HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kompostkvarnar - Bäst i test

Test av kompostkvarnar

13 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 9:e Oktober, 2018, Baserad på 5 experttester.

För dig med trädgård blir det lätt en hel del avfall att ta rätt på; grenar, löv, kottar och annat smått och gott växer snabbt till stora högar. Högar som antingen måste eldas upp eller i omgångar köras till en återvinningsstation. Med en kompostkvarn slipper du det!

Jag kan allt om kompostkvarnar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Trädgårdsmästarens bästa vän

En kompostkvarn gör det enkelt att ta rätt på trädgårdsavfallet! Den finfördelar snabbt och effektivt ner löv och kvistar till flis. Många modeller har en uppsamlingslåda som du enkelt plockar loss för att sedan hälla ut fliset där du vill ha det. Uppsamlingslådornas storlek kan variera stort mellan olika modeller, så fundera över hur mycket du kan tänkas behöva!

Ett evigt kretslopp

Fliset kan du ha stor nytta av i din egen trädgård: det kan användas som marktäckning eller läggas på komposten. Ju finare flis desto snabbare bryts det ner och kan användas som gödning i rabatten eller köksträdgården. Marktäckning förhindrar att ogräs får fäste och håller fukten kvar i jorden längre. Finfördelat flis kan dessutom användas som halkskydd på vintern, som ett alternativ till sand och salt.

Tänk på att alltid använda kvarnen så fort du får avfall! Maskinerna fungerar inte lika bra med grenar som hunnit torka.

Jobbar med vals eller kniv

Det finns två typer av kompostkvarnar: de som jobbar med vals och de som jobbar med kniv. En valskvarn består av en metallcylinder som trycker sönder grenar trädgårdsavfallet mot ett mothåll, och knivkvarnarna jobbar med knivar som i mycket hög hastighet klipper av avfallet. En knivkvarn skär sönder grenar tvärs igenom fiberriktningen och ger ett fint flis, medan en valskvarn pressar och maler sönder avfallet och ger ett grövre flis. Knivmodellerna arbetar med ett högre varvtal, vilket gör att de väsnas och hoppar rätt ordentligt medan en valskvarn är mer stillsam.

Riktiga strömslukare!

Det krävs en hel del ström för att driva de kraftfulla maskinerna. För att inte slå ut andra maskiner i hemmet bör du alltid koppla in kvarnen i en stickkontakt i en grupp där ingen annan strömkälla är inkopplad. Om du inte redan har en stickkontakt som är ansluten till en säkring på 16 A är det rekommenderat att du anlitar en elektriker och ber denne sätta upp en. På så sätt kan du känna dig säker på att du slipper strömrelaterade problem.

Säkerhet framför allt!

Se till att alltid vara uppmärksam på din omgivning när du använder din kompostkvarn, och var alltid försiktig när du handskas med den! Glöm inte hörselskydd, använd helst handskar och stäng alltid av maskinen innan du öppnar den för att försöka ta bort något som fastnat!

Läs hela texten - gratis!

Bästa budgetval: Biltema Kompostkvarn S 2501

Produktbeskrivning
Specifikationer

För under 2 000:- får du i Biltemas Kompostkvarn S 2501 riktigt mycket för pengarna! Den klarar alla typer av material och är riktigt prisvärd. Den stora uppsamlingslådan är genomskinlig, vilket gör det enkelt att alltid ha koll på när det är dags att tömma. Biltemas kvarn jobbar med vals och har en relativt låg ljudnivå. Den är enkel att hantera och kan backas om det blir stopp i valsen.

Visa hela texten
Typ av kvarn:
Vals
Effekt:
2 500 W
Varv/min (för vals) / Slag/min (för kniv):
40 rpm
Maxdiameter:
40 mm
Produktvikt:
30 kg
Backfunktion:
Uppsamlingslåda:
64 liter
Ljudnivå:
93 dB

Bäst i test: AL-KO Easy Crush LH 2800

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar AL-KO EC LH 2800 som med sin riktigt starka motor tuggar sig igenom den tuffaste av grenar! I Gör Det Självs test tuggade den sig metodiskt igenom en 43 mm tjock rundstav, och en sån är med största sannolikhet bra mycket hårdare än en gren du har i din trädgård. Den jobbar snabbt och effektivt, men lyckas ändå hålla ljudnivån relativt låg. Kompostkvarnen är hög och smal och har därmed en bra arbetshöjd. Den smala konstruktionen gör dessutom att den inte tar upp särskilt mycket golvyta när den ska stuvas undan! 

Den starka motorn kräver dock en del av dina säkringar. Den starka motorn kan nämligen, om den belastas hårt, slå ut 10 ampere-säkringar. Allra bäst funkar AL-KO:s kompostkvarn i hem som har säkringar på över 10 ampere! 

Visa hela texten
Typ av kvarn:
Vals
Effekt:
2 800 W
Maxdiameter:
42 mm
Produktvikt:
29 kg
Backfunktion:
Uppsamlingslåda:
50 liter
Ljudnivå:
88 dB

Vi rekommenderar också:

Viking GE 150

Typ av kvarn:
Kniv
Effekt:
2 500 W
Varv/min (för vals) / Slag/min (för kniv):
2 800
Maxdiameter:
35 mm
Produktvikt:
26 kg
Uppsamlingslåda:
Ljudnivå:
99 dB
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Makita UD2500

Typ av kvarn:
Vals
Effekt:
2 500 W
Varv/min (för vals) / Slag/min (för kniv):
40 rpm
Maxdiameter:
45 mm
Produktvikt:
27,5 kg
Backfunktion:
Uppsamlingslåda:
67 liter
Ljudnivå:
92 dB
Visa alla specifikationerna

Kompostkvarnar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv nr 15/18

Publicerad

Gör Det Själv har testat 8 riktigt starka kompostkvarnar! Vad klarar en riktigt stark kompostkvarn egentligen av? Gör Det Själv ger oss svaret! De lät maskinerna ta sig an rundstavar om 19, 33 och 43 mm för att verkligen utmana dem.

Testets vinnare sitter på testets största motor: AL-KO EC LH 2800. AL-KO:s kompostkvarn är den helt klart starkaste och en av de snabbaste i testet. Trots både styrka och hastighet låter den inte överdrivet mycket, vilket förstås är ett plus. Kvarnen var den enda i testet som klarade av den 43 mm tjocka rundstaven, om än med svårighet.

Näst bäst i testet är Stiga BS 2500. Det är också en av de snabbaste maskinerna i testet, trots att införingen är något smal. Ljudnivån är i klass med testvinnarens och maskinen tuggar sig fint igenom de 19 och 33 mm tjocka rundstavarna.

Tätt efter andraplatstagaren placerar sig Makita UD2500. Maskinen är inte alls lika snabb som de två ovan, men kompenserar med en stor behållare och ordentlig stabilitet. Vare sig 19 eller 33 mm är ett problem för Makitas kompostkvarn och den är lite tystare än både AL-KO:s och Stigas maskiner.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat sex kompostkvarnar i olika prisklasser. Med en bra kvarn kan du göra kompost av avfallshögen som blir kvar efter häckklippning, röjning av sly eller trädbeskärning - de klarar att mala ner allt från löv till ganska kraftiga grenar med flera centimeters diameter! Bäst i test var Biltemas kvarn S 2501 som också var den klart billigaste modellen. Den klarade alla typer av material, hade stor kapacitet och jämförelse lågt ljud. Den fick 68 i samlat betyg. Både Biltema och Makita (som hamnade på andraplats) kan finfördela grenar som är 40-45 mm i diameter. De höll vad tillverkarna lovade i fråga om grentjocklek, liksom Boschkvarnen (som hamnade på tredjeplats). Bosch måste dock matas långsamt, annars blockeras matarröret.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En kompostkvarn är en nyttig maskin, men innan man skaffar en är den en del man bör ta ställning till. Vill man hacka grov flis till att täcka rabatterna eller finhacka grenarna för att fylla på komposthögen? Det är nämligen storleken på flisen som skiljer maskinerna åt. Gör Det Själv har testat sex kompostkvarnar som klarar 3-4 cm tjocka grenar och bäst i test blev Eliet Neo. Maskinen är tung, solid och pålitlig. Den har en rymlig uppsamlare och ger flis i form av stickor och remsor.  Dess ljudnivå är hög, men inte obehaglig och ljudet blir inte heller ansträngt när man kvarnen med grenar. Hanteringen är mycket enkel tack vare två strömbrytare och inga andra knappar. Maskinen kan också rullas lätt på de stora hjulen. På testets andraplats hamnar Bosch AXT 23 TC som valt lösningar som inte bara underlättar monteringen av kvarnen, utan också hanteringen. Det är en välkonstruerad kvarn som tuggar sig igenom grenarna utan att klaga och skapa höga ljud. Det tar ganska lång tid, faktiskt dubbelt så lång tid som den billigaste maskinen i testet. Resultatet ger grov flis som passar som marktäckning och där omsättningen inte får gå så snabbt. Vikings modell GE 150 placerar sig på tredjeplats och trots det speciella utseendet kompostkvarnen har, är det en bra konstruktion. Den kan både samla upp flisen och blåsa ut den var du vill ha den. Ett fint surrande från motorn tyder på bra kvalitet och det bekräftas också under testet. Trots att dess flis blir riktigt fin är kompostkvarnen en av de snabbaste i testet. Det är dock ansträngande att sätta ihop kvarnen och man behöver nästan fyra händer. Maskinen har endast en knapp och det är strömbrytaren, men tyvärr saknas påpetare och det minskar säkerheten.

Vinnare i det här testet

Test.de

Publicerad

På den tyska hemsidan Test.de har de publicerat ett test gällande kompostkvarnar. Resultatet visar att skillnaderna mellan pris och kvalitet är stora - bara för att man betalar mer för sin maskin, betyder det inte att man får bättre kvalitet. Tekniken utvecklas hela tiden och trädgårdsredskapen blir allt bättre. Testvinnaren Bosch AXT 25 TC blir bäst tack vare att det är en innovativ kompostkvarn som arbetar med en trattformad vals. Här har man en metallcylinder som trycker sönder grenarna mot ett mothåll, istället för att använda knivblad. Flisen som uppstår samlas ihop i en uppsamlare som man sedan lätt kan tömma. Test.de skriver att Bosch AXT 25 TC är nykomlingen som tog sig direkt till toppen och blev vinnare, delvis tack vare dess hantering av flis och dess kapacitet. På andraplats hamnade en lättanvänd maskin som har en automatisk transmission, som omvänder processen om det skulle bli stopp. Detta är Mac Allister 2500 ELH från Hornbach. Tyvärr fick kompostkvarnen, som de flesta andra i testet, inte toppbetyg för hur dess blad skär ner grenarna. Sist, men inte minst, norpade Atika LHF 2800 åt sig tredjeplats och fick överlag ett bra resultat.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat nio kompostkvarnar i olika prisklasser och utföranden, samtliga med elmotor på 2-2,5 kW. Kapaciteten varierar mellan de testade modellerna, de flesta klarar inte grenar över 25-30 mm även om tillverkaren anger större maxdiameter. Det finns dock några maskiner som klarar mer än vad de faktiskt lovar. Flymo Pac-a-shredder är både stark och genomtänk, vilket också resulterar i att det blir testets vinnare. Den har en platsbesparande och praktisk konstruktion. Maskinen håller hög kvalitet och arbetar lugnt, utan att backa för grövre material. En säkerhetsdetalj är att kvarnen inte startar om plastbehållaren inte sitter ordentligt på plats. Viking GE 150 har den bästa kapaciteten och hamnar på andraplats i testet. Maskinen finfördelar materialet med en våldsam kraft och backar inte för något. Viking GE 150 betraktas som prisvärd för den som har höga krav på kapacitet, eftersom det inte är maskinen som sätter gränserna utan användaren. Tredjeplats går till Viking GE 35 L som är en tyst och lugn valskvarn, framtagen för att hålla särskilt låg ljudnivå. Den är självmatande men klarar inte grova eller knotiga grenar. Maskinen har bra strömbrytarvred och i övrigt god ergonomi.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.