkert sätt – och verktygsfästet passar till frässtål med en diameter om sex eller åtta millimeter. Maximala fräsdjupet är på 55 millimeter. Maskinen har möjlighet att ansluta till dammsugare via adapter om det behovet finns.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa multifräs Test.se - Bästa multifräs
Makita
Makita RT0702CX2J
Makita Makita RT0702CX2J - Test
Bästa multifräs
Makita
Makita RT0702CX2J
Multiöverfräs med ett stort utbud av tillbehör.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Effekt: 710 watt.
Varvtal: 10 000–34 000 varv/minut.
Max fräsdjup: 40 mm.
Vikt: 2,8 kg.
Utrustad med dammsugaranslutning.
Mjukstart.
Anti-startfunktion.

Makita har tillverkat kraftfulla och lättanvända elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar.

Makita RT0702CX2J är en multifräs som gör det lätt att skära ur spår eller dekorera kanter i trä. Perfekt för både hobby och snickeri.

I ett test hos Gör Det Själv kom den på första plats med betyget 9,5 av 10. Den beskrivs som allsidig och enkel att ställa in och byta stål. 

Fräsen har en effekt på 710 watt och ett varvtal på 10 000-34 000 per minut. Den kommer med två olika spännhylsor på sex och åtta millimeter. Den har en smidig mjukstartfunktion och en säker anti-startfunktion som minimerar risken att den startar av misstag. Ljudnivå ligger på 93 decibel.

Det följer med en förvaringsväska och ett stort utbud av tillbehör. Maskinen är i måttet 89 x 89 x 210 millimeter och väger 2,8 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Makita
Makita RP0900J
Bra val
Bra val
Makita
Makita RP0900J
En populär, kraftfull och lätt handöverfräs till ett bra pris.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Effekt: 900 watt.
Varvtal: 27 000 varv/minut.
Max fräsdjup: 35 mm.
Vikt: 2,7 kilo.
Gummerade handtag.
Ergonomisk design.

Makita har tillverkat kraftfulla och lättanvända elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar.

Makita RP0900J fick ett högt betyg test hos Bastihemmet.se och hamnade på tredje plats, med betyg 4,4 av 5. Den är även ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Det är en anpassningsbar maskin och med i priset ingår flera tillbehör som en sex millimeter och åtta millimeter hyla och en MACPAC. Du kan både göra detaljjobb och fräsa snygga dekorer.

Trots sin låga vikt på 2,7 kilo är handöverfräsen kraftfull och har en effekt på 900 watt och ett varvtal på 27 000 varv per minut. Enligt test är handöverfräsen enkel att använda även för nybörjare. Djupinställningarna går att ställa in efter önskad nivå och den har ett maximalt fräsdjup på 35 millimeter. Maskinen är ergonomisk med gummerade handtag och inbyggda vibrationsdämpare som gör att du kan arbeta längre utan att ta paus. Den har dessutom en täckplatta som skyddar och ger en säkrare användning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita RP0900J Handöverfräs 900 W

Ytterligare läsning

Bäst i test handöverfräs - se testvinnande handöverfräsare.

Köpguide handöverfräs

Vill du ta ditt snickeri till en helt annan nivå? Då har du användning för en handöverfräs som ger dig möjligheten till att göra fina detaljer i ditt snickeriarbete och förvandlar grova kanter till snickarkonst. Vi ger dig all information om handöverfräsar.

Vad är en handöverfräs? 

En handöverfräs är ett verktyg som ger dig möjligheten att göra riktigt fina precisionsjobb i trämaterial när du arbetar med mer avancerade snickeriprojekt. Dina projekt får ett professionellt utseende med fina snickeridetaljer. Med en handöverfräs får du gjort arbeten som kräver en hög precision snabbt gjort och många jämför det med en avancerad hyvel.

Du kan falsa och fräsa urtag, göra sammanfogningar och göra snygga dekormönster. Du kan till exempel runda hörn på en bänkskiva, göra snygga profiler på dina köksluckor eller fräsa ett spår i skärbrädan så att saften inte rinner ut på bänken.

Detta gör du med en handöverfräs:

 • Fräser spår.
 • Rundar av skarpa kanter.
 • Förstärker gångjärn.
 • Snygga profilerade och identiska lister.

Så fungerar en handöverfräs

En handöverfräs är oftast en robust och praktisk maskin som kan användas till många olika saker. Du behöver inte vara någon professionell hantverkare och många modeller är lätta att använda även om de har flera inställningar och många justeringsmöjligheter. Vissa modeller används löst på en bänk medan andra behöver spännas fast och används som en stationär fräs. De flesta är elnätsdrivna och pluggas in i vägguttaget, även om det också finns ett mindre utbud av batteridrivna modeller.

Egenskaper

Handöverfräsen har fler olika egenskaper som kan vara bra att känna till när du ska välja modell.

Styrka och varvtal

När du väljer handöverfräs är det viktigt att kika på motoreffekten för att veta hur mycket den klarar av. Ska du arbeta i ett hårdare material behöver också handöverfräsen vara starkare. En handöverfräs arbetar snabbare om den har ett högre varvtal, som mäts i varv per minut. Det är också bra om du kan ändra hastigheten eftersom olika material kräver olika mycket styrka.

Frässtål och fräsdjup

Olika jobb kräver också olika sorters frässtål och köper du ett set med 10-20 olika frässtål kommer du långt och klarar många arbetet som bara de duktigaste snickarna klarar av. Maskinens fräsdjupet kan vara allt från 35 till 65 millimeter och har handöverfräsen en tydlig djupskala kan du ställa in fräsdjupet exakt.

Dammutsug

För att kunna arbeta utan att få damm och spån i ögonen och runt arbetsytan ska du välja en handöverfräs med anslutning för dammsugare – ett dammutsug. Tänk dock på att den inte ska sitta ivägen när du fräser.

Ergonomi

För att du ska orka använda handöverfräsen en lägre tid behöver också ergonomin vara god. Det är en fördel om knappar och handtag är placerade så att du når dem. Handtaget ska helst vara gummiklätt för ett säkrare grepp och maskinen ska gärna ha en vibrationsdämpare som minskar vibrationerna.

Tänk på säkerheten!

Eftersom handöverfräsar är utrustade med starka motorer, vassa skärblad och väger ett par kilo är det också viktigt att tänka på säkerheten. Lämna aldrig maskinen inkopplad i eluttaget utan uppsikt om det finns barn i närheten. Det är en fördel om maskinen är utrustad med spindellås så att du säkrare kan byta frässtål. Handtag som är gummerade ger också ett bättre och säkrare grepp. Samtidigt ska på- och avknappen sitta på ett ställe som du når när du arbetar. Vissa har överbelastningsskydd så att maskinen stänger av sig om om den blir överbelastad. Är den utrustad med dammutsug behöver du inte heller tänka på att om du får damm i ögonen.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En handöverfräs är ett verktyg som du använder för träbearbetning, spårfräsning och kantfräsning och profilfräsning.
 • En handöverfräs är ett verktyg som du använder för träbearbetning, spårfräsning och kantfräsning och profilfräsning.
 • Vi har valt att utse Bosch POF 1400 ACE till den handöverfräs som är bäst i test. Det är en högkvalitativ handöverfräs som enligt test ger ett imponerande resultat. Den har en hög effekt och ett fräsdjup på upp till 55 mm.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch Bosch POF 1400 ACE
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng