Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kompostkvarnar

trädgård uppdaterad 18:e September, 2017, Baserad på 4 experttester.

En liten ansamling med klippta grenar växer snabbt till en stor hög, som antingen måste eldas eller köras i omgångar till närmaste avfallsstation. Har man en kompostkvarn kan man istället ta hand om grenarna direkt vid beskärningen och ju färskare och mjukare kvistar, desto bättre. Flisen som blir kan man använda till kompostering eller användas som marktäckning beroende på den kompostkvarn man har. Det är därför viktigt att tänka på vad man vill göra med fliset man får, för att där efter välja en modell. Hur mycket grenar eller annat material ska malas ner? Hur tjocka är grenarna? Hur stor är trädgården och hur viktig är ljudnivå ergonomi och format? Det finns två typer av kompostkvarnar – valskvarn och knivkvarn. Vilken av dessa två man ska välja, vet man när man besvarat frågorna ovan.

Test.se rekommenderar

Makita UD2500 - bäst i test bland Kompostkvarnar 2018
Makita UD2500, bäst i test.

Makita UD2500 - På Test.se väljer vi att rekommendera kompostkvarnen UD2500 från Makita. Kvarnen blev silvermedaljör hos Råd & Rön 2016, för att den klarade av att mala ner alla typer av material och klarar av angiven storlek på grenar. UD2500 är ett oersättligt redskap för trädgårdsvård eftersom den snabbt och effektivt hackar ner rester till biomassa. Kvarnen är enkel att använda och även förflytta, tack vare hjulen. Den är utrustad med aluminiumgaller och bekväma handtag på båda sidorna. Automatiskt blockeringsmekanism och omkastningsomkopplare finns.

Bästa pris Bästa pris

Kompostkvarnar - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat sex kompostkvarnar i olika prisklasser. Med en bra kvarn kan du göra kompost av avfallshögen som blir kvar efter häckklippning, röjning av sly eller trädbeskärning - de klarar att mala ner allt från löv till ganska kraftiga grenar med flera centimeters diameter! Bäst i test var Biltemas kvarn S 2501 som också var den klart billigaste modellen. Den klarade alla typer av material, hade stor kapacitet och jämförelse lågt ljud. Den fick 68 i samlat betyg. Både Biltema och Makita (som hamnade på andraplats) kan finfördela grenar som är 40-45 mm i diameter. De höll vad tillverkarna lovade i fråga om grentjocklek, liksom Boschkvarnen (som hamnade på tredjeplats). Bosch måste dock matas långsamt, annars blockeras matarröret.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En kompostkvarn är en nyttig maskin, men innan man skaffar en är den en del man bör ta ställning till. Vill man hacka grov flis till att täcka rabatterna eller finhacka grenarna för att fylla på komposthögen? Det är nämligen storleken på flisen som skiljer maskinerna åt. Gör Det Själv har testat sex kompostkvarnar som klarar 3-4 cm tjocka grenar och bäst i test blev Eliet Neo. Maskinen är tung, solid och pålitlig. Den har en rymlig uppsamlare och ger flis i form av stickor och remsor.  Dess ljudnivå är hög, men inte obehaglig och ljudet blir inte heller ansträngt när man kvarnen med grenar. Hanteringen är mycket enkel tack vare två strömbrytare och inga andra knappar. Maskinen kan också rullas lätt på de stora hjulen. På testets andraplats hamnar Bosch AXT 23 TC som valt lösningar som inte bara underlättar monteringen av kvarnen, utan också hanteringen. Det är en välkonstruerad kvarn som tuggar sig igenom grenarna utan att klaga och skapa höga ljud. Det tar ganska lång tid, faktiskt dubbelt så lång tid som den billigaste maskinen i testet. Resultatet ger grov flis som passar som marktäckning och där omsättningen inte får gå så snabbt. Vikings modell GE 150 placerar sig på tredjeplats och trots det speciella utseendet kompostkvarnen har, är det en bra konstruktion. Den kan både samla upp flisen och blåsa ut den var du vill ha den. Ett fint surrande från motorn tyder på bra kvalitet och det bekräftas också under testet. Trots att dess flis blir riktigt fin är kompostkvarnen en av de snabbaste i testet. Det är dock ansträngande att sätta ihop kvarnen och man behöver nästan fyra händer. Maskinen har endast en knapp och det är strömbrytaren, men tyvärr saknas påpetare och det minskar säkerheten.

Vinnare i det här testet

Test.de

Publicerad

På den tyska hemsidan Test.de har de publicerat ett test gällande kompostkvarnar. Resultatet visar att skillnaderna mellan pris och kvalitet är stora - bara för att man betalar mer för sin maskin, betyder det inte att man får bättre kvalitet. Tekniken utvecklas hela tiden och trädgårdsredskapen blir allt bättre. Testvinnaren Bosch AXT 25 TC blir bäst tack vare att det är en innovativ kompostkvarn som arbetar med en trattformad vals. Här har man en metallcylinder som trycker sönder grenarna mot ett mothåll, istället för att använda knivblad. Flisen som uppstår samlas ihop i en uppsamlare som man sedan lätt kan tömma. Test.de skriver att Bosch AXT 25 TC är nykomlingen som tog sig direkt till toppen och blev vinnare, delvis tack vare dess hantering av flis och dess kapacitet. På andraplats hamnade en lättanvänd maskin som har en automatisk transmission, som omvänder processen om det skulle bli stopp. Detta är Mac Allister 2500 ELH från Hornbach. Tyvärr fick kompostkvarnen, som de flesta andra i testet, inte toppbetyg för hur dess blad skär ner grenarna. Sist, men inte minst, norpade Atika LHF 2800 åt sig tredjeplats och fick överlag ett bra resultat.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat nio kompostkvarnar i olika prisklasser och utföranden, samtliga med elmotor på 2-2,5 kW. Kapaciteten varierar mellan de testade modellerna, de flesta klarar inte grenar över 25-30 mm även om tillverkaren anger större maxdiameter. Det finns dock några maskiner som klarar mer än vad de faktiskt lovar. Flymo Pac-a-shredder är både stark och genomtänk, vilket också resulterar i att det blir testets vinnare. Den har en platsbesparande och praktisk konstruktion. Maskinen håller hög kvalitet och arbetar lugnt, utan att backa för grövre material. En säkerhetsdetalj är att kvarnen inte startar om plastbehållaren inte sitter ordentligt på plats. Viking GE 150 har den bästa kapaciteten och hamnar på andraplats i testet. Maskinen finfördelar materialet med en våldsam kraft och backar inte för något. Viking GE 150 betraktas som prisvärd för den som har höga krav på kapacitet, eftersom det inte är maskinen som sätter gränserna utan användaren. Tredjeplats går till Viking GE 35 L som är en tyst och lugn valskvarn, framtagen för att hålla särskilt låg ljudnivå. Den är självmatande men klarar inte grova eller knotiga grenar. Maskinen har bra strömbrytarvred och i övrigt god ergonomi.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"