HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
madrasser - Bäst i test

Test av madrasser

6 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 9:e November, 2018, Baserad på 2 experttester.

En madrass behöver nödvändigtvis inte vara dyr eller speciellt tjock för att klara sina uppgifter bra. Det viktigaste är att madrassen avlastar din kropp på ett bra sätt. Den ska även kunna transportera bort fukt och värme, då du mer eller mindre svettas under natten och om madrassen inte klarar av att transportera bort fukten kan det i längden bildas mögel och i värsta fall ge upphov till allergier. Det finns en hel del olika madrasser att välja mellan, bland annat skummadrasser, latexmadrasser, bäddmadrasser eller resårmadrasser. De har olika typer av stoppningar och olika fördelar. Det finns till och med madrasser med inbyggda värmeslingor för dig som lätt blir frusen! Hårdhet, tjocklek och prislappen kan skilja väldigt mycket beroende på vilken madrass du väljer att köpa. Läs tester och hör efter i butiken för att få tag på bästa möjliga madrass efter ditt eget behov!

Bäst i test: Jysk Plus F60

Testresultat
Avlastar bra, Innehåller inget flamskyddsmedel
Vissa användare vittnar om att madrassen blir lite gropig efter något år
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det har inte genomförts särskilt många tester av madrasser de senaste åren, så vi på Test.se fortsätter rekommendera Jysks Plus F60! Madrassen är 13 cm tjock och väger dryga 7 kilo. En madrass främsta uppgift är att avlasta kroppen på ett effektivt sätt, vilket Plus F60 gör riktigt bra. I tester har madrassens hållbarhet bedömts och Plus F60 klarade sig oskadd och behöll sin spänst genom ett testmoment som motsvarade 10 års normal användning. Det betyder med andra ord att madrassen håller måttet i många år framöver! Jysk Plus F60 klarar även av att transportera bort fukt och värme mycket bra, vilket minskar risk för upphov av allergier eller mögel i madrassen. Madrassen innehåller inga spår av giftiga flamskyddsmedel.

Visa hela texten
Madrasstyp:
Skummadrass
Material:
Kärna av kallskum, överdrag i 50 % bomull och 50 % polyester
Tjocklek:
13 cm
Hårdhet:
Fast

Madrasser - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Sängar

UPPDATERAD 10:e Maj, 2019

Kuddar

UPPDATERAD 17:e Oktober, 2018

Luftmadrasser

UPPDATERAD 15:e Juni, 2018

Underlakan

UPPDATERAD 4:e April, 2014

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva madrasser och det visar sig att tjockleken på madrassen faktiskt inte har någon större betydelse. Samtliga madrasser i testet avlastar kroppen på ett bra, eller hyfsat bra, sätt och ingen modell är förenad med brandfara eller innehåller några spår av giftiga flamskyddsmedel. Madrassens främsta uppgift är att avlasta kroppen. Råd och rön testade madrassernas avlastningsförmåga genom att låta en 155 cm lång och 40 kilo tung kvinna, samt 192 cm lång och 100 kg tung man provligga madrasserna. Detta moment testades två gånger, både före och efter hållbarhetsprovet. Hållbarhetsprovet innebar att en 140 kg tung cylinderformad rulle fick rulla fram och tillbaka över varje madrass 30000 gånger. Det motsvarar ungefär 10 års normal användning. Madrasserna bör även vara bra på att transportera bort fukt, eftersom man svettas mer eller mindre under nätterna. Bäst i detta moment var testvinnaren Jysk Plus F60. Det är en 13 cm tjock och ca 7 kg tung skummadrass som får höga betyg i alla moment. Madrassen är dock dubbelt så dyr som testets andraplats-tagare IKEA Fonnes, som bara fick ett poäng sämre betyg! IKEA Fonnes får även utmärkelsen ”Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt sex bäddmadrasser av latex-stoppning och en av kallskum-stoppning. De tre viktiga testfaktorerna har varit hur bra madrassernas tryckfördelande förmåga är, hur bra andningsförmåga de har och hur madrasserna klarar av att åldras utan att bli skadade. Samtliga madrasser i testet får godkänt resultat när det gäller att transportera bort fukt och värme. Madrasserna utsattes också för ett mekaniskt åldringstest, för att man skulle kunna ta reda på hur mycket madrasserna sätter sig efter en tids användning. Inga direkta skador noterades, men vissa madrasser förlorade mycket i tjocklek. Det kan bero på hur mycket vadd det finns med i stoppningen. För att en madrass ska vara bra krävs det även att alla skikt i madrassen är flexibla och har en bra återfjädringsspänst. Testvinnaren från Jysk – kallskummadrassen – klarade sig bäst i detta testmoment. Hela konstruktionen på madrassen, med tyg och övrig stoppning som vadd till exempel, är det som avgör. Jysk har även bäst tryckfördelande förmåga. De flesta madrasser i testet håller hög kvalitet och har fått ett betyg runt 4 (/5). Bäst av de sex latexmadrasserna är Ekens Classic Soft. Eken är den tjockaste madrassen i testet och normalt sett är det en fördel, då madrassen får bättre tryckfördelande egenskaper.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.