HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
madrasser - Bäst i test

Test av madrasser

14 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 5:e Oktober, 2021, Baserad på 5 experttester.

En madrass behöver nödvändigtvis inte vara dyr eller speciellt tjock för att klara sina uppgifter bra. Det viktigaste är att madrassen avlastar din kropp på ett bra sätt. Den ska även kunna transportera bort fukt och värme, då du mer eller mindre svettas under natten och om madrassen inte klarar av att transportera bort fukten kan det i längden bildas mögel och i värsta fall ge upphov till allergier.

Det finns en hel del olika madrasser att välja mellan, bland annat skummadrasser, latexmadrasser, bäddmadrasser eller resårmadrasser. De har olika typer av stoppningar och olika fördelar. Det finns till och med madrasser med inbyggda värmeslingor för dig som lätt blir frusen! I denna sammanställning presenterar vi tester av både bäddmadrasser och vanliga madrasser. Hårdhet, tjocklek och prislappen kan skilja väldigt mycket beroende på vilken madrass du väljer att köpa. Läs tester och hör efter i butiken för att få tag på bästa möjliga madrass efter ditt eget behov!

Ordförklaringar

Bäddmadrass: Bäddmadrassen är det översta lagret av sängen. Denna del skyddar sängens madrass från fukt och slitage vilket förlänger sängens livslängd. Du kan även välja att köpa till ett madrasskydd ovanpå bäddmadrassen som du enkelt kan ta av och tvätta.

Madrass: Madrasser består oftast av olika skumlager och kan placeras direkt i en sängram. Madrasser finns i olika fasthet, ofta från fast, medium till mjuk där du kan prova ut vilken sort som passar dig bäst.

Resårbotten: Till en resårbotten behövs ingen madrass eller träbotten. Det som behövs är ett madrassskydd och ben eller medar. Insidan består av ett fjädringssystem och det finns olika typer av sådana till exempel Bonell, LFK och Pocket.

Kontinentalsäng: En kontinentalsäng består av ram, madrass och bäddmadrass i ett.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test, Madrass: Emma Madrass

Testresultat
Testfakta 2020,    T3 Smarter Living 2019
Recensioner
Fri frakt 10 års garanti 100 nätters provsömn
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Emma Madrass som fått höga betyg och vunnit flera Europeiska tester. I maj 2020 fick Emma Madrass utmärkelsen bäst i test i Testfaktas test av skummadrasser. Den klarade testmomenten bra och uppnådde kraven för alla viktklasser som innebär att den ger bra ergonomi för alla kroppstyper. Emma Madrass formar sig perfekt efter kroppen tack vare att den innehåller memory foam. Detta gör att ryggraden hålls rak och du ligger bekvämt hela natten. Den yttre klädseln på madrassen går att ta av och tvätta. Madrassen har genomgått flera kontroller och är OEKO-TEX® Standard 100-certifierade (klass 1, 16.0.93305). Tillverkaren erbjuder 100 nätters fri provsömn, fri frakt och 10 års garanti

Visa hela texten
Madrasstyp:
Skummadrass
Material:
Polyester, spandex, polypropen
Tjocklek:
25 cm
Hårdhet:
Airgocell®skummet ger optimal komfort genom dess punktelasticitet vilket gör det möjligt att komprimera en zon utan att det påverkar resten av din madrass.

Köp den till detta pris idag:

Bäst i test, Bäddmadrass: Hilding Harmony Vent

Testresultat
Testfakta 2019
Mjuk bäddmadrass i hög kvalitet Svensktillverkad Flera storlekar
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se utser Svensktillverkade bäddmadrassen Hilding Harmony Vent till bäst i test. I Testfaktas senaste test fick madrassen genomgående höga betyg och får högst betyg av alla bäddmadrasser i testet. Hilding Harmony Vent får märkningen Verified Quality & Performance vilket är Testfaktas bevis på att den håller en hög kvalitet i deras test. Den har bra andningsförmåga och har en hög kvalitet. Materialet i kärnan är polyeter och madrassen är 7 cm tjock. Överdraget går att ta av för att tvätta, återhämtningen i materialet är bra och den innehåller inga skadliga kemikalier. Modellen kommer i storlekarna från 80-180cm i bredd och 200-210cm i längd.

Visa hela texten
Madrasstyp:
Skummadrass, bäddmadrass
Material:
Kärna av högelastiskt soft skum, som ger en mjuk och omfamnande känsla.
Tjocklek:
7 cm

Madrasser - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kuddar

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2020

Sängar

UPPDATERAD 28:e April, 2020

Luftmadrasser

UPPDATERAD 12:e September, 2019

Underlakan

UPPDATERAD 4:e April, 2014

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Skummadrasser är inte längre förknippat med tunna underlag på en alldeles för hård sängbotten med träribbor som känns ändå in i ryggmärgen. Skummadrasser är mycket populärt i exempelvis Tyskland, Frankrike och Spanien och utvecklingen har gått framåt med stormsteg de senaste åren. Med anledning av detta gjorde Testfakta ett test av sex olika skummadrasser, och kom fram till att de moderna skummadrasserna som finns på marknaden nu är såpass bra att de utmanar resårmadrasserna.

Vinnare i det här testet

T3 Smarter Living

Publicerad

T3 har testat olika typer av madrasser. De påpekar att det viktigaste man kan göra när man ska köpa en ny madrass är att prova den först. Då känner du vilken modell som passar dig bäst.

De utser Emma Original Mattress till bäst i test. Den har 10 års garanti och formar sig skönt efter kroppen. Den får toppbetyg av testpanelen. Den består av 3 skumskikt och ska passa för olika personer och sovstilar. Överdraget är tvättbart och den har handtag på sidan så att du kan rotera den vid behov. På andraplats är Simba Hybrid Mattress. Den är tillverkad av 5 lager varav ett ska vara "simbatex" som är ett kylande lager som ska reducera värme. Simba har även en patenterad del i madrassen som kallas "conical pocket springs". Detta ska göra så att madrassen formar sig efter kroppen och ge fullt stöd. Detta är extra bra om du ofta sover på sidan och även att du inte känner av om den som ligger bredvid rör sig under natten. På tredjeplats är Nectar Memory Foam Mattress. Även denna modell formar sig bra runt kroppen och fungerar bra för olika personer och sovstilar. Den är tillverkad med memory foam vilket kan lukta lite till en början men doften försvinner relativt fort.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat bäddmadrasser på uppdrag av butikskedjan Mio. De har undersökt ergonomiska egenskaper och kvaliteten på madrasserna. Alla tre modeller har avtagbara överdragsskydd. 

Hilding Harmony Vent by HildingAnders får högst betyg på 7,73. Madrassen klarar märkningen Verified Quality & Performance. Detta innebär att den håller en så pass hög nivå i Testfaktas test. Denna märkning får även Trademax som ligger på tredjeplatsen.

På andraplats är Mio Sleep Deluxe med betyget 7,67. Madrassen andas bra och är ergonomisk. Madrassen är 8 cm tjock och har en bra tryckavlastande förmåga. Denna modell klarar sig bäst när det gäller att återhämta sig till madrassens ursprungliga höjd.

Trademax ligger på tredjeplatsen med betyget 7,64, den har tjockast kärna och har bra ergonomiska egenskaper. Madrassen andas bra och har en bra tryckavlastande förmåga.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva madrasser och det visar sig att tjockleken på madrassen faktiskt inte har någon större betydelse. Samtliga madrasser i testet avlastar kroppen på ett bra, eller hyfsat bra, sätt och ingen modell är förenad med brandfara eller innehåller några spår av giftiga flamskyddsmedel. Madrassens främsta uppgift är att avlasta kroppen. Råd och rön testade madrassernas avlastningsförmåga genom att låta en 155 cm lång och 40 kilo tung kvinna, samt 192 cm lång och 100 kg tung man provligga madrasserna. Detta moment testades två gånger, både före och efter hållbarhetsprovet. Hållbarhetsprovet innebar att en 140 kg tung cylinderformad rulle fick rulla fram och tillbaka över varje madrass 30000 gånger. Det motsvarar ungefär 10 års normal användning. Madrasserna bör även vara bra på att transportera bort fukt, eftersom man svettas mer eller mindre under nätterna. Bäst i detta moment var testvinnaren Jysk Plus F60. Det är en 13 cm tjock och ca 7 kg tung skummadrass som får höga betyg i alla moment. Madrassen är dock dubbelt så dyr som testets andraplats-tagare IKEA Fonnes, som bara fick ett poäng sämre betyg! IKEA Fonnes får även utmärkelsen ”Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt sex bäddmadrasser av latex-stoppning och en av kallskum-stoppning. De tre viktiga testfaktorerna har varit hur bra madrassernas tryckfördelande förmåga är, hur bra andningsförmåga de har och hur madrasserna klarar av att åldras utan att bli skadade. Samtliga madrasser i testet får godkänt resultat när det gäller att transportera bort fukt och värme. Madrasserna utsattes också för ett mekaniskt åldringstest, för att man skulle kunna ta reda på hur mycket madrasserna sätter sig efter en tids användning. Inga direkta skador noterades, men vissa madrasser förlorade mycket i tjocklek. Det kan bero på hur mycket vadd det finns med i stoppningen. För att en madrass ska vara bra krävs det även att alla skikt i madrassen är flexibla och har en bra återfjädringsspänst. Testvinnaren från Jysk – kallskummadrassen – klarade sig bäst i detta testmoment. Hela konstruktionen på madrassen, med tyg och övrig stoppning som vadd till exempel, är det som avgör. Jysk har även bäst tryckfördelande förmåga. De flesta madrasser i testet håller hög kvalitet och har fått ett betyg runt 4 (/5). Bäst av de sex latexmadrasserna är Ekens Classic Soft. Eken är den tjockaste madrassen i testet och normalt sett är det en fördel, då madrassen får bättre tryckfördelande egenskaper.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.